Overheidsschulden

Algemene en actuele financiële onderwerpen
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 11733
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1645 maal
Is bedankt: 2175 maal

Re: Overheidsschulden

Bericht door nobody »

Neen, we gaan de overheidsfinanciën niet makkelijk terug op de rails krijgen

De volgende legislatuur staan onze overheden voor de zwaarste budgettaire uitdaging sinds de eerste helft van de jaren 80. Die uitdaging minimaliseren met kwinkslagen, business-as-usual of onrealistische rekenkunde getuigt niet van verantwoordelijk beleid.

Na waarschuwingen van de Europese Commissie, het IMF, de OESO, het Planbureau, de Nationale Bank en anderen zou het ondertussen voor iedereen duidelijk moeten zijn dat onze overheidsfinanciën er niet goed voor staan.

De volgende legislatuur zullen regeringen op verschillende niveaus geconfronteerd worden met een zeer moeilijke budgettaire situatie. Opmerkelijk genoeg blijven veel politici die uitdaging minimaliseren.

Misleidende antwoorden

Zo pakte Paul Magnette eind vorige week uit met de uitspraak ‘de beste manier om het begrotingstekort weg te werken, is via hogere lonen, elke loonstijging van 2% levert 2 miljard extra op voor de schatkist’. Dat klinkt misschien makkelijk, maar is op z’n zachtst gezegd misleidend. Ja, hogere lonen betekenen ook hogere belastinginkomsten voor de overheid, maar even goed betekenen die heel wat extra uitgaven voor hogere ambtenarenlonen, hogere pensioenen, hogere uitkeringen…

Analyses van de Nationale Bank geven aan dat hogere inflatie (en dus hogere lonen) een nuloperatie is voor de overheidsfinanciën, en op langere termijn zelfs negatief. Hogere lonen zullen het begrotingstekort dus niet wegwerken. Hopelijk denkt Magnette ook al na over een ander plan.

Maar Magnette is niet de enige die de budgettaire uitdaging nogal makkelijk lijkt op te nemen. Premier De Croo blijft herhalen dat we gewoon nog twee jaar de huidige inspanningen moeten aanhouden om uit de gevarenzone te geraken met de begroting.

PVDA denkt dan weer alles te kunnen oplossen met een miljonairstaks (die 8 miljard zou moeten opleveren), terwijl Vlaams Belang het einde van de financiële transfers van Vlaanderen naar Wallonië (die geraamd worden op 6 à 7 miljard) ziet als een mirakeloplossing. Stuk voor stuk lijken die allemaal de ernst van de situatie verkeerd in te schatten.

Miljardenopgave voor de volgende legislatuur

De volgende legislatuur start met een gezamenlijk begrotingstekort van 4,4% van het bbp, of 26 miljard euro. Zonder ingrepen klimt dat tekort, vooral door extra uitgaven voor pensioenen en zorg en rentebetalingen op de schuld, tegen het einde van de legislatuur naar meer dan 6% van het bbp, of bijna 40 miljard in euro’s van vandaag.

Om het tekort alleen nog maar constant te houden, is dus een budgettaire inspanning van meer dan 10 miljard nodig. En er zal meer nodig zijn, want het huidige begrotingstekort is sowieso te hoog. Als we in normale economische omstandigheden het tekort op meer dan 4% van het bbp houden, dan hebben we bij de onvermijdelijke volgende crisis geen enkele ruimte meer om in te grijpen. Alleen al uit voorzorg moeten we het tekort de komende jaren terugbrengen naar meer houdbare niveaus.

Om het tekort tegen het einde van de legislatuur terug te dringen tot (een nog altijd hoge) 3% is een inspanning van 20 miljard in euro’s van vandaag nodig. En dat is nog voor we beginnen aan nieuw beleid. Partijen die hogere pensioenen, extra investeringen, minder lang werken, lagere belastingen… voorstellen, moeten daar uiteraard ook nog financiering voor vinden.

