ASML HOLDING - ASML - NL0010273215

Informatie en analyses over uw favoriete aandeel zoals: ING, ASML, Shell, Philips, Pharming, ABN Amro, Aegon, BESI, PostNL, Prosus en ArcelorMittal
Gebruikersavatar
Karl
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2950
Lid geworden op: 23 nov 2021 08:53
Heeft bedankt: 447 maal
Is bedankt: 952 maal

Re: ASML HOLDING - ASML - NL0010273215

Bericht door Karl »

Chipmachinemaker ASML past verwachtingen niet aan na exportbeperking China
Door onze nieuwsredactie
28 jan 2023 om 10:05

Chipmachinemaker ASML ziet nog geen reden om de groeiverwachting voor dit jaar los te laten. Overheden zetten stappen om de export van geavanceerde halfgeleiders naar China te beperken. "Op basis van wat we nu weten, zal het geen gevolgen hebben voor de omzet van dit jaar", zegt een woordvoerder.

De woordvoerder wijst erop dat er nog heel weinig bekend is en dat alle details nog moeten worden ingevuld. "Wij moeten nu in gesprek met de relevante ministeries en kijken wat het nu precies inhoudt."

Persbureau Bloomberg meldde vrijdag op basis van ingewijden dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hebben bereikt over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China.

De landen hebben in Washington afgesproken de verkoop van bepaalde machines voor de productie van halfgeleiders aan het Aziatische land aan banden te leggen. De afspraken moeten nog wettelijk vastgelegd worden en daar kunnen nog maanden overheen gaan.

ASML rekent op een omzettoename voor dit jaar van meer dan 25 procent, maakte het concern afgelopen woensdag bekend bij de publicatie van de jaarcijfers. Volgens het bedrijf is de vraag naar chipmachines nog altijd hoger dan ze kan leveren.

VS wil verkoop chips aan China beperken
De Amerikaanse regering wil de verkoop van hoogwaardige chiptechnologie aan China al langer beperken. Daarmee wil de VS voorkomen dat China met de allernieuwste chips steeds geavanceerdere wapens kan maken.

Daarbij kijkt de regering van president Joe Biden nadrukkelijk naar Nederland, omdat in Veldhoven chipmachinemaker ASML is gevestigd. Dat bedrijf loopt wereldwijd voorop met de ontwikkeling van machines voor het maken van chips.

ASML is verreweg de grootste leverancier van chipmachines ter wereld. Het bedrijf maakt als enige de geavanceerde EUV-machines. Die zijn nodig voor de productie van de modernste soorten chips. Ook Japan heeft met Nikon een belangrijk bedrijf in de productieketen in huis.

Premier Mark Rutte liet vrijdag weten dat het kabinet niet erg happig is op het prijsgeven van de details van de overeenkomst met de Amerikanen en Japanners. "Het is maar zeer de vraag als daar wat uitkomt, of dat dan heel zichtbaar wordt", zei hij op zijn wekelijkse persconferentie.
Gebruikersavatar
Karl
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2950
Lid geworden op: 23 nov 2021 08:53
Heeft bedankt: 447 maal
Is bedankt: 952 maal

Re: ASML HOLDING - ASML - NL0010273215

Bericht door Karl »

De VS wil miljarden meer investeren in de eigen chiptechnologie om minder afhankelijk te zijn van het buitenland. Ik zie dat als een vorm van protectionisme. Daarnaast wil de VS dat ASML geen machines aan China levert dus nog een nadeel. Ik begrijp het gevoelige punt maar dan maar ook investeren in ASML als VS zijnde.
Gebruikersavatar
charel01
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 5653
Lid geworden op: 06 nov 2021 09:52
Heeft bedankt: 8325 maal
Is bedankt: 6054 maal

Re: ASML HOLDING - ASML - NL0010273215

Bericht door charel01 »

Citi verhoogt koersdoel ASML van 735,00 naar 780,00 euro
Citi handhaaft koopadvies op ASML
Ik leef als een kieken zonder kop en gedraag me soms zo. :oops:
Gebruikersavatar
Lieve16
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2922
Lid geworden op: 06 nov 2021 11:08
Heeft bedankt: 3394 maal
Is bedankt: 5369 maal

Re: ASML HOLDING - ASML - NL0010273215

Bericht door Lieve16 »

ASML bevestigt sterke groei

30/01/23 om 14:00
Bijgewerkt om 10:19
ASML verwacht dit jaar een sterke toename van de omzet. Er zijn politieke risico's, maar door structurele ontwikkelingen verwacht het op lange termijn toch vooral te groeien.

