UBS Group AG - UBSG - Isin: CH0244767585

Beleggen in aandelenbeurzen Europa: DAX, FTSE 100, CAC40, etc.
Gebruikersavatar
Frazier
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1164
Lid geworden op: 12 apr 2022 18:28
Heeft bedankt: 129 maal
Is bedankt: 451 maal

UBS Group AG - UBSG - Isin: CH0244767585

Bericht door Frazier »

UBS vierdekwartaalwinst stijgt met 23%; verslaat ramingen
31/01/2023 | 06:51

De Zwitserse UBS Group AG meldde dinsdag een stijging van de winst over het vierde kwartaal met 23% en overtrof daarmee de ramingen van analisten, geholpen door een daling van de kosten ondanks een daling op de financiële markten.

De grootste vermogensbeheerder ter wereld gaf het startschot voor een verslaggevingsronde voor grote Europese banken, waarvan er veel banen en kosten hebben geschrapt in het licht van de afnemende economische groei.

De Zwitserse bank rapporteerde een nettowinst voor aandeelhouders van $1,7 miljard, tegenover het gemiddelde van $1,3 miljard van 21 analisten in een door UBS gehouden enquête.

"We beginnen 2023 vanuit een sterke positie", zei Chief Executive Ralph Hamers in een verklaring.

De nettowinst over het hele jaar kwam uit op $7,6 miljard, vergeleken met de consensusraming van $7,3 miljard.

Concurrent Credit Suisse Group AG zal op 9 februari verslag uitbrengen na een verlies voor belastingen van maar liefst 1,5 miljard frank ($1,63 miljard) per kwartaal na een reeks schandalen en verliezen waarbij vermogende klanten zich sterk hebben teruggetrokken.

UBS-voorzitter Colm Kelleher heeft gezegd dat zijn bank niet actief heeft geprobeerd te profiteren van de problemen van Credit Suisse.
Gebruikersavatar
Expat
Ervaren poster
Ervaren poster
Berichten: 780
Lid geworden op: 08 jun 2022 15:24
Heeft bedankt: 121 maal
Is bedankt: 331 maal

Re: UBS Group AG - UBSG - Isin: CH0244767585

Bericht door Expat »

Credit Suisse gaat op in UBS

Afgelopen weekend bereikte de saga rond Credit Suisse zijn voorlopige apotheose. Na stevige onderhandelingen met de Zwitserse Centrale Bank (SNB) en de financiële regelgever (FINMA) en enkele geïnteresseerde partijen bleek het die andere grote Zwitserse bank UBS die een akkoord bereikte om Credit Suisse over te nemen. Hiermee komt er een einde aan het bestaan van een meer dan 160-jaar oude instelling, die vandaag 66% verliest op de Zwitserse beurs.

De gecombineerde bank wordt een enorme kredietverstrekker, met meer dan 5 biljoen dollar aan totaal belegd vermogen en “duurzame waardekansen”, tenminste volgens UBS. Maar die wordt vandaag niettemin 12% lager gezet, omdat beleggers duidelijk kijken naar risico’s, eerder dan naar kansen, geeft financieel-econoom Tom Simonts mee.

Wat werd er nu beslist?

UBS nam uiteindelijk Credit Suisse over voor een bedrag van iets meer dan 3 miljard euro. Een eerder voorstel waarbij UBS Credit Suisse op 1 miljard waardeerde werd afgeschoten. De deal gaat niét door in contanten, maar in aandelen UBS. Die betaalt 3,25 miljard dollar, oftewel 0,5 Zwitserse frank per aandeel. Dat staat gelijk met 4% van de boekwaarde en ongeveer 10% van de marktwaarde per einde 2022.

Het lijkt dus zo dat een aanzienlijk deel van de 570 miljard aan activa van Credit Suisse mogelijk een waardevermindering heeft ondergaan of daar een risico toe loopt. UBS-voorzitter Colm Kelleher zei daarom ook dat de overname “aantrekkelijk” was voor UBS-aandeelhouders, maar verduidelijkte dat het wel degelijk een noodredding is.

