Word lid van het beste beursforum van de Benelux!

Minder advertenties met een account (geen advertenties bij genoeg activiteit), abonneren op favoriete onderwerpen om op de hoogte te blijven van laatste berichten, toegang tot de chatbox en net als vele andere beleggers vragen stellen en kennis delen.

Waarom het beste beursforum van de Benelux? Naast de uitgebreide functies staan wij ook voor inhoudelijke en fatsoenlijke omgang met elkaar.

Binnen 1 minuut kunt u zich aanmelden.

Beleggen in cacao

Valuta wisselkoersen, euro dollar wisselkoers, euro pond wisselkoers, goudprijs, goudmarkt, goud kopen, zilverprijs, zilver kopen, forex, etc.
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 14560
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1990 maal
Is bedankt: 2850 maal

Re: Beleggen in cacao

Bericht door nobody »

Paaseitjes en ander chocola duurder door fors hogere cacaoprijzen

DEN HAAG (ANP) - Paaseitjes en andere chocoladeproducten die nu in de schappen liggen, zijn duurder geworden. Dat komt vooral door de flink opgelopen prijzen van cacao en suiker. Omdat de prijzen van suiker voorlopig hoog blijven en die van cacao verder stijgen, wordt chocola komende tijd nog duurder.

Dat verwachten sectorspecialist Sebastiaan Schreijen bij RaboResearch en sectoreconomen Nadia Menkveld (ABN AMRO) en Thijs Geijer (ING).

De suikerprijzen zijn vorig jaar flink omhoog gegaan omdat twee belangrijke suikerlanden, Thailand en India, in de zomer last hadden van tegenvallende oogsten door extreme droogte. De cacao-oogsten in de twee belangrijkste productielanden Ivoorkust en Ghana vallen volgens Schreijen en Menkveld tegen door slecht weer en zieke cacaobomen.

Ontbossing

Ondanks de dalende suikerprijzen duurt het een paar maanden voordat dit in de schappen te merken is, zegt Menkveld. Volgens haar staan chocoladefabrikanten wel steeds meer onder druk om de prijzen niet te veel op te laten lopen, om te voorkomen dat hun producten minder worden verkocht. „Fabrikanten kijken hoe ze goedkoper, energiezuiniger en efficiënter kunnen produceren om de prijs van een reep omlaag te krijgen.” Ze denkt echter niet dat chocola er komende tijd veel goedkoper op wordt.

Ook regulering rondom duurzaamheid en ontbossing vanuit de EU zorgen voor structureel hogere cacaoprijzen, zegt Schreijen. De cacaoprijzen op de grondstoffenmarkt zijn sinds begin vorig jaar 70% gestegen en sinds begin 2021 werd cacao zelfs twee keer zo duur.

Paasei is impuls-aankoop

Om deze redenen is chocola in de supermarkt volgens de sectorspecialist 7% duurder geworden vergeleken met begin vorig jaar en 23 procent duurder dan drie jaar geleden. Paaseitjes zijn in een jaar tijd met gemiddeld 10 tot 15% nog harder in prijs gestegen. „Paaseitjes zijn een soort impulsartikel. Mensen willen ze hebben en weten niet meer hoeveel ze daar vorig jaar voor hebben betaald. Dat maakt de prijsstijging net iets makkelijker door te voeren”, aldus Schreijen. Bij huismerken spelen grondstoffenkosten een belangrijkere rol voor de prijzen in de schappen, omdat de consument daarbij niet betaalt voor het merk.

