Beleggen in goud

Valuta wisselkoersen, euro dollar wisselkoers, euro pond wisselkoers, goudprijs, goudmarkt, goud kopen, zilverprijs, zilver kopen, forex, etc.
Hunter
Regelmatige poster
Regelmatige poster
Berichten: 311
Lid geworden op: 04 mar 2022 08:44
Heeft bedankt: 63 maal
Is bedankt: 139 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door Hunter »

Goud houdt stand na steile sell-off, maar op weg naar wekelijkse daling
03/02/2023 | 04:13

De goudprijzen stabiliseerden vrijdag na een scherpe sell-off in de vorige sessie, toen traders opmerkingen over renteverhogingen van mondiale centrale banken verwerkten, maar het metaal was op weg naar zijn eerste wekelijkse daling in zeven weken, te midden van een sterke dollar.

Spotgoud steeg met 0,2% tot $1.916,31 per ounce om 0233 GMT, na een sell-off van 2% op donderdag die werd aangewakkerd door een sterkere dollar en winstnemingen.

Amerikaanse goudfutures waren weinig veranderd op $1.915,80.

"Nu de goudprijzen in de afgelopen drie maanden een stellaire prestatie van meer dan 20% hebben neergezet, is het mogelijk dat de recente FOMC-vergadering de broodnodige bevestiging heeft opgeleverd voor een aantal positioneringen voor lagere renteverhogingen", aldus Yeap Jun Rong, marktanalist bij IG.

Daarom zou dit op korte termijn kunnen leiden tot winstnemingen, "maar voor de goudprijzen zou een doorbraak onder het niveau van $1.895, waar dip-kopers deze week vlak voor de vergadering instapten, een grotere overtuiging voor verkopers kunnen zijn", voegde de analist eraan toe.

De goudprijs is sinds november ongeveer $300 gestegen door de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente minder snel zal verhogen, omdat een lagere rente de opportuniteitskosten van het aanhouden van niet-renderend edelmetaal verlaagt.

Na de renteverhoging van de Fed met 25 basispunten na een jaar van grotere verhogingen, verhoogden zowel de ECB als de BoE hun rente zoals verwacht met 50 basispunten op donderdag.

Wereldwijde centrale banken die vorig jaar in een razend tempo de rente verhoogden tegen de stijgende inflatie, leggen nu gezamenlijk de basis voor een pauze die, hoewel nog niet toegezegd, in zicht komt voor later dit jaar.

De Amerikaanse dollar steeg intussen met 0,1% en hield de goudprijzen in bedwang. [USD/]

Beleggers wachten nu op de maandelijkse Amerikaanse non-farm payrolls data die later op de dag verschijnen voor verdere richting.

Elders steeg spotzilver met 0,3% tot $23,5232 per ounce, terwijl platina 0,1% daalde tot $1.020,51.

Palladium tikte 0,1% omhoog naar $1.655,60.
Gebruikersavatar
MDK
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1445
Lid geworden op: 03 dec 2021 23:19
Heeft bedankt: 167 maal
Is bedankt: 319 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door MDK »

PRECIOUS-Gold claws back some ground after steep losses
Gold may have seen a short-term peak, says analyst

South Africa supply woes seen supporting PGM prices

Firm dollar caps bullion's latest advance

(Recasts, adds comments, updates prices)

By Arundhati Sarkar

Feb 6 (Reuters) - Gold regained some ground on Monday as investors snapped up bullion after prices slid to a one-month low, betting on firm safe-haven demand as recession risks linger and with expectations of smaller U.S. interest rate hikes.

Spot gold rose 0.4% to $1,873.12 per ounce by 0959 GMT, after hitting its lowest level since Jan. 6. U.S. gold futures gained 0.6% to $1,872.40.

"Spot gold is seeing some buy the dip action, after being slammed following last Friday's blockbuster US jobs report," said Han Tan, chief market analyst at Exinity.

"As long as the Fed isn't forced to push its benchmark rates much higher than the forecasted 5% peak, such an outlook should ensure that bullion remains in demand."

