📈 Welkom op Beursforum.be, registreer
in 1 minuut, advertentievrij, beurs-chat, deel uw kennis, vragen en nieuws 📈

Cryptovaluta nieuws

Bitcoin, Ethereum en andere cryptocurrency
jean de florette
Berichten: 139
Lid geworden op: 17 dec 2021 20:42
Heeft bedankt: 5 maal
Is bedankt: 32 maal

Re: Cryptovaluta nieuws

Bericht door jean de florette »

Poetin keert cryptomunten de rug toe en ondertekent transactieverbod
Jeremy Van der Haegen - Gisteren om 12:03

Poetin keert cryptomunten de rug toe en ondertekent transactieverbod
De Russische overheid en centrale bank debatteren al maanden over hoe ze cryptomunten moeten aanpakken. Hoewel de centrale bank leunde naar een totaalverbod, kwam het echter nooit tot een duidelijke wetgeving. Dat kwam door de plotse inmenging van Russisch dictator Vladimir Poetin vorig jaar.

In oktober 2021 sprak Poetin op de Russische Energieweek in Moskou over het potentieel dat cryptomunten hebben. Volgens hem zouden digitale munten, zoals Bitcoin, in de toekomst een uitstekende opslag van waarde kunnen zijn, en misschien ooit gebruikt worden voor betalingen in de grondstofhandel.

Cryptofanaten waren laaiend enthousiast over de uitspraken van Poetin. Enkele maanden later viel de dictator echter buurland Oekraïne binnen en bleek de Russische overheid bereid om cryptomunten te aanvaarden voor de verkoop van gas en olie. Poetin zei ook een maand voor de oorlog begon dat hij “concurrentievoordelen” voor Bitcoinmijners in Rusland zag. De dictator overwoog duidelijk de gedecentraliseerde technologie als een manier om westerse sancties te ontwijken.

Slag in het gezicht van kleine Russische beleggers
Deze maand lijkt het erop dat de dictator zich bedacht heeft over crypto. Zaterdag ondertekende Poetin een nationale wet waarin het gebruik van digitale activa voor betalingen verboden wordt in het land.

“Het is verboden digitale financiële activa over te dragen of te aanvaarden als tegenprestatie voor overgedragen goederen, verrichte werken, verleende diensten, alsmede op enige andere wijze die het mogelijk maakt betaling voor goederen (werken, diensten) te veronderstellen door middel van een digitaal financieel activum, tenzij anders is bepaald in federale wetten”, staat er te lezen in die wet.

De wet is een slag in het gezicht voor de kleine Russische beleggers die hun roebels willen omzetten in andere activa. Volgens Russisch premier Michail Misjoestin zouden zijn landgenoten 10 biljoen roebel (170 miljard euro) aan cryptomunten bezitten. Of deze wet betekent dat Rusland geen crypto meer zal aanvaarden voor de handel in grondstoffen, is onduidelijk maar onwaarschijnlijk.

Bitcoin noteert zondagochtend boven een koersniveau van 21.000 met een 24-uurse stijging van bijna 4 procent.

(as)

Ondertussen 22.250$. Vreemd, dacht dat Russen daar erg actief in waren.
Gebruikersavatar
Beheerder
Site Admin
Berichten: 2223
Lid geworden op: 04 nov 2021 11:40
Heeft bedankt: 640 maal
Is bedankt: 956 maal

Re: Cryptovaluta nieuws

Bericht door Beheerder »

@jean de florette inderdaad opvallend want ik dacht dat de rijke Russen zo ook sancties konden omzeilen of transacties van banken die op de sanctielijst kunnen omzeilen.
Gebruikersavatar
ZyppBe
Berichten: 347
Lid geworden op: 09 dec 2021 12:34
Heeft bedankt: 193 maal
Is bedankt: 231 maal

Re: Cryptovaluta nieuws

Bericht door ZyppBe »

Lijkt me inderdaad vooral om te vermijden dat particulieren "uit de roebel stappen". Handhaving van die wet zal niet simpel zijn (decentraal netwerk). De Russen zullen ook hun weg wel vinden naar VPN's, Tor (Onion), enz.
Gebruikersavatar
Lotus
Berichten: 327
Lid geworden op: 23 dec 2021 15:23
Heeft bedankt: 83 maal
Is bedankt: 140 maal

Re: Cryptovaluta nieuws

Bericht door Lotus »

Beperkingen op reclame voor cryptomunten op komst
ANNA LAUWEREYS

Reclame voor cryptomunten wordt in de toekomst gereguleerd. De beurswaakhond FSMA werkt aan regels die particuliere beleggers moeten beschermen tegen misleidende informatie.