De cacaoprijzen staan inmiddels op een recordhoogte, aldus Geijer. „Dat is voor mij een indicatie dat inflatie voor chocolade nog wel even aanhoudt.” Hij ziet verder dat producenten ook inspelen op prijsstijgingen door verpakkingen vaker te verkleinen van bijvoorbeeld 250 gram naar 200 gram.

https://www.telegraaf.nl/financieel/130 ... caoprijzen




doittomeonemoretime
Regelmatige poster
Regelmatige poster
Berichten: 356
Lid geworden op: 28 jul 2022 10:41
Heeft bedankt: 25 maal
Is bedankt: 179 maal

Re: Beleggen in cacao

Bericht door doittomeonemoretime »

Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 14560
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1990 maal
Is bedankt: 2850 maal

Re: Beleggen in cacao

Bericht door nobody »

Hershey and Cadbury chocolate makers eye price hikes to cover cocoa crunch

NEW YORK (Feb 14): The makers of Hershey and Cadbury chocolates are planning more price hikes to cover a fresh record-setting surge in cocoa prices, even as inflation-hit consumers curb their purchases and company profits face a hit.

Cocoa prices have roughly doubled over the past year, hitting a series of record highs in recent weeks due to shrinking supplies.

Chocolate makers had been passing the rising costs on to consumers without losing much demand.

But shoppers are cutting back to a greater degree than they did last year, Hershey and Cadbury maker Mondelez disclosed in recent quarterly earnings calls, hurting their outlooks for sales.

Hershey chief executive officer Michele Buck said last week that "given where cocoa prices are, we will be using every tool in our toolbox, including pricing, as a way to manage the business".

Consumers bought fewer Kisses and Reese's cups last year, with Hershey's sales volumes down 6.6% in the quarter ended Dec 31, a trend executives forecast will continue this year. The company is cutting jobs to try to control its costs.

A 10.8 ounce (306 grams) bag of Kisses sells for US$4.84 (RM23.16) at Walmart.com. Hershey executives said last week that its latest price hike went into effect this month. Buck said on the call that Hershey's will be leaning on new products, like its Reese's Caramel Big Cup, to stoke consumer demand.

Mondelez, which makes Milka and Cadbury chocolates, is also planning price hikes to cover the inflation in cocoa, executives said in an earnings call on Jan 30. Retailers in Europe may push back against the hikes, leading to lower sales in the region, Mondelez executives said.

Prices of Mondelez chocolate in Europe, its biggest market, rose 12% to 15% last year, CEO Dirk Van de Put said last month in a call with Wall Street analysts.

Michelle Li, an analyst with Parnassus Investments, which holds Mondelez shares, said in an email she thinks the company should be "strategic about passing the price increase to consumers this year".

The company revamped its upscale Toblerone brand last year, launching Tiny Toblerone mini chocolate bars in some US retailers and Toblerone Truffles in Europe. A 7.61-ounce package of Tiny Toblerone sells for US$6.58 on Walmart.com. A 3.52 ounce Toblerone bar costs US$2.84 on Walmart.com.

Swiss truffle maker Lindt & Sprungli is trying to compensate for rising cocoa costs by increasing efficiency as much as possible and through a "forward-looking purchasing strategy", according to a company spokesperson.

"The remaining costs were subsequently passed on through price increases with the high cocoa price being the main reason for it," the spokesperson added.

Dan Sadler, principal of client insights at market research firm Circana, said consumers would be choosier about buying chocolate as manufacturers hike prices again.

"Prices are not expected to relax anytime soon," he said. "Chocolate candy confections have been insulated in inflationary times...but now it's at a point where the affordability will be tested."

https://theedgemalaysia.com/node/700936
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 14560
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1990 maal
Is bedankt: 2850 maal

Re: Beleggen in cacao

Bericht door nobody »

Why cocoa prices may impact pricing for chocolate manufacturers

Yahoo Finance

Chocolate prices have risen 11% over the past year driven by surging cocoa costs (CC=F).

The El Niño weather pattern has disrupted major cocoa-producing regions, causing supply shortages that have caused cocoa futures to spike dramatically.

Yahoo Finance's Brooke DiPalma breaks down the details.






Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 14560
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1990 maal
Is bedankt: 2850 maal

Re: Beleggen in cacao

Bericht door nobody »

Meiji Holdings’ reinvestment in California Cultured paves way for cell-cultured chocolate

USA – Japanese confectionery giant Meiji Holdings Co. has reaffirmed its commitment to cell-based cocoa start-up California Cultured through a reinvestment after its initial funding in November 2021.