Andere budgettaire realiteit

Wat hun samenstelling ook wordt, de volgende regeringen zullen geconfronteerd worden met een totaal nieuwe budgettaire realiteit. De inspanning die in de volgende legislatuur ligt te wachten, is de grootste sinds de eerste helft van de jaren 80. De nieuwe Europese begrotingsregels zullen allicht wijzen op een noodzakelijke inspanning van 5 à 7,5 miljard per jaar.

Dat leidde al tot een reeks verklaringen en opiniestukken vanuit linkse hoek tegen die nieuwe begrotingsregels. Telkens wordt daarbij ‘vergeten’ dat we ook zonder die Europese regels de inspanningen zullen moeten doen om onze overheidsfinanciën terug een beetje op orde te krijgen (wat de huidige regering nagelaten heeft).

Dat is nodig om bij een volgende crisis terug ruimte te hebben om in te grijpen, om te kunnen blijven investeren, o.m. in de duurzame transitie, en om op langere termijn onze welvaartsstaat overeind te houden.

Besparen en hervormen

Vanuit bepaalde hoeken wordt vooral aan extra belastingen gedacht om de begrotingsput te vullen, maar dat gaat voorbij aan het feit dat we vandaag al de derde zwaarste belastingdruk van Europa hebben.

De ontsporing van onze overheidsfinanciën zit evenwel volledig aan de uitgavenkant. De overheidsuitgaven (zonder de rentelasten) liggen dit jaar 2,9% van het bbp, of 17 miljard in euro’s van vandaag, hoger dan in 2019. En die uitgavenstijging past in een langere trend: sinds 1990 zitten de overheidsuitgaven in de lift.

In 2024 zullen de primaire overheidsuitgaven 12,6% van het bbp, of maar liefst 75 miljard in euro’s van vandaag, hoger liggen dan in 1990. De opkuis van de overheidsfinanciën moet dan ook in belangrijke mate komen van besparingen op de uitgaven.

Daarnaast zullen ook echte hervormingen, onder meer om veel meer mensen aan het werk te krijgen en om de uitgavenstijging in de pensioenen en de gezondheidszorg onder controle te krijgen, cruciaal zijn.

Dat wordt hoe dan ook een enorme uitdaging, maar moet wel haalbaar zijn. Tenminste als we de budgettaire uitdaging ernstig nemen. Met kwinkslagen, business-as-usual of onrealistische rekenkunde zullen we er alvast niet geraken.

De auteur Bart Van Craeynest is Hoofdeconoom bij Voka en auteur van ‘België kan beter’

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/ ... 1874&ei=20
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 11733
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1645 maal
Is bedankt: 2175 maal

Re: Overheidsschulden

Bericht door nobody »

Portugal's debt drops below 100% of GDP for first time since 2009

LISBON, Feb 1 (Reuters) - Portugal's public debt fell to 98.7% of gross domestic product (GDP) last year from 112.4% in 2022, the central bank said on Thursday, marking the first time since 2009 that the ratio was below 100%, and a year earlier than expected by the government.

Public debt totaled 263 billion euros ($283.9 billion) in 2023, 9.4 billion euros less than the previous year, the Bank of Portugal added, citing a reduction in outstanding bonds and T-bills, as well as loans.

Net issuance of savings certificates was a positive 14.4 billion euros.

The government had forecast a public debt ratio of 103% in 2023, expecting it to drop to 98.9% this year.

As its debt soared amid high spending after the global finiancial crisis in 2009, Portugal was forced to request an international bailout in 2011 to avoid defaulting on its debt.

Under the terms of the bailout, the country imposed tough austerity measures through 2014 and has since remained fiscally prudent, allowing it to quash the budget deficit and reduce the debt burden.

It swung to a budget surplus of 4.3 billion euros ($4.66 billion) in 2023 from a deficit the previous year, with inflation fuelling tax revenue and a vibrant jobs market boosting social security contributions, the government said.

Portugal's economic growth accelerated sharply to 0.8% in the fourth quarter after a 0.2% drop in the previous three months, leading to a full-year expansion of 2.3%.