Promotie voeren voor financiële producten mag niet zomaar. Zulke reclame wordt doorgaans gereguleerd door de beurswaakhond FSMA, maar cryptomunten als de bitcoin en ethereum glippen vandaag nog door de mazen van het net. Daar komt nu verandering in, want er is een reglement in de maak.

De regels volgen een wet die minister van Financiën Van Peteghem (CD&V) eerder deze maand in de Kamer liet goedkeuren. Tot nu bleven virtuele munten ongenoemd in de wetgeving, waardoor controle op misleidende reclame niet mogelijk was. Naar het voorbeeld van Spanje dicht België nu dat gat in de wet.

Volgens de minister worden de risico's van cryptomunten vaak nog te weinig duidelijk gemaakt in de reclameboodschappen. Bovendien zijn er op de markt ook malafide actoren actief die vooral niet-professionele beleggers viseren, vanwege hun gebrek aan kennis, zegt hij.

Momenteel bestaan nog geen regels over de publiciteit voor virtuele munten, maar het is belangrijk dat de consumenten beschikken over objectieve informatie’, zegt Johan Corthouts, de woordvoerder van de FSMA.

Met de nieuwe regels zal niet alleen strenger worden toegezien op sponsoring van sportclubs of reclameborden op straat, maar ook promotie via BV’s of influencers zal voortaan aan voorwaarden moeten voldoen.

'Wanneer die nieuwe regels ingaan, is nog niet bekend. Zodra de inhoud op punt staat, moet het reglement nog passeren bij de Raad voor het Verbruik, waarna het via Koninklijk Besluit moet worden goedgekeurd. Dan pas kan de beurswaakhond optreden.


:) goed nieuws om van duistere praktijken af te komen en minder goed nieuws voor websites die op crypto inspelen.
Gebruikersavatar
Lotus
Berichten: 327
Lid geworden op: 23 dec 2021 15:23
Heeft bedankt: 83 maal
Is bedankt: 140 maal

Re: Cryptovaluta nieuws

Bericht door Lotus »

U.S. crypto firm Nomad hit by $190 million theft
(Updates to add Nomad comment, location of stolen funds)

By Elizabeth Howcroft

LONDON, Aug 2 (Reuters) - U.S. crypto firm Nomad has been hit by a $190 million theft, blockchain researchers said on Tuesday, the latest such heist to hit the digital asset sector this year.

Nomad said in a tweet

that it was "aware of the incident" and was currently investigating, without giving further details or the value of the theft.

Crypto analytics firm PeckShield told Reuters $190 million worth of users' cryptocurrencies were stolen, including ether and the stablecoin USDC. Other blockchain researchers put the figure at over $150 million.

San Francisco-based Nomad did not immediately respond to a request for comment.

The company has notified law enforcement and is working with blockchain forensics firms to try to identify the accounts involved and get back the funds, it said in a statement to crypto news outlet CoinDesk https://www.coindesk.com/tech/2022/08/0 ... in-exploit.

Nomad, which last week raised $22 million from investors including major U.S. exchange Coinbase Global , makes software that connects different blockchains - the digital ledgers that underpin most cryptocurrencies.

The heist targeted Nomad's "bridge" - a tool which allows users to transfer tokens between blockchains.

Blockchain bridges have increasingly become the target of thefts, which have long plagued the crypto sector. Over $1 billion has been stolen from bridges so far in 2022, according to London-based blockchain analytics firm Elliptic.

In June, U.S. crypto firm Harmony said that thieves stole around $100 million worth of tokens from its Horizon bridge product.

In March, hackers stole around $615 million worth of cryptocurrency from Ronin Bridge, used to transfer crypto in and out of the game Axie Infinity. The United States linked North Korean hackers to the theft.

Nomad described itself as "security-first" https://www.businesswire.com/news/home/ ... ed-Funding

business which would keep users' funds safe.

PeckShield said that a small proportion of the coins were moved to a so-called "mixer", which masks the trail of crypto transactions, while around $95 million was held in three other wallets.
Gebruikersavatar
charel01
Berichten: 1612
Lid geworden op: 06 nov 2021 09:52
Heeft bedankt: 2566 maal
Is bedankt: 1494 maal

Re: Cryptovaluta nieuws

Bericht door charel01 »

Amerikaanse beurswaakhond opent jacht op 'crypto-piramidespel' Forsage
De Amerikaanse beurswaakhond SEC vervolgt elf toplui van het 'frauduleuze piramidespel' Forsage, waarin beleggers wereldwijd 300 miljoen dollar investeerden.

