Mithra - MITRA - BE0974283153

Informatie en analyses over uw favoriete aandeel zoals: KBC, Ageas, AB Inbev, Colruyt, Barco, Bpost, Euronav, Galapagos, Exmar, Kinepolis en Umicore
Sloeber
Regelmatige poster
Regelmatige poster
Berichten: 201
Lid geworden op: 09 jan 2022 11:49
Heeft bedankt: 180 maal
Is bedankt: 121 maal

Re: Mithra - MITRA - BE0974283153

Bericht door Sloeber »

Mithra failliet verklaard: 19 werknemers op straat, aandeelhouders zijn geld kwijt

https://www.hln.be/binnenland/mithra-fa ... ~ae2b2eae/
Gebruikersavatar
Huismus
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2371
Lid geworden op: 29 nov 2021 11:53
Heeft bedankt: 344 maal
Is bedankt: 1206 maal

Re: Mithra - MITRA - BE0974283153

Bericht door Huismus »

bien
Verkenner
Verkenner
Berichten: 39
Lid geworden op: 18 okt 2023 16:29
Heeft bedankt: 3 maal
Is bedankt: 11 maal

Re: Mithra - MITRA - BE0974283153

Bericht door bien »

en al die banken die het aandeel de lucht in prijsden en analisten . waar zijn die nu zie ook Biocartis
Chris
Ervaren poster
Ervaren poster
Berichten: 566
Lid geworden op: 07 aug 2022 09:48
Heeft bedankt: 129 maal
Is bedankt: 342 maal

Re: Mithra - MITRA - BE0974283153

Bericht door Chris »

Dan zijn er nog zoveel fan van een KBC :D de bank en broker met dubbele pet, brolaandelen vaak de hemel in prijzen en ondertussen huisbankier zijn. Hoeveel beleggers blijven toch klant bij KBC? Daar kun je nog moeilijk medelijden mee hebben.diederik.dco
Verkenner
Verkenner
Berichten: 26
Lid geworden op: 19 jan 2024 11:06
Heeft bedankt: 8 maal
Is bedankt: 4 maal

Re: Mithra - MITRA - BE0974283153

Bericht door diederik.dco »

Biotech-aandelen op brusselse beurs...? Heb de indruk dat deze meer en meer gebruikt worden als "pump-and-dump" of "scam" om de gewone, kleine beleggers geld uit de zakken te kloppen...
Thrombo (oxurion), Biocartis, mithra... who is next...?
Bull_Market
Regelmatige poster
Regelmatige poster
Berichten: 142
Lid geworden op: 25 feb 2023 23:42
Heeft bedankt: 53 maal
Is bedankt: 76 maal

Re: Mithra - MITRA - BE0974283153

Bericht door Bull_Market »

diederik.dco schreef: 11 jun 2024 09:24 Biotech-aandelen op brusselse beurs...? Heb de indruk dat deze meer en meer gebruikt worden als "pump-and-dump" of "scam" om de gewone, kleine beleggers geld uit de zakken te kloppen...
Thrombo (oxurion), Biocartis, mithra... who is next...?
Bone therapeutics, celyad,...
Gebruikersavatar
Lieve16
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 3132
Lid geworden op: 06 nov 2021 11:08
Heeft bedankt: 3752 maal
Is bedankt: 5832 maal

Re: Mithra - MITRA - BE0974283153

Bericht door Lieve16 »

Faillissement Mithra: wat ging er mis en wat kunnen beleggers hieruit leren?

Laurens Bouckaert
11/06/2024

De moederholding van het in problemen verkerende Luikse farmaceutische bedrijf Mithra is failliet verklaard, waardoor negentien banen verloren gaan. Tegelijk is het de bedoeling dat twee divisies, Estetra en Neuralis, worden verkocht aan het Hongaarse farmabedrijf Gedeon Richter, wat mogelijk zestig jobs kan redden. De aandeelhouders blijven echter met lege handen achter. “Het is belangrijk te investeren in bedrijven die minstens één tot twee jaar aan financiële reserves hebben.”

Mithra nv, de moedermaatschappij van het farmabedrijf dat gespecialiseerd is in gezondheidsproducten voor vrouwen, is maandag door de ondernemingsrechtbank in Luik failliet verklaard. Dat bericht Belga. De rechtbank stelde curatoren aan. Mithra had ook een beursnotering, maar door de financiële perikelen was het aandeel al geruime tijd geschorst. In een persbericht van de voormalige grote biotechbelofte luidt het nu dat er geen geld meer overblijft voor de aandeelhouders.