($1 = 0.9264 euros) (Reporting by Andrei Khalip; Editing by Charlie Devereux)

https://www.marketscreener.com/news/lat ... -45863215/
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 11733
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1645 maal
Is bedankt: 2175 maal

Re: Overheidsschulden

Bericht door nobody »

Principe-akkoord: EU-landen krijgen meer tijd voor afbouwen staatsschuld

BRUSSEL (ANP) - - EU-landen krijgen meer tijd om hun staatsschuld af te bouwen en krijgen bovendien meer ruimte om te kunnen investeren in vergroening en digitalisering. De landen en het Europees Parlement hebben net op tijd overeenstemming bereikt over nieuwe regels voor begrotingstekort en staatsschuld.

Het principe-akkoord bezegelt een compromis tussen scherpslijpers als Nederland en Duitsland en soepeler rekenaars uit vooral Zuid-Europa.

De tijd drong voor de onderhandelaars, die voor hun principe-akkoord nog de instemming moeten krijgen van het voltallige parlement en de lidstaten. Als ze er niet snel uit waren gekomen, zou dat niet meer lukken voor de Europese verkiezingen in juni. Dan zou al het werk mogelijk weer helemaal over moeten.

De oude begrotingsregels waren onrealistisch, daarover zijn vriend en vijand het eens. Ze werden nooit echt gehandhaafd, ook al niet voordat ze voor de duur van de corona- en Oekraïne-crisis werden opgeschort.

Belangrijke lidstaten als Italië en Frankrijk hebben nog altijd een veel grotere staatsschuld dan de geoorloofde 60% van het bruto binnenlands product. Ook een maximaal begrotingstekort van 3%, met de plicht voor overschrijders om te bezuinigen, bleek te star.

Maatwerk

De nieuwe regels zijn flexibeler en maken maatwerk mogelijk. Landen in het rood krijgen de tijd om weer financieel gezond te worden. Wie hervormingen doorvoert en geld steekt in het toekomstbestendig maken van de economie krijgt nog meer respijt.

Het Europees Parlement is nog altijd beducht voor het kapot bezuinigen van kwetsbare economieën en had voor zulke investeringen graag nog meer ruimte gemaakt. Maar aan het zwaarbevochten compromis van de EU-landen viel weinig meer te sleutelen zonder hen opnieuw, noodlottig, uit elkaar te spelen, kregen Europarlementariërs ingewreven.

https://www.telegraaf.nl/financieel/584 ... aatsschuld
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 11733
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1645 maal
Is bedankt: 2175 maal

Re: Overheidsschulden

Bericht door nobody »

US national debt hovers around $34 trillion, so who's to blame?

Yahoo Finance

The US national debt has ballooned to over $34.1 trillion, as of February 2.

Yahoo Finance Senior Columnist Rick Newman joins the Live show to explain who could be responsible for this gargantuan debt, citing various stimulus programs and legislation and how the 2024 presidential election will influence the United States' growing debt.


Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 11733
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1645 maal
Is bedankt: 2175 maal

Re: Overheidsschulden

Bericht door nobody »

Minister van Financiën Van Peteghem: "Moed hebben om te zeggen dat inspanningen en hervormingen nodig zijn"

De nieuwe Europese begrotingsregels zijn volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) een extra stimulans voor hervormingen, wil ons land vermijden dat Europa ons dingen gaat opleggen. "We weten dat onze begroting niet goed is en we zullen de moed moeten hebben om te zeggen dat er inspanningen en hervormingen nodig zijn, om onze sociale zekerheid en onze welvaartsstaat te beschermen."

Vrijdagnacht hebben de EU-lidstaten en het Europees Parlement een akkoord bereikt over nieuwe begrotingsregels. Die moeten de EU-landen een meer op maat gemaakt traject aanbieden om de schuldgraad terug te dringen.