Bovendien vroeg en kreeg UBS enkele garanties. Zo voorziet de SNB voor meer dan 100 miljard euro aan liquiditeiten. Eventuele afboekingen worden voor de eerste 5 miljard dan weer door UBS gedragen, maar daarboven staat de SNB voor een bijkomende 9 miljard garant om verliezen op te vangen.

De omvang van Credit Suisse was een punt van zorg voor het bankwezen, evenals de wereldwijde aanwezigheid van de bank gezien haar vele internationale dochterondernemingen. De balans is (of was) met ongeveer 530 miljard Zwitserse frank einde 2022 zo’n twee keer groter dan bij Lehman Brothers.

Enkele gevolgen

De aandeelhouders van Credit Suisse krijgen door deze deal dus aandelen UBS in handen. Zij kijken echter aan tegen een forse afprijzing van hun aandelen, zelfs ten aanzien van de stevig gedaalde slotkoers van vrijdagavond.
Slecht nieuws is er voor enkele obligatiehouders. Obligaties die tot het AT1-kapitaal van de bank behoren (goed voor zo’n 16 miljard euro) worden helemaal afgeboekt en naar nul herleid. Het gaat hier vooral om zogenaamde contingent core tier-1 securities (coco’s voor de vrienden), die volgens de regels bij het kernkapitaal opgeteld mogen worden om tot de totale kapitaalsbasis te komen. Deze instrumenten leveren een hoger rendement op dan klassieke obligaties, zonder aandelenrisico. Maar bij stormweer kunnen ze wel omgezet worden in kapitaal, om zo de stabiliteit van de bank te verhogen.
Liquiditeit. Om de overname zo goed mogelijk te laten verlopen, maar meer nog om de kalmte zo veel mogelijk te bewaren én te herstellen, kregen UBC en Credit Suisse onbeperkte toegang tot de bestaande faciliteiten van de SNB. Ze krijgen daardoor massa’s liquiditeit in handen. Op basis van de noodverordening van de Bondsraad, kregen beide banken een liquiditeitssteunlening met de status van bevoorrechte schuldeiser voor in totaal maximaal 100 miljard Zwitserse frank. Door aanzienlijke liquiditeitssteun te verlenen vervult de SNB haar mandaat om bij te dragen tot de stabiliteit van het financiële stelsel, en zij blijft daartoe nauw samenwerken met de federale regering en FINMA.
Hoe is het zover kunnen komen?

Tijdens de financiële crisis kenden zowel Credit Suisse als UBS een bijzonder moeilijke periode. UBS had staatssteun nodig, maar Credit Suisse weigerde en ging op eigen kracht verder. Aanvankelijk leek dat goed te lukken, maar doorheen de jaren hing er rond Credit Suisse een steeds grotere waas van schandalen, en werden er regelmatig boetes uitgedeeld. Hoewel de retailbank zeer gezond was, bleek vooral de zakenbank sterk geplaagd door wanbeheer, schandalen en slecht risicomanagement.

Een deel van de huidige problemen kwam recent wel degelijk overgewaaid uit de VS. De fors gestegen rente zorgde voor liquiditeitsproblemen bij enkele middelgrote banken (o.a. SVB, Signature, First Republic,..). Hierdoor ontstond een daling van het vertrouwen in de sector, waar voornamelijk die banken onder lijden waarrond het sentiment al langer slecht was zoals Credit Suisse.

Klanten verkochten in sneltempo Credit Suisse-beleggingsfondsen, haalden deposito's weg, en Credit Suisse werd plots ook een stuk minder gebruikt als tussenpersoon (broker). Het bedrijf stond door deze samenloop van omstandigheden in een mum van tijd op wankelen.

Vrijwaring van het vertrouwen

Om een grotere vertrouwensbreuk jegens de sector en eventuele spillover effecten te voorkomen schoten de SNB en FINMA dus in actie. Door de deal die nu met UBS werd beklonken, gecombineerd met enkele stevige garanties, probeert men het vertrouwen opnieuw te herstellen. Om diezelfde redenen verhoogden enkele centrale banken dit weekend ook de dollarliquiditeit vrij fors, eveneens om het vertrouwen aan te sterken. Voorlopig reageert de markt niet bijster positief, en noteren de Europese aandelenfutures een kleine 2% in het rood. We zien duidelijk een vlucht naar veilige havens zoals Duits overheidspapier, waardoor de rente fors daalt.

