✅ Geen reclame? Wel: extra functies zoals favoriete onderwerpen en chatbox volgen + bijlagen zien? ✅

Registreer binnen 1 minuut

Beleggen in meststoffen

Grondstoffen, valuta/forex, (edel-)metalen
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 4856
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 812 maal
Is bedankt: 878 maal

Beleggen in meststoffen

Bericht door nobody »

Yara cuts cast doubt on Europe's fertiliser production

By Louise Rasmussen and Terje Solsvik

(Reuters) - Norway's Yara, one of the world's largest fertiliser makers, is slashing ammonia production due to soaring gas prices, raising questions about Europe's ability to produce enough fertiliser for its crops.

Ammonia plays a key role in the manufacturing of fertiliser. Without it, crop yields will deteriorate because nutrients removed from soil during harvesting are not replenished.

Yara has repeatedly warned the world faces an extreme food supply shock due to a combination of high gas prices, the war in major grains producer Ukraine and sanctions on fertiliser producer Russia.

Fertilisers require large amounts of energy to be produced. Manufacturers such as Yara use gas for the process. Gas prices have surged almost 40% in August and nearly 300% this year.

"That is going to lead to a bit lesser volume supplied on the soil. And basically, in short, the long term implication is higher food prices," said Berenberg analyst Adrien Tamagno.

Yara began reducing ammonia production earlier in the year. It will only be using around 35% of its European ammonia capacity after its latest cuts, the company said on Thursday.

"We've basically never seen prices high enough to defend production at these cost levels," said Kepler Cheuvreux analyst Magnus Melvær Rasmussen. "It's not looking good and that's a problem for farmers, for food production and for food security."

Farmers will still be able to import fertilizer from outside Europe but it will be more expensive, analysts say. Alternatively, European fertilizer could be produced using ammonia exported from elsewhere.

Yara will use imported ammonia, where feasible, to meet customer demand, it said on Thursday.

"It's hard to see that you would be able to replace everything that's potentially missing," said Rasmussen.

Yara is one of several European chemical companies that have curtailed ammonia output. Germany's SKW Piesteritz and BASF cut some production earlier in the year.

https://uk.finance.yahoo.com/news/yara- ... 32356.html
Gebruikersavatar
joni
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1441
Lid geworden op: 06 jan 2022 17:06
Heeft bedankt: 354 maal
Is bedankt: 996 maal

Re: Beleggen in meststoffen

Bericht door joni »

Yara (in Sluiskil- Zeeland) en Orsted werken reeds 2 jaar aan een oplossing, helderziendheid? of bedrijven met een toekomst visie :?:

nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 4856
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 812 maal
Is bedankt: 878 maal

Re: Beleggen in meststoffen

Bericht door nobody »

Na een oorlog van 6 maanden is er nog geen alternatief voor Russische meststoffen: welke mogelijkheden zijn er?

De oorlog in Oekraïne bemoeilijkt de uitvoer van kunstmest, die voor een groot deel uit Rusland komt. Europa is nog steeds op zoek naar alternatieven, maar heeft veel problemen om die te vinden.

Op 24 februari is het Russische leger Oekraïne binnengevallen. Zes maanden later lijdt Europa onder de economische gevolgen van deze invasie. In de eerste plaats wordt er gevreesd dat Rusland de gasleveringen aan de rest van oude continent zal staken. Vrijdag had de Europese gasprijs daardoor even de kaap van 340 euro per megawattuur gerond.

Ook de prijs van tarwe zat de afgelopen maanden in de lift doordat Oekraïens graan het land niet mocht verlaten. Ook de boycot van Russische tarwe heeft een opwaartse impact op de prijs. In juli werd weliswaar een akkoord bereikt tussen de strijdende partijen, en de Oekraïense voorraden kunnen nu de havens verlaten. De prijzen zijn als gevolg daarvan gedaald (maar blijven hoger dan een jaar geleden).

