Beurs vandaag / laatste beursnieuws

Algemene en actuele financiële onderwerpen
Gebruikersavatar
Huismus
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2288
Lid geworden op: 29 nov 2021 11:53
Heeft bedankt: 336 maal
Is bedankt: 1161 maal

Re: Beurs vandaag / laatste beursnieuws

Bericht door Huismus »

Gebruikersavatar
charel01
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 5653
Lid geworden op: 06 nov 2021 09:52
Heeft bedankt: 8325 maal
Is bedankt: 6054 maal

Re: Beurs vandaag / laatste beursnieuws

Bericht door charel01 »

Mee m/d markt: 'De fut is (nog even) weg'
Er zat gisteren opnieuw niet veel fut in de aandelenmarkten. En dat wordt snel duidelijk met een blik op het wereldwijde koersenbord. De Euro Stoxx 600 speelde 0,3% kwijt, net zoals de meerderheid van Wall Street. Technologie-aandelen deden wat onder voor de rest van het pak, zodat de Nasdaq 0,55% lager werd gezet. Niet zo in Azië, waar de Hang Seng Tech Index 0,2% terrein won. Ook de Chinese aandelen verdapperen (+1,3%), terwijl Taiwanese aandelen 0,23% duurder werd.

Maar laat ons duidelijk zijn: geen van deze bewegingen zijn richtinggevend. Wat écht telt zijn de inflatiecijfers die we zowel vandaag als morgen krijgen uit Europa én de VS. We werden gisteren wel getrakteerd op finale Amerikaanse BBP-data over kwartaal vier. Dat werd marginaal neerwaarts herzien tot 3,2%, terwijl de kernprijsindex PCE iets hoger werd gezet op 2,1%. Maar dat is eigenlijk oud nieuws, want we kijken nu al uit naar verse cijfers voor januari. Die krijgen we deze week vrijdag (voor de industrie) en volgende week dinsdag (dienstensector).

Op de rentemarkten ging het er iets minder lethargisch aan toe. De 10-jaarsrente in de VS bleef stabiel op 4,28%, terwijl de Duitse evenknie 2 basispunten won tot 2,46%. Beleggers tellen duideljk af naar de Europese inflatiedata van vandaag, maar gaan niet uit van een snelle rentedaling door de ECB. Zelfs integendeel, want de 2-jaarsrente steeg gisteren alweer tot 2,93%. En zo komt de kaap van 3% snel in zicht. Alles hangt dus af van het inflatiepad, en van de ECB. Die blijft vooralsnog halsstarrig vasthouden aan de these dat de inflatie eerste drie keer dood moet zijn, alvorens ze haar langverwachte ECB-pivot kan inzetten. De dollar (€1 = $1,0823) stond er bij en keer er naar.

Op de grondstoffenmarkten moesten we het stellen met een licht hogere olieprijs tot 82 dollar per Brent-vat. En zelfs dat licht hoger moet u met een stevige korrel zout nemen, want we willen vooral aangeven dat er speculatie groeit over een mogelijke verlenging van de eerdere productiestijging door de OPEC+. Omdat het moet, welteverstaan.

Eindigen doen we in België, waar de inflatie in februari versnelde naar 0,71% op maandbasis, om de teller op jaarbasis op te krikken van 1,75% naar 3,20%. Dat is het hoogste niveau sinds augustus 2023 en hoger dan wat waarnemers verwacht hadden. Onderliggend bleef de energie-inflatie nochtans negatief (-5,34% op jaarbasis), al was dat nog -22,30% op jaarbasis in januari. De voedselinflatie (inclusief alcoholische dranken) is voor de 11de maand op rij gedaald tot 4,65% op jaarbasis, terwijl de diensteninflatie daalde van 5,15% naar 4,92%.

Er staat vandaag een pak inflatienieuws op het menu. Zo wordt in de VS de belangrijke PCE deflator over januari vrijgegeven, gevolgd door de Duitse, Franse en Spaande consumenteninflatie. Los daarvan krijgen we inzicht in de evolutie van de Britse persoonlijke inkomens en uitgaves in januari, de nieuwe werkloosheidsaanvragen in de VS en de Duitse werkloosheidsdata uit februari. Een beetje in de marge, maar we geven het toch meer, volgen de Canadese en Zweedese BBP-cijfer over het vierde kwartaal en de Japanse kleinhandelsdata uit januari.

Qua bedrijfsresultaten is de lijst weer immens lang. Alleen al in België kijken we naar Ackermans, argenx, ASR, Air France KLM, bpost, Fugro, NN Groep, Recticel, Shurgard, Saint Gobain, AB Inbev, SBM Offshore en Van De Velde. Maar er staat meer Europees en Amerikaanse nieuws op het menu. Veel meer.

9:28
Bedrijfsnieuws uit Amerika

Salesforce zette zwakker dan verwachte cijfers voor 2024 in de markt

Salesforce: (-4% nabeurs) de aanbieder van cloudgebaseerde HR-oplossing zette zwakker dan verwachte cijfers voor 2024 in de markt, nadat de vierde kwartaal resultaten wél nog de omzet- en winstverwachtingen konden kloppen. Dat leidde er onder meer toe dat de softwaregigant het inkoopprogramma voor eigen aandelen met 10 miljard dollar aandikte en een dividend van 40 cent per aandeel introduceerde. Maar beleggers focusten gisteren alvast op de toekomst, eerder dan de uitkering.

Snowflake erg voorzichtig voor 2024

Snowflake: (-20%) de software-ontwikkelaar voor bedrijfssoftware liet weten dat CEO Frank Slootman met pensioen gaat. Maar dat was niet de aanleiding van de koersval na het slot. Ook niet de publicatie van vierdekwartaalresultaten, want die lager boven de lat. Maar net zoals zoveel andere bedrijven, toonde het management zich erg voorzichtig voor 2024, want de productinkomsten zullen in het eerste kwartaal onder de analistenverwachtingen uitkomen.

Duolingo kende topmoment na slotbel dankzij sterke kwartaalcijfers

Duolingo: (+20%) het platform voor het aanleren van talen kende een topmoment na de slotbel, dankzij sterke kwartaalcijfers. Daaruit bleek onder meer dat het gemiddelde aantal maandelijkse gebruikers- en boekingscijfers boven de lat uitkwam. Maar meer nog werden er sterke omzetcijfers vooropgesteld voor zowel het eerste kwartaal als heel 2024.