The partnership aims to advance Meiji’s Cocoa Support program, designed to assist cocoa farmers. This recent investment solidifies a 10-year commercial partnership, with California Cultured’s cell-based cocoa integrated into products by Meiji.

The collaboration seeks to establish cocoa cell cultivation technology, fostering a sustainable cocoa value chain to address social issues and ensure a stable raw material supply.

Meiji, as a major player in the confectionery industry, envisions resolving challenges within the cocoa supply chain, a crucial aspect of the chocolate-making process.

California Cultured, founded in 2020, stands out as one of the pioneers in cell-based chocolate production globally, alongside companies like Israel’s Celleste Bio and Finnish giant Fazer.

The company employs innovative techniques, collecting samples from ideal cocoa plants and cultivating cells in fermentation tanks to mimic rainforest conditions.

The rapid, climate-resilient process takes only three to four days from cell harvest to fermentation and roasting, contributing to a sustainable and environmentally friendly approach to chocolate production.

Meiji’s renewed investment signifies a significant step toward the global introduction of cell-cultured chocolate. California Cultured’s Flavanol Cocoa Powder, a result of their technology, is set to become a key ingredient in Meiji’s chocolate products.

According to Alan Perlstein, CEO California Cultured, this marks the dawn of a new era for chocolate, emphasizing the vital role of cell-cultured alternatives amid a growing supply gap in the cocoa industry.

Steve Stearns, California Cultured’s head of strategy said, “Meiji came to us because unpredictable weather patterns – including heavy rainfall – have disrupted cacao cultivation, leading to a consecutive year of supply shortages.”

The partnership aims to address these challenges and create a resilient and sustainable supply chain for cocoa.

Beyond the chocolate industry, Meiji has also announced plans to invest US$331 million in a new domestic dairy production facility in Nakashibetsu, Hokkaido.

This investment aligns with Meiji’s commitment to stable dairy product provision and replaces deteriorating facilities at existing plants.

Meiji Holdings reported a 4.4 percent increase in net sales for the nine months ending December 2023, reaching US$5.55 billion.

Despite forecasting a 26.5 percent drop in attributable profit for the fiscal year ending March 2024, Meiji remains optimistic about its diversified investments and sustainable growth strategies.

https://www.foodbusinessafrica.com/meij ... chocolate/
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 14560
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1990 maal
Is bedankt: 2850 maal

Re: Beleggen in cacao

Bericht door nobody »

Cacao dubbel zo duur: waarom schieten prijzen de hoogte in?

Cacao is in een jaar tijd twee tot drie keer duurder geworden. Zowel het warm en droog weer in West-Afrika als de armoede bij de boeren liggen aan de basis van de prijsstijging. “De boer zal niets verdienen aan die hoge cacaoprijzen.”

Nog ruim een maand en je kan opnieuw paaseitjes rapen. Maar misschien liggen er dit jaar wat minder verstopt. Want de prijs van het belangrijkste ingrediënt van chocolade is het laatste jaar enorm toegenomen.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal spreekt van een recordstijging. De prijs van cacao zou in de laatste 46 jaar nog nooit zo hoog gelegen hebben, volgens de krant.

"De cacao is in vergelijking met vorig jaar twee tot drie keer duurder geworden", zegt Yuca Waarts in "De wereld vandaag" op Radio 1. Ze is onderzoeker naar tropische gewassen en cacao aan de Universiteit van Wageningen.

De prijsstijging heeft verschillende redenen. De oogsten in onder andere Ghana en Ivoorkust zijn door het warme en droge weer mislukt. "Twee derde van de cacao komt van West-Afrika. Er komt ook cacao van Indonesië en Zuid- en Midden-Amerika. Vooral het vervelend klimaat in Afrika heeft ervoor gezorgd dat de productie is afgenomen", zegt Waarts.