Ook kunstmest wordt duurder
Maar wat met kunstmest? Ook de prijs daarvan stijgt zienderogen. “Europa importeerde vroeger 60 procent van zijn meststoffen uit Rusland en Wit-Rusland”, zei Jacob Hansen, directeur van Fertilizers Europe, eerder deze week aan Euractiv. Maar door de oorlog is het zeer moeilijk om meststoffen in te voeren, zelfs als die niet rechtstreeks getroffen worden door de westerse sancties, omdat verzekeringsmaatschappijen hoge risicopremies vragen voor leveringen, en ook de betalingsfaciliteiten zijn beperkt, aangezien Rusland is uitgesloten van SWIFT. Bovendien weigeren heel wat bedrijven om te handelen met de Russische agressor.

De invoer van kalium, een belangrijk chemisch bestanddeel dat voor de productie van meststoffen wordt gebruikt, uit Wit-Rusland is evenwel verboden. Een ander punt van zorg is dat ammoniak (waarvan een derde uit Rusland werd ingevoerd), een andere gebruikte chemische stof, waterstof nodig heeft om te worden vervaardigd. Waterstof wordt grotendeels geproduceerd uit aardgas. Andere gebruikte chemicaliën zijn fosfaat en stikstof.

Kortom, er zijn een heleboel redenen waarom Europa problemen heeft om de voorraden meststof op peil te houden. De Russische meststoffen – miljoenen containers, honderden schepen, volgens Hansen – zijn nog niet volledig vervangen. Maar er wordt volop gezocht naar alternatieven.

Marokko
Europa kijkt onder meer in de richting van Marokko. Dat land was al voor de start van de oorlog in Oekraïne goed voor 40 procent van de Europese fosfaatinvoer. Dat aandeel zal nog toenemen. In het eerste kwartaal is de omzet van de fosfaat- en kunstmestproducent OCP, een staatsbedrijf, met 77 procent gestegen (in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2021) tot 24 miljard euro. Het bedrijf verwacht de productie gedurende de komende vier jaar te verhogen met 50 procent.

Maar er schuilt een addertje onder het gras. De voorzitter van OCP, het Marokkaanse staatshoofd Koning Mohammed VI, had zich er al vóór de oorlog toe verbonden de leveringen aan Afrika ten zuiden van de Sahara aanzienlijk op te voeren. Bovendien heeft de oorlog het voor veel Afrikaanse landen moeilijker gemaakt om aan meststoffen te komen. Marokko zal dus niet alle partijen tevreden kunnen stellen en staat voor een dilemma.

Voor fosfaat voegt Hansen eraan toe dat het Midden-Oosten en Zuid-Afrika ook preferentiële afzetmarkten zijn. Voor ammoniak zouden Canada en Algerije de aangewezen bronnen zijn.

Eigen productie

“De Europese meststoffenindustrie kan haar invoerbronnen diversifiëren. Voor elke nutriënt zijn er verschillende alternatieve bevoorradingsmogelijkheden in de wereld en het is mogelijk om de afhankelijkheid van Rusland af te bouwen”, merkte een EU-functionaris op tegenover Euractiv, zonder voorbeelden te geven. Volgens hem zal “de meststoffenindustrie van de EU tegen volgend jaar in staat zijn de landbouwers in de EU te bedienen, zowel dankzij binnenlandse productie als ingevoerde bronnen.”

Gevreesd wordt dat de landbouwers hun kunstmestvoorraden niet hebben kunnen aanvullen om deze winter zaad te zaaien voor de oogst van volgend jaar. Maar de EU-functionaris is ervan overtuigd dat de boeren ondanks de hoge prijzen toch kunstmest hebben kunnen kopen, omdat zij door de hogere graanprijzen meer geld verdienen met de verkoop van die producten.

Volgens de bron van Euractiv zal de druk van het mestprobleem op de voedselprijzen op middellange termijn afnemen. Dit is goed nieuws voor de inflatie.

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/overig ... estro=true
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 4856
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 812 maal
Is bedankt: 878 maal

Re: Beleggen in meststoffen

Bericht door nobody »

Oplopend tekort aan meststoffen verergert voedselcrisis

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Het tekort aan kunstmest in Europa wordt steeds nijpender. Door de snel gestegen gasprijzen ligt momenteel twee derde van de productiecapaciteit stil. De mindere productie vormt weer een bedreiging voor boeren en consumenten, niet alleen in Europa maar ook tot ver daarbuiten.