Gold prices dropped more than 2% on Friday after data showed U.S. job growth accelerated sharply last month.

But concerns over a slowdown remain, and this is likely to keep demand for gold, considered a safe store of value during uncertain times, on a firm footing this year, analysts said.

The U.S. Federal Reserve last week increased interest rates by a quarter of a percentage point to 4.5%-4.75% after a year of larger hikes.

Gold benefits from low interest rates, which reduce the opportunity cost of holding the zero-yield asset.

However, the "severity" of the moves in the last two days suggests gold might have seen a short-term peak, with prices likely to retreat to the $1,800 level, said Michael Hewson, chief markets analyst at CMC Markets.

Capping gold's rebound, the dollar index <.DXY> advanced 0.4%, making it more expensive for buyers holding other currencies. [USD/]

Spot silver rose 0.5% to $22.434 per ounce, while platinum shed 0.2% to $972.53.

Palladium fell 2.8% to $1,578.54.

"Among PGMs, supply disruptions in South Africa due to a deepening energy crisis should help to stabilise prices in the short term," ANZ said in a note.
Gebruikersavatar
TimeIsMoney
Ervaren poster
Ervaren poster
Berichten: 532
Lid geworden op: 26 aug 2022 20:17
Heeft bedankt: 94 maal
Is bedankt: 294 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door TimeIsMoney »

De Russen hebben een oorlog te financieren, de timing lijkt wel best goed gekozen.
Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerdersteam
Berichten: 5207
Lid geworden op: 04 nov 2021 11:40
Heeft bedankt: 1633 maal
Is bedankt: 2917 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door Beheerder »

Gebruikersavatar
charel01
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 5653
Lid geworden op: 06 nov 2021 09:52
Heeft bedankt: 8325 maal
Is bedankt: 6054 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door charel01 »

'Gunstiger vooruitzichten voor goud en goudaandelen'
Is het tijd om uw portefeuille wat meer te stofferen met goud en goudmijnaandelen? De kans op een recessie in de VS en de goedkope waarderingen in de sector zijn alvast gunstig, zegt de vermogensbeheerder Schroders.

De financiële markten houden al enige tijd rekening met een recessie in de VS, maar in de goudprijs zit het recessierisico nog niet ingeprijsd. Dat zegt James Luke, een specialist in metalen bij de vermogensbeheerder Schroders. ‘De kans op een recessie is groot. De voorlopende indicatoren verslechteren. En de inverse rentecurve (als de kortetermijnrente hoger is dan die op lange termijn, red.) was vaak de voorbode van een recessie. Dat is gunstig voor goud.’
'Tijdens de zeven recessies in de VS sinds 1973 presteerde goud altijd goed, zowel relatief tegenover de markt als in absolute termen. Goudaandelen doen het zelfs nog beter,' zegt Luke. 'Als je kijkt naar de rendementen van zes maanden voor de start van de recessie tot zes maanden erna, levert goud gemiddeld 28 procent op en doet de goudprijs het 37 procentpunten beter dan de S&P500-index. De goudaandelen overtreffen dat met een absoluut rendement van 61 procent. Tegenover de index doen ze het zelfs 69 procentpunten beter.'
Centrale bank

De vlucht naar veiligheid tijdens economisch onweer is niet de enige factor. Goud was het meest explosief wanneer de centrale bank de rente verlaagde, zoals in 1973, 2008 en 2020. De rente op staatsobligaties wordt daardoor relatief minder interessant.