'Fraudeurs kunnen de wet niet omzeilen door hun bezigheden via slimme contracten en blockchain te laten verlopen', zegt het hoofd van de crypto- en cyberafdeling van de SEC, Carolyn Welshhans.

Onder de elf mensen die worden vervolgd voor het uitbaten van een illegaal piramidespel zitten ook de vier Russen die Forsage in 2020 oprichtten. Het kwartet wist via een zeer agressieve campagne op sociale media in twee jaar ruim 2 miljoen beleggers te overtuigen in de slimme contracten van Forsage in de cryptomunten Ethereum, Tron en Binance te beleggen. In totaal werd meer dan 300 miljoen dollar (292 miljoen euro) opgehaald.
'Schoolvoorbeeld van een piramidespel'

Volgens de SEC is Forsage oplichterij: 'Het bedrijf heeft geen andere bron van inkomsten dan het geld dat het van zijn investeerders ontvangt' en de belangrijkste manier om geld te verdienen is door nieuwe beleggers te overtuigen geld in Forsage te steken. 'Een schoolvoorbeeld van een piramidespel', aldus de SEC.

Het is niet de eerste keer dat Forsage onder vuur van de toezichthouders komt. In september 2020 verbood de Filipijnse beurswaakhond alle activiteiten van het bedrijf.

Dat de SEC nu actie onderneemt, onderstreept het steeds actievere beleid van toezichthouders op cryptomunten en -platformen. Vorig jaar nam de SEC al het cryptoplatform Coinbase op de korrel en ook het leenplatform Celsius heeft een onderzoek aan zijn broek. In ons land heeft de FSMA ook aangekondigd dat het cryptobedrijven in de gaten gaat houden en wordt er gesleuteld aan een beperking op reclame voor cryptomunten.
Bron:"De Tijd"
Gebruikersavatar
Lotus
Berichten: 327
Lid geworden op: 23 dec 2021 15:23
Heeft bedankt: 83 maal
Is bedankt: 140 maal

Re: Cryptovaluta nieuws

Bericht door Lotus »

Hoe is het mogelijk om zoveel verlies te kunnen maken bij zo weinig omzet, kan denk ik ook alleen in deze sector :roll:

Enorm verlies voor MicroStrategy
Door ABM Financial News op 3 augustus 2022 14:26

(ABM FN-Dow Jones) MicroStrategy heeft in het tweede kwartaal een verlies van meer dan een miljard dollar geleden. Dit bleek uit cijfers van het bedrijf dat vooral bekend is om zijn grote bitcoinpositie.

De omzet bedroeg afgelopen drie maanden 122,1 miljoen dollar. Dat is ruim 3 miljoen dollar minder dan in het tweede kwartaal van 2021.

Maar het verlies liep op jaarbasis op van 299 miljoen naar bijna 1,1 miljard dollar. Er werd een afschrijving gedaan van 900 miljoen dollar op de bitcoinpositie van het bedrijf.

Per 30 juni had MicroStrategy 129.699 bitcoins in bezit. Woensdagmiddag kostte een bitcoin 22.812 dollar volgens Coinmarketcap.

Tegelijk met de kwartaalcijfers kondigde MicroStrategy aan dat Michael Saylor stopt als CEO en doorgaat als voorzitter. Phong Le wordt de opvolger van Saylor als CEO.

Saylor meent dat deze nieuwe rolverdeling goed is voor het bedrijf, dat enerzijds actief is in bitcoin, maar anderzijds ook een softwarebedrijf is.
nobody
Berichten: 1050
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 145 maal
Is bedankt: 143 maal

Re: Cryptovaluta nieuws

Bericht door nobody »

Iran maakte eerste cryptobetaling van 10 miljoen dollar en omzeilt westerse sancties:

Iran is deze week begonnen cryptovaluta te gebruiken om grensoverschrijdende handelstransacties af te wikkelen. Op deze manier hoopt het regime in Teheran de westerse sancties te ontwijken.

De Iraanse minister van Handel Alireza Peymanpak onthulde op woensdag de transactie op Twitter. “Deze week werd een eerste officiële importorder met succes geplaatst met cryptovaluta, ter waarde van tien miljoen dollar. Tegen het einde van september zal het gebruik van crypto en ‘smart contracts’ ingeburgerd zijn in onze handel met het buitenland”.