In principe geldt in de Europese Unie de regel dat de maximale schuldgraad de drempel van 60 procent niet mag overschrijden en het tekort van het bruto binnenlands product (bbp) maximaal 3 procent mag bedragen. Maar in de praktijk hebben veel landen, waaronder België, een schuldgraad ver boven die 60 procent. Ook de norm van 3 procent werd vaak niet gehaald de voorbije jaren.

Landen die een groter tekort dan de 3 procent-regel laten optekenen, zullen een jaarlijkse inspanning van 0,5 procent moeten leveren. Voor landen met een hogere schuldenlast, zoals België, zullen de eisen hoger liggen. Zo zal ons land, omdat we boven de 90 procent zitten, de schuldgraad met 1 procent per jaar moeten doen dalen. Dit zou betekenen dat België de komende 7 jaar 27 miljard moet besparen.

Europa kijkt naar investeringen en hervormingen in elk land

Elke lidstaat krijgt een budgettair plan voor een periode van 4 jaar. Een van de voordelen van de nieuwe regels is volgens minister Van Peteghem dat er gekeken zal worden naar de specifieke context per land en dat er ook naar een langere periode gekeken zal worden.

"De meerwaarde is volgens mij dat er ook gekeken zal worden naar welke investeringen en hervormingen effectief worden doorgevoerd", reageert hij in "De ochtend" op Radio 1. Zo is het de bedoeling dat er in ons land op termijn een brede fiscale hervorming komt, maar voorlopig is daar nog geen akkoord over. "Dan is het effectief zo dat het over een iets langere periode, tot 7 jaar, mogelijk zal zijn."

Van Peteghem denkt niet dat de oplossing erin zal zitten om de burgers nog meer belastingen op te leggen. "We zullen vooral moeten kijken naar hervormingen die noodzakelijk zijn. Op het vlak van pensioenen, op een periode van 5 jaar gaat er 25 procent meer bijkomen, dat is een stijging van 63 miljard naar meer dan 80 miljard in 2028. Eenzelfde stijging zie je in de gezondheidszorg, dan weet je dat daar de drijvers van dat tekort zitten."

Hervormingen zullen dus noodzakelijk zijn en deze regels zijn daar volgens Van Peteghem een extra stimulans toe. "Als je die hervormingen niet doet, betekent het dat je de inspanning die je nu over een periode van 7 jaar zou mogen doen dan op een veel kortere periode moet doen."

"Vermijden dat Europa het stuur gaat overnemen"

Er bestaan al langer strenge Europese begrotingsregels, maar er werd door de omstandigheden (o.a. de coronacrisis en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne) niet altijd even strikt gevolg aan gegeven. Nu is de hete aardappel blijven doorschuiven volgens de minister geen optie meer. "Je moet kijken naar de context, we moeten wel vermijden dat Europa op een bepaald moment het stuur bij ons gaat overnemen. Nu zitten we nog aan het stuur, maar we moeten vermijden dat we op de strafbank komen en dat Europa ons dingen gaat opleggen."

"Dat strafbankje bestaat nog altijd, ook in de toekomst kan je daar terechtkomen. Nu is er een nieuw kader, daarbinnen krijg je als lidstaat meer flexibiliteit om keuzes te maken, maar achteraf gaat men strenger zijn en sancties effectief toepassen."

"Meer coördinatie nodig op Europees niveau"

Volgens Van Peteghem zit de winst dan ook in een meer doorgedreven coördinatie van beslissingen op Europees niveau, wanneer het bijvoorbeeld gaat om defensiebudgetten. "Nu beslist elk van de 27 lidstaten zelf bijvoorbeeld welk soort munitie het gebruikt of waar de focus ligt op het vlak van defensie, dat zou veel beter gecoördineerd moeten zijn. Het totale budget is een enorm bedrag, als we dat efficiënter kunnen inzetten, dan kunnen we als continent een grotere slagkracht hebben."