Mithra had veelbelovende producten in de pijplijn, maar slechts één product, Estelle, bereikte de markt, en de verkoopresultaten daarvan waren teleurstellend. “Het is essentieel voor een bedrijf om minstens één tot twee jaar aan financiële reserves te hebben om onvoorziene omstandigheden te kunnen opvangen”, merkt biotechexpert Danny Reweghs (Trends Beleggen) op. De Luikse farmabelofte heeft te maken gehad met tegenslagen in klinische trajecten en goedkeuringen, wat uiteindelijk heeft bijgedragen aan zijn faillissement.

In het begin was er nochtans veel enthousiasme rond Mithra, dat zelfs werd aangeduid als het ‘nieuwe Bayer’. Wat liep er precies allemaal mis?

DANNY REWEGHS. “In het begin was er inderdaad veel enthousiasme rond Mithra, vooral vanwege twee medicijnen met blockbusterpotentieel. Maar ze bereikten de grote Amerikaanse spelers niet. Uiteindelijk werd Estelle in de Verenigde Staten op de markt gebracht zonder voorafbetaling, wat de financiële problemen startte. Daarnaast slaagden ze er niet in een lucratieve Amerikaanse deal voor Donesta, een geneesmiddel tegen opvliegers in de menopauze, te realiseren. Hoewel ze wel deals sloten in andere markten, bleef de Amerikaanse markt, de meest lucratieve, onbenut. Dat leidde tot aanzienlijke financiële verliezen. Bovendien hebben ze te lang gewacht met het vinden van een oplossing voor hun productiefaciliteit in Flémalle, wat bijdroeg aan hun hoge kosten en lage inkomsten.”

Kan de medicijnfabriek in Flémalle zomaar worden overgenomen door een ander biotechbedrijf?

REWEGHS. “Dat hangt af van de behoefte en de logistieke ligging van dat bedrijf. Zelfs als de verkoop doorgaat voor de deadline van 30 juni, zal dat niets betekenen voor de aandeelhouders. Mogelijk krijgen enkele schuldeisers nog wat geld, maar voor de aandeelhouders brengt het geen waarde meer.”

Hoe zit het met de verkoop van de divisie voor complexe therapeutica, Novalon?

REWEGHS. “Alles moet tegen 30 juni verkocht zijn, anders moet de rechtbank zich opnieuw uitspreken. Gezien de zwakke onderhandelingspositie van Mithra, kunnen we er niet veel van verwachten. Zelfs als een verkoop wordt gerealiseerd, zal het weinig opleveren.”

Hoe staan de onderhandelingen met het Hongaarse Gedeon Richter ervoor?

REWEGHS. “Mithra heeft een goede relatie opgebouwd met Gedeon Richter, vooral voor Estelle en Donesta buiten de Verenigde Staten. Helaas is Gedeon Richter geen grote speler op de Amerikaanse markt, waardoor een deal daar niet mogelijk was. Gedeon Richter zal wellicht een deal sluiten, maar dan op hun voorwaarden, wat weinig waarde oplevert voor Mithra.”

‘BIJ EEN FAILLISSEMENT GAAT EVENTUEEL OVERGEBLEVEN GELD EERST NAAR ANDERE SCHULDEISERS, ZOALS DE OVERHEID EN BANKEN‘

Wat zijn alarmsignalen voor beleggers in de biotechsector?

REWEGHS: “Het risico is hoger bij biotechbedrijven omdat het jaren duurt om een medicijn op de markt te brengen. Dat vereist langdurige klinische studies, die steeds strenger worden door autoriteiten zoals de FDA en de EMA. Regelmatig geld ophalen bij investeerders is essentieel. Een alarmsignaal is als een bedrijf minder dan één jaar financiering heeft. Ook de marktomstandigheden spelen een rol. De jongste twee jaar is het moeilijker geworden voor biotechbedrijven om kapitaal aan te trekken, vooral door de stijgende rente en het grotere risico. In geval van faillissement verliezen aandeelhouders meestal hun investering omdat ze geen preferente schuldeisers zijn.”

Wat gebeurt er met aandeelhouders als een biotechbedrijf failliet gaat in België?