Het vierde kwartaal van 2022 is voor ASML min of meer verlopen zoals voorspeld. Daardoor is de omzet over dat hele jaar uitgekomen op 21,2 miljard euro, een stijging met 13,8 procent. De nettowinst is iets gedaald tot 5,6 miljard door hogere kosten, maar ook door grotere investeringen. De nettowinst per aandeel is uitgekomen op 14,14 euro.

Voor dit jaar is ASML optimistisch, ondanks de cyclische haperingen in de sector. Het concern verwacht dit jaar een omzetgroei van 25 procent. Daarmee wijkt ASML af van de meer gematigde geluiden in de sector. Dat komt omdat het bedrijf al een tijd met een capaciteitstekort kampt. ASML heeft niet alle machines kunnen leveren die klanten wilden. Daardoor zijn er wachttijden ontstaan die tot twee jaar kunnen oplopen. Klanten willen niet het risico lopen dat ze bij de verwachte hervatting van de groei van de chipmarkt een capaciteitstekort hebben.

Aan de andere kant is er de dreiging van exportrestricties. De Verenigde Staten willen dat Nederland de export van machines naar China verder aan banden legt. Dat kan een flink deel van de omzet afromen, afhankelijk van hoe streng de beperkingen zouden worden. De uitkomst van het politieke getouwtrek is onzeker. Maar de nadruk op nationalisatie betekent per saldo dat er meer chipmachines zijn. Dat is de gunstige kant voor ASML.


Volgens ASML, dat zich daarbij op informatie van klanten baseert, is er voor de installatie van 1 megawattuur aan windenergie 3.000 euro aan chips nodig. Voor zonne-energie ligt dat nog hoger: 4.000 euro per megawattuur. In 2021 is er wereldwijd voor ongeveer 25 miljard megawattuur verbruikt. Als elk jaar wind- of zonne-installaties worden gebouwd a rato van 0,2 procent van het totale verbruik, zou dat een wereldwijde chipomzet van meer dan 150 miljard per jaar opleveren. Afgelopen jaar lag de totale chipomzet ergens rond 600 miljard. Hoe meer investeringen in zonne- en windenergie, hoe beter dat is voor de chipmarkt.

Het aandeel oogt op basis van de verwachte winst per aandeel voor dit jaar misschien aan de dure kant, met een koers-winstverhouding van ongeveer 33. Maar dat is historisch bekeken geen absurde waardering. De afgelopen tien jaar lag het gemiddelde op 34,5.

Conclusie

De hoge waardering komt door de vooruitzichten, en die zijn goed. De winst kan de komende jaren nog flink groeien. Structureel zijn er andere factoren die de chipmarkt zullen doen groeien, zoals kunstmatige intelligentie, elektrische auto's die gedeeltelijk of geheel zelfrijdend zijn en de infrastructuur voor elektrificatie. De financiële positie van ASML is sterk. Dat is ook een reden voor de hoge waardering. Het advies voor het aandeel blijft dan ook positief.


Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Koers: 620,6 euro

Ticker: ASML NA

ISIN-code: NL0010273215

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 250,2 miljard euro

K/w 2022: 43

Verwachte k/w 2023: 33

Koersverschil 12 maanden: +6%

Koersverschil sinds jaarbegin: +23%

Dividendrendement: 0,9%
Een nieuw leven kan je niet beginnen, wel elke dag een nieuwe dag!
Gebruikersavatar
Karl
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2950
Lid geworden op: 23 nov 2021 08:53
Heeft bedankt: 447 maal
Is bedankt: 952 maal

Re: ASML HOLDING - ASML - NL0010273215

Bericht door Karl »

Jefferies herhaalt het koopadvies voor ASML
maandag 30 januari 2023 - 06:58u -

Het koopadvies van maandag 9 januari 2023 wordt herhaald. Dit vorige advies heeft geresulteerd in een rendement van 14,85%.

Koersdoel €700.
Gebruikersavatar
The Last Post
Ervaren poster
Ervaren poster
Berichten: 723
Lid geworden op: 10 aug 2022 23:41
Heeft bedankt: 32 maal
Is bedankt: 279 maal

Re: ASML HOLDING - ASML - NL0010273215

Bericht door The Last Post »

Door Belegger.nl op 6 januari 2023

President Biden wil met de Chips and Science Act de chipsector versterken en minder afhankelijk maken van China. De pandemie stelde halfgeleiderbedrijven voor enorme uitdagingen en daar trekt de grootste economie ter wereld lessen uit.

