Virtuele munten: de FSMA zet in op de bescherming van de consument
Persbericht20/03/2023
Virtuele munten: het symbool van Bitcoin op een groene achtergrond met cijfergegevens
Over iets minder dan twee maanden treden de nieuwe regels voor reclame voor virtuele munten in werking. Deze regels moeten er onder meer voor zorgen dat de risico’s van virtuele munten voldoende naar voren komen in die reclame. De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) gaat toezien op de naleving van deze regels. Daarnaast zet de FSMA eveneens in op nog meer financiële educatie over virtuele munten, onder meer via een educatieve video die ze vandaag lanceert naar aanleiding van de start van de achtste editie van De Week van het Geld.
Virtuele munten zijn momenteel een hype waaraan flink wat risico’s verbonden zijn. Zo hebben ze nog geen wettelijke omkadering, hebben ze geen onderliggende waarde in de ‘reële’ wereld, kennen ze vaak brutale koersschommelingen en ze zijn kwetsbaar voor fraude en voor risico’s op IT-technisch vlak.
Om die redenen vroeg en kreeg de FSMA een nieuwe wettelijke bevoegdheid van de regering om via reglement de reclame voor virtuele munten te omkaderen. Dit reglement werd op 17 maart 2023 gepubliceerd in het Staatsblad en treedt in werking op 17 mei 2023. Het reglement heeft drie krachtlijnen:
Als basisprincipe moet de reclame correct en niet-misleidend zijn
De reclame moet verplichte vermeldingen omvatten die wijzen op de risico’s
Massacampagnes moeten op voorhand gemeld worden aan de FSMA
Het reglement legt de voorwaarden vast waaraan de reclame moet voldoen. Zo mag de reclame geen nadruk leggen op de mogelijke voordelen zonder ook een correcte indicatie te geven van de risico’s, beperkingen of voorwaarden. De reclame mag ook geen verklaring bevatten over de toekomstige waarde of rendement en moet opgesteld zijn in een begrijpelijke taal.
Naast deze voorwaarden moet de reclame ook telkens een korte, gebalde waarschuwing omvatten: ‘Virtuele munten, reële risico’s. De enige garantie in crypto is het risico.’ Alle reclame moet ook een meer uitgebreide waarschuwing bevatten of een link of een verwijzing naar de waarschuwing. Deze uitgebreide waarschuwing somt in meer detail de verschillende risico’s op.
Ten slotte moet alle publiciteit in het kader van massacampagnes minstens tien dagen op voorhand gemeld worden aan de FSMA. Masscampagnes zijn campagnes waarbij reclame verspreid wordt bij minstens 25.000 consumenten. De voorafgaande melding moet de FSMA in staat stellen indien nodig in te grijpen vooraleer de campagne effectief van start gaat.
Naast haar nieuwe toezichtsbevoegdheid, zet de FSMA ook in op meer financiële educatie over virtuele munten. Ze ontwikkelde een nieuwe educatieve video over virtuele munten, die deel uitmaakt van een reeks van vier video’s die zijn gerealiseerd in een format dat jongeren aanspreekt. De video’s vormen, in combinatie met een infofiche voor de leerkrachten en een quiz voor de leerlingen, een volledig lespakket. Ze worden deze week naar aanleiding van De Week van het Geld gelanceerd vanuit het Wikifin Lab door verschillende ministers van de federale regering.
De FSMA werkt ook aan een nieuwe spelmodule voor het Wikifin Lab, haar centrum voor financiële educatie. De module moet jongeren ‘confronteren’ met de risico’s verbonden aan virtuele munten. Een eerste ontwerp van de nieuwe module wordt momenteel getest; de module wordt gelanceerd bij het begin van het volgende schooljaar.
‘Sommige consumenten willen snel geld verdienen door te handelen in virtuele munten. Dat gaat gepaard met grote risico’s. Om consumenten nog beter te beschermen, schakelt de FSMA een versnelling hoger op vlak van controle en financiële educatie,’ zegt Jean-Paul Servais, de voorzitter van de FSMA. ‘Dankzij het nieuwe reglement zal de FSMA kunnen controleren of de reclame voor virtuele munten correct en niet misleidend is en of de reclame de verplichte risicowaarschuwingen bevat.’
******
Naar aanleiding van haar nieuwe bevoegdheden, deed de FSMA een studie naar het beleggersgedrag in België. Het onderzoeksbureau IPSOS ondervroeg hiervoor in november 2022 1.000 beleggers. Het gaat om mensen die geld anders beleggen dan in een spaarrekening, een termijnrekening of via individueel pensioensparen. Hieronder volgen, op basis van de antwoorden van de deelnemers aan de enquête, de belangrijkste resultaten van het onderzoek in verband met virtuele munten.
