šŸ“ˆ Welkom op Beursforum.be, registreer
in 1 minuut, advertentievrij, beurs-chat, deel uw kennis, vragen en nieuws šŸ“ˆ

Beleggen in olie

Grondstoffen, valuta/forex, (edel-)metalen
Gebruikersavatar
charel01
Berichten: 1610
Lid geworden op: 06 nov 2021 09:52
Heeft bedankt: 2563 maal
Is bedankt: 1491 maal

Re: Beleggen in olie

Bericht door charel01 »

Zwakke economische cijfers uit China en Europa gecombineerd met een hogere productie drukken de prijs van het zwarte goud.

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie zakt maandagavond met bijna 5 procent tot net onder 94 dollar. De prijs voor Europese Brent-olie daalt zelfs met een forse 9 procent tot onder 100 dollar per vat. Daarmee komen de olieprijzen dicht bij het niveau (92 dollar voor WTI en 97 dollar voor Brent) van voor de Russische inval op 24 februari.

De eerste reden daarvoor is een pakket slechte economische cijfers, vooral uit China en in mindere mate uit Europa. In China zakte de index van aankoopmanagers PMI in juli van 50,2 naar 49 punten. Een cijfer onder 50 wijst op een economische krimp. Economen hadden een stabilisering verwacht.

Vooral de evolutie van de orderboekjes baart zorgen. Daarnaast kwamen slechte cijfers uit de vastgoedmarkt. De verkoop van nieuwe woningen kelderde opnieuw met 40 procent. Dat alles wijst op een vertraging en dus lagere olievraag uit China.

Voor Europa is het beeld wat minder duidelijk, aangezien vorige week bleek dat de economische groeicijfers in de eurozone veel beter dan verwacht waren voor het tweede kwartaal. Maar kijken we naar de PMI-cijfers van maandag voor de Europese industrie, gemeten door S&P Global, dan lijkt de activiteit in juli te zijn gekrompen. Het getal kwam wel licht beter uit dan gedacht op 49,8 punten.

Ook de angst voor een recessie in de VS als gevolg van de forse renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank (Fed) woog op de olieprijs in de afgelopen weken. Officieel bevindt Amerika zich nog niet niet in een recessie, omdat dat beslist wordt door een comitƩ van economen. Maar de algemene regel in de economie is dat twee kwartalen van krimp op rij een recessie betekent en aan die voorwaarde voldoet de Amerikaanse economie al.
Hogere productie

De tweede trigger die de olieprijs lager duwt, is de olieproductie, want die gaat omhoog. Libiƫ, dat wegens allerlei problemen de voorbije maanden de productie zag halveren, haalt opnieuw 1,2 miljoen vaten per dag naar boven, hetzelfde peil als in april. Saoedi-Arabiƫ exporteerde in juli 7,5 miljoen vaten per dag, 14 procent meer dan in juni. Saoedi-Arabiƫ is zowat het enige OPEC-land met voldoende capaciteit om meer olie naar boven te halen.
Olie-aandelen lager

De lagere olieprijzen doen de olie-aandelen op Wall Street lager gaan. Halliburtonzakt bijna 4 procent, Exxon Mobilmoet 2,4 procent inleveren en Marathon Oilverliest 3 procent.
Bron:"De Tijd"
Gebruikersavatar
Bel-Investor
Berichten: 742
Lid geworden op: 29 jan 2022 19:23
Heeft bedankt: 114 maal
Is bedankt: 252 maal

Re: Beleggen in olie

Bericht door Bel-Investor »

Olieprijs licht omhoog
Door ABM Financial News op 2 augustus 2022 20:45

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag licht gestegen. Bij een settlement van 94,42 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,6 procent duurder.

Maandag daalde de WTI-olieprijs nog scherp, vanwege de zorgen over een dreigende recessie, die werden onderstreept door zwakke inkoopdata uit China.

Volgens Commerzbank kan een mogelijke recessie betekenen dat OPEC en zijn bondgenoten, die verzameld zijn in OPEC+, voorzichtig zullen zijn over verdere productieverhogingen wanneer ze woensdag bijeen komen.

Als de economie vertraagt of krimpt, dan neemt de vraag naar olie af.

Daarbij is de productie in Libiƫ voor het eerst in vier maanden weer op een normaal niveau. Ook dit kan OPEC+ ervan weerhouden om de output verder te verhogen, zeggen marktkenners.