De vraag stelt zich wel wie er na de verkiezingen nog kandidaat is om minister van Financiën te worden in ons land. "Ik besef heel goed dat er in de komende periode zekere moed en leiderschap nodig zal zijn om ervoor te zorgen dat we dit kunnen waarmaken", besluit Van Peteghem. "Je kan pessimistisch naar die regels kijken of optimistisch. Ik denk dat je er op een realistische manier moet naar kijken. We weten dat onze begroting niet goed is en we zullen de moed moeten hebben om te zeggen dat er inspanningen en hervormingen nodig zijn, om onze sociale zekerheid en onze welvaartsstaat te beschermen."

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/02/13 ... ngsregels/
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 11733
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1645 maal
Is bedankt: 2175 maal

Re: Overheidsschulden

Bericht door nobody »

Singapore ended FY2023 with S$3.6b deficit, 0.5% of total GDP

Singapore ended the fiscal year 2023 with a deficit of $3.6 billion, 0.5% of the country’s total gross domestic product (GDP).

This is above the $0.4 billion deficit target mentioned by deputy prime minister Lawrence Wong in his speech in 2023.

Real GDP grew by 1.1% to $673.3 billion in 2023, according to the Economic Survey of Singapore 2023 released by the Ministry of Trade and Industry (MTI) on Feb 15. In 2023, the budget focused on helping businesses tide through financial challenges, building capabilities for local enterprises and investing in small- and medium-sized enterprises.

In 2024, Wong aims to budget a small surplus of $0.8 billion or 0.1% of Singapore’s GDP, which is a “balanced fiscal position”.

During his speech in Parliament on Feb 16, Wong unveiled a budget that totalled some $131.4 billion or 18.3% of Singapore's GDP.

“The overall stance is appropriate, targeting support for households and businesses even if the economy is projected to operate at around potential,” says Wong in Parliament.

Referring to this year’s theme, “Building Our Shared Future Together”, Wong notes that the country has been able to “weather the storms and emerge stronger” and that major steps have been taken to push Singapore forward.

“Growth is a prerequisite to create better jobs and raise living standards for all. [We want] to equip everyone to realise their potential and ensure everyone benefits from the nation’s progress… many find it hard to implement long term plans, but we can do so because of our healthy and sustainable fiscal position,” he says.

https://www.theedgesingapore.com/news/b ... -total-gdp
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 11733
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1645 maal
Is bedankt: 2175 maal

Re: Overheidsschulden

Bericht door nobody »

Global debt hits new record high at US$313 tril — Institute of International Finance

LONDON (Feb 21): Global debt levels hit a new record high of US$313 trillion in 2023, with developing economies scaling a fresh peak for the ratio of debt to their gross domestic product, a study showed.

The Institute of International Finance (IIF), a financial services trade group, said on Wednesday (Feb 21) that global debt surged by over US$15 trillion in the last quarter of 2023 year-on-year. The figure stood at around US$210 trillion almost a decade ago, according to the data.

"Around 55% of this rise originated from mature markets, mainly driven by the US, France and Germany," said the IIF in its Global Debt Monitor, adding the global debt-to-GDP ratio declined by around two percentage points to nearly 330% in 2023.

While the reduction in this ratio was "particularly notable" in developed countries, some emerging markets saw fresh high in the reading that indicates a country's ability to pay back debts. India, Argentina, China, Russia, Malaysia and South Africa registered the largest increases, signalling potential growing challenges in debt repayments.

"With Fed rate cuts on the horizon, uncertainty surrounding the trajectory of US policy rates and the US dollar could further increase market volatility and induce tighter funding conditions for countries with relatively high reliance on external borrowing," the report said.

The IIF added that global economy is proving "resilient" to volatility in borrowing costs, leading to a rebound in investor sentiment.

The appetite for borrowing is growing particularly in emerging markets in 2024, as international sovereign bond issuance volumes have increased.

The start of the year — generally a busy time for debt sales of all sorts — has seen Saudi Arabia, Mexico, Hungary, Romania and a raft of others deliver some big ticket bond issuance, which hit an all-time record for January at US$47 billion.

"If sustained, this upbeat sentiment should also reverse the ongoing deleveraging by European governments and non-financial corporates in mature markets, both of which are now less indebted than in the run-up to the pandemic."

