- 500 gram kipdijfilet
- 8 el tomatenketchup
- 8 el ketjap manis
- 6 el natuurazijn
- 2-3 el sambal oelek
- 1 grote ui of 2 kleine, gesnipperd
- 3 tenen knoflook
- 1 zakje nasikruiden (van Conimex bijvoorbeeld)
- 200 ml slagroom
- 2 el pindakaas
- 200 gram peultjes of sperziebonen
- 250 gram champignons
- 1 bakje taugé
- scheutje (plantaardige) olie
- Voor erbij: frietjes of rijst
- Snij de kip in blokjes.
- Doe de ketjap, ketchup, azijn, sambal, 2 tenen knoflook, de nasikruiden en de helft van de ui in een kom en meng door elkaar. (Wanneer je liever een wat mildere saus hebt, gebruik je minder sambal. Ook kan jouw sambal pittiger zijn dan de mijne, ik gebruikte de sambal oelek van Conimex)
- Doe de kip erbij, meng door elkaar en dek af met vershoudfolie. Zet dit minstens 30min maar liefst 'overnight' in de koeling om te marineren. Hoe langer het marineert, hoe meer smaak er in de kip zal zitten, dus ik zou echt aanraden om het de avond van tevoren al in de marinade te zetten.
- Maak de champignons schoon en snij in plakjes.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan of wok op middelmatig vuur en fruit de rest van de ui en knoflook in 5min glazig.
- Voeg de champignons toe en bak enkele minuten mee.
- Voeg dan de kip met alle marinade toe en breng langzaam aan de kook.
- Draai dan het vuur laag en laat dit zo'n 15 minuten sudderen met de deksel op de pan.
- Snij intussen de kopjes van de sperziebonen (heb je peultjes, dan is dat niet nodig) en kook ze beetgaar in ruim water met een snufje zout. Dit duurt ongeveer 5-10min.
- Voeg de slagroom en pindakaas toe aan de kip en roer goed door totdat alle pindakaas is opgenomen door de saus. Laat dit nog 5 minuten sudderen zonder deksel op de pan zodat de saus ietsje indikt.
- Voeg de laatste minuut de boontjes en taugé toe. Proef of je nog extra sambal moet toevoegen, het geheel mag best wat pit hebben en de hoeveelheid pit is per sambal verschillend.
- Serveer het duuveltjesvlees met krokant gebakken frietjes of rijst en een heerlijke frisse salade.