Word lid van het beste beursforum van de Benelux!

Minder advertenties (geen advertenties bij genoeg activiteit), abonneren op favoriete onderwerpen, toegang tot de chatbox, vragen stellen en kennis delen.

Waarom het beste beursforum van de Benelux? Naast de uitgebreide functies staan wij ook voor inhoudelijke en fatsoenlijke omgang met elkaar.

Binnen 1 minuut kunt u zich aanmelden.

Beleggen in goud

Valuta wisselkoersen, euro dollar wisselkoers, euro pond wisselkoers, goudprijs, goudmarkt, goud kopen, zilverprijs, zilver kopen, forex, etc.
Gebruikersavatar
charel01
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 8691
Lid geworden op: 06 nov 2021 09:52
Heeft bedankt: 12101 maal
Is bedankt: 10589 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door charel01 »

Goudprijs daalt ondanks malaise op aandelenmarkten
De goudprijs is donderdag 1,4 procent gedaald, bij een settlement van 3.097 dollar per ounce, hoewel dat nog steeds de op drie na hoogste slotkoers ooit was. Het edelmetaal kon donderdag niet fungeren als veilige haven, terwijl de aandelenmarkten flink daalden.
Ondanks die flinke daling gisteren staat de goudprijs historisch gezien nog steeds erg hoog. Het is opvallend dat het goud even niet als veilige haven fungeerde toen de aandelen kelderden.

Dat analisten van Capital Economics wijzen op de dalende industriële metalen die de goudprijs drukken, is een goede toevoeging. En de verklaring van Brien Lundin over goud als "spaarvarken" dat wordt opengebroken bij liquiditeitsnood, maakt de dynamiek wel helder. Het laat zien dat goud dus ook een rol speelt in het bredere financiële systeem, niet alleen als vluchthaven.

Tegelijkertijd is het logisch dat escalerende handelsconflicten en geopolitieke spanningen de vraag naar goud weer kunnen aanwakkeren, zoals HSBC aangeeft. Die onzekerheid drijft beleggers vaak naar veiliger oorden. En de aanhoudende aankopen door centrale banken, mede door de wens om minder afhankelijk te zijn van de dollar, is ook een belangrijke factor.

Maar je leest dus ook dat goud, ondanks zijn reputatie als risicoverminderende investering, zelf ook risico's kent. Minder renteverlagingen en een sterkere dollar kunnen de opwaartse potentie inderdaad beperken. En als de geopolitieke spanningen afnemen, kan de aantrekkingskracht van goud als veilige haven natuurlijk ook verminderen. Het is dus een complex samenspel van factoren!
Ik leef als een kieken zonder kop en gedraag me soms zo. :oops:
Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerdersteam
Berichten: 7047
Lid geworden op: 04 nov 2021 11:40
Heeft bedankt: 2218 maal
Is bedankt: 4393 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door Beheerder »


"Bulls make money, bears make money, and pigs get slaughtered"
Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerdersteam
Berichten: 7047
Lid geworden op: 04 nov 2021 11:40
Heeft bedankt: 2218 maal
Is bedankt: 4393 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door Beheerder »

@neku en @charel01

Het komt zelden voor dat de goudprijs met 3% of meer stijgt op één handelsdag, maar het is in het verleden zeker gebeurd — meestal tijdens periodes van economische of geopolitieke onrust. Hier zijn wat inzichten:

Statistieken:
Sinds 1971 (toen de goudprijs werd losgekoppeld van de dollar), zijn er enkele tientallen dagen geweest waarop goud met 3% of meer steeg.

Tijdens financiële crises zoals:

2008 financiële crisis

2020 COVID-19 crash

2022 inflatie- en renteangst waren er meerdere dagen met stijgingen boven de 3%.

Goud is over het algemeen minder volatiel dan aandelen, dus een stijging van >3% op een dag is relatief zeldzaam — gemiddeld minder dan 10 keer per jaar, vaak minder.

Voorbeeldjaren:
17 maart 2008: Goud steeg met 3,6% door de val van Bear Stearns.

24 maart 2020: Goud steeg met 5,6% toen de Fed massaal ingreep tijdens de COVID-crisis.