In een poging om geld beschikbaar te houden via het wereldwijde financiële systeem, kondigden zes centrale banken meteen aan dat zij de stroom van Amerikaanse dollars via het wereldwijde financiële systeem zouden stimuleren. Voor de Bank of England, samen met de Bank of Japan, de Bank of Canada, de ECB, de Federal Reserve en de Zwitserse nationale bank is dat cruciaal om de spanningen op de mondiale financieringsmarkten te verlichten en de druk op de banken te verminderen.
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 5597
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 924 maal
Is bedankt: 988 maal

Re: UBS Group AG - UBSG - Isin: CH0244767585

Bericht door nobody »

UBS Offers to Buy Back 2.75 Billion Euros of Bonds

Bloomberg Television

UBS is offering to buy back 2.75 billion euros ($2.96 billion) worth of bonds it issued Friday, just days before the bank said it would acquire troubled rival Credit Suisse following hastily arranged crisis talks.

Stefania Bianchi reports on Bloomberg Television.

Chris
Regelmatige poster
Regelmatige poster
Berichten: 350
Lid geworden op: 07 aug 2022 09:48
Heeft bedankt: 67 maal
Is bedankt: 180 maal

Re: UBS Group AG - UBSG - Isin: CH0244767585

Bericht door Chris »

:shock:

Gebruikersavatar
Expat
Ervaren poster
Ervaren poster
Berichten: 780
Lid geworden op: 08 jun 2022 15:24
Heeft bedankt: 121 maal
Is bedankt: 331 maal

Re: UBS Group AG - UBSG - Isin: CH0244767585

Bericht door Expat »

Credit Suisse en UBS worden onder de loep genomen in een onderzoek van de Amerikaanse justitie

Credit Suisse en UBS worden onder de loep genomen in een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) naar de vraag of financiële professionals Russische oligarchen hebben geholpen sancties te omzeilen. Er werden ook dagvaardingen gestuurd naar werknemers van enkele grote Amerikaanse banken. Dat moet uitwijzen welke bankmedewerkers te maken hadden met gesanctioneerde klanten en hoe die klanten de afgelopen jaren werden doorgelicht.
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 5597
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 924 maal
Is bedankt: 988 maal

Re: UBS Group AG - UBSG - Isin: CH0244767585

Bericht door nobody »

'UBS wil tienduizenden banen schrappen'

De Zwitserse grootbank UBS wil het personeelsbestand met 20 à 30 procent verminderen na de overname van de noodlijdende concurrent Credit Suisse.

Wereldwijd zouden zo 25.000 tot 36.000 banen op de helling staan. Dat schrijft de Zwitserse krant Sonntagszeitung, een anonieme topmanager bij de bank citerend.

In Zwitserland zouden 11.000 werknemers moeten afvloeien. Samen stellen beide banken wereldwijd bijna 125.000 mensen te werk, waarvan een derde in Zwitserland.

UBS was zondag niet bereikbaar voor commentaar.

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/ ... f0bd&ei=25
Gebruikersavatar
Expat
Ervaren poster
Ervaren poster
Berichten: 780
Lid geworden op: 08 jun 2022 15:24
Heeft bedankt: 121 maal
Is bedankt: 331 maal

Re: UBS Group AG - UBSG - Isin: CH0244767585

Bericht door Expat »

Dit zal wel komen door de fusie/overname van Credit Suisse? Veel jobs zullen dan dubbel en overbodig zijn.
Gebruikersavatar
Frazier
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1164
Lid geworden op: 12 apr 2022 18:28
Heeft bedankt: 129 maal
Is bedankt: 451 maal

Re: UBS Group AG - UBSG - Isin: CH0244767585

Bericht door Frazier »