Rusland verminderde de gastransporten naar Europa in de nasleep van de invasie van Russische troepen in Oekraïne en de sancties tegen Moskou. De beperking treft industrieën in heel Europa. Meststoffenbedrijven worden bijzonder hard getroffen omdat gas een belangrijke grondstof, maar ook een belangrijke energiebron is voor de sector.

Door de slinkende voorraden zullen de prijzen hoog blijven, wat een bedreiging vormt voor de productiviteit van de boeren, die worden gedwongen het gebruik van de belangrijkste voedingsstof terug te schroeven. Daardoor dreigt voedsel nog duurder te worden voor de consument.

"Wij vrezen ten zeerste dat, naarmate de aardgasprijzen blijven stijgen, meer fabrieken in Europa gedwongen zullen worden te sluiten", aldus Maximo Torero, hoofdeconoom bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. "Hierdoor zal de EU van een belangrijke exporteur veranderen in een importeur, waardoor de kunstmestprijzen meer onder druk zullen komen te staan, wat ook het volgende plantseizoen zal beïnvloeden."

Volgens de Europese sectororganisatie Fertilizers Europe, dat het gros van de kunstmestproducenten op het continent vertegenwoordigt, is momenteel 70 procent van de capaciteit niet in gebruik. "De huidige crisis smeekt om een snel en doortastend optreden van de EU en nationale beleidsmakers voor zowel de energie- als de meststoffenmarkt," zei Jacob Hansen, directeur-generaal van Fertilizers Europe, in een verklaring.

Deze week hebben grote producenten hun productie teruggeschroefd of stopgezet. Daaronder ook het Noorse Yara International, dat ook in het Zeeuwse Sluiskil actief is. Naast de afhankelijkheid van Russisch gas spelen ook de sancties tegen Moskou de bedrijven parten. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om kaliumchloride uit Wit-Rusland te kopen.

Mocht Europa een netto-importeur van meststoffen worden, dan zullen de gevolgen van de bevoorradingscrisis zich uitbreiden. De regio zal namelijk gaan concurreren met armere landen, vooral in Afrika, waar de voedselonzekerheid nog wordt verergerd door aanhoudende droogte en conflicten.

https://www.msn.com/nl-be/financien/nie ... 10e50391b9
Gebruikersavatar
joni
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1441
Lid geworden op: 06 jan 2022 17:06
Heeft bedankt: 354 maal
Is bedankt: 996 maal

Re: Beleggen in meststoffen

Bericht door joni »

Gebruikersavatar
quince
Regelmatige poster
Regelmatige poster
Berichten: 362
Lid geworden op: 23 jan 2022 19:26
Heeft bedankt: 324 maal
Is bedankt: 398 maal

Re: Beleggen in meststoffen

Bericht door quince »

:arrow: Sri Lanka 2.0
Trudeau heeft besloten chemische meststoffen te verbieden.
Canada is de vierde grootste exporteur van granen en peulvruchten in de wereld.
Als hij met deze dwaasheid kan doorgaan, zal Canada voedsel moeten importeren.
Het is onmogelijk om de waanzinnige domheid van de heersende klasse te begrijpen.


Voor zover ik weet wil hij het gebruik van kunstmest met 30% verlagen. :?:
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 4856
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 812 maal
Is bedankt: 878 maal

Re: Beleggen in meststoffen

Bericht door nobody »

De link tussen koolzuurgas en kunstmest :lol: :lol: :lol:

Voedselproductie in het nauw door CO2-tekorten

De prik in frisdrank en bier, het invriezen van diepvriesvoeding, het verdoven van dieren in slachthuizen: allemaal komen ze in het gedrang. Door de hoge aardgasprijzen valt de productie van CO2 stil, een essentiële stof voor al die toepassingen.