Okta meldt hoger dan verwachte prognose

Okta: (+20%) De aanbieder van identiteits- en toegangsbeheer kwam met hele sterke vierde kwartaalcijfers naar buiten en zette daarenboven verwachtingen voor het eerste kwartaal in de markt die ook al boven de lat uitkwamen. Concreet werd er vorig kwartaal 12 cent verdiend, terwijl de omzet dit kwartaal tussen 603 en 605 miljoen dollar moet uitkomen. Analisten hadden slecht op zo’n 583,8 miljoen dollar gemikt

C3.ai boekte kleiner dan verwacht aangepast verlies

C3.ai: (+13%) de AI-softwaregroep boekte een kleiner dan verwacht aangepast verlies van 13 cent per aandeel en versloeg de omzetramingen voor het recente kwartaal.

HP stelde teleur

HP: (-4%) De hardwaregroep liet weten dat de vierde kwartaalomzet landde op 13,19 miljard dollar, terwijl analisten op een cijfer van 13,56 miljard dollar hadden gemikt. En dat stelde dus teleur, zeker omdat de vooruitzichten ook niet bepaald met veel optimisme overgoten waren.

AMC Entertainment kwam met groter dan verwacht kwartaalverlies op de proppen

AMC Entertainment: (-8%) de bioscoopuitbater kwam met een groter dan verwacht verlies van 83 cent per aandeel op de proppen over het vierde kwartaal. Analisten rekenden op een verlies van 70 cent per aandeel en wijzen onder meer naar het beperkte filmaanbod en het feit dat de inflatie het budget voor bioscoopbezoeken onder druk blijft zetten.

Alphabet werkt aan het herstellen van Gemini AI-tool

Alphabet: (-1,91%) Google werkt aan het herstellen van zijn Gemini AI-tool. Sommige van de tekst- en afbeeldingsreacties die door het model werden gegenereerd waren “bevooroordeeld” en “volledig onaanvaardbaar” waren. Gemini AI moet in de komende weken opnieuw gelanceerd worden.

Eli Lilly wil Mounjaro al volgend jaar in India lanceren

Eli Lilly: (-0,82%) de medicijnfabrikant verwacht Mounjaro, zijn blockbuster diabetesmedicijn en razend populaire obesitasbehandeling, al volgend jaar in India te lanceren nadat het een lopende herziening van de regelgeving heeft goedgekeurd.

Tesla wil zijn elektrische Roadster in 2025 lanceren

Tesla: (+1,16%) Het bedrijf wil zijn elektrische Roadster in 2025 lanceren en het productieontwerp daarvan tegen einde 2024 etaleren. De Roadster werd al in 2017 aangekondigd, had oorspronkelijk in 2020 gelanceerd moeten worden, terwijl de lancering in 2021 op ijs werd gezet door de haperende toeleveringsketen.

9:00
Nieuwe beleggingsaanbevelingen voor aandelen

Datum en uur van publicatie: 29/02/2024 om 09:00.

Deze mededeling is niet opgesteld overeenkomstig de voorschriften ter bevordering van de onafhankelijkheid van onderzoek op beleggingsgebied en is daarom niet onderworpen aan het verbod om al voor de verspreiding van onderzoek op beleggingsgebied te handelen.

Wed. 28 Feb 2024
16:30
Wat staat er morgen op de beleggersagenda?

Tot slot blikken we nog even vooruit naar wat morgen op de beleggersagenda staat:

Donderdag 29 februari

Bedrijfsresultaten
Autodesk, Best Buy, Cooper, Dell, Hewlett Packard, Hormel, Netapp, Netease, Ackermans, Adecco, Air France, AB InBev, argenx, Arkema, ASR Nederland, Beiersdorf, Cellnex Telecom, Clariant, Covestro, Elekta, Erste Group, Frontline, Haleon, London Stock Exchange, Man Group, NN Group, Ocado, Saint-Gobain, Valeo, Veolia Environnement, bpost, Fugro, Recticel, SBM Offshore, Shurgard, Unified Post , Van De Velde, Campine
Ex-dividend
Bank of America, Barclays, Diageo, General Motors, Mc Donalds, PepsiCo
Macro-economie
EU: Duitse CPI
VS: Eerste aanvragen werkloosheidsvergoeding, Kern PCE Prijsindex

Hebt u het beursnieuws van vandaag gemist? Met ons machtig makkelijke overzicht bent u in geen tijd weer helemaal mee: ​

Nieuwe beleggingsaanbevelingen voor aandelen
Mee m/d markt: “Stilte voor de storm”
Bedrijfsnieuws uit Amerika
Beursnieuws België en Nederland
Europees aandelennieuws
Deceuninck worstelt met Turkse hyperinflatie
In de klas: 'Wat is de 'duration' van een oblgatie?
DEME : resultaten worden sterk geapprecieerd
Ageas: sterke onderliggende resultaten
ASM International: zwakke vooruitzichten voor 2024
Vooruitblik op Amerika
UCB klaar voor nieuwe groeiperiode

15:50
UCB klaar voor nieuwe groeiperiode

Terwijl UCB zijn nieuwe productlanceringen versnelt, zijn de inkomsten in de tweede helft van 2023 en zo ook in heel 2023 weer gegroeid. Ook de marges lagen boven verwachting. De omzetverwachting voor 2024 van 5,5 à 5,7 miljard euro ligt in lijk met de gemiddelde analistenverwachting (gav) van 5,6 miljard euro. Dankzij de groeimotoren Bimzelx, Zilbrysq, Rystiggo, Fintepla en Evenity blijft UCB op koers om de vooruitzichten voor 2025, een omzet van 6,0 miljard euro en een EBITDA-marge van 30 à 35%, te behalen, stelt KBC Securities-analist Thomas Vranken.

UCB?

UCB is een in België gevestigd biofarmaceutisch en chemisch bedrijf dat gespecialiseerd is in twee therapeutische gebieden: ziekten van het centrale zenuwstelsel (CZS) en immunologie.

Op het gebied van aandoeningen van het centrale zenuwstelsel richt het bedrijf zich op epilepsie, het Dravetsyndroom, het Lennox-Gastautsyndroom, myasthenia gravis, rustelozebenensyndroom en de ziekte van Parkinson.

Op het gebied van immunologie richt het bedrijf zich op reumatoïde artritis, osteoporose, psoriasis, artritis psoriatica, axiale spondyloartritis, hidradenitis suppurativa, de ziekte van Crohn, lupus en juveniele idiopathische artritis. De productportefeuille omvat geneesmiddelen zoals Cimzia, Vimpat, Keppra, Briviact, Neupro, Fintepla, Nayzilam, Bimzelx, Evenity, Rystiggo, Zilbrysq en zijn gevestigde merken. Het bedrijf is actief in ongeveer 40 landen en heeft meer dan 7.500 mensen in dienst.

Wil je meer weten over UCB? In oktober vorig jaar publiceerden we ‘Aandeel in de kijker: UCB’, waarin we het bedrijf binnenstebuiten keerden. Je kan het Topic gratis hier opvragen.