Vooral jongeren kopen virtuele munten
Jongeren (16-29 jaar) zijn het sterkst vertegenwoordigd in de groep beleggers die virtuele munten kopen: 34 procent van de beleggers tussen 16-29 jaar handelt in virtuele munten. Maar ook hogere leeftijdscategorieën zijn actief met virtuele munten: 30 procent van de 30-39-jarigen; 17 procent van de groep 40-49 jaar; 11 procent van de beleggers tussen 50 en 59 jaar.
Handelen in virtuele munten is vooral populair bij mannen en in Vlaanderen: 80 procent van degene die actief zijn met virtuele munten zijn mannen; 63 procent woont in Vlaanderen, 22 procent in Wallonië en 15 procent in Brussel.
Eerder voor de snelle winst
Snel winst maken (43 procent) en plezier en spanning van het handelen in nieuwigheden (36 procent) zijn de belangrijkste redenen om te handelen in virtuele munten.
Beleggers die niet handelen in virtuele munten doen dit niet wegens het grote risico (58 procent), omdat ze er niet in geloven of het nut er niet van inzien (46 procent).
Grote groep zet kleine bedragen om in virtuele munten
De bedragen die worden verhandeld in virtuele munten zijn kleiner dan bij de klassieke beleggingen.
Ruim 60 procent van de handelaars kocht voor minder dan 2.500 euro; 31 procent heeft zelfs voor minder dan 500 euro virtuele munten gekocht. Slechts 15 procent kocht voor meer dan 10.000 euro virtuele munten.
Cryptowinter doet believers niet bibberen
De cryptowinter en het faillissement van FTX hebben het geloof in virtuele munten nauwelijks ondermijnd. 7 procent zegt daardoor niet meer in virtuele munten te handelen.
Meer dan 60 procent beschouwt de recente gebeurtenissen als een ‘tijdelijke correctie’ of gaat verder met het verhandelen van virtuele munten.
16 procent van de cryptohandelaars ziet het zelfs als een kans en handelt nu meer in virtuele munten dan ervoor.
Vrienden, familie, mobiele apps en roboadvies belangrijk voor cryptohandelaars
Zowel personen die in crypto handelen als zij die dat niet doen, halen hun informatie vooral uit kranten en productfiches.
Zowel vrienden en familie als mobiele apps en roboadvies zijn voor 27 procent wie in crypto handelt een informatiebron, tegenover respectievelijk 18 en 13 procent bij de niet-cryptohandelaars.
‘Deze cijfers leveren nuttige informatie om het optreden van de FSMA mee te oriënteren. Ze wijzen ook op het nut van de FSMA-aanpak en versterken de wil van de FSMA om in deze materie een proactieve houding aan te nemen’, besluit Jean-Paul Servais.
Bescherming tegen virtuele munten / cryptovaluta
- charel01
- Forumveteraan
- Berichten: 4155
- Lid geworden op: 06 nov 2021 09:52
- Heeft bedankt: 6274 maal
- Is bedankt: 4144 maal
Re: Bescherming tegen virtuele munten / cryptovaluta
Financiële toezichthouder SEC pakt cryptobeurs Coinbase aan
https://www.hln.be/nieuws/financiele-to ... ~a51f4b45/
https://www.hln.be/nieuws/financiele-to ... ~a51f4b45/
Ik word oud en ik wil niet oud worden. 

- charel01
- Forumveteraan
- Berichten: 4155
- Lid geworden op: 06 nov 2021 09:52
- Heeft bedankt: 6274 maal
- Is bedankt: 4144 maal
Re: Bescherming tegen virtuele munten / cryptovaluta
Je geld verdubbelen in tien dagen: 1 op de 10 mensen viel voor deze oplichtingstruc met cryptobeleggingen
Wat als je in 10 dagen tijd je geld kan laten verdubbelen met een investering in cryptomunten? Een Britse website biedt het aan. Het lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Toch liet één op tien bezoekers aan deze valse investeringswebsite zich vangen. Hoeveel verdienen oplichters eraan en hoe zorg je ervoor dat je niet in die val trapt?
Tien dagen geleden lanceerde de anti-oplichtingsorganisatie GASA de valse investeringswebsite ScamAdviserCoin, waar beleggers konden investeren in cryptomunten. Er werden drie formules aangeboden: wie 50 dollar investeert krijgt een gegarandeerd rendement van 25 procent. Als je 80 dollar investeert, wordt je een rendement van 50 procent beloofd en als je er 100 dollar in stopt, mag je rekenen op een verdubbeling van je inzet in tien dagen.
Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Toch trapten er maar liefst 144 mensen erin, of één op de tien bezoekers aan de website. Bij de ‘ongelukkigen’ waren ook 2 mensen uit België.
Het pad van de internetoplichter
“Het cijfer heeft ons werkelijk verrast,” zegt Jorij Abraham, general manager bij de Global Anti-Scan Alliance (GASA). “Het toont aan hoe makkelijk het is om een scamsite op te zetten, maar ook hoe schrikbarend het is dat mensen voor zo’n duidelijke scam gaan en erin geloven. We hebben voor onze opzet hetzelfde pad gevolgd als een internetoplichter.”
“Eerst hebben we een template website gekocht voor minder dan 100 dollar (92 euro) die eruit ziet als een serieuze investeringswebsite. Vervolgens hebben we voor 12 Britse pond (13,65 euro) een bedrijf opgericht in Engeland. Dat gebeurde volledig online bij UK’s Companies House Registry in Londen. Als oprichters gaven we de namen van Charles Ponzi en Bernie Madoff, twee mensen die intussen overleden zijn maar die bekend staan als oplichters. Op geen enkel moment is gevraagd naar enig identiteitsbewijs of bewijs dat onze Engelse firma daadwerkelijk bestond. We ontvingen zelfs een mooi certificaat van echtheid.”
Gelukkig voor de slachtoffers ging het om een 1 aprilgrap. Ze zijn geen geld kwijt. Wie zich ingeschreven had, krijgt een mededeling dat ze ontsnapt zijn aan een financiële kater en dat ze volgende keer beter uitkijken aan wie ze hun geld toevertrouwen. Mochten het echte oplichters zijn geweest, dan hadden ze in tien dagen een mooi bedrag verdiend. Jorij Abraham: “Dat is ook de reden waarom er zoveel internetoplichters zijn. Het is een businessmodel. Onze totale investering bedroeg 250 dollar. Als je daar in 10 dagen 11.000 dollar (10.100 euro) van kan verdienen en de kans dat je wordt gepakt 0,05 procent is, dan snap ik wel waarom het aantal oplichtingen zo toeneemt.”
“Ik kom uit de retailwereld en als je 10 procent ‘conversie’ hebt van mensen die op je website komen en gegevens achterlaten, is dat geweldig. Als je in de retail zit, zou je daar een moord voor doen.”
Onaanvaardbare zakenpraktijken
Om slachtoffers te lokken naar de oplichtingswebsite werd er actief geronseld via sociale media. Ze probeerden ook te adverteren via Google en Facebook. Abraham: “Bij Google zijn we niet door de ballotage geraakt, onze website voldeed niet aan hun regels over ‘onaanvaardbare zakenpraktijken’. Dat is een goed signaal. Bij Facebook lukt het wel, maar daar zijn we snel afgehaald omdat we door een van de gebruikers als scam werden gemeld. We hebben ook contact opgenomen met verschillende ‘marketingbureaus’ die door oplichters worden gebruikt. Die vertelden ons dat we het helemaal verkeerd hadden aangepakt. We moesten drie weken voor je echt gaat adverteren al een account opzetten. Verder moet je een aantal woorden, zoals ‘coin’ niet gebruiken, dan kan je gewoon adverteren.”
GASA wil ook volgend jaar de campagne herhalen en lessen trekken uit dit soort oplichtingspraktijken. “Wij vinden dat consumenten beter moeten worden beschermd. Er mogen best wat hobbels worden opgeworpen voordat je een bedrijf kan registreren of kan adverteren op social media. Het is nu te makkelijk en daar wordt misbruik van gemaakt.”
Bron:"HLN"
Wat als je in 10 dagen tijd je geld kan laten verdubbelen met een investering in cryptomunten? Een Britse website biedt het aan. Het lijkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Toch liet één op tien bezoekers aan deze valse investeringswebsite zich vangen. Hoeveel verdienen oplichters eraan en hoe zorg je ervoor dat je niet in die val trapt?
Tien dagen geleden lanceerde de anti-oplichtingsorganisatie GASA de valse investeringswebsite ScamAdviserCoin, waar beleggers konden investeren in cryptomunten. Er werden drie formules aangeboden: wie 50 dollar investeert krijgt een gegarandeerd rendement van 25 procent. Als je 80 dollar investeert, wordt je een rendement van 50 procent beloofd en als je er 100 dollar in stopt, mag je rekenen op een verdubbeling van je inzet in tien dagen.
Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Toch trapten er maar liefst 144 mensen erin, of één op de tien bezoekers aan de website. Bij de ‘ongelukkigen’ waren ook 2 mensen uit België.
Het pad van de internetoplichter
“Het cijfer heeft ons werkelijk verrast,” zegt Jorij Abraham, general manager bij de Global Anti-Scan Alliance (GASA). “Het toont aan hoe makkelijk het is om een scamsite op te zetten, maar ook hoe schrikbarend het is dat mensen voor zo’n duidelijke scam gaan en erin geloven. We hebben voor onze opzet hetzelfde pad gevolgd als een internetoplichter.”
“Eerst hebben we een template website gekocht voor minder dan 100 dollar (92 euro) die eruit ziet als een serieuze investeringswebsite. Vervolgens hebben we voor 12 Britse pond (13,65 euro) een bedrijf opgericht in Engeland. Dat gebeurde volledig online bij UK’s Companies House Registry in Londen. Als oprichters gaven we de namen van Charles Ponzi en Bernie Madoff, twee mensen die intussen overleden zijn maar die bekend staan als oplichters. Op geen enkel moment is gevraagd naar enig identiteitsbewijs of bewijs dat onze Engelse firma daadwerkelijk bestond. We ontvingen zelfs een mooi certificaat van echtheid.”
Gelukkig voor de slachtoffers ging het om een 1 aprilgrap. Ze zijn geen geld kwijt. Wie zich ingeschreven had, krijgt een mededeling dat ze ontsnapt zijn aan een financiële kater en dat ze volgende keer beter uitkijken aan wie ze hun geld toevertrouwen. Mochten het echte oplichters zijn geweest, dan hadden ze in tien dagen een mooi bedrag verdiend. Jorij Abraham: “Dat is ook de reden waarom er zoveel internetoplichters zijn. Het is een businessmodel. Onze totale investering bedroeg 250 dollar. Als je daar in 10 dagen 11.000 dollar (10.100 euro) van kan verdienen en de kans dat je wordt gepakt 0,05 procent is, dan snap ik wel waarom het aantal oplichtingen zo toeneemt.”
“Ik kom uit de retailwereld en als je 10 procent ‘conversie’ hebt van mensen die op je website komen en gegevens achterlaten, is dat geweldig. Als je in de retail zit, zou je daar een moord voor doen.”
Onaanvaardbare zakenpraktijken
Om slachtoffers te lokken naar de oplichtingswebsite werd er actief geronseld via sociale media. Ze probeerden ook te adverteren via Google en Facebook. Abraham: “Bij Google zijn we niet door de ballotage geraakt, onze website voldeed niet aan hun regels over ‘onaanvaardbare zakenpraktijken’. Dat is een goed signaal. Bij Facebook lukt het wel, maar daar zijn we snel afgehaald omdat we door een van de gebruikers als scam werden gemeld. We hebben ook contact opgenomen met verschillende ‘marketingbureaus’ die door oplichters worden gebruikt. Die vertelden ons dat we het helemaal verkeerd hadden aangepakt. We moesten drie weken voor je echt gaat adverteren al een account opzetten. Verder moet je een aantal woorden, zoals ‘coin’ niet gebruiken, dan kan je gewoon adverteren.”
GASA wil ook volgend jaar de campagne herhalen en lessen trekken uit dit soort oplichtingspraktijken. “Wij vinden dat consumenten beter moeten worden beschermd. Er mogen best wat hobbels worden opgeworpen voordat je een bedrijf kan registreren of kan adverteren op social media. Het is nu te makkelijk en daar wordt misbruik van gemaakt.”
Bron:"HLN"
Ik word oud en ik wil niet oud worden. 

-
-
Laatste reacties
-
-
- Ga naar laatste bericht BIOCARTIS - BCART - BE0974281132
- Ga naar laatste bericht IBA (ION BEAM APPLICATIONS) - IBAB - BE0003766806
- Ga naar laatste bericht Galapagos - GLPG - BE0003818359
- Ga naar laatste bericht De beurs vandaag
- Ga naar laatste bericht Econocom - ECONB - BE0974313455
- Ga naar laatste bericht COFINIMMO - COFB - BE0003593044
- Ga naar laatste bericht AB InBev - ABI - BE0974293251
- Ga naar laatste bericht BIOTALYS NV -BTLS - BE0974386188
- Ga naar laatste bericht Politiek (Europa)
- Ga naar laatste bericht Beleggen in AI artificial intelligence (kunstma...