Naast de OPEC-bijeenkomst letten marktvolgers ook op het Amerikaanse olievoorradenrapport dat woensdagmiddag verschijnt.
Gebruikersavatar
LukakuFan
Berichten: 355
Lid geworden op: 01 dec 2021 14:01
Heeft bedankt: 64 maal
Is bedankt: 152 maal

Re: Beleggen in olie

Bericht door LukakuFan »

OPEC+ verhoogt productie minder stevig
Door ABM Financial News op 3 augustus 2022 14:57

(ABM FN-Dow Jones) Oliekartel OPEC en diens partners, verenigd in OPEC+, hebben tijdens een maandelijkse vergadering besloten de productie in een lager tempo te verhogen. Dit maakt het kartel woensdag na afloop van de vergadering bekend.

De productieverhoging in september bedraagt 100.000 vaten olie per dag.

In juni besloot het kartel nog tot een verhoging met 648.000 vaten per dag in zowel juli als augustus.

De olieprijs steeg woensdagmiddag na het besluit van de OPEC+. Een september-future West Texas Intermediate noteerde 1,8 procent in het groen op 96,12 dollar, terwijl voor een oktober-future Brent 101,99 dollar werd betaald, een stijging van 1,4 procent.
Port: Ageas - Bitcoin - Euronav - IWDA - KBC Ancora - Olie turbo - Shell - Tubize - Umicore - Valero Energy - Vopak
Gebruikersavatar
charel01
Berichten: 1610
Lid geworden op: 06 nov 2021 09:52
Heeft bedankt: 2563 maal
Is bedankt: 1491 maal

Re: Beleggen in olie

Bericht door charel01 »

Olieprijs stijgt na akkoord over minieme productieverhoging
Het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten zullen de olieproductie in september slechts met 100.000 vaten per dag verhogen. Daardoor stijgt de olieprijs met zowat 2 procent.

De OPEC+-landen hebben beslist om de verhoging van de olieproductie fors te vertragen. Ze beslisten woensdag om in september slechts 100.000 vaten per dag meer op te pompen, tegenover telkens 648.000 vaten extra in juli en augustus. Het nieuws over de zeer kleine productieverhoging deed de olieprijs stijgen naar zowat 101,5 dollar per vat, tegenover 99,5 dollar net voor de beslissing.

De groep olieproducerende landen is erg voorzichtig, omdat de toenemende recessievrees de olieprijs in juli sterk heeft doen dalen. De prijs van Brent-olie schommelde de jongste dagen rond 100 dollar per vat, tegenover 115 dollar eind juni. Daarmee is de olieprijs bijna teruggevallen naar het niveau van net voor de Russische inval in OekraĆÆne, eind februari.

De beslissing over een minieme productieverhoging is een tegenslag voor Joe Biden. De Amerikaanse president reisde midden juli naar Saoedi-Arabiƫ om dat land te vragen meer olie op te pompen en zo de prijs te drukken. De zeer hoge inflatie in de VS heeft bijgedragen tot een sterke daling van de populariteit van Biden.
Bron:"De Tijd"
ex-stoploss
Berichten: 157
Lid geworden op: 09 jan 2022 15:07
Heeft bedankt: 46 maal
Is bedankt: 69 maal

Re: Beleggen in olie

Bericht door ex-stoploss »

Opec+ is de baas en geen enkel land of politieker heeft er nog iets aan te zeggen, zelfs Joe Biden niet.
Gebruikersavatar
Multani
Berichten: 663
Lid geworden op: 24 nov 2021 21:58
Heeft bedankt: 91 maal
Is bedankt: 293 maal

Re: Beleggen in olie

Bericht door Multani »

Amerikaanse olievoorraden gestegen
Door ABM Financial News op 3 augustus 2022 16:35

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

In de week eindigend op 29 juli stegen de voorraden ruwe olie met 4,5 miljoen vaten tot 426,6 miljoen stuks.

De benzinevoorraden stegen met 0,2 miljoen vaten tot 225,3 miljoen vaten.