Lagere marge in 2024

UCB verwacht dus een omzet van 5,5 à 5,7 miljard euro voor het lopende jaar. De EBITDA-marge zal wel lager liggen: tussen 23,0 en 24,5%. Het bedrijf schrijft de lagere marge toe aan de investeringen in (pre-)lanceringen van producten en aan onderzoek- en ontwikkelingskosten. De kernwinst per aandeel zal zo naar verwachting 3,7 à 4,4 euro bedragen. Het brutodividend moet 1,36 euro per aandeel bedragen.

Drukke 2de helft van 2024

Na de goedkeuring van Bimzelx voor PsO in de VS, hoopt UCB dat dit jaar de US-goedkeuring voor het gebruik van Bimzelx tegen PsA, AxSpA en HS te bekomen. Ook in Europa wordt een goedkeuring van Bimzelx voor HS verwacht.

Ook Doxecitine en doxribtimine (doxTM) een therapie voor behandeling van TK2d-patiënten (een uiterst zeldzame slopende en levensbedreigende genetische mitochondriale aandoening, die progressieve en ernstige spierzwakte veroorzaakt) wordt dit jaar voorgelegd ter goedkeuring aan de regelgevende instanties.

Daarnaast zal UCB ook nog een resem aan resultaten bekendmaken van studies over geneesmiddelen in de pijplijn:

Rystiggo:
MOG Ab-ziekte, een auto-immuunziekte die het centrale zenuwstelsel aantast (fase 3-resultaten voorzien in 2de helft van 2024),
auto-immuun encephalitis (SLE), een auto-immuunziekte die de hersenen aantast (fase 2 in de 1e helft van 2024)
fibromyalgia, veroorzaak chronische pijnen, vermoeidheid, hoofdpijn,… (fase 2-resultaten voorzien in 2de helft van 2024)
Fintepla:
tegen CDKL5 deficiency, epilepsieaandoening (fase 3 in 2de helft van 2024)
Dapirolizumab:
tegen SLE, auto-immuunziekte (fase 3, midden 2024)
Staccato alprazolam:
tegen acute epilepsieaanvallen (fase 3, eerste helft van 2024)
Bepranemab:
voor Alzheimer (Fase 2, kwartaal vier van 2024)
Minzasolmin:
voor Parkinson (fase 2, kwartaal vier van 2024).

KBC Securities over UCB

Sinds de 2de helft van 2023 gaat UCB een nieuwe groeifase in met een nieuwe reeks producten, geeft Thomas Vranken aan. Hoewel de financiële resultaten grotendeels volgens verwachting uitkwamen, merkt hij de solide opname van Bimzelx, Fintepla en Briviact op.

Bovendien blijven de prestaties van Cimzia stabiel, dat nu nochtans te maken heeft met patentverval (VS: februari 2024, EU: oktober 2024). Momenteel lijken er geen generieke geneesmiddelen klaar om marktaandeel te veroveren. De nettowinst kwam uit op 343 miljoen euro. Zo’n 4,20 euro per aandeel.

De EBITDA kwam hoger uit dan verwacht, zegt Thomas, omdat UCB bij de lancering van nieuwe producten de kosten weet te beperken en omdat er stijgende Evenity-inkomsten zijn. Hij kijkt ook uit naar een reeks nieuwe katalysatoren in de pijplijn, vooral op het gebied van MOG-antilichaamziekten, SLE en neurodegeneratieve ziekten. Hij handhaaft de ‘Kopen’-aanbeveling en koersdoel van 110 euro.

Het UCB-aandeel trekt momenteel zo'n 6,75% hoger, tot 103,70 euro.
15:20
Vooruitblik op Amerika

Voor de bel

De futures op Wall Street gaan lager. Beleggers zetten zich schrap zetten voor een belangrijk inflatierapport, dat later in de week wordt gepland en dat de koers van het rentebeleid van de Federal Reserve zou kunnen veranderen.

Europese aandelen noteerden in het rood. Een reeks zwakke winsten wegen op het sentiment.

De Japanse Nikkei eindigde iets lager, na een nieuw record in de vorige handelssessie.

De goudprijs daalt terwijl de dollar sterker wordt. De olieprijzen dalen door een stijging van de Amerikaanse voorraden ruwe olie.

Topnieuws

Eli Lilly zou volgend jaar obesitasmedicijn in India kunnen lanceren

Eli Lilly verwacht Mounjaro, zijn blockbuster diabetesmedicijn en een razend populaire behandeling voor obesitas, al volgend jaar in India te lanceren.

EU onderzoekt de beveiligingssoftwarepraktijk van Microsoft

De Europese Commissie onderzoekt of Microsoft klanten verhindert om te vertrouwen op bepaalde beveiligingssoftware van zijn concurrenten, volgens een document dat toezichthouders in januari naar ten minste één rivaal hebben gestuurd, ingezien door Reuters.

De omzet van Baidu groeit met 6% in kwartaal vier dankzij AI en reclame

Het Chinese Baidu zei dat de omzet in het vierde kwartaal met 6% is gestegen, geholpen door winsten uit zijn kunstmatige-intelligentietoepassingen en een groeiende advertentieactiviteiten.

Aandelen in de kijker

Alphabet: Google werkt aan het herstellen van zijn Gemini AI-tool. CEO Sundar Pichai zegt dat sommige van de tekst- en afbeeldingsreacties die door het model werden gegenereerd "bevooroordeeld" en "volledig onaanvaardbaar" waren. Pichai vertelde werknemers dat sommige reacties van de tool de gebruikers beledigden en vooringenomenheid vertoonden. Het bedrijf is van plan om Gemini AI in de komende weken opnieuw te lanceren.

Amazon.com: Schrijver Lance Hill heeft dinsdag Amazon.com aangeklaagd om de aanstaande remake van de film "Road House" uit 1989 te stoppen, met het argument dat de film zijn rechten op het scenario van het origineel schendt. Een woordvoerder van Amazon MGM Studios zei dat de rechtszaak "volledig ongegrond" was. De rechtszaak zei dat Hill het scenario van "Road House" in 1986 schreef en later dat jaar zijn rechten overdroeg aan de producent van de film, United Artists.

Meta Platforms: CEO Mark Zuckerberg ontmoette leidinggevenden van LG Electronics om een sterker partnerschap op het gebied van extended reality (XR)-apparaten en mogelijke samenwerking op het gebied van kunstmatige intelligentie te bespreken, aldus LG.

Tesla: Het bedrijf streeft eraan zijn Roadster elektrische sportwagen volgend jaar te verschepen, zei Elon Musk. Het productieontwerp van Roadster zal tegen het einde van dit jaar worden voltooid en onthuld. Tesla had eind 2017 de Roadster aangekondigd, die oorspronkelijk in 2020 zou worden gelanceerd. Musk had in 2021 de lancering van de Roadster naar 2023 verschoven, daarbij verwijzend naar wereldwijde knelpunten in de toeleveringsketen.