Luke is ervan overtuigd dat de Federal Reserve opnieuw monetaire steun zal bieden bij een recessie. Ook de overheid zal met economische impulsen komen. 'De extreem hoge schulden en de overheidstekorten maken het risico voor beleidsmakers te groot om een recessie in nog iets veel ergers te laten uitmonden.'
De metaalspecialist ziet nog twee andere redenen om positief te worden over goudmijnen. 'Ten eerste lijkt de bedrijfsomgeving voor goudaandelen te verbeteren. Vorig jaar stonden de winstmarges onder druk door de stijgende kosten in combinatie met de dalende goudprijs. De goudproducenten deden het daardoor minder goed dan het goud. Dit jaar kunnen de marges weer stijgen. Niet alleen dankzij de klimmende goudprijs, maar ook door de kosten die in Noord-Amerika en Australië al dalen.'
Historisch goedkoop

'Ten tweede zijn de goudproducenten historisch goedkoop.’ De goudmijnen noteren tegen iets meer dan vijf keer hun ondernemingswaarde (beurswaarde + schulden) tegenover de brutobedrijfswinst. Die EV/ebitda-ratio is een van de meest gebruikte om de waarderingen te meten. De ratio zit een derde onder het historische gemiddelde. Sinds 1986 waren goudmijnen nooit zo goedkoop.

Tegelijk is het gewicht van goudmijnen in de professionele beleggingsportefeuilles tot bijna nul teruggevallen. Zelfs een kleine switch naar wat meer goud, kan een forse koersreactie ontketenen.
Bron:"De Tijd"
Ik leef als een kieken zonder kop en gedraag me soms zo. :oops:
Gebruikersavatar
Multani
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1118
Lid geworden op: 24 nov 2021 21:58
Heeft bedankt: 163 maal
Is bedankt: 463 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door Multani »

Goud verliest glans
Door Jacob Tromp op 10 februari 2023 14:00

De goudprijs neemt na een zeer sterke rally even wat gas terug. Vorige week daalde de goudprijs, nadat sterker dan verwachte Amerikaanse banencijfers de vrees deed opdoen dat de Federal Reserve de rentetarieven zou kunnen blijven verhogen.

Goud is zeer gevoelig voor stijgende Amerikaanse rentetarieven, aangezien dit de opportuniteitskosten verhogen van het aanhouden van niet-renderend edelmetaal.

Korte termijn
Het technisch beeld is hierdoor op korte termijn wat verzwakt. Vanaf de bodem in november heeft de koers een sterke rally afgegeven, maar nu de uptrend is verlaten verliest het beeld aan kracht.
gold (1).gif
Een meer zijwaarts gericht koersverloop is nu mogelijk boven deze steun. Van belang is dat de steun op 1.860,37 intact blijft om een verdere verzwakking te voorkomen. De goudprijs weet even geen hogere toppen en bodems meer te vormen.

Lange termijn
Op lange termijn oogt het beeld nog positief. Nadat de koers de neerwaartse uitbraak heeft geneutraliseerd is de koers hard opgelopen. De terugkeer boven de oude koersbodems heeft het beeld weer opgeklaard. Vaak volgt na een dergelijke 'valse uitbraak' een felle beweging in tegengestelde richting. Ook bij goud zagen we daardoor een forse opleving, waarbij de koers al snel terugkeerde boven haar 200-daags gemiddelde.
goldweek (1).gif
Na een zeer sterke rally is het niet zo gek dat de koers even op adem moet komen. Zolang de koers zich boven de 200-dagenlijn begeeft is de schade beperkt. Indien de koers een nieuwe hogere bodem weet te vormen boven de 200-dagenlijn zal het beeld verder opklaren en ruimte vrijkomen voor een verder herstel. Eerstvolgend koersdoel wacht dan rond de stevige horde op $2.075,35.
U kunt zich hier registreren en daarna de bijlage zien.
Rudi
Regelmatige poster
Regelmatige poster
Berichten: 437
Lid geworden op: 30 jan 2023 22:37
Heeft bedankt: 103 maal
Is bedankt: 248 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door Rudi »

Ik verwacht dat goud dit jaar haar glans nog behoudt. Hoge rentes, inflatie die nog hoog blijft ten opzichte van wat wenselijk is en dan nog recessievrees. Misschien is het mooiste dit jaar al geweest maar heel veel lagere goudprijs verwacht ik niet in 2023.
Gebruikersavatar
Multani
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1118
Lid geworden op: 24 nov 2021 21:58
Heeft bedankt: 163 maal
Is bedankt: 463 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door Multani »

