Beleggen in zilver

Valuta wisselkoersen, euro dollar wisselkoers, euro pond wisselkoers, goudprijs, goudmarkt, goud kopen, zilverprijs, zilver kopen, forex, etc.
Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerdersteam
Berichten: 4923
Lid geworden op: 04 nov 2021 11:40
Heeft bedankt: 1545 maal
Is bedankt: 2733 maal

Beleggen in zilver

Bericht door Beheerder »

Deel hier informatie over het beleggen in zilver en nieuws dat verband heeft met zilver, de zilverprijs, etc. Specifieke aandelen gerelateerd aan zilver aub in een apart onderwerp bespreken.
Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerdersteam
Berichten: 4923
Lid geworden op: 04 nov 2021 11:40
Heeft bedankt: 1545 maal
Is bedankt: 2733 maal

Re: Beleggen in zilver

Bericht door Beheerder »

Gebruikersavatar
Bel-Investor
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2536
Lid geworden op: 29 jan 2022 19:23
Heeft bedankt: 392 maal
Is bedankt: 1398 maal

Re: Beleggen in zilver

Bericht door Bel-Investor »

Zilver krijgt meer glans
Door Nico Bakker op 14 april 2022 08:05

Niet alleen op de aandelenvelden doen zich mooie en spannende koopkansen voor, ook op aanpalende speelvelden is er van alles te beleven voor trendvolgende beleggers. Zo herbergt de weekgrafiek van zilver een Turbo Long-kans, want zilver krijgt meer glans, zo lijkt het.

Ik zal de weekchart nader voor u duiden.

Positieve overgang
Volgens het concept van marktclassificatie, ofwel de marktfasen theorie, is er thans sprake van een positieve overgang.

Recent brak de koers boven de SMA-lijn, gevolgd door een magere breakout met een eenmalige prik tot 27,50 met aansluitend een terugval naar de SMA die nu steun aanreikt in de 24,75-zone. Een breakout en pullback zijn dus zichtbaar als opmaat voor een nieuwe stijgende trendfase.

Nieuwe uptrend
De candle van deze week kleurt wit, de swingteller staat op +1, de RSI als spanningsmeter krult netjes opwaarts boven de 50-lijn en mijn DBS-indicator toont een groene staaf met coaching-stip.

Kortom, het Dashboard geeft een UP-status met bijbehorende koopaanbeveling. Steun en stop op 24+, weerstand en target op 27,50 met daarna 29+ als haalbaar koersdoel voor de zilverbulls.

Turbo Long-posities
De grafiek herbergt koopkansen voor trendvolgende beleggers zolang de koers boven de genoemde steunstreep beweegt met witte candles en de indicatoren daardoor in een positieve stand noteren.

BNP Paribas Turbo Long-posities ter overweging met een ingebouwde stoploss onder de 24+ met een hefboom rond de 5, om daarmee te profiteren van de verwachte opleving, dat is mijn coaching-aanbeveling.
Gebruikersavatar
Lieve16
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2752
Lid geworden op: 06 nov 2021 11:08
Heeft bedankt: 3179 maal
Is bedankt: 4910 maal

Re: Beleggen in zilver

Bericht door Lieve16 »

Biedt zilver een goede bescherming tegen inflatie?

13 apr 2022, 11:15

Door
Jasperien van Weerdt

Naast goud wordt ook zilver door veel beleggers beschouwd als een mooie hedge tegen inflatie. Is dat beeld terecht? En op welke manieren kun je in zilver beleggen?

In onzekere beurstijden en bij een oplopende inflatie zoeken veel beleggers hun toevlucht tot goud. Daarvoor zijn verschillende redenen. Het is een tastbare belegging, die niet zomaar in rook kan opgaan door een crisis of het faillissement van een bank.

Bovendien wordt het edelmetaal algemeen geaccepteerd als betaalmiddel en is het zeldzaam: anders dan bij bankbiljetten kan het aanbod niet met één druk op de knop toenemen. Die schaarste heeft een prijsopdrijvend effect en dat is fijn als de inflatie toeneemt, zoals nu.

Of goud ook echt een goede inflatiehedge is, valt te bezien, want goud maakt die reputatie niet altijd waar. Maar veel beleggers zetten het metaal hier wel voor in.

Een wat minder bekende inflatiehedge is zilver. Is dit een interessant alternatief?