Aanbevelingen

• Autozone: Jefferies verhoogt het koersdoel van $ 3.100 naar $ 3.400, als gevolg van de beter dan verwachte winst van het bedrijf over het tweede kwartaal.

• Bumble: JPMorgan verlaagt het koersdoel van $ 20 naar $ 17, daarbij verwijzend naar de verlaagde omzetvooruitzichten van het bedrijf voor 2024, die het gevolg waren van een zacht piekseizoen in de VS en uitvoeringsproblemen met nieuwe producten.

• eBay: Piper Sandler verhoogt het koersdoel van $ 50 naar $ 52, op basis van de sterke prestaties van het bedrijf in het vierde kwartaal en de verwachting dat platforminvesteringen de groei van de bruto handelswaarde (GMV) in de tweede helft van 2024 zullen stimuleren.

• Flywire: RBC verhoogt het koersdoel van $ 36 naar $ 41, gedreven door de solide winst van het bedrijf over het vierde kwartaal.

• Lowe's: Piper Sandler verhoogt het koersdoel van $ 245 naar $ 264, na de winst van het bedrijf in het vierde kwartaal en verwacht een gezond herstel van de woningverbetering in 2025.
14:39
ASM International: zwakke vooruitzichten voor 2024

ASM International

ASMI is een toonaangevende fabrikant van front-end halfgeleiderapparatuur. Het is marktleider op het gebied van atomaire laagafzettingsapparatuur (ALD) en met plasma versterkte ALD (PEALD). Onder zijn concurrenten bevinden zich bedrijven als Applied Materials, Lam Research en Tokyo Electron. ASMI biedt ook epitaxy-systemen en verticale ovens aan. ASM's systeemassemblageactiviteiten zijn voornamelijk in Azië gevestigd. ASMI bezit een belang van 25% in het in Hongkong genoteerde ASM PaciYc Technology (ASMPT (522 HK), 's werelds nummer één op het gebied van back-end apparatuur.

Resultaten

ASMi rapporteerde een sterke orderontvangst in het vierde kwartaal van 2023 van 678 miljoen euro (KBCS: 600 miljoen, gemiddelde analistenverwaachtingen (gav) 637 miljoen euro) en opbrengsten licht boven verwachting van 633 miljoen euro (KBCS: 620 miljoen euro, gav 625 miljoen euro). De bedrijfswinst (EBIT) kwam uit op 141 miljoen euro lager dan verwacht door hogere kosten. Er was een valutaschadegeval van 25 miljoen euro.


De vooruitzichten voor 2025 blijven ongewijzigd. ASM Int gaf geen vooruitzichten en de vooruitzichten voor de eerste jaarhelft 2024 stellen teleur. Zoals verwacht kondigde ASMi een inkoop eigen aandelen voor 150 miljoen euro aan, die in de komende 2 jaar moet worden uitgevoerd.

Het management stelt een dividend voor van 2,75 euro per aandeel.

KBC Securities over ASM International

Voor het eerste kwartaal 2024 verwacht ASMi een omzet van 600-640 miljoen euro met vergelijkbare inkomsten voor 2Q24. Voor de tweede helft van het jaar blijft ASMi voorzichtig met het geven van vooruitzichten (guidance). Op het hoogste punt van de guidance resulteert dat in 1,3 miljard euro aan inkomsten in de eerste jaarhelft 2024. ASM International blijft vertrouwen hebben in de vooruitzichten voor 2025 van 3,0-3,6 miljard euro aan inkomsten.

De analist van KBC Securities, Thibault Leneeuw, geet een 'afbouwen'-aanbeveling en een koersdoel van 432 euro;
14:21
Ageas: sterke onderliggende resultaten

Ageas?

AGEAS is een internationale levens- en schadeverzekeraar die actief is in Europa (België, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, de belangrijkste markten van Turkije) en in Azië via minderheidspartnerschappen met sterke lokale Qnanciële instellingen (China, Thailand, Maleisië, India, de Filippijnen en Vietnam) De regio Azië vertegenwoordigt nu meer dan 40% van de Groep. De erfenis van Fortis is achter de rug. Sinds 2012 kocht Ageas eigen aandelen weer in, met uitzondering van 2020. Toen nam het een 25% belang in Taiping Re en verhoogde het zijn belangen in India. Een groter overname in de EU, bij voorkeur in schadeverzekeringen, is momenteel een prioriteit. De nieuwe topman Hans De Cuyper presenteerde in juni zijn nieuwe strategie 2022-24, waarbij hij de doelstellingen verhoogde en duurzaamheid meer centraal stelde.

Resultaten

Ageas blijft zwakkere vermogenswinsten zien, aanzienlijk lager dan verwacht maar compenseert dit met solide onderliggende resultaten.
Aanhoudend sterke instroom, met name in Europa en Azië, gecombineerd met een sterke combined ratio ( de verhouding tussen de totale kosten en de netto verdiende premies), resulteert in een netto operationeel resultaat iets boven de verwachtingen en aan de bovenkant van de voorutizichten door het bedrijf, de zogenaamde 'guidance'.

Het netto operationeel resultaat voor België bedroeg 494 miljoen euro (KBCSe 531miljoen euro; gemiddelde analistenverwachtingen (gav) 522 miljoen euro, een daling van 4% op jaarbasis, voornamelijk door een lager niveau van meerwaarden. In Europa was dit 144 miljoen euro (KBCSe 110 miljoen euro; gav 105 miljoen euro, een stijging met 25,2% dankzij het sterk verbeterde resultaat van de operationele verzekeringsdiensten in Nzderland, het Verenigd Koninkrijk en Turkije. In Azië tenslotte was dit 544 miljoen euro (KBCSe 545 miljoen euro, gav 549 miljoen euro), een daling van 19,6% op jaarbasis, deels door een negatief valuta-effect van 42 miljoen euro. Er wordt een dividend voorgesteld van 3,25 euro per aandeel.

Het aandeel werd op de middag geschorst. Ageas bevestigt dat het een bod wil uitbrengen op Direct Line een Britse verzekeraar. Ageas maakte bekend dat het bod deels uit cash bestaat en een deels uit aandelen. De biedprijs bedraagt 233 pence, een premie van 42.8% op de slotkoers van dinsdag.

KBC Securities over Ageas

Waar de verwachtingen lagen rond het midden van de verwachte 1,1 miljard euro en 1,2 miljard euro nettobedrijfsresultaat (KBCSe 1.156 miljoen euro; gav 1.152 miljoen euro), slaagde Ageas erin de verwachtingen met 1.166 miljoen euro licht te overtreffen. De meerwaarden bleven met 77 miljoen euro aanzienlijk achter bij de verwachtingen (tegen 112 miljoen verwacht) vergeleken met de 182 miljoen van vorig jaar; dit verklaart een groot deel van het verschil op jaarbasis. Het verzekeringsresultaat is echter zeer solide. De instroom blijft sterk, vooral in Azië (+8% bij constante valuta) en Europa (+15% bij constante valuta). Er is een solide verbetering van de combined ratio inclusief verbetering in Europa van 101,6% naar 95,9% dankzij sterke prestaties in het VK. De solvabiliteit verbeterde van 209% naar 284%.