13 maart 2023: Goud steeg met ~3,6% door zorgen rond banken (zoals Silicon Valley Bank).

+ vandaag ;)

"Bulls make money, bears make money, and pigs get slaughtered"
Gebruikersavatar
ZyppBe
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2037
Lid geworden op: 09 dec 2021 12:34
Heeft bedankt: 1815 maal
Is bedankt: 2096 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door ZyppBe »

Rush op goud: De geopolitieke onzekerheid door Trump is gratis reclame
https://www.tijd.be/netto/analyse/spare ... e/10602181

De prijs van goud blijft records breken, zeker nu Amerikaans president Donald Trump met zijn importheffingen voor enorme chaos zorgt en beleggers en investeerders een veilig alternatief zoeken voor de turbulente aandelen- en obligatiemarkten. De goudkoers stijgt al maanden en brak recent voor het eerst door de grens van 3.000 dollar per ounce (31,1 gram), de standaardeenheid voor goud. Begin april haalde goud de recordprijs van 3.148 dollar per ounce, wat toen gelijkstond aan zo’n 93.500 euro per kilo.

Toenemende recessievrees deed begin deze week de grondstoffenprijzen - waaronder ook goud - dalen in prijs, maar dat verlies werd voor goud intussen al weer goedgemaakt. Hoewel Trump zijn invoerheffingen woensdag pauzeerde, steeg de prijs met ruim 1 procent naar 3.130 dollar per ounce. De stijging suggereert dat beleggers nog niet gerustgesteld zijn.

Afbeelding

Transacties pieken

Goudhandelaars zien hun in- en verkooptransacties dan ook pieken. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd. Het eerste kwartaal van 2025 was het beste ooit voor het bedrijf Goudwisselkantoor in België. Het verkocht 126 procent meer goud dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook zijn inkooptransacties stegen met 21 procent. 'Mensen zijn op zoek naar een stabiele en veilige haven', zegt regiomanager Gaël Hermans.

Dat de interesse in goud sterk toegenomen is, merkt ook Jan Van Cutsem, de oprichter van het goudkantoor The House. ‘Onze activiteit gaat mee met het nieuws en de onzekerheid in de wereld. We zien een toename in alle soorten transacties, zowel groot als klein. Ik heb zelden zo’n instabiele periode meegemaakt. Klanten zijn duidelijk ongerust. De geopolitieke onzekerheid door Trump is gratis reclame voor goud’, aldus Van Cutsem.

Ook Dirk De Munter, de zaakvoerder van de goudhandelaar Goudmunter, ziet een stevige groei in het aantal transacties. Hij startte zijn zaak pas midden 2024 op, maar ziet nu al dubbel zoveel transacties in vier maanden tijd ten opzichte van vorig jaar. Veel aankoop-, maar ook verkooptransacties. 'Onze klanten zijn voornamelijk oudere mensen. Ze merken dat de prijs van goud hoog staat en willen daarom nu verkopen op een goed moment.'

Verdere stijging

Ook Brent Verkuringen, adviseur bij de goudhandelaar Europese GoudStandaard, zag het orderboek sterk toenemen. Hij ziet de goudprijs in 2025 en 2026 zelfs nog verder stijgen tot 110.000 euro per kilogram of hoger. De Munter beaamt die voorspelling. 'Het is eenvoudig. Hoe meer miserie in de wereld, hoe beter voor de goudprijs.'

Ook Van Cutsem vermoedt dat de goudprijs de komende maanden zal toenemen. Hij ziet wel één risico: dat het aanbod van fysiek goud de vraag niet meer kan volgen. 'We zagen al eerder dat de vraag het aanbod oversteeg, bijvoorbeeld tijdens de herverkiezing van Trump in november vorig jaar, na de aanslagen van Hamas op Israël op 7 oktober 2023 en bij het faillissement van Silicon Valley Bank in maart 2023. We kunnen de huidige vraag al moeilijk bijhouden, laat staan als die nog verder toeneemt.’
skippy
Regelmatige poster
Regelmatige poster
Berichten: 112
Lid geworden op: 15 mar 2022 13:40
Heeft bedankt: 125 maal
Is bedankt: 165 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door skippy »