Kunstmest en pesticiden

Ook de armoede bij de cacaoboeren speelt een rol. "Door de inflatie zijn de kosten van het levensonderhoud en de prijzen van kunstmest en pesticiden gestegen. En de boeren hadden al een laag inkomen. Dat zorgt ervoor dat ze heel weinig kunnen investeren in hun boerderij."

Waarts merkt op dat het gaat over stijgende cacaoprijzen op de termijnmarkt. "Daar worden zakken cacaobonen gedroogd, lang bewaard en verhandeld. Een bedrijf koopt een zak bonen, maar die zak komt niet automatisch in de fabriek terecht. Er zijn heel wat handelaars die cacao opkopen en opnieuw verkopen."

"Daarnaast werken landen zoals Ghana en Ivoorkust met een officiële prijs. Dat betekent dat de overheid een prijs bepaalt die de boeren krijgen. Die prijs verandert telkens in oktober. De boer zal nu dus niets verdienen aan die hoge cacaoprijzen."

"In Ghana en Ivoorkust is de cacao al voor de oogst verkocht. Daardoor kan de overheid de boeren niet beter betalen, want de overheden willen zelf geen verlies lijden." Dat is niet naar de zin van de cacaoboeren. "Er is veel discussie op sociale media."

Paaseitjes duurder?

De prijs van de cacao is toegenomen en ook de prijs van de chocolade zal toenemen. "Chocolademakers voorspellen een vertraging van de prijsstijging van chocolade", zegt Waarts. Sommige chocolade kan nu al duurder zijn, maar waarschijnlijk zal de prijs van de paaseitjes later stijgen.

De prijs voor de consument staat in schril contrast met de werkomstandigheden waarin de cacaoboeren werken. "Het gaat vaak over kleine boerderijen en de armoede is er groot. Bovendien zitten boeren onder een leefbaar inkomen."

"Dat is een inkomen om fatsoenlijk te leven, om de bus te nemen, om gezondheidszorg te hebben. Het contrast met de consument bij ons is groot. Die heeft ook last van de inflatie, maar de verhouding met de boeren zit scheef.”

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/02/22 ... chocolade/
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 14560
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1990 maal
Is bedankt: 2850 maal

Re: Beleggen in cacao

Bericht door nobody »

Nigeria’s stakeholders advocate for cocoa preservation amid child-labor awareness

NIGERIA – Cocoa stakeholders in Nigeria have called on the government at all levels to save the production of cocoa from extinction and enhance the capabilities of farmers to contribute to the diversification efforts of the Federal Government.

At a two-day awareness campaign in Idanre and Ifedore local government areas of Ondo State, stakeholders emphasized the importance of cocoa as a valuable source of national wealth, distinguishing it from oil due to its stable pricing in the international market.

The awareness campaign, named the Child Labour Education and Resilience (CLEAR) project, was organized by the Lutheran World Relief and funded by the Evangelical Lutheran Church in partnership with the Cocoa Farmers Association of Nigeria (CFAN), the Federal Ministry of Labour and Employment, and the International Labour Organization (ILO).

Nene Akwetey-Kodjoe, chief of party at Lutheran World Relief, stated, “We need to eradicate using children for labor. What we are saying is that hard labor is not allowed; we need to do it right. We want those children out there to go back to school because education is general knowledge that will grow our brain.”

Siji Ofoesuwa, program technical advisor at Lutheran World Relief, provided insights into the CLEAR project, emphasizing its goal to significantly reduce child labor practices among cocoa farmers in the state.

The one-year project, spanning from October 2023 to the end of September 2024, aims to address the root causes of child labor, empower communities with limited education on the subject, improve net income from cocoa farming, and equip children of cocoa farmers with essential life skills.

The Ministry of Education has also outlined a comprehensive plan to eliminate child labor in the state, including strengthening existing laws and policies for greater protection of children and harsher penalties for exploiters.

The Ondo state government is taking steps to bring back out-of-school children, ensuring they are catered for by the state and enforcing strict penalties for those using children for labor.