De analist van KBC Securities, Thomas Couvreur, handhaaft zijn 'kopen'-aanbeveling en koersdoel van 50 euro.
12:42
DEME : resultaten worden sterk geapprecieerd
Deme?

DEME is een wereldwijd actieve leverancier van maritieme oplossingen, gespecialiseerd in offshore wind (36% van de omzet), bagger- en mariene infrastructuur (58%) en milieuoplossingen (6%). De vennootschap wordt gecontroleerd door Ackermans & van Haaren (AvH) met 62,1%. DEME is gevestigd in België en stelt ca. 4 900 FTE's te werk.


Resultaten

De resultaten van DEME voor het gehele boekjaar 2023 waren goed, vooral dankzij een reeks van contracten in de segmenten Offshore Energy en Dredging & Infra, die een verdere wereldwijde expansie vertegenwoordigen. De omzet van 2023 steeg op jaarbasis met 24% tot 3,29 miljard euro (KBCSe 2,98 miljard euro, gemiddelde analistenverwachtingen (gav) 3,04 miljard Euro). De bedrijfskasstroom (EBITDA) steeg op jaarbasis met 26% tot een zeer mooie 596 miljoen euro (KBCSe 535 miljoen euro, gav 543 miljoen euro). Dit resulteerde in een EBITDA-marge voor boekjaar 2023 van 18,2% (KBCSe 17,9%, gav 17,8%), tegenover 17,9% in boekjaar 2022.

Per divisie

Offshore Energy : deze divisie tekende een sterke groei op, m.n. 57%, hoger dan verwacht, dankzij de uitvoering van installatieprojecten in Europa, Taiwan en de VS. DEME gaf aan dat Offshore Energy de vruchten begon te plukken van zijn recent uitgebreide capaciteit, terwijl het verder Green Jade', een nieuw drijvend installatieschip en 'Viking Neptun', een kabellegschip, aan de vloot werden toegevoegd.
Dredging & Infra steeg op jaarbasis met 5% als gevolg van solide prestaties en een hoge bezettingsgraad vanaf de tweede jaarhelft 2023. DEME gaf aan dat 'Dredging & Infra' wereldwijd een reeks projecten uitvoerde, waaronder onderhouds- en kapitaalbaggeractiviteiten. Dredging & Infra behield zijn positie als belangrijke EBITDA-bijdrager.
Environmental steeg op jaarbasis met 48%. DEME benadrukte dat dit deels te danken was aan de toegenomen marktvraag als gevolg van de strengere milieuwetgeving en door aanhoudende uitmuntendheid in langetermijnprojecten vooral in België en Nederland.

KBC Securities over DEME

De analist van KBC Securities, Guys Sips, verhoogt het koersdoel van DEME naar 150 euro met een Opbouwen'-aanbeveling. Als reden geeft Guy aan de robuuste vraagtrends en een sterke orderportefeuille- DEME blijft vertrouwen houden in zijn groeivooruitzichten en erwacht dat de omzet de komende jaren zal blijven groeien met een jaarlijkse EBITDA-marge van 16 tot 20% per jaar.
12:00
In de klas: 'Wat is de 'duration' van een obligatie?

Wat is duration ? Duration is de (gewogen) gemiddelde looptijd van een obligatie. De duration is een maatstaf voor het effect dat een renteverandering heeft op de koers van een obligatie of een portefeuille van obligaties.

In een vorig artikel beschreven we dat een obligatiekoers stijgt (daalt) wanneer de marktrente daalt (stijgt). Het begrip duration geeft weer in welke mate de obligatiekoers stijgt of daalt. Obligaties met een lange looptijd zijn rentegevoeliger dan kortlopende obligaties.

Vandaar dat fondsbeheerders van obligatiefondsen de duration van de obligatieportefeuille verlengen als de rente stijgt. Ze kopen bijgevolg obligaties met een langere looptijd. Wanneer de rente nadien daalt, stijgt de obligatiekoers. Het fonds profiteert dan maximaal van een rentedaling.

Berekening

We nemen als voorbeeld een obligatie op 2 jaar met een couponrente van 5% en een actuarieel rendement (YTM = yield to maturity) van 5%. Het inlegbedrag is 1.000 euro.

Na het eerste jaar ontvangt de belegger 50 euro opbrengst (5% coupon op 1.000 euro). In jaar 2 ontvangt de belegger opnieuw 50 euro rente maar krijgt de belegger ook het initiële bedrag (1.000 euro) terug. Dit vinden we terug onder de kolom ‘cash flow’ (kolom 2).

We berekenen de huidige waarde van de toekomstige inkomsten (kolom 3) Dat doen we door de opbrengst te delen door 1 + YTM. In ons voorbeeld, voor het eerste jaar:

50

PV Cashflow = ------------- = 47,62 (1)

(1 + 0,05)

PV Cashflow = present value (huidige waarde) van de opbrengst

We berekenen dit eveneens voor het tweede jaar :

50 + 1000

PV Cashflow = ------------------ = 952,38 (2)

(1 + 0,05)²

We tellen (1) en (2) samen en bekomen 1000.

De wegingsfactor (d.i. het gewicht van het eerste jaar, resp. het tweede jaar in de berekening) is:

voor het eerste jaar (1)/1000 = 47,62/1000 = 0,0476
voor het tweede jaar (2)/1000 = 952,38/1000=0,9524.

Tenslotte vermenigvuldigen we de weggingsfactor met de looptijd:

voor het eerste jaar 0,0476 * 1 = 0,0476
voor het tweede jaar 0,9524 x 2 = 1,9048

Opgeteld geeft dat 0,0476 + 1,9048 = 1,9524.

Om te komen tot de duratie van de obligatie rest ons enkel nog de som te delen door (1+YTM).

1,9524/(1+0.05) = 1,8594

De duratie van de obligatie (ook wel modified duration genoemd) = 1,8594.

Dit betekent dat wanneer de marktrente stijgt met 1%, de obligatiekoers zal dalen met 1,8594%. Wanneer de marktrente daalt met 1%, zal de obligatiekoers stijgen met 1,8594%.