Analist Daniel Newman kijkt in een opinieartikel op MarketWatch welke chipbedrijven het meeste kunnen profiteren van de stimulering uit Washington.

De Chips and Science Act
Tijdens de pandemie steeg de vraag naar chips sterk en daarmee ook de prijzen, maar de toeleveringsketens haperden. Ineens kwam de afhankelijkheid van China en Taiwan aan het licht.

Het bracht de beleidsmakers in Washington ertoe om met de Chips and Science Act te komen: een stimuleringspakket ter waarde van 53 miljard dollar om de eigen chipindustrie te bevorderen. Het gaat bij deze wet om nationale veiligheid, veerkracht van de toeleveringsketen en technologisch leiderschap.

De gouden eeuw van globalisering is voorbij
De gouden eeuw van de globalisering ligt waarschijnlijk achter ons. De pendule zwaait nu naar de andere kant, en we gaan een toename van nationalistisch beleid zien. Deels komt dat door externe facturen zoals de houding van president Xi ten opzichte van Taiwan en de oorlog van Poetin tegen Oekraïne.

Zelfs Morris Chang, de oprichter van TSMC, noemt de globalisering zo goed als dood. De Chips and Science Act is het begin van een proces om de VS minder afhankelijk van Taiwan en China te maken. Daarbij gaat het ook om het beschermen van het technologische leiderschap en het afwenden van bedreigingen voor de nationale veiligheid.

Hoe verdelen we de pot?
Nu de wet is aangenomen is de grote vraag hoe de dollars worden toegewezen. Welke verdeling zorgt voor de beste resultaten voor de VS en de wereldwijde handelspartners? Newman geeft in het opinieartikel zijn mening.

Intel op 1, gevolgd door Micron, GlobalFoundries en IBM
Volgens de analist moet het grootste deel van de in totaal 52,7 miljard dollar naar Intel gaan. Intel is de grootste chipfabrikant van de VS en heeft toegezegd om de productie in de VS flink uit te breiden, waarmee het voldoet aan de eisen die de wet stelt in verband met essentiële infrastructuur en defensie. Newman ziet het als een uitgelezen kans voor Intel om het technologisch leiderschap te heroveren.

Na Intel zouden de gelden van de Chips Act moeten gaan naar Micron Technology, GlobalFoundries en IBM, in die volgorde. Micron heeft enorme binnenlandse toezeggingen gedaan, waaronder een recente investering van 40 miljard dollar in geheugenproductie die op lange termijn tienduizenden banen zal opleveren. Het bedrijf stuwt de Amerikaanse geheugenfabricage in de komende tien jaar op van een laag percentage naar bijna 10% van de wereldwijde productie.

GlobalFoundries en Tower Semiconductor zijn van cruciaal belang voor de uitbreiding van de productie van halfgeleiders met een spoorbreedte van meer dan 14 nanometer. Juist het tekort aan dit soort chips veroorzaakt voortdurend problemen in de toeleveringsketens van producten als auto's en allerlei apparaten.

IBM speelt een interessante rol in de productie van halfgeleiders en in onderzoek en ontwikkeling. Het kan Samsung Semi en Intel tot zijn klanten rekenen. De onderzoekscentra van IBM zijn cruciaal en zullen worden ingezet bij toekomstige procesinnovaties.

Senator Chuck Schumer wil New York op de kaart zetten als technologisch centrum; IBM, GlobalFoundries en Micron kunnen daarvan profiteren. Newman ziet veel dollars uit de Chips and Science Act die kant op vloeien.

Vergeet de productiebedrijven van halfgeleiders niet
Newman wijst ook op de investeringen van de ontwerpers van halfgeleiders die toezeggen om meer chips in de VS te produceren. Zij verdienen ook hun aandeel van de gelden voor R&D en werkgelegenheidsontwikkeling.

AMD, Nvidia, Qualcomm en andere bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan de sterke positie van Amerikaanse technologie op het gebied van datacenters, data-architectuur, AI, auto's en hoogtechnologische apparaten. En hun investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn essentieel om dat leiderschap te behouden.