The IIF, however, voiced its concern over a potential revival of inflationary pressures, which could result in higher borrowing costs.

Also, geopolitics had rapidly emerged as a "structural market risk", the IIF said, with deeper fragmentation raising concerns about fiscal discipline across the globe.

"Government budget deficits are still running well above pre-pandemic levels, and an acceleration in regional conflicts could trigger an abrupt surge in defence spending."

https://theedgemalaysia.com/node/701908
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 11733
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1645 maal
Is bedankt: 2175 maal

Re: Overheidsschulden

Bericht door nobody »

US national debt rising by US$1 tril every 100 days

KUALA LUMPUR (March 2): The debt load of the US is growing at a quicker clip in recent months, increasing about US$1 trillion (RM4.75 trillion) nearly every 100 days, according to CNBC.

In a report on Friday, the news outlet said the nation’s debt permanently crossed over to US$34 trillion on Jan 4, after briefly crossing the mark on Dec 29, citing data from the US Department of Treasury.

It reached US$33 trillion on Sept 15, 2023, and US$32 trillion on June 15, 2023, hitting this accelerated pace.

Before that, the US$1 trillion move higher from US$31 trillion took about eight months.

CNBC said US debt, which is the amount of money the federal government borrows to cover operating expenses, stood at nearly US$34.4 billion as of Wednesday.

It said Bank of America investment strategist Michael Hartnett believes the 100-day pattern will remain intact with the move from US$34 trillion to US$35 trillion.

“Little wonder ‘debt debasement’ trades [are] closing in on all-time highs — gold at US$2,077/oz, and bitcoin at US$67,734,” he wrote in a note on Thursday.

Spot gold is currently hovering around US$2,084 an ounce, while bitcoin was recently around US$61,443.

The cryptocurrency in February closed out its best month since 2020, briefly trading above US$64,000 on Wednesday, before pulling back.

Inflows into crypto funds are on course for a “blowout year”, with an annualised inflow of US$44.7 billion so far this year, Hartnett noted.

Moody’s Investors Service lowered its rating outlook on the US government to negative from stable in November, due to rising risk to the country’s fiscal strength.

“[This is] in the context of higher interest rates, without effective fiscal policy measures to reduce government spending or increase revenues,” the agency said.

“Moody’s expects that the US fiscal deficit will remain very large, significantly weakening debt affordability,” CNBC reported.

https://theedgemalaysia.com/node/703178
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 11733
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1645 maal
Is bedankt: 2175 maal

Re: Overheidsschulden

Bericht door nobody »

Finance professor sees America's US$34 trillion debt burden upsetting global financial markets

KUALA LUMPUR (March 4): A finance professor has predicted that America's US$34 trillion (RM160.6 trillion) debt burden will upset the world's financial markets as early as next year — should a president-elect announce a raft of expensive policies.

In a report on March 3, Fortune.com quoted Wharton Business School finance professor Joao Gomes as issuing a warning cry many of his peers so far have chosen to ignore: America's burgeoning public debt mountain.

Fortune said the warning isn't chiming alone.

It said since the beginning of the year an increasing cacophony of alarm bells has been ringing out: JPMorgan Chase chief executive officer Jamie Dimon says there will be a market "rebellion" over the issue while Bank of America CEO Brian Moynihan says it's time to stop "admiring" the problem and instead do something about it.

“I probably worry about the US debt more than most of my professional colleagues.

“But in this election year I believe voters should ask much tougher questions of politicians that don’t take this threat seriously,” said Gomes.

Fortune said presidential contenders Donald Trump and Joe Biden both dealt with a crisis-struck economy trying to navigate a global pandemic.

Franklin D Roosevelt, of course, was fighting the Great Depression and then oversaw the American entry into World War II.

Gomes believes that irrespective of who contributed to the mess, one party is going to have to shoulder the responsibility for unpicking it.

"Toward the latter part of the decade we will have to deal with this.