Als Boleroklant kan je een kijkje nemen op onze Bonds Playlist in het Idea Center.
10:48
Deceuninck worstelt met Turkse hyperinflatie

Deceuninck meldt een omzetdaling met 11,1% tot 866,1 miljoen euro in 2023. Hoofdoorzaak waren de negatieve wisselkoerseffecten van 17,7%. De aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA) steeg met 15,3% tot 117,9 miljoen euro, mede te danken aan sterke volumes in Turkije en operationele efficiëntie in Noord-Amerika. De aangepaste EBITDA-marge steeg van 10,5% naar 13,6% met een positief effect van 6,6 miljoen euro door hyperinflatieboekhouding in Turkije, weet KBC Securities-analist Wim Hoste.

Deceuninck?

Het Belgische Deceuninck is een top drie producent van PVC raamprofielen wereldwijd en produceert ook andere bouwproducten zoals houtcomposiet terrasplanken. De belangrijkste markten zijn Europa, Turkije en Noord-Amerika. De referentie-aandeelhouder is Francis Van Eeckhout, die ongeveer 29,5% van de aandelen in handen heeft.

Turkse hyperinflatie weegt op nettowinst

De nettowinst steeg van 7,6 miljoen euro in 2022 tot 13,3 miljoen euro in 2023, maar bleef onder de verwachtingen. Wim Hoste mikte immers op 28,8 miljoen euro en de gemiddelde analistenverwachting (gav) lag op 30,1 miljoen euro. Deceuninck verwees naar de negatieve impact van 25,7 miljoen euro van hyperinflatie op monetaire activa in Turkije.

De nettoschuld daalde van 88,3 miljoen eind 2022 naar 70,6 miljoen, wat resulteerde in een nettoschuld/EBITDA-ratio van 0,6x, wat onder het sectorgemiddelde ligt, zegt Wim.

Uitkijken naar aantrekkende vraag

Deceuninck verwacht dat de marktomstandigheden uitdagend zullen blijven. Het zal zich concentreren op de uitvoering van strategische projecten en wil tegelijkertijd een sterke winstgevendheid realiseren.

Voor Europa is het marktsentiment laag met een trage orderontvangst. In Noord-Amerika blijft de marktvraag zwak, terwijl de verbeterde operationele prestaties het bedrijf in een goede positie brengen zodra de volumes aantrekken. In Turkije is de orderintake solide en de verwachting is dat dit in de eerste jaarhelft zal aanhouden.

Als de rente in de tweede helft van 2024 daalt, kan dat een stimulans geven aan de nieuwbouw. Een precieze winstverwachting werd niet gegeven.

KBC Securities over Deceuninck

Deceuninck rapporteerde een groei met 15% van de EBITDA op jaarbasis, die echter gedeeltelijk werd ondersteund door boekhoudkundige effecten van hyperinflatie, zegt Wim Hoste.

Exclusief die effecten was de aangepaste EBITDA toch ongeveer 6% hoger dan Wims prognose, volledig toe te schrijven aan de sterke Turkse prestaties. Hij erkent het cyclische karakter van Deceuninck, maar verwacht de komende jaren aanzienlijke steun van de EU Green Deal, terwijl ook de recyclageactiviteiten nog steeds een aanzienlijk structureel groeipotentieel hebben.

De waardering is aantrekkelijk, vindt Wim. Daarom blijft hij bij zijn ‘Opbouwen’-aanbeveling en koersdoel van 4,2 euro. Het Deceuninck-aandeel noteert momenteel tegen een koers van 2,23 euro (-2,61%).
9:40
Europees aandelennieuws

Glencore geïnteresseerd in activa van Shell Singapore

De Zwitserse mijnbouwer en grondstoffenhandelaar overweegt de olieraffinaderij en petrochemische eenheden van Shell in Singapore over te nemen. De oliegigant zoekt een koper voor de locaties nadat eerdere kandidaten zich hadden afgemeld. De activa omvatten een raffinaderij die 237.000 vaten olie per dag (bpd) kan verwerken en een ethyleenfabriek van 1 miljoen ton per jaar, evenals een fabriek die mono-etheenproductie produceert.

Worldline boekt een jaarverlies na 'afwaardering van de goodwill'

Het Franse betalingsbedrijf, dat digitale betalingen verwerkt voor klanten variërend van handelaars tot overheidsinstellingen, boekte een stijging met 6% in de jaaromzet, maar rapporteerde een nettoverlies nadat er een "goodwill-waardevermindering" van 1,15 miljard euro nodig was in verband met haar diensten geleverd aan handelaren. Dat resulteerde in een nettoverlies van 817 miljoen euro in 2023, vergeleken met een winst van 211 miljoen euro een jaar eerder.

Holcim boekt betere resultaten

De cementproducent boekte in het vierde kwartaal een bedrijfswinst van 1,12 miljard Zwitserse frank, hoger dan de gemiddelde analistenverwachtingen van 1,07 miljard frank. De omzet steeg tijdens de periode met 2,1% tot 6,60 miljard frank. De resultaten werden ondersteund door een reeks overnames. Het bedrijf stelde een nieuwe aandeleninkoop van 1 miljard frank voor.

Uniper verwacht lagere winsten in 2024 door dalende energieprijzen

Het geredde Duitse nutsbedrijf verwacht dat de winsten in 2024 aanzienlijk zullen dalen door de daling van de groothandelsprijzen voor energie. Het bedrijf verwacht dit jaar een aangepaste nettowinst van 0,7 miljard euro tot 1,1 miljard euro, vergeleken met een record van 4,43 miljard euro in 2023, dat positief werd beïnvloed door eenmalige winsten. Uniper werd met 13,5 miljard euro gered door de Duitse regering op het hoogtepunt van de Europese energiecrisis in 2022.

Maersk waarschuwt voor verstoringen in de Rode Zee tot in de tweede helft van het jaar

Het in Kopenhagen gevestigde containerbedrijf waarschuwt voor verstoringen van de containervaart via de Rode Zee met zware congestie en vertragingen voor goederen voor de VS als gevolg. "Wees erop voorbereid dat de situatie in de Rode Zee tot in de tweede helft van het jaar zal aanhouden en bouw langere transittijden in uw bevoorradingsketenplanning in". Grote containerrederijen zijn overgestapt van de Rode Zee en het Suezkanaal naar de langere route rond Kaap de Goede Hoop in Afrika, na aanvallen op de scheepvaart door Houthi-militanten.

Endesa ziet lagere bedrijfskasstroom

D bedrijfskasstroom daalde met 18% tot 4,392 miljard euro. De nettowinst bedroeg 951 miljoen euro, een daling van 60%. Deze ontwikkeling kan worden verklaard door de lagere EBITDA, hogere afschrijvingen, waardeverminderingsverliezen en een stijging van de financiële kosten.

EDP Renovables ziet winst dalen

De vierde grootste producent van windenergie ter wereld rapporteerde een nettowinst in 2023, een daling met 50% tot 309 miljoen euro ($334,49 miljoen). De totale omzet daalde vorig jaar met 6% tot 2,24 miljard euro, het gevolg van een windbelasting en lagere energieprijzen.