Amerikaanse bedrijven moeten blijven investeren in essentieel onderzoek en ontwikkeling. Hoewel de wet meer gericht is op productie, zou het kortzichtig zijn om deze bedrijven over het hoofd te zien.

Hoe past TSMC hierin?
Alle Amerikaanse inspanningen betekenen volgens Newman niet dat TSMC geen grote speler zal blijven in de productie van grote hoeveelheden geavanceerde halfgeleiders voor Amerikaanse bedrijven zoals Apple, Qualcomm, Nvidia, AMD en Marvell.

TSMC heeft enorm geprofiteerd van de globalisering en offshoring. Het chipbedrijf past echter niet in de uitgangspunten van de Chips and Science Act. De gunstige handelsbetrekkingen met Taiwan hebben TSMC in staat gesteld een mondiale halfgeleidermoloch te worden - verdere subsidies zijn dus niet nodig. Gezien de spanning tussen China en Taiwan lijken verdere investeringen in TSMC te riskant en te onzeker om er dollars uit de Chips and Science Act voor in te zetten.
Op beurzig vaak geband nu heb ik daar aleen nog de types:

meeus, tommie, brugge, motor, lukaku

Groet geertje
Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerdersteam
Berichten: 5207
Lid geworden op: 04 nov 2021 11:40
Heeft bedankt: 1633 maal
Is bedankt: 2917 maal

Re: ASML HOLDING - ASML - NL0010273215

Bericht door Beheerder »

Rudi
Regelmatige poster
Regelmatige poster
Berichten: 437
Lid geworden op: 30 jan 2023 22:37
Heeft bedankt: 103 maal
Is bedankt: 248 maal

Re: ASML HOLDING - ASML - NL0010273215

Bericht door Rudi »

Op 13 februari 2023 hebben de analisten van Morgan Stanley hun beleggingsadvies voor ASML (ASML; ISIN: NL0010273215) herhaald. Het advies van Morgan Stanley voor ASML blijft "overweight".

Het koersdoel wordt door de analisten verhoogd van 700,00 EUR naar 770,00 EUR.
Gebruikersavatar
Karl
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2950
Lid geworden op: 23 nov 2021 08:53
Heeft bedankt: 447 maal
Is bedankt: 952 maal

Re: ASML HOLDING - ASML - NL0010273215

Bericht door Karl »

JPMorgan Research herhaalt het koopadvies voor ASML
dinsdag 14 februari 2023 - 07:58u -

Het koopadvies van vrijdag 27 januari 2023 wordt herhaald. Dit vorige advies heeft geresulteerd in een rendement van 0,57%.

Koersdoel €690.
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 11733
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1645 maal
Is bedankt: 2175 maal

Re: ASML HOLDING - ASML - NL0010273215

Bericht door nobody »

ASML Says Ex-Employee in China Misappropriated Chip Data

(Bloomberg) -- ASML Holding NV, the leading maker of lithography machines for producing semiconductors, said a former employee in China stole data about its proprietary technology and export controls may have been violated as a result.

ASML said it reported the data breach to authorities and initiated an internal review. It’s also implemented remedial measures after the incident.

It’s the second time in as many years that ASML has leveled charges against Chinese entities. A year ago, ASML accused a Beijing-based firm of potentially stealing its trade secrets.

It’s unclear in the latest disclosure if the data stolen could be employed in developing lithography systems, ASML’s specialty. But the company said in its annual report that the theft, which it’s still investigating, isn’t material to its business. ASML is restricted from selling its most-advanced lithography machines to China.

The Dutch company is one of the key players in the rising conflict between the US and China over access to semiconductor technology. Washington implemented sweeping restrictions on American companies’ ability to export chip-making equipment last year, and has since persuaded the Netherlands and Japan to join the effort.

ASML’s Chief Executive Officer Peter Wennink has resisted some of the restrictions on his company’s ability to sell into China. He has warned that China will ultimately develop its own domestic alternatives if it cannot buy from the West.

ASML is considered one of the most advanced developers of machines that giants from Intel Corp. to Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. employ to make their highest-end chips.

https://finance.yahoo.com/news/asml-say ... 25756.html
Plaats reactie
Beleg tot 70% goedkoper met de nieuwe tarieven van Saxo Bank (klik voor info)

Beleg bij Trade Republic vanaf €1 in aandelen en ETF's en ontvang 4% rente op uw saldo (klik voor info)

Steun Beursforum.be en doe uw aankopen bij Bol.com via deze link. Gratis verzenden vanaf €20.