"It could derail the next administration, frankly. If they come up with plans for large tax cuts or another big fiscal stimulus, the markets could rebel, interest rates could just spike right there and we would have a crisis in 2025.

“It could very well happen. I'm very confident by the end of the decade one way or another, we will be there,” he said.

At a policy level, Gomes believes, this will be when the parties buying debt decide the model is simply no longer sustainable.

This could even be triggered by government policies announced early in the next administration, which in turn will spook a market seeing a hefty price tag attached.

“The most important thing about debt for people to keep in mind is you need somebody to buy it,” Gomes told Fortune.

“We used to be able to count on China, Japanese investors, and the Fed to [buy the debt]. All those players are slowly going away and are actually now selling.”

America’s ability to pay its debts is a concern for the nations around the world that own a US$7.6 trillion chunk of the funds.

The nations most exposed are Japan, which owned US$1.1 trillion as of November 2023, China (US$782 billion), the UK (US$716 billion), Luxembourg (US$371 billion), and Canada (US$321 billion).

“If at some moment these folks that have so far been happy to buy government debt from major economies decide, ‘You know what, I’m not too sure if this is a good investment anymore. I’m going to ask for a higher interest rate to be persuaded to hold this,’ then we could have a real accident on our hands,” Gomes said.

https://theedgemalaysia.com/node/703242
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 11733
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1645 maal
Is bedankt: 2175 maal

Re: Overheidsschulden

Bericht door nobody »

Nationale Bank: “Begrotingstekort zwelt zonder ingrijpen aan met 2,5 miljard euro per jaar”

Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, slaat – alweer – alarm over de overheidsfinanciën. De overheid maakt financiële beloften die we ons als belastingbetalers eigenlijk niet kunnen permitteren, is zijn stelling.

In het nieuws: Het jaarverslag van de Nationale Bank komt vandaag uit en zoals de voorbije jaren komt gouverneur Pierre Wunsch met verontrustende prognoses over de overheidsfinanciën.

Het cijfer: Volgens de Nationale Bank zal bij ongewijzigd beleid het begrotingstekort vrijwel automatisch stijgen met 2,5 miljard euro per jaar.

Dat komt vooral door hogere pensioenuitgaven en andere vergrijzingskosten, plus de oplopende rente op de staatsschuld.
Het komt neer op extra kosten van zowat 0,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) per jaar.

Anders gesteld: Alleen al om het begrotingstekort constant te houden, is een jaarlijkse besparingsinspanning van 2,5 miljard euro nodig.

Onhoudbare beloften

Meer context: Volgens Wunsch hebben de overheden beloften gemaakt die de Belgische staat zich eigenlijk niet kan veroorloven, tenzij er hoge economische groei is.

Die financiële engagementen groeien vrijwel automatisch door indexeringen en andere mechanismen. Daardoor is er geen bovengrens voor de uitgaven.

De Nationale Bank staat niet alleen met haar analyse, recentelijk luidde ook het Planbureau de alarmklok.

Dat de voorbije jaren de economische groei behoorlijk was en de Vivaldi-regering toch nauwelijks ingreep om het begrotingstekort terug te dringen, stemt niet tot veel optimisme.

Het begrotingstekort in 2023 kwam uit op een vrij forse 4,2 procent van het bbp. Daarmee is België een van de slechtste leerlingen van de Europese klas.

“De volgende regering moet duidelijke politieke keuzes maken om het begrotingstekort terug te dringen en zo de uitdagingen op langere termijn te kunnen dragen”, zo klinkt de oproep van Wunsch.

https://www.msn.com/nl-be/financien/nie ... ocid=hpmsn
Plaats reactie
Beleg tot 70% goedkoper met de nieuwe tarieven van Saxo Bank (klik voor info)

Beleg bij Trade Republic vanaf €1 in aandelen en ETF's en ontvang 4% rente op uw saldo (klik voor info)

Steun Beursforum.be en doe uw aankopen bij Bol.com via deze link. Gratis verzenden vanaf €20.