Wat zijn de voordelen van zilver boven goud?
Zilver is letterlijk het goedkopere broertje van goud. Voor één ounce goud (31,103 gram) moet je nu circa $1971 betalen en voor zilver slechts $25. Dat maakt zilver voor een grotere groep beleggers bereikbaar.

Een ander pluspunt is dat zilver breder inzetbaar is. Behalve voor sieraden en als belegging kent goud nauwelijks toepassingen, terwijl zilver ook wordt gebruikt in bijvoorbeeld zonnepanelen, chips, elektronica en batterijen.

Juist op dit terrein zien grondstoffenanalisten van Bank of America het zonnig in. De vraag naar zilver door fabrikanten van zonnepanelen en elektrische auto's zit in de lift, zo schreven ze onlangs. Tegelijkertijd neemt de productie van zilver af.

Door die combinatie van een toenemende vraag en een stagnerend aanbod, kan de zilverprijs dit jaar oplopen naar circa $32,50 per ounce, zo verwacht de zakenbank. Ten opzichte van de huidige koers betekent dat een opwaarts potentieel van maar liefst 30%.

... en de nadelen?
Omdat bijna de helft van de vraag naar zilver voor industriële toepassingen is, heeft dit metaal wel een meer cyclisch karakter dan goud. Als de economische groei afvlakt, is de kans groot dat ook de zilverprijs hierdoor onder druk komt. Dat maakt dit metaal wat minder geschikt als middel om diversificatie in je beleggingsportefeuille aan te brengen dan goud.

Zilver is bovendien minder zeldzaam: er wordt veel meer van gewonnen dan van goud.

Een ander belangrijk verschil is dat je over zilverbaren 21% BTW moet betalen, terwijl goudbaren in de eurozone hier sinds 1998 van zijn vrijgesteld (waarover later meer). De eurolanden willen met deze vrijstelling oneerlijke oncurrentie tussen lidstaten tegengaan en goud als financieel instrument stimuleren. Dat is natuurlijk gunstig voor goudbeleggers.

Welke andere risico's zitten er aan een belegging in zilver?
Verder kleven er aan zilver nog wat risico's die ook voor goud gelden. Zo is een belegging in dit metaal eigenlijk ook een belegging in dollars, omdat de zilverprijs is genoteerd in dollars. Als de Amerikaanse munt in waarde stijgt, pakt dat ongunstig uit, omdat de zilverprijs dan vaak daalt.

Een ander nadeel van een belegging in zilver is dat je rendement volledig afhangt van de zilverprijs. Je ontvangt namelijk geen rente (zoals bij obligaties) of dividend (zoals bij aandelen).

Gaan de goud- en zilverprijs gelijk op?
Hoewel beide metalen worden gebruikt als veilige-havenbelegging bewegen de prijzen niet simultaan. Dit kun je checken met de zogeheten goud/zilver-ratio, die de waardering weergeeft van goud ten opzichte van zilver.

Op dit moment staat deze ratio op circa 79. Dat betekent dat voor een ounce goud 79 keer meer wordt betaald dan voor dezelfde hoeveelheid zilver. Dat is vrij hoog in historisch perspectief.

In den beginne, tijdens het Romeinse keizerrijk, was dit cijfer een stuk lager: 12, zo blijkt uit een analyse van de Amerikaanse website Investopedia. In de eeuwen erna heeft het verhoudingsgetal een gestage opmars ingezet. In de twintigste eeuw kwam de ratio uit op gemiddeld 47 en in het afgelopen twintig jaar schommelde deze grofweg tussen de 50 en 70.

In maart 2020, vlak na de uitbraak van de coronacrisis, schoot de ratio zelfs even omhoog tot boven de 120. Dat is niet zo verwonderlijk. Tijdens recessies en periodes van onzekerheid loopt de goud/zilver-ratio vaak op, omdat goud nu eenmaal meer status heeft als veilige haven dan zilver.

Een historisch hoge goud/zilverratio duidt erop dat zilver is ondergewaardeerd ten opzichte van goud; of dat goud is overgewaardeerd ten opzichte van zilver.

Hoe kan ik in zilver beleggen?
Heb jij het gevoel dat de zilverprijs verder kan stijgen, dan zijn er verschillende manieren om daar een graantje van mee te pikken.

Fysiek zilver: koop liever munten dan baren
De meest tastbare belegging is de aankoop van een zilverbaar of zilveren munten. De keuze tussen die twee is niet zo ingewikkeld, omdat voor deze beleggingen een verschillend fiscaal regime geldt.