REWEGHS. “In het algemeen betekent dat helaas meestal dat de investering verloren gaat. Aandeelhouders zijn geen preferente schuldeisers. Bij een faillissement gaat eventueel overgebleven geld eerst naar andere schuldeisers, zoals de overheid en banken. Dat is meestal zeer ongunstig voor de aandeelhouder.”

Wat kunnen beleggers concreet leren van het faillissement van Mithra?

REWEGHS. “Beleggers moeten altijd letten op de financiële positie van een bedrijf. Het is belangrijk te investeren in bedrijven die minstens één tot twee jaar aan financiële reserves hebben. Daarnaast moeten ze rekening houden met de lange ontwikkelingscycli en de strenge eisen van autoriteiten zoals de FDA en de EMA.”
Een nieuw leven kan je niet beginnen, wel elke dag een nieuwe dag!Bertje
Ervaren poster
Ervaren poster
Berichten: 829
Lid geworden op: 13 dec 2021 23:30
Heeft bedankt: 97 maal
Is bedankt: 342 maal

Re: Mithra - MITRA - BE0974283153

Bericht door Bertje »

Had dan blijkbaar toch nog waarde:

175 miljoen, nog zo'n 100 miljoen voor de rest en alle schuldeisers zullen bijna hun volledige bedrag terugzien en de aandeelhouders niks.

Mithra Pharmaceuticals SA sells all shares held in Neuralis SA and Estetra SRL as well as specific assets of Mithra R&D SA to Gedeon Richter for an aggregate price of EUR 175 million. This transaction was signed and completed on 11 June 2024
Mithra CDMO and Novalon SA remain under court protection and are therefore not affected by the transaction announced todayLiège, Belgium, 11 June 2024 – 18:00 CEST – Mithra (Euronext Brussels: MITRA), a company dedicated to women’s health, under bankruptcy, today announces that it is selling Gedeon Richter all shares in Neuralis SA and Estetra SRL held by Mithra Pharmaceuticals SA and specific assets held by Mithra R&D SA relating to the manufacture of estetrol. This means the entire business related to the research, development, manufacturing, marketing and post-marketing scientific work relating to estetrol is transferred to Gedeon Richter. Signing and completion of this transaction took place on 11 June 2024.

This transfer includes the related intellectual property rights and current contracts, as well as ESTELLE® (already marketed) and DONESTA® (in development). Gedeon Richter will be responsible for submitting the DONESTA® filing to the agencies and for liaising with the regulatory agencies for the purposes of obtaining marketing authorization and then marketing the product via existing and future contracts.

The Mithra CDMO and Novalon SA entities are not affected by the sale announced today as they are subject to separate judicial reorganization proceedings. The judicial protection measures to which they are subject should, subject to the court’s approval, be extended until 30 June 2024. This extension is intended to allow the different parties interested in Mithra CMDO’s assets to continue their due diligence and submit binding offers by mid-month.

From an employment point of view, all 49 members of the personnel engaged by the transferred entities will be able to pursue their activities with Gedeon Richter. In addition, 17 other people of Mithra Pharmaceuticals SA have also been offered to join the transferred entities and thus work for Gedeon Richter.

The sale of Neuralis SA and Estetra SRL as well as certain assets of Mithra R&D SA to Gedeon Richter is valued for a total consideration of EUR 175 million. The amount received, after deduction of financial debts, will be used to repay certain amounts to Mithra’s creditors in the order of their legal privilege. As a result, this transaction does not create any value for the shareholders of Mithra Pharmaceuticals SA.
Gebruikersavatar
Huismus
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2371
Lid geworden op: 29 nov 2021 11:53
Heeft bedankt: 344 maal
Is bedankt: 1206 maal

Re: Mithra - MITRA - BE0974283153

Bericht door Huismus »

Gebruikersavatar
ancaoli
Ervaren poster
Ervaren poster
Berichten: 729
Lid geworden op: 07 dec 2021 22:26
Heeft bedankt: 607 maal
Is bedankt: 275 maal

Re: Mithra - MITRA - BE0974283153

Bericht door ancaoli »

Tom zou best zelf nederig worden . Zijn werkgever had jaren lang compleet debiele koerstargets gegeven, incl Donesta, cfr worst en best case scenario’s; een schande! Ik kan amper geloven dat ze dit niet moedwillig gedaan hebben om bepaalde partijen te bevoordelen. Iedereen zag dit toch aankomen.
Plaats reactie