De minister heeft niet gespecificeerd welke cryptovaluta werd gebruikt bij de transactie of welke goederen er zijn verhandeld. Peymanpak zei verder dat “in onze belangrijkste markten, zoals Rusland, China, India en Zuidoost-Azië, het gebruik van crypto bijzonder populair is. We kunnen niet achterblijven”.

Sancties omzeilen dankzij crypto
Deskundigen verwachten dat Iran in de toekomst steeds vaker crypto zal gebruiken om grensoverschrijdende handel te financieren. Het regime is onderworpen aan een breed pakket aan sancties, die bedoeld zijn om te voorkomen dat het land kernwapens gaat produceren. De sancties verhinderen de verkoop van cruciale grondstoffen en technologieën aan het land en financiële instellingen mogen geen zaken doen met hun Iraanse tegenhangers.

Vorig jaar vermeldde Finbold dat de Iraanse regering vergunningen heeft afgegeven aan zeker 30 crypto mining farms. Ook publiceerde het Iraanse Presidentiële Centrum voor Strategische Studies vorig jaar een rapport waarin het regime werd aangemoedigd om Bitcoin en andere valuta te delven. Op deze manier zouden de internationale sancties konden worden ontweken, zo stelden de onderzoekers.

In 2019 plaatste de centrale bank van Iran een verbod op de handel in crypto binnen het land. Het elektriciteitsnetwerk stond namelijk onder zware druk door de grote hoeveelheid ‘mining’ van digitale valuta in het land, wat leidde tot wijdverspreide black-outs. De regering staat echter wel toe dat Bitcoin en andere digitale valuta worden gebruikt voor internationale handel, als een manier om Amerikaanse sancties te omzeilen.

Binance verwerkte transacties van klanten in Iran
Recentelijk kwam de cryptobeurs Binance onder vuur te liggen, omdat het transacties van klanten in Iran bleef verwerken. Dat deed de dienst ondanks de geldende Amerikaanse sancties. Afgesneden van de wereldwijde financiële diensten, vertrouwden veel Iraniërs op Bitcoin om zaken te doen op het internet.

“Er was namelijk geen identiteitscontrole nodig, dus we gebruikten het allemaal”, zei Asal Alizade, een handelaar in Teheran. “We registreerden ons enkel met een anoniem e-mailadres”.

Dat crypto een geliefd instrument is voor het ontwijken van economische sancties is geen geheim. Zo zoeken Russische miljardairs hun toevlucht in cryptobedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar laten ze hun virtuele geld omzetten in dollars of gebruiken ze het om te investeren in onroerend goed. Op deze manier zijn ze niet gebonden aan westerse sancties.

En ook Cuba begint met de uitrol van een eigen wettelijke infrastructuur voor crypto. Experts denken nu dat het eiland dankzij crypto mogelijk Amerikaanse sancties gaat omzeilen. Het handelsembargo van de VS snijdt de Cubanen namelijk al lange tijd af van conventionele internationale betalingssystemen en financiële markten. Inwoners op het eiland kunnen geen kredietkaarten gebruiken en hebben grote moeite om buitenlandse betalingen te voeren.

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/overig ... 10116b04b4
nobody
Berichten: 1050
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 145 maal
Is bedankt: 143 maal

Re: Cryptovaluta nieuws

Bericht door nobody »

Opmars van crypto in de voetbalwereld: tokens en sponsordeals

In verschillende Europese landen start deze weken de voetbalcompetitie weer. De begrotingen bij de topclubs zijn hoger dan ooit. Deels doordat spelers voor veel geld zijn verkocht, maar ook door de komst van cryptocurrencybedrijven die geld steken in de voetbalmarkt.

Bijna failliet. Wie twee jaar geleden de boeken van FC Barcelona bekeek, schudde bezorgd het hoofd. De club had een schuldenberg van maar liefst ruim 1 miljard euro.

“We moeten nieuwe inkomstenbronnen vinden, de schuld herstructureren en de kosten controleren”, reageerde Joan Laporte, inmiddels president van de club, in een interview met de BBC.

100 miljoen

Die nieuwe inkomstenbronnen lijken gevonden te zijn. Afgelopen week haalde Barcelona 100 miljoen euro binnen door in zee te gaan met Socios.com, een bedrijf dat handelt in cryptomunten voor supporters, zogenoemende fantokens.