Laat uw portefeuille schitteren met deze 5 goudaandelen
Door Belegger.nl op 15 februari 2023 08:40

De goudprijs is beweeglijk, maar noteert nog steeds zeer hoog. Goudaandelen profiteren van belangrijke fundamentele katalysatoren, zoals een robuuste arbeidsmarkt. Daar komt de Chinese dynamiek bij. Meer economische activiteit betekent meer verbruik van grondstoffen, en dat betekent hogere prijzen voor ruwe olie en dus inflatie.

Reden genoeg om goudaandelen te kopen, ook als bescherming tegen inflatie. Het feest is nog maar net begonnen, meent Josh Enomoto op InvestorPlace. Hieronder zijn 5 keuzes.

1. Newmont: voer voor speculanten
Newmont is 's werelds grootste goudmijnbedrijf. Maar het ontgint veel meer delfstoffen, zoals koper, zilver, zink en lood. Verrassend genoeg boekte het aandeel dit jaar geen positief rendement. Het staat op een negatief rendement van 2,5%, wat ongebruikelijk is voor grote goudaandelen. Bovendien verloor Newmont afgelopen jaar meer dan 23% van zijn beurswaarde.

Dat kan speculanten aantrekken die op zoek zijn naar een korting, omdat het bedrijf aanzienlijk ondergewaardeerd lijkt. De verwachting is dat de driejarige vrije kasstroomgroei met 30,2% groeit. Dit is hoger dan 76,34% van de sector. Bovendien heeft Newmont solide winstmarges. Analisten van Wall Street zijn gematigd positief. Het gemiddelde koersdoel van 55,88 dollar biedt een opwaarts potentieel van meer dan 15%.

2. Barrick Gold: vrije kasstroom zwelt aan
Barrick Gold is een internationaal actieve goud- en koperproducent met 16 vestigingen in 13 landen. Sinds begin van dit jaar koerst het aandeel bijna 3% hoger. Het heeft in het afgelopen jaar de koersdaling beperkt tot 7%. Daarom is het een van de stabielere goudaandelen om te kopen als bescherming tegen inflatie.

Barrick beschikt over een solide financieel profiel. Zo bedraagt de groei van de vrije kasstroom over drie jaar 49,3%, waarmee het bedrijf 91,78% van zijn concurrenten overtreft. Analisten van Wall Street hebben een sterk koopadvies voor het aandeel. Het gemiddelde koersdoel van 21,87 dollar biedt meer dan 19% opwaarts potentieel.

3. Centerra Gold: goud met korting
Centerra Gold is ook een Canadees mijnbouwbedrijf. Het exploiteert een koper-goudmijn in Canada en een goudmijn in Turkije. Door de snelle stijging van de goudprijs heeft Centerra dit jaar dan ook flink geprofiteerd. Het aandeel won dit jaar al meer dan 24%.

Daarmee is het verlies van het afgelopen jaar nog niet gemaakt. Toen daalde het aandeel meer dan 20%. Beleggers kunnen nog steeds een korting pakken op Centerra. Analisten zijn gematigd in hun koopadvies. Gemiddeld staat het koersdoel op 7,65 dollar, een stijging van bijna 15%.

4. B2Gold: populaire koop met groot opwaarts potentieel
B2BGold is een Canadees mijnbouwbedrijf, het bezit en exploiteert goudmijnen in Mali, Namibië en de Filipijnen. B2BGold is een populair aandeel om te kopen. Dit jaar is het 3% gestegen. Gurufocus.com ziet het als een bescheiden ondergewaardeerde belegging.

Operationeel gezien bedraagt de inkomstengroei van B2Gold over drie jaar 16,4%, waarmee het 72,47% van zijn rivalen overtreft. De groei van de vrije kasstroom bedraagt 20,1%, beter dan 65,14% van de sector. Verder heeft het goudmijnbedrijf sterke winstmarges, zoals een operationele marge van meer dan 30%. Analisten hanteren een koopadvies met een gemiddeld koersdoel van 5,57 dollar, een opwaarts potentieel van bijna 47%.

