


Het Verenigd Koninkrijk stevent af op een “verloren decennium”
Nulgroei, minder investeringen, dalende lonen en een torenhoge inflatie: de toekomst ziet er allesbehalve rooskleurig uit voor het Verenigd Koninkrijk.
Volgens de Confederation of British Industry (CBI) is er al sprake van stagflatie, een combinatie van lage of geen economische groei en hoge inflatie, in het Verenigd Koninkrijk.
Driekwart van de bedrijven heeft moeite om werknemers te vinden die zij nodig hebben, zo blijkt uit een rapport van de invloedrijke lobby Confederation of British Industry dat maandag werd gepubliceerd. De lobby roept op tot grote beleidswijzigingen om een ramp af te wenden, waaronder meer open immigratie en belastingverlagingen.
Hij voorspelt een decennium van verloren groei als er geen doeltreffende maatregelen worden genomen om het investeringsklimaat van het land te herstellen.
“We kunnen al spreken van stagflatie in het Verenigd Koninkrijk – met een op hol geslagen inflatie, negatieve groei, dalende productiviteit en bedrijfsinvesteringen. Bedrijven zien potentiële groeimogelijkheden, maar het gebrek aan redenen om daarin te geloven zorgt ervoor dat zij hun investeringen in 2023 on hold zetten”, aldus Tony Danker, directeur-generaal van de CBI.
“We zullen een decennium van verloren groei zien als er geen actie wordt ondernomen. Het bbp is een eenvoudige multiplicator van twee factoren: mensen en hun productiviteit. Maar we hebben niet de mensen die we nodig hebben of de productiviteit”, vervolgt hij.
De context: Een snelle opeenvolging van politieke en economische crises, waarbij het Verenigd Koninkrijk telkens schade oploopt zonder dat het de gevolgen van de voorgaande crisis volledig te boven is gekomen.
Sinds de Brexit is de Britse economie vreselijk verzwakt: het is het enige land van de G7 die niet is hersteld van de schok die de coronapandemie heeft veroorzaakt.
De slechte staat waar de Britse economie zich in bevindt, is onlosmakelijk verbonden met de stormachtige scheiding met de Europese Unie: in de zomer van 2021 besefte het koninkrijk een beetje laat dat zijn vrachtwagenchauffeurs grotendeels EU-burgers waren. Geconfronteerd met een administratieve rompslomp – en een zekere xenofobie achter de Brexit – keerden zij terug naar het continent, waardoor de Britse economie in feite werd verlamd op het moment van het grote wereldwijde herstel.
Voorts ontsnapt ook het Verenigd Koninkrijk niet aan de gestegen energie- en voedselprijzen. Die hebben de inflatie naar het hoogste punt in 41 jaar geduwd.
Door dat alles sukkelde het land van de ene crisis in de andere. Dit jaar hebben we maar liefst drie premiers de ambtswoning in Downing Street zien betreden. De pogingen tot economische hervorming van Liz Truss deden de waarde van het pond kelderen en kostten haar haar baan.
De gevolgen: Britse werknemers hebben tussen april en juni de grootste daling van hun koopkracht in meer dan 20 jaar meegemaakt. De lonen zijn met 3 procent gedaald als het effect van de inflatie wordt meegerekend, de sociale onvrede breidt zich uit en de stakingen nemen toe. De voorzitter van de Conservatieve Partij, Nadim Zahawi, zei zondag dat de regering overweegt het leger in te schakelen om de werking van de overheidsdiensten te garanderen.
De CBI verwacht dat de Britse economie in 2023 met 0,4 procent zal krimpen, ver verwijderd van de schuchtere groei (+1 procent) die in juni werd verwacht. De groei zou pas in het tweede kwartaal van 2024 opnieuw aantrekken.
Verwacht wordt dat de inflatie het komende jaar geleidelijk zal dalen, maar ruim boven de doelstelling van de Bank of England zal blijven, zijnde 2 procent.
De lobby voorspelt ook dat de bedrijfsinvesteringen volgend jaar zullen afnemen, tot 9 procent tegen eind 2024, en dat de productiviteit zal dalen.
“Hoewel het een troost is dat de komende recessie oppervlakkig zal zijn, is het zorgwekkend dat de langetermijnzwakte van de productiviteit en de bedrijfsinvesteringen lijkt door te zetten. Dit voorspelt niet veel goeds voor de levensstandaard en het vermogen van de economie om op lange termijn te groeien.”
Alpesh Paleja, econoom bij CBI, geciteerd door CNN.
https://www.msn.com/nl-be/nieuws/overig ... 167e30cdd1