Bier zonder bruis

De hoge gasprijzen leggen de productie van kunstmest lam, en dat blijkt niet alleen een probleem voor de boeren te zijn. De ammoniak die voor de kunstmest wordt gebruikt, levert namelijk koolzuurgas (CO2) op als restproduct. Dat wordt gebruikt in allerhande vaak onverwachte toepassingen, van frisdrank tot slachthuizen. Dat de grootste CO2-fabriek van West-Europa begin vorige week de productie pauzeerde en andere leveranciers ofwel minder ofwel veel duurder leveren, brengt dus heel wat voedselproducenten en retailers in nauwe schoentjes.

De Nederlandse onlinesupermarkt Picnic meldde vorige week als eerste voorlopig geen diepvriesproducten meer te kunnen leveren, omwille van een tekort aan droogijs (vaste CO2). Nu maken ook onder andere de Belgische voedselfederatie Fevia en sectororganisatie Belgian Brewers zich zorgen. “Voorlopig beperken de problemen zich nog tot een handvol brouwerijen die afhankelijk zijn van die ene CO2-leverancier die zijn fabriek stillegt. Maar wat als er volgende week nog meer fabrieken sluiten? Dat zou gigantische gevolgen hebben, niet alleen voor de brouwerijen”, zegt Krishan Maudgal, directeur van Belgian Brewers, aan VRT Nws.

Verdoven 40% duurder

“We krijgen heel veel signalen van bedrijven dat de situatie echt problematisch is”, klinkt het ook bij Fevia. Toch is er nog geen precies beeld op de omvang van het probleem. Wel is al duidelijk dat alleen een daling van de gasprijzen de kunstmestproductie en dus het hele bijhorende ecosysteem weer op gang kan brengen.

Ook lijken prijsstijgingen opnieuw onvermijdelijk: slachthuizen, waar varkens voor 75% verdoofd worden met CO2, moeten geregeld toeslagen van 40% slikken. Er zijn volgens branchefederatie Febev gevallen waar de CO2-prijzen zelfs zijn vervijfvoudigd, zegt Febev-directeur Michael Gore aan De Tijd. Vorige week vormde het koolzuurgas voor 10% van de slachtingen een probleem. De situatie wordt door de voedingssector op de voet gevolgd, maar meer dan afwachten hoe het in de komende weken evolueert, zit er momenteel niet op.

https://www.retaildetail.nl/news/uncate ... -tekorten/
Gebruikersavatar
quince
Regelmatige poster
Regelmatige poster
Berichten: 362
Lid geworden op: 23 jan 2022 19:26
Heeft bedankt: 324 maal
Is bedankt: 398 maal

Re: Beleggen in meststoffen

Bericht door quince »

nobody schreef: 06 sep 2022 23:04 Voedselproductie in het nauw door CO2-tekorten
En ik dacht altijd dat het duivelse CO2 weg moest wegens het klimaat en zo. :lol:
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 4856
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 812 maal
Is bedankt: 878 maal

Re: Beleggen in meststoffen

Bericht door nobody »

Poetin: gratis kunstmest naar derde wereld bij opheffen sancties

SAMARKAND (ANP/RTR) - Rusland wil meer dan 300.000 ton kunstmest gratis aan ontwikkelingslanden leveren als Europa de sancties op Russische export verder versoepelt. Dat heeft president Vladimir Poetin gezegd op een top in Oezbekistan. De kunstmest ligt momenteel in Europese havens en mag niet worden vervoerd door de westerse sancties vanwege de oorlog in Oekraïne.

De Europese Unie versoepelde in juli al de sancties om de wereldwijde voedselexport te helpen. De versoepeling maakte de graanexport via de Zwarte Zee weer mogelijk. Afrikaanse leiders hadden daarop aangedrongen vanwege tekorten in Afrika. De versoepeling maakte het Rusland ook mogelijk om weer meer kunstmest te verkopen en te verschepen.

Maar de sancties werden maar gedeeltelijk opgeheven, aldus Poetin. Hij beschuldigt de EU daarom van "egoïstisch" handelen. Volgens hem kunnen nu alleen westerse landen de kunstmest kopen. "Maar hoe zit het met de ontwikkelingslanden en de armste landen van de wereld?", vroeg Poetin zich af.