Duitse vakbond roept op tot staking van het grondpersoneel van Lufthansa

De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een driedaagse landelijke grondpersoneelstaking bij Lufthansa van 28 februari tot 1 maart, maar zei dat de actie zal worden uitgevoerd op plaatsen ver weg van passagiers en dat het geen annuleringen van vluchten verwacht. Lufthansa zei zondag dat het een snelle loonovereenkomst met de vakbonden wilde om verdere stakingsacties te voorkomen.

Vivendi’s Lagardère in gesprek om tijdschrift Paris Match aan LVMH te verkopen

De Franse uitgeverij Lagardère, voor ongeveer 60% in handen van conglomeraat Vivendi, heeft een aanbod ontvangen van de luxegoederengroep om het tijdschrift Paris Match te kopen. Lagardère gaf geen details over het bedrag van het bod op de titel van het tijdschrift, maar zei dat het "behoorlijk aanzienlijk" was. “Het is onze plicht en vooral mijn plicht om aan het bestuur te rapporteren om aan dat bod te werken”, zei CEO Arnaud Lagardère tegen investeerders.

Reckitt Benckiser mist de gemiddelde analistenverwachtingen

De consumentengoederengroep rapporteerde een lagere omzet voor het vierde kwartaal tengevolge van een daling in de verkoop van producten voor het verkoudheids- en griepseizoen. De omzet daalde met 1,2% tot 14,6 miljard GBP terwijl analisten een stijging met 1,6% (naar 14,762 miljard GBP) verwacht hadden. Voor 2024 wordt een omzetgroei verwacht 2-4%.

9:29
Beursnieuws België en Nederland
Benelux-nieuws

7C Solarparken verlengt inkoopprogramma

7C Solarparken: het management besloot om het huidige aandeleninkoopprogramma, dat oorspronkelijk eind vandaag zou aflopen, te verlengen tot 29 maart 2024. Onder die paraplu mogen maximaal 1.666.666 aandelen worden ingekocht voor maximaal 6 miljoen euro. Per gisteren stond de teller op 1.251.869 aandelen voor 4,3 miljoen euro. Verlenging spelen, dus, aan een aandelenprijs van maximaal 3,30 euro per aandeel.

Just Eat Takeaway ziet kernwinst in 2024 met bijna 40% stijgen

Just Eat Takeaway: de maaltijdbezorger verwacht een 40% hogere kernwinst in 2024 tot 450 miljoen euro en dat is meer dan de verwachte 400 miljoen euro. Dat is te danken aan een sterk momentum in de belangrijkste Britse en Ierse markten en goede prestaties in andere segmenten.

Deme krijgt hoger koersdoel van KBCS na puike jaarcijfers

DEME: De omzet steeg in 2023 met 24% tot 3,29 miljard euro. De bedrijfskasstroom (EBITDA) steeg op jaarbasis zelfs met 26% tot een zeer mooie 596 miljoen euro, wat resulteerde in een EBITDA-marge van 18,2%. Het orderboek dikte met 22% op jaarbasis aan tot 7,58 miljard euro, dankzij contracten in Offshore Energy en Dredging & Infra. De omzet in 2024 kan “minstens 10%” hoger, met een EBITDA-marge rond 18,2%. KBC Securities verhoogt het koersdoel van 120 naar 150 euro, met stabiel “Opbouwen”-advies.

Vooruitzichten bij ASMi stellen teleur

ASM International: de chipmachineproducent rapporteerde een omzet in lijn met de consensus van 633 miljoen euro (KBCS 620 miljoen euro). Het orderboek steeg fors naar 678 miljoen euro (KBCS 600 miljoen euro). De bedrijfswinst van 141 miljoen euro was lager dan verwacht door hogere kosten en een valutaschade van 25 miljoen euro. De vooruitzichten voor 2025 blijven ongewijzigd maar de vooruitzichten voor de tweede jaarhelft van 2024 stellen teleur. KBCS handhaaft de ‘afbouwen’-aanbeveling en koersdoel van 432 euro.

UCB op schema voor omzet van 6 miljard euro in 2025

UCB: Terwijl UCB zijn nieuwe productlanceringen versnelt, zijn de inkomsten in de tweede helft van 2023 en zo ook voor heel 2023 weer gegroeid. Ook de marges lagen boven verwachting. De omzetverwachting voor 2024 van 5,5 à 5,7 miljard euro is in lijn met der verwachting, dankzij groeimotoren Bimzelx, Zilbrysq, Rystiggo, Fintepla en Evenity. UCB herhaalde de vooruitzichten voor 2025, met 6 miljard euro omzet en een EBITDA-marge van 30 à 35%. KBCS handhaaft het koersdoel van 110 euro en de ‘Kopen’-aanbeveling.

Deceuninck ziet EBITDA met 15% stijgen

Deceuninck: zoals eerder aangekondigd rapporteerde de producent van bouwprofielen een 15% hogere bedrijfskasstroom (EBITDA). KBCS erkent het cyclische karakter van Deceuninck en verwacht de komende jaren aanzienlijke steun van de Green Deal van de EU, terwijl ook de Recycling-activiteiten nog steeds een aanzienlijk structureel groeipotentieel hebben. Het dividend stijgt met 1 cent naar 0,08 euro. KBCS handhaaft de ‘opbouwen’-aanbeveling en het koersdoel van 4,2 euro.

Hyloris’ partner Hikma lanceert Maxigesic IV in VS onder handelsnaam Combogesic IV

Hyloris: Hyloris meldt dat AFT-partner, Hikma, Maxigesic IV in de VS heeft gelanceerd onder de handelsnaam Combogesic IV. Bovendien werd Maxigesic IV onlangs door Health Canada goedgekeurd. De commerciële lancering in de VS komt er na de FDA-goedkeuring die in oktober 2023 is verkregen. KBCS herhaalt de ‘Kopen’-aanbeveling en het koersdoel van 19,5 euro.

Ageas rapporteert sterke resultaten

Ageas: de verzekeraar boekte een nettoresultaat uit de verzekeringsactiviteiten van 1,17 miljard euro in lijn met de gemiddelde analistenverwachting. Het verzekeringsresultaat is zeer solide. De instroom blijft sterk, vooral in Azië (+8% bij constante valuta) en Europa (+15% bij constante valuta). KBCS ziet ook een verbetering van de combined ratio, inclusief een verbetering in Europa van 101,6% naar 95,9% dankzij solide prestaties in het VK. KBCS handhaaft de ‘kopen’-aanbeveling en koersdoel van 50 euro.

