✅ Geen reclame? Wel: extra functies zoals favoriete onderwerpen en chatbox volgen + bijlagen zien? ✅

Registreer binnen 1 minuut

AHOLD DELHAIZE N.V. - AD - NL0011794037

Beleggen, aandelen kopen in Nederland, informatie, koersen en analyses
Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerdersteam
Berichten: 3328
Lid geworden op: 04 nov 2021 11:40
Heeft bedankt: 944 maal
Is bedankt: 1659 maal

Re: AHOLD DELHAIZE N.V. - AD - NL0011794037

Bericht door Beheerder »

Gebruikersavatar
neku
Ervaren poster
Ervaren poster
Berichten: 831
Lid geworden op: 19 jul 2022 16:47
Locatie: Antwaarpe
Heeft bedankt: 2125 maal
Is bedankt: 364 maal

Re: AHOLD DELHAIZE N.V. - AD - NL0011794037

Bericht door neku »

Het is een schande, goed voor de aandeelhouders maar niet bepaald voor de rest. Wij als consument zullen uiteindelijk meer betalen. Meer zwartwerk?
The aim of education Is the knowledge, not of facts, but of values
Gebruikersavatar
charel01
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 3230
Lid geworden op: 06 nov 2021 09:52
Heeft bedankt: 4858 maal
Is bedankt: 3140 maal

Re: AHOLD DELHAIZE N.V. - AD - NL0011794037

Bericht door charel01 »

Zuiver ter informatie:
Wat kost het om een Delhaize-winkel over te nemen en kan jij dat ook? Experts geven het antwoord
Wat kost het om een échte Delhaize-supermarkt over te nemen? Kan elke Vlaming dat doen en geven banken daar leningen voor? Retailexperts Luc Ardies en Stefan Van Rompaey leggen het haarfijn uit. “Er zitten enkele juweeltjes tussen de 128 Delhaize-winkels.”
Een buurtsupermarkt draait gemiddeld een weekomzet van 135.000 euro. Maar de betere, grote Delhaize gaat elke week boven het miljoen. Bij overnames geldt de vuistregel dat de waarde van het handelsfonds gelijk is aan acht weken omzet. Als een Delhaize een omzet van 1 miljoen euro per week realiseert, komt dat neer op een prijskaartje van 8 miljoen euro. “Op zich is dat een objectieve manier om de waarde van een handelsfonds in kaart te brengen. Maar dat is maar één aspect dat de overnameprijs beïnvloedt, er spelen veel andere factoren”, zegt Luc Ardies. Hij is gedelegeerd bestuurder van Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van zelfstandige supermarkten.
Gebouw huren

“De verschillen tussen de 128 Delhaize-winkels die te koop staan zijn gigantisch. Er zitten bij wijze van spreken enkele juweeltjes bij, maar anderzijds heb je ook winkels die gemoderniseerd moeten worden. Uit ervaring weten we dat de kosten van zo’n renovatie snel oplopen tot 1.500 euro per vierkante meter. Als je weet dat veel van die winkels meer dan 2.000 vierkante meter oppervlakte hebben, dan is dat een stevig prijskaartje. Of zo’n modernisering door Delhaize zelf wordt gedragen, hangt af van de onderhandelingen. Maar wanneer Delhaize die 128 winkels wil verkopen, dan zullen daar ook voorwaarden aan gekoppeld moeten worden die haalbaar zijn voor zelfstandige ondernemers. De winkelgebouwen die nu te koop staan, zijn eigendom van de immotak van Delhaize. Dat wil zeggen dat een franchisenemer door de band het gebouw niet kan kopen, maar zal moeten huren. Je zit nu eenmaal in een markt waarin een franchisegever te allen prijze zijn onroerend goed wil behouden.”
Volgens Ardies zal non-food in de toekomst hoofdzakelijk online worden gekocht, wat maakt dat veel Delhaize-panden straks te groot zullen zijn. “Ook dat moet je in de onderhandelingen meenemen, vind ik, want als overnemer wil je toch liefst een zaak die klaar is voor de toekomst”, zegt hij. “Het zal de onderhandelingen er niet eenvoudiger op maken. Nog een aspect dat de complexiteit illustreert, is de energiekost. Vorig jaar had die zo’n impact dat de helft van de zelfstandigen verlies draaide. Intussen is dat ietwat verbeterd, maar wie durft te zeggen dat de prijzen straks niet opnieuw fors stijgen? Energie vormt vandaag de vierde grootste kost bij de exploitatie van een supermarkt.”
Van vele markten thuis

Meer dan 120 winkels kunnen worden overgenomen en dat biedt kansen, maar in het Nieuwe Testament stond het al: velen zijn geroepen, weinigen zijn uitverkoren. “Ik volg zelf al dertig jaar het reilen en zeilen van supermarkten, maar zelf een supermarkt runnen is niets voor mij”, zegt Ardies. “Het aankoopbeleid, het opvolgen van de stock... Dat vereist heel wat ervaring. Bovendien moet je je — zoals in elk ander bedrijf — ook bekommeren om bijvoorbeeld het personeelsbeleid, hr, het financieel beheer enzovoort. Je krijgt wel ondersteuning vanuit de hoofdzetel, maar ik kan je verzekeren dat zelfstandige supermarktuitbaters van vele markten thuis moeten zijn.”
“Ervaring in de sector verdient aanbeveling”, beaamt Stefan Van Rompaey, winkelexpert van RetailDetail, met gevoel voor understatement. “Maar ik denk ook dat dit de bedoeling is. Delhaize zal in eerste instantie kandidaten rekruteren binnen zijn eigen netwerk, want er zijn veel ondernemers die vandaag al op zelfstandige basis een Delhaize-winkel uitbaten. Wie dat op een succesvolle manier doet, wil graag groeien en er een tweede of derde supermarkt bij nemen. Tot voor kort was dat bij Delhaize quasi onmogelijk, gewoon omdat de groep al overal aanwezig was en er nauwelijks nieuwe winkels bij komen. Nu krijgen mensen wel de kans om een bestaande winkel met een bewezen potentieel over te nemen. Voor Delhaize is het overigens ook interessant dat bijvoorbeeld de kinderen van zelfstandige uitbaters eveneens de kans krijgen om een winkel over te nemen. Dat is meteen ook een garantie dat die bestaande vestigingen binnen het netwerk blijven en niet worden verkocht aan bijvoorbeeld het Nederlandse Jumbo.”
Spaarcenten