Zoals gezegd wordt over zilverbaren 21% BTW geheven. Koop je bijvoorbeeld een zilverbaar van 250 gram ter waarde van €240, dan moet je hierover maar liefst €50 BTW betalen. Dat drukt natuurlijk enorm op je rendement.

Zilveren munten daarentegen vallen onder de margeregeling. Dit betekent dat de munthandelaar alleen BTW hoeft te berekenen over de winstmarge. Om die reden verkiezen veel beleggers munten boven baren.

Een nadeel van fysiek zilver is wel dat je het veilig moet bewaren, om te voorkomen dat je kostbare munten of baren in verkeerde handen komen. Dat kan de nodige kosten met zich meebrengen als je thuis geen goede kluis hebt. Ook kunnen de transactiekosten aardig in de papieren lopen, omdat de verzendingen moeten worden verzekerd.

ETF: minder rompslomp en transparante prijsvorming
Deze rompslomp kun je vermijden door een indextracker te kopen, ook wel exchange traded fund (ETF) genoemd. Dat is een beleggingsfonds dat meebeweegt met de waarde van de zilverprijs of het verloop van een zilverindex.

Wil je iets meer spreiding in je portefeuille aanbrengen, dan kun je ook kiezen voor een tracker die een index volgt waarin meer (edel)metalen en eventueel ook andere grondstoffen zijn opgenomen.

Een groot voordeel van een indextracker is dat de prijsvorming heel transparant is: het product volgt immers één op één een index of een grondstofprijs, waardoor je precies weet wat je rendement is. Wel moet je daar nog de kosten van af trekken. Die heb je niet bij een fysieke belegging, maar daar staan - zoals gezegd - weer andere kosten tegenover.

Mijnbouwaandelen: meer correlatie met de beurs
Je kunt ook wat minder direct in zilver beleggen, door te stappen in mijnbouwaandelen of beleggingsfondsen (of indextrackers), die zich op deze sector toeleggen.

Besef wel dat hier vaak sprake is van een positieve correlatie met de aandelenmarkt: als de beurs klapt, is er een grote kans dat ook mijnbouwaandelen onderuit gaan. Terwijl je waarschijnlijk juist in zilver wilde beleggen uit het oogpunt van diversificatie.

Ook spelen bij de waardering van mijnbouwaandelen nog meer elementen een rol, zoals de winstmarge, concurrentiepositie en de kwaliteit van de bedrijfsvoering. Daar moet je je goed in verdiepen, want het ene mijnbouwbedrijf staat er beter voor dan het andere. Bovendien moet je bedenken dat veel mijnbouwbedrijven in (politiek) instabiele landen zitten, wat extra risico's met zich meebrengt.

Is zilver een verstandige belegging?
Zilver kan een mooie hedge zijn tegen een oplopende inflatie en zorgen voor extra spreiding in je portefeuille. Maar gezien alle bovengenoemde risico's is het wel verstandig om een eventuele belegging in zilver beperkt te houden.

Wil je het risico op koersdalingen indammen, dan is het bovendien slim om gespreid in te leggen.
Een nieuw leven kan je niet beginnen, wel elke dag een nieuwe dag!
Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerdersteam
Berichten: 4923
Lid geworden op: 04 nov 2021 11:40
Heeft bedankt: 1545 maal
Is bedankt: 2733 maal

Re: Beleggen in zilver

Bericht door Beheerder »

Ik heb geen posities in zilver maar onderstaande 'technische analyse' is wel heel ver gezocht. We zetten een grafiek in een tijdframe om ergens een positief iets te vinden ;) Ik geloof in ieder geval niet in deze analyse al gun ik het wel voor wie in zilver zit.

Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerdersteam
Berichten: 4923
Lid geworden op: 04 nov 2021 11:40
Heeft bedankt: 1545 maal
Is bedankt: 2733 maal

Re: Beleggen in zilver

Bericht door Beheerder »

Gebruikersavatar
MDK
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1424
Lid geworden op: 03 dec 2021 23:19
Heeft bedankt: 157 maal
Is bedankt: 304 maal

Re: Beleggen in zilver

Bericht door MDK »

Wie heeft er hier beleggingen in zilver? Zijn het dan mijnen of direct op de spotprijs van zilver? Zou technisch interessant kunnen zijn.
Gebruikersavatar
MDK
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1424
Lid geworden op: 03 dec 2021 23:19
Heeft bedankt: 157 maal
Is bedankt: 304 maal

Re: Beleggen in zilver

Bericht door MDK »

Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerdersteam
Berichten: 4923
Lid geworden op: 04 nov 2021 11:40
Heeft bedankt: 1545 maal
Is bedankt: 2733 maal

Re: Beleggen in zilver

Bericht door Beheerder »

Gebruikersavatar
MDK
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1424
Lid geworden op: 03 dec 2021 23:19
Heeft bedankt: 157 maal
Is bedankt: 304 maal

Re: Beleggen in zilver

Bericht door MDK »

7 zilveraandelen om uw portefeuille glans te geven
Door Belegger.nl op 6 maart 2023 08:50

Edelmetalen zijn historisch gezien volatiel. Josh Enomoto geeft op InvestorPlace een verlanglijstje met de 7 beste aandelen in zilver om nu te kopen. Het lage aanbod en de toenemende industriële vraag kunnen het edelmetaal aanzienlijke winsten opleveren.

Uit een rapport van CNBC blijkt dat er een tekort is aan zilver. En er is een opmerkelijke terugval in de beschikbare fysieke voorraden in New York en Londen, meer dan bij goud, merkt Nicky Shiels (MKS PAMP) op. Dat is een van de argumenten voor zilver.

De andere is geopolitiek van aard. Zilver is een essentieel onderdeel in de productie van zonnepanelen en elektrische voertuigen. En alle stimuleringspakketten die daarop gericht zijn moeten zilveraandelen goed doen.

Hecla Mining
Fortuna Silver Mines
First Majestic Silver
Silvercorp Metals
Endeavour Silver
McEwen Mining
Pan American Silver

Hecla Mining – riskant, maar favoriet onder analisten
Het aandeel Hecla Mining is gespecialiseerd in zilver, goud en andere edelmetalen. Het is een intrigerend en tegelijk riskante keuze. De marktprestaties lijken niet echt overtuigend. Sinds januari is het aandeel met meer dan 10% gedaald, waarschijnlijk uit vrees dat de Fed de rente verder zal verhogen. Hogere kredietkosten zijn niet goed voor risicovolle ondernemingen zoals Hecla.

De financiële resultaten van het bedrijf zijn inderdaad vrij middelmatig. Toch is er bij Hecla sprake van een herstel. In het vierde kwartaal van 2022 steeg de omzet met 5% op jaarbasis. Interessant is dat het bedrijf licht ondergewaardeerd is op basis van zijn trailing boekwaarde. Wall Street-analisten vinden Hecla een van hun topfavorieten, de consensus is sterk kopen, met een gemiddeld koersdoel van 6 dollar (+18%).

Fortuna Silver Mines – val of goede keuze?
Fortuna Silver Mines is actief in Argentinië, Burkina Faso, Mexico en Peru. Hoofdactiviteit is de productie van zilver- en goud. Ook Fortuna heeft last van de vrees voor monetaire verkrapping door de Fed. Sinds januari daalde de koers zo’n 15%. Mijnbouwbedrijven zijn volatiel, vooral die zich richten op zilver.

Gurufocus.com waarschuwt dat het aandeel een ‘value trap’ kan zijn. Een value trap is een aandeel dat langere tijd goedkoop geprijsd lijkt, maar eigenlijk ook over weinig opwaarts potentieel beschikt. Objectief beschikt Fortuna echter over een aantal troeven. De debt-to-EBITDA-ratio bedraagt bijvoorbeeld 0,88 keer, wat beter is dan 62,79% van het veld.

De omzetgroei van Fortuna bedraagt over drie jaar 12%, wat beter is dan 63,29% van de sectorgenoten. Nog indrukwekkender is de groei met 39,9% van de vrije cashflow. Daarmee verslaat het mijnbedrijf bijna 85% van zijn rivalen. Analisten geven het een gematigd koopadvies, met een gemiddeld koersdoel van 4,29 dollar, een opwaarts potentieel van meer dan 33%.

First Majestic Silver – kijk je door de cijfers heen, dan glanst er iets
First Majestic Silver is actief in Mexico en de VS en heeft vier producerende mijnen. De markt- en economische omstandigheden hebben het aandeel dit jaar 28% laten kelderen. Voor contraire beleggers kan de volatiliteit echter een kans zijn, al zal het zeker geen gemakkelijke rit worden. Net als bij Fortuna waarschuwt Gurufocus.com voor een ‘value trap’.