UBS, Credit Suisse dalen na onderzoek van Zwitserse aanklager naar overnamedeal
03/04/2023 | 14:19

De aandelen van Credit Suisse en UBS zijn maandag gedaald nadat de Zwitserse federale openbare aanklager een onderzoek had geopend naar de noodfusie van de twee kredietverstrekkers.
Het kantoor van de procureur-generaal zei zondag dat de openbare aanklager een onderzoek heeft geopend naar de door de staat gesteunde overname van Credit Suisse door UBS Group vorige maand, waarbij wordt gekeken naar mogelijke overtredingen van het strafrecht van het land door overheidsfunctionarissen, toezichthouders en leidinggevenden bij de twee banken.

UBS en Credit Suisse stegen elk naar hun grootste dagelijkse daling in 10 dagen, met een daling van respectievelijk 3,5% en 4% en een grote achterstand op de Europese bankindex, die met 1,2% steeg.

De banken weigerden commentaar te geven op het onderzoek.
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 5597
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 924 maal
Is bedankt: 988 maal

Re: UBS Group AG - UBSG - Isin: CH0244767585

Bericht door nobody »

UBS Chair: Credit Suisse Integration to Take Up to 4 Years

Bloomberg Television

UBS Group AG Chairman Colm Kelleher outlines the details and benefits of the integration of Credit Suisse Group AG at the UBS annual general meeting on Wednesday.

The Last Post
Ervaren poster
Ervaren poster
Berichten: 528
Lid geworden op: 10 aug 2022 23:41
Heeft bedankt: 26 maal
Is bedankt: 203 maal

Re: UBS Group AG - UBSG - Isin: CH0244767585

Bericht door The Last Post »

Forse winstdaling UBS door voorziening voor juridische zaken
25 april 2023 07:47

De Zwitserse bank UBS heeft de nettowinst in het eerste kwartaal met ruim de helft zien afnemen. Dat komt vooral doordat het bedrijf veel geld moest reserveren voor rechtszaken in de Verenigde Staten voor de rol van UBS bij de verkoop van hypotheekobligaties vóór de financiële crisis van 2008.

De nettowinst van de bank nam af met 52 procent tot iets meer dan 1 miljard dollar (omgerekend zo’n 930 miljoen euro). De voorziening voor de rechtszaken met betrekking tot de verkoop van door hypotheken gedekte obligaties in de VS werd met 665 miljoen dollar verhoogd. Topman Sergio Ermotti, die onlangs het roer heeft overgenomen van de Nederlander Ralph Hamers, verklaarde “in vergevorderde besprekingen te zijn met het Amerikaanse ministerie van Justitie en blij te zijn vooruitgang te boeken bij het oplossen van de kwestie die vijftien jaar teruggaat”.

De kwartaalresultaten komen op een tumultueus moment voor de Zwitserse bank. Vorige maand werd UBS door de Zwitserse autoriteiten min of meer gedwongen om zijn noodlijdende rivaal Credit Suisse over te nemen. Credit Suisse was in de financiële problemen geraakt na jaren van schandalen, verliezen en mislukkingen in risicobeheer en dreigde failliet te gaan.

Maandag liet Credit Suisse weten dat klanten in het eerste kwartaal omgerekend ruim 62 miljard euro van hun rekeningen bij de bank hadden gehaald. Volgens Credit Suisse is de uitstroom van kapitaal bij de bank wel afgenomen, maar nog niet gestopt.

UBS wist daarentegen in de maanden voorafgaand aan de overname van Credit Suisse 28 miljard dollar (dik 25 miljard euro) aan nieuw geld aan te trekken van vermogende klanten. In de tien dagen na de aankondiging van de overname stroomde 7 miljard dollar binnen. UBS verwacht de aankoop van Credit Suisse in het tweede kwartaal af te ronden.
Op beurzig al vaak geband nu heb ik daar meerdere typetjes dat valt de beheerder daar niet op:

Geertje, Hendrick, Veronique, dirk.k, kurt, peters, jean_luc, pieter_peters, bonte, geldbeugel, davidse, xavier1, seppe 5 en mike 1
Plaats reactie