Hoeveel boter er bij de vis moet bij de overname van een Delhaize wordt de komende maanden onderhandeld. Maar dat een overnemer poen op tafel moet leggen is duidelijk. “Of je van de bank een lening krijgt, hangt af van de sterkte van je dossier”, zegt Van Rompaey. “Veel ondernemers werken ook samen met investeerders, zoals particulieren met spaargeld dat momenteel nauwelijks iets opbrengt. Voor die ‘spaarders’ is het misschien wel een idee om een deel van hun centen te investeren in een goed draaiende supermarkt. Het valt ook niet uit te sluiten dat Delhaize zelf ook een financiële constructie — een afbetalingsplan — bedenkt om die overnames mogelijk te maken.”
Bron:"HLN"
Gebruikersavatar
Expat
Ervaren poster
Ervaren poster
Berichten: 679
Lid geworden op: 08 jun 2022 15:24
Heeft bedankt: 107 maal
Is bedankt: 286 maal

Re: AHOLD DELHAIZE N.V. - AD - NL0011794037

Bericht door Expat »

nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 4856
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 812 maal
Is bedankt: 878 maal

Re: AHOLD DELHAIZE N.V. - AD - NL0011794037

Bericht door nobody »

“Malhaize” bij Delhaize houdt aan: snijdt stakend personeel in eigen vel?

Supermarktketen Delhaize moet opnieuw aankondigen dat de ruime meerderheid van haar eigen winkels vandaag dicht blijven, in tegenstelling tot eerdere vooruitzichten. Dat heeft alles te maken met het emotionele protest van het personeel na de directiebeslissing om die 128 winkels aan zelfstandige uitbaters over te dragen.

In het nieuws: Vandaag blijven 103 van de 128 winkels van Delhaize dicht. De supermarktketen had gehoopt op massale heropeningen, maar dat is buiten de vakbonden gerekend.

Dat is niet alles: De vakbonden blokkeren ook het e-commercedepot van Delhaize in Drogenbos. Daardoor moeten zowat duizend thuisleveringen in het Brusselse Gewest geschrapt worden. De directie had zulke thuisleveringen als alternatief voor de gesloten winkels naar voren geschoven, naast het netwerk van zelfstandige Delhaize-winkels.

Waar het schoentje blijft knellen: Het personeelsprotest, dat vooral in Wallonië en Brussel hevig is, barstte los na de beslissing van elf dagen geleden om alle 128 winkels die Delhaize nog zelf beheerde, om te vormen tot winkels die door zelfstandige uitbaters gerund worden. Duizenden werknemers zijn bij de omschakeling betrokken. De vakbonden vrezen voor slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden.

De omschakeling: Volgens Delhaize is er aan kandidaat-ondernemers alvast geen gebrek. Zowat 200 ondernemers en ook eigen medewerkers die een zelfstandige loopbaan ambiëren, zouden zich gemeld hebben om een van de 128 winkels over te nemen. De reeds actieve zelfstandige uitbaters (via formules als AD Delhaize of Proxy Delhaize) betreuren overigens het negatieve beeld dat vakbonden en sommige media van hen schetsen.

Het spanningsveld: Het massale werknemersprotest doet Delhaize uiteraard pijn. Niet alleen is er het dagenlange omzetverlies voor de eigen supermarkten, de klanten trekken noodgedwongen naar concurrerende winkels, met het risico dat ze hun koopgewoonten definitief gaan wijzigen. Dat is op lange termijn ook nadelig voor de actievoerders, die de toekomst van hun eigen winkel zo op losse schroeven zetten. Dat de vakbonden het zo hard spelen, heeft ook te maken met hun eigen positie. Want de verzelfstandigingen gaan de syndicale macht verzwakken, zo merken sectorkenners op.

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/ ... c965&ei=12
Gebruikersavatar
joni
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1441
Lid geworden op: 06 jan 2022 17:06
Heeft bedankt: 354 maal
Is bedankt: 996 maal

Re: AHOLD DELHAIZE N.V. - AD - NL0011794037

Bericht door joni »De arbeidsauditor heeft een AD Delhaize-franchisewinkel in het centrum van Brussel onder zegel geplaatst na een controle door de Sociale Inspectie.
Acht van de twintig gecontroleerde personeelsleden werden niet aangegeven.

Sommige willen minder vakbond en dan krijg je dit... :clap:
Gebruikersavatar
Bel-Investor
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1507
Lid geworden op: 29 jan 2022 19:23
Heeft bedankt: 221 maal
Is bedankt: 671 maal

Re: AHOLD DELHAIZE N.V. - AD - NL0011794037

Bericht door Bel-Investor »

Plaats reactie