Goldman Sachs verhoogt koersdoel goud naar 4500 USD :up:
Gebruikersavatar
Rudi
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1023
Lid geworden op: 30 jan 2023 22:37
Heeft bedankt: 173 maal
Is bedankt: 414 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door Rudi »

Goldman Sachs heeft het koersdoel voor de goudprijs verhoogd van 3.300 naar 3.700 dollar per troy ounce aan het einde van 2025 en in de maanden daarna zal de prijs blijven stijgen. Dit meldde de Amerikaanse bank maandag in een analistenrapport.
Gebruikersavatar
charel01
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 8691
Lid geworden op: 06 nov 2021 09:52
Heeft bedankt: 12101 maal
Is bedankt: 10589 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door charel01 »

Rudi schreef: 14 apr 2025 16:26 Goldman Sachs heeft het koersdoel voor de goudprijs verhoogd van 3.300 naar 3.700 dollar per troy ounce aan het einde van 2025 en in de maanden daarna zal de prijs blijven stijgen. Dit meldde de Amerikaanse bank maandag in een analistenrapport.
Goldman Sachs: 'Goudprijs stijgt naar 4.000 dollar tegen midden volgend jaar'


Grote goudaankopen door centrale banken en de rol van goud als veilige haven zullen de prijs van het edelmetaal tegen midden 2026 nog eens met zowat een kwart doen stijgen. Dat voorspelt Goldman Sachs.

De hausse van de goudprijs is volgens Goldman Sachs nog niet voorbij. De Amerikaanse zakenbank verwacht dat de goudprijs zal stijgen naar 3.700 dollar per ounce eind dit jaar en 4.000 dollar midden volgend jaar. Aangezien de goudprijs nu rond 3.210 dollar schommelt, zou het edelmetaal tegen juni 2026 nog eens 24 procent duurder worden. De goudprijs bereikte maandag een recordhoogte van 3.245 dollar.


De analisten van Goldman Sachs voorspellen dat de centrale banken dit jaar 80 ton goud per maand zullen kopen in plaats van de eerder verwachte 70 ton. Ze verwachten dat de recessievrees de instroom in goudtrackers zal stimuleren. Goudtrackers zijn beursgenoteerde beleggingsfondsen die investeren in goud.

'De recente investeringen in goud waren groter dan verwacht', zegt Goldman Sachs. 'Ze weerspiegelen wellicht de vraag van beleggers die zich willen indekken tegen het risico van een recessie en tegen dalende prijzen op de financiële markten.' De zakenbank raamt het risico op een recessie nu op 45 procent. 'In een recessiescenario kan de instroom in goudtrackers versnellen en de goudprijs tegen eind dit jaar stijgen naar 3.880 dollar.'

JPMorgan voorspelt daling

Ook de Zwitserse bank UBS verwacht een verdere stijging van de goudprijs, hoewel ze wat voorzichtiger is dan Goldman Sachs. Zij voorspelt dat de goudprijs tegen juni zal stijgen naar 3.500 dollar en daarna zal stabiliseren. UBS verwacht een grote vraag naar goud van een ruime waaier van marktpartijen, zoals centrale banken, vermogensbeheerders, hefboomfondsen, vermogende beleggers en kleine beleggers.


Er is volgens UBS ruimte om het gewicht van goud in beleggingsportefeuilles te verhogen. 'De verhouding tussen de posities in goud en de totale activa kan de niveaus van 2020 overschrijden, maar niet noodzakelijk stijgen naar de piek van 2012-2013. De aanhoudende onzekerheid maakt het noodzakelijk om portefeuilles te diversifiëren.'