De voorraden stookolie en diesel daalden met 2,4 miljoen vaten tot 109,3 miljoen stuks.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen kwam uit op 91,0 procent. Dat was nog 92,2 procent een week eerder.
Gebruikersavatar
LukakuFan
Berichten: 355
Lid geworden op: 01 dec 2021 14:01
Heeft bedankt: 64 maal
Is bedankt: 152 maal

Re: Beleggen in olie

Bericht door LukakuFan »

WTI FALLS BELOW $90/BBL FOR FIRST TIME SINCE UKRAINE INVASION AS CURVE INVERSION HITS 39BPS AND AS BOE FORECASTS 5 QUARTER RECESSION
Port: Ageas - Bitcoin - Euronav - IWDA - KBC Ancora - Olie turbo - Shell - Tubize - Umicore - Valero Energy - Vopak
Gebruikersavatar
Beheerder
Site Admin
Berichten: 2222
Lid geworden op: 04 nov 2021 11:40
Heeft bedankt: 640 maal
Is bedankt: 956 maal

Re: Beleggen in olie

Bericht door Beheerder »

Josh Young wil al langere tijd een verband tussen de gasprijs en olieprijs leggen en ik hoop vanwege mijn aandelen Shell dat het verband er is maar voorlopig lijkt gas toch los te staan van olie. Er zijn nu ook berichten naar grote vraag naar dieselgeneratoren omdat gas zo duur is... of dat invloed gaat hebben op de olieprijs is afwachten.

Gebruikersavatar
Multani
Berichten: 663
Lid geworden op: 24 nov 2021 21:58
Heeft bedankt: 91 maal
Is bedankt: 293 maal

Re: Beleggen in olie

Bericht door Multani »

Olieprijs zakt onder 90 dollar
Door ABM Financial News op 4 augustus 2022 20:45

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag gedaald tot onder de 90 dollar. Bij een settlement van 88,54 dollar werd een vat West Texas Intermediate ruim 2 procent goedkoper. Dit is de laagste prijs per vat in zes maanden.

"De oliemarkt is een allegaartje", aangezien de verzwakking van de vraag wordt opgevangen met een beperkte reservecapaciteit, wat zou moeten voorkomen dat de olieprijzen verder verzwakken, aldus analist Edward Moya van Oanda.

Maar een daling onder het technische steunpunt van 90 dollar ontketent een verdere verkoopgolf, volgens de marktkenner.

"WTI-ruwe olie had massale steun moeten krijgen op het niveau van 90 dollar per vat, maar een intensivering van de wereldwijde economische vertraging verandert dat", aldus Moya.

Olie daalde woensdag al scherp in de volatiele handel in de nasleep van de aankondiging van OPEC+, dat de productie slechts beperkt wordt opgevoerd de komende maanden.

De verzwakte vraag naar benzine is ook een van de redenen waardoor de olieprijzen dalen. Volgens analisten van Standard Chartered lag de vraag naar benzine afgelopen maand weliswaar hoger dan in juli 2020, toen corona mensen thuis hield, maar is de vraag alsnog lager dan elke andere julimaand sinds 1997. En dat terwijl de vraag in de zomer juist zou moeten pieken.
Gebruikersavatar
Multani
Berichten: 663
Lid geworden op: 24 nov 2021 21:58
Heeft bedankt: 91 maal
Is bedankt: 293 maal

Re: Beleggen in olie

Bericht door Multani »

Olieprijs hoger gesloten
Door ABM Financial News op 5 augustus 2022 20:50

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is vrijdag hoger gesloten, ondanks de aanhoudende angst voor een wereldwijde economische vertraging en het effect daarvan op de olievraag.

Olie is deze week scherp gedaald, waarbij de vrees voor een scherpe wereldwijde vertraging van de economie domineert. Op weekbasis daalde de olieprijs ruim 9,0 procent.

De zorgen namen donderdag toe nadat de Bank of England de rente met een halve punt had verhoogd en waarschuwde dat later dit jaar waarschijnlijk een langdurige recessie zou uitbreken.

Grote centrale banken, waaronder de Amerikaanse Federal Reserve, zijn overgegaan tot een agressieve verhoging van de rente in een poging de inflatie te beteugelen, terwijl ze ook de angst voor een recessie hebben aangewakkerd.

Een beter dan verwacht Amerikaans banenrapport wakkerde deze angst vrijdag verder aan, aangezien het sterke rapport de hoop op een een mogelijk minder agressieve verkrapping van het monetaire beleid door de Fed deed vervliegen.

"Handelaren maken zich veel minder zorgen over leveringsproblemen in verband met de oorlog tussen Rusland en OekraĆÆne en focussen zich in toenemende mate op de vraagcijfers en de groeiende dreiging van een recessie. En met de vraag naar benzine in de VS die momenteel 9 procent onder het niveau van vorig jaar ligt en zelfs lager is dan in de zomer van 2020, is het duidelijk dat prijzen boven 100 dollar per vat niet houdbaar zijn", aldus analisten van Sevens Report Research.

De septemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot vrijdag 0,5 procent, ofwel 0,47 dollar, hoger op 89,01 dollar op de New York Mercantile Exchange.
Plaats reactie