Socios.com wordt technologisch partner van de club. Het krijgt voor de miljoenendeal een aandeel van 24,5 procent in de eigen audiovisuele studio van de voetbalclub.

Eerder haalde de Spaanse club al 500 miljoen euro binnen door een kwart van de televisierechten voor de komende 25 jaar aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sixth Street over te dragen.

Fortuna Sittard

Voetbal is een interessante markt geworden voor cryptobedrijven. Circa 50 clubs, verspreid over de wereld, hebben hun eigen cryptovaluta voor fans. Het gaat om topclubs als Paris Saint-Germain en Juventus, en in ons eigen land doet bijvoorbeeld Fortuna Sittard mee.

Er zijn door de Limburgse club ongeveer 200.000 fantokens uitgegeven. De eerste batch van 100.000 munten was te koop voor 1,50 euro. “De rest ging voor de waarde van de munt, die was iets gezakt”, aldus een woordvoerder.

Op het hoogtepunt, in november 2021, was de munt 3 euro waard. Inmiddels is dat nog maar zestig cent. Een deel van het opgehaalde geld gaat naar de club. Een ander deel naar Socios, als uitvinder van de munt, waar cryptobedrijf Chiliz achter zit.

Bij bijna alle clubs zie je na de lancering van de munt hetzelfde patroon: De koers van de munt schiet omhoog, om daarna weer flink te zakken. Rijk worden de fans er dus niet van.

Fanmunt zakt in waarde

“Veel tokens zijn ten opzichte van de uitgiftewaarde flink gezakt”, zegt cryptokenner Peter Slagter van cryptoplatform LekkerCryptisch. “Niet zo gek, het zijn financiële producten die met de markt meebewegen. Ze zijn uitgegeven in een tijd dat het goed ging met de markt en nu zitten we in een periode dat financiële bedrijven massaal op hun gat liggen.”

Volgens Slagter kopen twee type mensen de fantokens. Enerzijds de echte fans die de munt kopen omdat er een tegenprestatie tegenover staat. “Vaak heb je als eigenaar van de fantokens recht op iets leuks, bijvoorbeeld een meet and greet met spelers.” Bij Fortuna Sittard mogen fans met een token meestemmen met bepaalde beslissingen van de club.

Extra middel om mee te investeren

“Anderzijds heb je mensen die de fantokens puur kopen om ermee te speculeren. Ze hebben niets met de club zelf en willen geld verdienen. Dat zorgt er ook voor dat de munten zo in waarde fluctueren”, aldus Slagter.

Meer clubs zullen in zee gaan met cryptobedrijven, verwacht de cryptokenner. Voor clubs is het een nieuwe methode om geld binnen te krijgen. “Die kans grijpen ze. Het zijn extra liquide middelen om mee te kunnen investeren in spelers. Wel hoop ik dat fans de munten puur kopen vanwege de fanvoordelen en niet om mee te speculeren. Dat laatste kan gevaarlijk zijn als ze veel munten kopen die verlies maken.”

Sponsorbedrag in Bitcoin

Chiliz is niet het enige aan crypto gelieerde bedrijf dat actief is in de voetbalwereld. In augustus 2021 sloten Ajax en crypto-app Blox een sponsordeal. Blox verbindt zich voor drie jaar aan de club. Hoeveel geld met de deal gemoeid is, is niet bekend. Wel is duidelijk dat Ajax het geld vanwege de beursnotering in euro’s betaald krijgt.

Bij Club Brugge en NEC, twee andere clubs die met Blox in zee gaan, is dat anders. Die clubs krijgen het sponsorbedrag betaald in bitcoin.

Bitcoins voor overwinning

Volgens Slagter vormt dat geen risico voor de club: “Ze kunnen ervoor kiezen om op het moment van ontvangst de bitcoins meteen om te zetten in euro’s. En als het om weinig geld gaat, kun je er ook voor kiezen om de bitcoinportefeuille te houden. Dat heeft Sparta bijvoorbeeld gedaan toen het in 2020 in zee ging met Knaken Cryptohandel.”

Bij bijzondere prestaties, bijvoorbeeld veel goals of een overwinning, kreeg Sparta bitcoins. “De club zag dat puur als extraatje waarbij het geen ramp was als de munt in waarde verloor.”

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/overig ... aad0a404c1
Gebruikersavatar
joni
Berichten: 322
Lid geworden op: 06 jan 2022 17:06
Heeft bedankt: 58 maal
Is bedankt: 92 maal

Re: Cryptovaluta nieuws

Bericht door joni »

Plaats reactie