Niet alle banken zijn ervan overtuigd dat de goudprijs blijft stijgen. De Amerikaanse bank JPMorgan ziet de goudprijs terugvallen naar 2.850 dollar tegen juni en daarna opveren naar 2.950 dollar tegen eind dit jaar.
Bron:"De Tijd"
Ik leef als een kieken zonder kop en gedraag me soms zo. :oops:
Gebruikersavatar
TimeIsMoney
Ervaren poster
Ervaren poster
Berichten: 755
Lid geworden op: 26 aug 2022 20:17
Heeft bedankt: 120 maal
Is bedankt: 492 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door TimeIsMoney »

De wereldwijde netto-aankopen van goud door centrale banken bedroegen in februari 24 ton, het hoogste bedrag sinds november 2024.

Dit is de 20e maand van netto-aankopen in de afgelopen 21 maanden. Volgens de World Gold Council zijn de centrale banken nu op weg naar het 16e jaar op rij dat ze netto goud inkopen. De afgelopen 3 jaar hebben de centrale banken wereldwijd maar liefst 3.176 ton goud verworven
Centrale banken kopen goud alsof er een crisis is.
20250414_221326.jpg
U kunt zich hier registreren en daarna de bijlage zien.
Gebruikersavatar
Lieve16
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 4103
Lid geworden op: 06 nov 2021 11:08
Heeft bedankt: 5489 maal
Is bedankt: 8235 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door Lieve16 »

Goud zal even out zijn

Redactie Trends
15/04/2025

De goudprijs heeft het afgelopen jaar absoluut uitgeblonken. Maar de eerstvolgende maanden houden we er ernstig rekening mee dat het edelmetaal een tussentijdse top neerzet.

De goudprijs heeft het afgelopen jaar absoluut uitgeblonken. Als we wat verder teruggaan in de tijd, zien we dat het bekendste edelmetaal sinds het najaar van 2022 in dollartermen in prijs is verdubbeld. In euro zitten we rond een stijging van 70 procent. Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne zijn de internationale spanningen fors opgelopen en heeft het edelmetaal zijn rol van veilige haven volledig kunnen spelen.

De voorbije maanden heeft de goudprijs de ene na de andere recordnotering neergezet. Daarbij sneuvelde voor het eerst de magische grens van 3.000 dollar per troyounce. Intussen zijn we al boven 3.200 dollar beland en prognoses van 4.000 dollar en meer zijn niet meer uit de lucht. Zelfs Goldman Sachs houdt daar voor dit jaar rekening mee. Er lijken zoveel argumenten te zijn om een aanhoudende klim te verwachten: de geopolitieke spanningen, de handelsoorlog, de vrees voor een hogere inflatie, de repatriëring van fysiek goud naar de Verenigde Staten, en centrale banken van niet-gebonden landen zoals China die dollarreserves omzetten in goudreserves, met een dalende dollar tot gevolg.

Tussentijdse terugval
Heel mooi allemaal, maar als we kijken naar de eerstvolgende maanden, houden we er toch ernstig rekening mee dat het bekendste edelmetaal een tussentijdse top heeft neergezet of aan het neerzetten is. We houden tegen de zomer rekening met een tussentijdse correctie van de goudprijs met zo’n 10 tot 15 procent, in de richting van 2.600 à 2.700 dollar per troyounce. Voor alle duidelijkheid: we houden rekening met een tussentijdse terugval, na zowat een heel jaar van alleen maar stijgingen. We denken absoluut niet dat we de piek al hebben bereikt. Maar we moeten de voeten op de grond houden en beseffen dat het de jongste tijd heel hard is gegaan.

Trump zal de zeilen moeten strijken. Als de spanningen afnemen, zal goud tijdelijk minder nut hebben. We zullen onze positie in de goudtracker Gold Bullion Securities en/of de goudmijnentracker VanEck Vectors Goldminers (ticker GDX) in de voorbeeldportefeuille voor enige tijd afbouwen en de vrijgekomen middelen elders – in andere grondstoffen – inzetten.