Helaas kampt het bedrijf met verliescijfers. De omzetgroei van Fortuna bedraagt over drie jaar echter 10,8% en het overtreft daarmee 60,28% van zijn sectorgenoten. Bovendien koerst het aandeel tegen 1,22 keer zijn boekwaarde. Analisten geven over het algemeen een houden-advies, maar wel met een gemiddeld koersdoel van 8,61 dollar, wat een opwaarts potentieel van 42% inhoudt.

Silvercorp Metals – groot in China
Silvercorp Metals houdt zich bezig met de aankoop, exploratie en ontwikkeling van zilverhoudende mijnen en is vooral gericht op China. Silvercorp noemt zichzelf de grootste zilverproducent van China. Interessant genoeg is het aandeel gespaard gebleven voor de volatiliteit op korte termijn. Sinds januari is de koers maar 2,5% gedaald. Financieel biedt Silvercorp vertrouwen.

Volgens Gurufocus.com’s is het aandeel bescheiden ondergewaardeerd. Objectief gezien ligt de kracht vooral in de operationele cijfers. Zo bedraagt de omzetgroei over drie jaar 10,2%, waarmee het bedrijf bijna 65% van zijn concurrenten overtreft. De nettomarge bedraagt 11,3%, beter dan 71,37% van de sectorgenoten. Analisten geven het aandeel een gematigd koopadvies. Het gemiddelde koersdoel van 4,68 dollar houdt een opwaarts potentieel van meer dan 59% in.

Endeavour Silver – cijfers vereisen zilverpoets
Endeavour Silver richt zich op de exploratie, ontwikkeling en exploitatie van hoogwaardige zilvermijnen. Gezien de stijgende industriële vraag naar zilver, hoort dit aandeel op het wensenlijstje van Enomoto. Maar ook Endeavour had het moeilijk met de rentevrees en verloor sinds januari bijna 12%. Voor contraire beleggers met moed kan het een interessant idee zijn.

Gurufocus.com waarschuwt ook bij Endeavour voor een mogelijke ‘value trap’. Zowel de omzetgroei als de nettomarge zijn negatief, maar volgens de cijfers over het derde kwartaal kantelt dat beeld. Het bedrijf beschikt ook over een sterke balans. De Altman Z-Score van 4,7 wijst op een laag faillissementsrisico. Analisten zijn gematigd enthousiast om het aandeel te kopen. Het gemiddelde koersdoel van 4,80 dollar biedt een opwaarts potentieel van bijna 66%.

McEwen Mining – heeft geduld nodig
Een kleinere kandidaat op de wensenlijst is McEwen Mining. Het bedrijf richt zich voornamelijk op drie goud- en zilverproducerende mijnen in Noord- en Zuid-Amerika. Het aandeel heeft de steun van de markt. De afgelopen 12 maanden leverde het aandeel 21% van zijn aandelenwaarde in, maar het is sinds januari 1,5% gestegen. V

olgens Gurufocus.com is McEwen bescheiden ondergewaardeerd. Objectief gezien handelt het tegen een trailing book multiple van 0,82, dat is beter dan 79,13% van de concurrentie. Operationeel is er werk aan de winkel, aangezien de omzetgroei en de nettomarge negatief uitvielen. De laatste winstcijfers lieten wel een vermindering van de nettoverliezen ten opzichte van het vorige kwartaal zien. McEwen heeft dus misschien wat geduld nodig.

Pan American Silver – unaniem koopwaardig
Pan American Silver richt zich op mijnbouwactiviteiten in Latijns-Amerika. Het heeft mijnen in Mexico, Peru, Bolivia en Argentinië. Het is een van de grootste kandidaten op het wensenlijstje. Maar dat vrijwaart het aandeel niet van volatiliteit, dit jaar is het meer dan 14% gedaald.

Hier klinkt ook de waarschuwing dat het een ‘value trap’ kan zijn. Het algemene financiële profiel is niet geweldig. Maar de verhouding schulden/eigen vermogen van het bedrijf bedraagt 0,1 keer, dat is lager dan het sectorgemiddelde. De omzetgroei van het bedrijf over drie jaar bedraagt 3%, waarmee het bijna 66% van de concurrenten overtreft. En hoewel het een zwaar nettoverlies leed in 2022, boekte het een brutowinst van 48 miljoen dollar. Ondanks enige turbulentie beschouwen analisten het aandeel unaniem als een sterke koop. Hun gemiddelde koersdoel staat op 24,61 dollar, wat een opwaarts potentieel van bijna 68% inhoudt.
Plaats reactie

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan het forum

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen bijlages zien, eigen onderwerpen starten en abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in