Governor Lucky Aiyedatiwa pledged to address the acute shortage of classroom teachers in public primary and secondary schools, introducing reforms in the education sector.

He also committed to the reintroduction of running grants to schools and enhancing school infrastructure for learners across all schools.

Nigeria, the world’s fourth-largest cocoa producer and supplier, witnessed a 3.4 percent decline in the value of its global cocoa supply to 280,000 metric tonnes in the 2022–2023 season, as reported by the International Cocoa Organisation.

Despite being a major cocoa producer, Nigeria exports the bulk of its cash crops raw, facing challenges related to low agro-processing and a lack of competitiveness in the global market.

https://www.foodbusinessafrica.com/nige ... awareness/




Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 14560
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1990 maal
Is bedankt: 2850 maal

Re: Beleggen in cacao

Bericht door nobody »

Cocoa jumps to fresh record on persistent supply fears

(Feb 26): Cocoa’s rally shows no sign of slowing, with prices surging to a fresh record in New York on mounting fears about supply shortages.

Futures climbed as much as 4.6% on Monday, after capping the biggest weekly jump since 1999. Prices have soared as drought and disease ravaged crops in key West African producers, threatening to raise costs for chocolate makers that risk being passed on to consumers.

There are persistent signs of tightening supplies from key exporters. Bean arrivals at ports for shipment in top grower Ivory Coast are running about a third behind last year’s pace, while Nigerian exports were down in January.

“West African production issues have the cocoa market looking at a sizeable global production deficit this season that continues to fuel cocoa’s upsurge,” The Hightower Report said late Friday.

The International Cocoa Organization said that supply concerns could further deepen as enforcement of European Union regulations on deforestation nears.

Prices

Cocoa rose 3.4% to US$6,470 a ton in New York. London cocoa gained 3.5%.

Raw sugar advanced, while arabica coffee edged up.

https://theedgemalaysia.com/node/702423
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 14560
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1990 maal
Is bedankt: 2850 maal

Re: Beleggen in cacao

Bericht door nobody »

Ivoorkust verwacht ook komend seizoen minder cacao-oogst

In Ivoorkust, 's werelds grootste cacaoproducent, zal ook de komende cacao-oogst door onder andere slechte weersomstandigheden lager uitvallen. Dat zeggen bronnen bij de Ivoriaanse regulator van de sector, Conseil du Cafe-Cacao, aan persbureau Bloomberg. De vrees voor tekorten deed de cacaoprijs in een jaar tijd al verdubbelen.

De cacao-oogst bestaat er uit twee seizoenen: het hoofdseizoen vanaf oktober tot en met maart, en het tweede seizoen met een lagere opbrengst vanaf april tot en met september, de zogenaamde 'mid crop'. De oogst uit dat laatste seizoen gaat vooral naar lokale verwerkers.

Dit jaar zal de 'mid crop' volgens de bronnen tussen de 400.000 en 500.000 ton opleveren. Het gaat om een projectie van eind februari op basis van een bevraging bij de producenten. Vorig jaar leverde het tweede oogstseizoen nog 600.000 à 620.000 ton op.

De slechtere oogstverwachting verhoogt de druk op de panikerende cacaomarkt. Door slecht weer in West-Afrika - een mix van overstromingen, sterke wind en droogte - en een gebrek aan meststoffen leverde het hoofdseizoen ook al minder op, niet alleen in Ivoorkust, maar ook in Ghana, de nummer twee in de cacaoproductie.

Op de termijnmarkt in New York is de prijs van cacao de jongste maanden dan ook fors toegenomen: er is sprake van een verdubbeling in een jaar tijd. Eerder deze week werd een recordprijs van 6.677 dollar per ton genoteerd.

https://www.msn.com/nl-be/financien/nie ... ocid=hpmsn
Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerdersteam
Berichten: 6212
Lid geworden op: 04 nov 2021 11:40
Heeft bedankt: 1929 maal
Is bedankt: 3647 maal

Re: Beleggen in cacao

Bericht door Beheerder »

Plaats reactie