5. Sibanye Stillwater: profiteert van geopolitieke chaos
Dit is een van de favoriete keuzes van Josh Enomoto. Sibanye is gespecialiseerd in platina en palladium. Nu grondstoffen uit Rusland taboe zijn, zal Sibanye waarschijnlijk alleen maar aan relevantie winnen. Toch waardeert de markt de lange termijn implicaties van de geopolitiek onvoldoende. In het afgelopen jaar daalde het aandeel bijna 5%.

Financieel gezien heeft het bedrijf een aantrekkelijk profiel. Momenteel waardeert de markt het aandeel tegen een forward multiple van 3,88. Dit is veel lager dan het sectorgemiddelde van 14,25 keer. Operationeel gezien bedraagt de inkomstengroei van Sibanye over drie jaar 38%. En de nettomarge bedraagt meer dan 13%. Beide cijfers liggen boven het gemiddelde van de sector. Analisten geven een gematigd koopadvies. Er is echter niets gematigd aan het koersdoel van 15 dollar. Dat betekent voldoende opwaarts potentieel.
Gebruikersavatar
charel01
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 5653
Lid geworden op: 06 nov 2021 09:52
Heeft bedankt: 8325 maal
Is bedankt: 6054 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door charel01 »

Tsjechische centrale bank wil goudreserve fors verhogen

De gouverneur van de Tsjechische centrale bank, Aleš Michl, wil de goudreserve van de centrale bank in de komende jaren geleidelijk verhogen van 12 naar 100 ton. Dat heeft hij gezegd in een interview met de krant Lidové Noviny. 'Het doel is de verwachte return van de activa verhogen zonder dat het risico aanzienlijk stijgt.'

Er zijn veel centrale banken die goud aantrekkelijk vinden. De centrale banken kochten vorig jaar 1.136 ton goud, bleek onlangs uit cijfers van de World Gold Council. Dat is de grootste aankoop in meer dan 50 jaar.
Bron:"De Tijd"
Ik leef als een kieken zonder kop en gedraag me soms zo. :oops:
Gebruikersavatar
neku
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1938
Lid geworden op: 19 jul 2022 16:47
Locatie: Antwaarpe
Heeft bedankt: 4385 maal
Is bedankt: 865 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door neku »

charel01 schreef: 17 feb 2023 12:42 Tsjechische centrale bank wil goudreserve fors verhogen

De gouverneur van de Tsjechische centrale bank, Aleš Michl, wil de goudreserve van de centrale bank in de komende jaren geleidelijk verhogen van 12 naar 100 ton. Dat heeft hij gezegd in een interview met de krant Lidové Noviny. 'Het doel is de verwachte return van de activa verhogen zonder dat het risico aanzienlijk stijgt.'

Er zijn veel centrale banken die goud aantrekkelijk vinden. De centrale banken kochten vorig jaar 1.136 ton goud, bleek onlangs uit cijfers van de World Gold Council. Dat is de grootste aankoop in meer dan 50 jaar.
Bron:"De Tijd"
Toch raar hé? Die centrale banken die controle hebben over geld creatie en vernietiging (dus ook inflatie en deflatie ;) ) kopen zoiets barbaars als goud :ugeek:

Ze kopen geen aandelen of ETF's, ze kopen fysiek en bewaren het veelal zelf
The aim of education Is the knowledge, not of facts, but of values
Plaats reactie
Beleg tot 70% goedkoper met de nieuwe tarieven van Saxo Bank (klik voor info)

Beleg bij Trade Republic vanaf €1 in aandelen en ETF's en ontvang 4% rente op uw saldo (klik voor info)

Steun Beursforum.be en doe uw aankopen bij Bol.com via deze link. Gratis verzenden vanaf €20.