Poetin is in Oezbekistan voor een top van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO). Dat is een samenwerkingsorganisatie waar naast Rusland ook China, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan deel van uitmaken.

https://www.msn.com/nl-be/financien/nie ... 72c05972cb
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 4856
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 812 maal
Is bedankt: 878 maal

Re: Beleggen in meststoffen

Bericht door nobody »

Billionaire Carl Icahn warns 'you can't cure' hot inflation — but when an audience member asked him for stock picks, he gave these 2 'cheap and viable' names

Easy monetary policy might seem fun at the beginning, but it has consequences.

While asset prices shot up in 2020 and 2021, they pulled back substantially in 2022. Meanwhile, inflation remains near 40-year highs and the Fed has to raise interest rates aggressively to bring price levels under control.

“We printed up too much money, and just thought the party would never end. And the party’s over,” Billionaire investor Carl Icahn says at MarketWatch’s Best New Ideas in Money Festival on Wednesday via a remote feed.

Still, although many investors suffered painful losses in 2022 — the S&P 500 had its worst first half of the year since 1970 — Icahn is not one of them. At his company Icahn Enterprises, the net asset value went up about 30% in the first six months of this year.

Looking ahead, his outlook isn’t exactly optimistic.

“The worst is yet to come,” Icahn says, while cautioning that “inflation is a terrible thing” and “you can’t cure it.”

That said, he doesn’t suggest you should bail on stocks completely.

“I think a lot of things are cheap, and they’re going to get cheaper,” he says.

Given Icahn’s massively successful career as an investor, people want to know where he sees opportunity right now.

“I’m just curious what stocks look cheap and viable right now,” an audience member asked him during the Q&A session.

Icahn provided two names.

CVR Energy (CVI)

Energy was by far the S&P 500’s best-performing sector in 2021, returning a total of 53% vs the index’s 27% return. And that momentum has carried into 2022.

Year to date, the Energy Select Sector SPDR Fund (XLE) is up a solid 35%, in stark contrast to the broad market’s double-digit decline.

Icahn’s pick in the energy space is CVR Energy (CVI), which is mainly in the refinery business. He says that the stock “is quite cheap, even though it’s come up a lot.”

CVR Energy shares have surged 50% year to date and 74% over the last 12 months.

As you’d expect from this kind of share price performance, the company is firing on all cylinders.

In Q2 of 2022, CVR Energy brought in $3.1 billion of net sales, up from $1.8 billion in the year-ago period.

The business got more lucrative, too, as the refining margin per total throughput barrel improved to $26.10 in Q2, marking a huge increase from $6.72 in the same period last year.

The company recently declared a special dividend of $2.60 per share — on top of its regular quarterly cash dividend of 40 cents per share.

Ichan also likes the business because “you can't build another refinery in this country.”

CVR Partners LP (UAN)

CVR Partners is a master limited partnership created by CVR Energy to own, operate, and grow its nitrogen fertilizer business.

While the two entities are related — CVR Energy subsidiaries own 37% of the common units of CVR Partners — CVR Partners is also publicly traded. Its ticker symbol is UAN.

“[The] fertilizer business, to me, is a great business today,” Icahn says.

CVR Partners’ manufacturing facilities primarily produce ammonia and urea ammonium nitrate (UAN) fertilizers, and those things are in strong demand.

In Q2, the partnership’s average realized gate price for UAN shot up 134% year over year to $555 per ton. For ammonia, the average realized gate price rose 193% year over year to $1,182 per ton.

Unsurprisingly, CVR Partners has been another stellar performer in this ugly market as the stock is up 29% year to date.

It’s easy to see why the business is appealing to Icahn.

“You need fertilizer if you want to eat,” he says.

Indeed, if you want the ultimate hedge against all the uncertainties the world is facing today, agriculture deserves a serious look, even if you know nothing about farming.

https://finance.yahoo.com/news/billiona ... 00444.html
Plaats reactie