Dure grondstof
Vergeleken met andere grondstoffen is goud een dure grondstof. Je kunt het vergelijken met koper, platina en palladium, maar we spitsen ons toe op de vergelijking met het goedkoopste edelmetaal, zilver. De verhouding tussen goud en zilver was in 2011, de vorige piek van de edelmetalen, nog 38, maar ligt tegenwoordig dicht bij de magische mijlpaal van 100. Er is dus flink wat potentieel voor een inhaalbeweging. Als we de piekkoersen van de vorige stierenmarkten in edelmetalen (2011) als referentie nemen en gelijkstellen aan 100, zit goud nu op 161, maar zilver slechts op 59. De voorbije weken werd de zilverprijs en de zilvermijnaandelen niet gespaard door het Trump-beleid, dat voor een oplopende recessievrees heeft gezorgd.
Er is slechts één weg naar het geluk en dat is ophouden met je zorgen te maken over dingen waar je geen invloed op hebt.
Gebruikersavatar
charel01
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 8691
Lid geworden op: 06 nov 2021 09:52
Heeft bedankt: 12101 maal
Is bedankt: 10589 maal

Re: Beleggen in goud

Bericht door charel01 »

Goudprijs stijgt voor het eerst boven 3.300 dollar


De goudprijs heeft woensdagochtend een nieuw record bereikt. De winst van goudmijnbedrijven op de beurs is dit jaar twee keer zo groot als die van de goudprijs.

3.317 dollar per ounce van 31,1 gram. Dat is het nieuwe record dat goud, het favoriete schuiloord in onzekere tijden, woensdagmorgen aantikte. Sinds begin dit jaar won het edelmetaal 150 dollar of zo'n 25 procent, sinds begin 2024 beloopt de winst al 58 procent.


De nieuwe goudpiek hangt samen met nieuwe verliezen op de beurzen, na dubbel slecht nieuws uit de chipsector. Bijkomende Amerikaanse exportbeperkingen naar China nopen de chipontwerper Nvidia tot een afwaardering van 5,5 miljard dollar. En in Europa maakte ASML, de producent van chipmachines, veel minder orders bekend dan verwacht. Het bedrijf wijt dat aan een tijdelijke verzwakking in de chipsector, net voordat nieuwe Amerikaanse tarieven de sector verder dreigen te ontwrichten. De Euro Stoxx 50 noteert woensdagochtend met een verlies van 0,8 procent.

Het beurshuis Goldman Sachs voorspelt dat de goudprijs naar 4.000 dollar per ounce kan, mede door aankopen van centrale banken die midden in de door de Amerikaanse president Donald Trump gelanceerde handelsoorlog hun reserves minder afhankelijk maken van de Amerikaanse dollar.

Investeren in goud of in goudmijnen?

Er zijn verschillende manieren om in goud te beleggen. Rechtstreeks beleggen in goud kan zowel via de aankoop van goudmunten of staven, of via trackers. Invesco Physical Gold ETC en iShares Physical Gold ETC zijn twee voorbeelden van trackers die de prestatie van de goudprijs nabootsen. De tracker van Invesco is genoteerd op de beurs van Amsterdam, waar de kosten doorgaans lager zijn.

Beleggen in goud kan ook via de aandelen van goudmijnbedrijven. Volgens de theorieboekjes zullen goudmijnaandelen meer stijgen dan goud tijdens een hausse, en omgekeerd. Dat heeft te maken met de relatief vaste kosten voor goudmijnbedrijven. In combinatie met een omzet die de hoogte ingaat bij een hogere goudprijs zorgt dat voor een positief hefboomeffect.

In het verleden zagen we dat de hefboom niet altijd werkt. Dit jaar is dat wel het geval. De goudmijnaandelen - gemeten naar GDX, de meest liquide Amerikaanse goudmijntracker - zijn met een stijging van zo'n 50 procent dit jaar al dubbel zoveel gestegen als de goudprijs zelf (zie grafiek).

Agnico Eagle Mines behoort tot de favoriete goudmijnaandelen van beursexperts. Het aandeel noteert sinds begin dit jaar ook zowat de helft hoger. 'Het is de best draaiende goudmijn met het beste management', zegt Jim Cramer, de beurscommentator van CNBC.
Bron:"De Tijd"

Lieve, er zijn blijkbaar verschillende meningen over. Vandaag heeft Goldman Sachs gelijk. 8-)
Ik leef als een kieken zonder kop en gedraag me soms zo. :oops:
Plaats reactie
HTML Button Generator