9:28
Bedrijfsnieuws uit Amerika

Norwegian Cruise Line ziet aanhoudende vraag naar cruises wereldwijd

Norwegian Cruise Line: (+19,8%) de cruisegroep verwacht in het huidige kwartaal 12 cent winst dankzij hogere ticketprijzen en een aanhoudende vraag naar cruises wereldwijd. Analisten vreesden voor 20 cent verlies per aandeel. De omzet steeg vorig kwartaal met 31% tot 1,99 miljard dollar, terwijl op 1,97 miljard werd gemikt. De inkomsten aan boord stegen met 20% op jaarbasis, terwijl de bezettingsgraad naar 99,2% steeg, tegenover 87% een jaar eerder. De groep heeft ook een recordaantal boekingen voor 2024 op zak omdat reizigers nieuwe ervaringen willen opdoen en cruises blijven verkiezen “boven vakanties aan land”. Dat is ook goed nieuws voor sectorgenoten zoals Carnival en Royal Caribbean, die net zoals Norwegian de bezettingsgraad kunnen optrekken om zo de blijven hoge arbeids- en brandstofkosten te compenseren.

Viking Therapeutics meldt goede studieresultaten van medicijn tegen obesitas

Viking Therapeutics: (+121,02%) het experimentele medicijn dat obese patiënten moet helpen op “significant” af te vallen deed wat moest, tenminste op basis van een tussentijdse studie. De geneesmiddelenproducent dingt op die manier volop mee naar een deel van de potentiële markt van 100 miljard dollar voor de behandeling van obesitas. Die wordt momenteel gedomineerd door krachtige nieuwe afslankmedicijnen zoals Eli Lilly's Zepbound en Novo Nordisk's Wegovy.

JM Smucker overtrof de verwachtingen in het derde kwartaal

JM Smucker: (-2,08%) de pindakaasmaker overtrof de verwachtingen in het vorige, derde, kwartaal, onder meer omdat de vraag naar zijn premium dierenvoeding aanhield. En dat ondanks prijsstijgingen in een omgeving met hoge inflatie. Dat leverde 2,23 miljard dollar netto omzet op, terwijl op 2,2 miljard dollar gemikt werd. De brutowinstmarge van steeg naar 34,1% vorig jaar naar 36,9%.

Lowe’s signaleert langzamer herstel van de markt voor woningrenovatie en -verbetering

Lowe’s: (+1,87%) de doe-het-zelfketen signaleerde een langzamer herstel van de markt voor woningrenovatie en -verbetering, omdat consumenten krap bij kas blijven. Hoge prijzen en onzekerheid over de vooruitzichten van de economie spelen parten, terwijl beleggers al een scenario van herstel in hadden geprijsd. Doe-het-zelfklanten, die 75% van de totale omzet van Lowe's uitmaken, bespaarden vooral op de uitgaven voor apparaten en andere discretionaire categorieën, zoals keukens en vloeren.

Macy's merkt zwakke vraag naar kleding en schoenen

Macy's: (+3,37%) de warenhuisketen verwacht dat de omzet in 2024 onder de lat zal blijven door een zwakke vraag naar kleding en schoenen. De groep zal ook daarom 150 winkels sluiten tegen 2026, in alweer een nieuw turnaround plan. Over de locatie en het personeelsbestand werd niets gemeld, maar wel wil de groep de komende drie jaar 600 tot 750 miljoen dollar aan activa te gelde te maken. Dat nieuwe plan komt bovenop het besluit in januari om vijf winkels te sluiten en 2.350 banen te schrappen, oftewel 3,5% van het totale personeelsbestand. Nee, het gaat niet zo geweldig goed met Macy’s.

Beyond Meat zette in vierde kwartaal veel meer om dan verwacht

Beyond Meat: (+100%) de producent van plantaardig vlees zette in het vierde kwartaal 73,7 miljoen dollar om, terwijl slechts op 66,7 miljoen dollar werd gemikt. Het zou bovendien de productprijzen dit jaar verhogen en de kosten "sterk verlagen". De aandelen sprongen op in de nabeurshandel omdat shorters hun posities sloten.

First Solar voldoet aan jaarverwachtingen

First Solar: (+3%) Het zonne-energiebedrijf % nadat de verwachtingen voor het hele jaar aan de verwachtingen van Wall Street voldeden. De winst over het vierde kwartaal van $3,25 per aandeel versloeg de analistenverwachtingen van $3,13 per aandeel, volgens LSEG.

Agilent Technologies presteerde beter dan verwacht

Agilent Technologies: (+5%) nadat Agilent een aangepaste winst en omzet rapporteerde die de schattingen van Wall Street over het fiscale eerste kwartaal versloegen. Het bedrijf voorspelt voor het hele jaar een omzet van 6,71 miljard dollar tot 6,81 miljard dollar. Analisten gepolst door LSEG voorspelden 6,74 miljard dollar.

Urban Outfitters stelde teleur op vlak van omzet en winst in het vierde kwartaal

Urban Outfitters: (-6%) de kleinhandelaar stelde teleur op het vlak van de omzet en de winst in het vierde kwartaal, onder meer omdat de vergelijking in termen van volumes met sectorgenoten erg pover uitviel. Urban Outfitters meldde een gecorrigeerde kwartaalwinst van 69 cent per aandeel voor het kwartaal eindigend in januari, hoger dan hetzelfde kwartaal vorig jaar (34 cent). De gemiddelde verwachting van elf analisten voor het kwartaal was een winst van 74 cent per aandeel.

Apple zou ontwikkeling elektrische auto stopzetten

Apple: (+0,81%) het technologiebedrijf heeft de werkzaamheden aan zijn elektrische auto geannuleerd, tien jaar nadat de iPhone-maker het project startte. Verschillende werknemers die aan het elektrische autoproject werken, zullen worden overgeplaatst naar de afdeling kunstmatige intelligentie (AI) van het bedrijf. Apple heeft zich tot nu toe onthouden van grote stappen op het gebied van AI, in schril contrast met andere technologiegiganten zoals Alphabet en Microsoft.

EBay verslaat winstverwachtingen dankzij sterke Amerikaanse vakantie-uitgaven

eBay: (+1,16%) het e-commerceplatform overtrof de marktverwachtingen voor kwartaalomzet en winst , geholpen door sterke consumentenbestedingen tijdens de feestdagen en kracht in zijn focuscategorieën zoals gereviseerde goederen en auto-onderdelen. De raad van bestuur van EBay heeft ook toestemming gegeven voor een aanvullend aandeleninkoopprogramma ter waarde van 2 miljard dollar.

Deal van Microsoft met Mistral AI wordt door EU onder loep genomen

Microsoft: (-0,02%) deal van Microsoft met de Franse tech-startup Mistral AI heeft tot verontwaardiging geleid in de Europese Unie, waarbij wetgevers een onderzoek eisen naar wat zij zien als een machtsconcentratie door de technologiegigant. Antitrustautoriteiten kijken al naar de samenwerking van Microsoft met ChatGPT-maker OpenAI, waarbij de Europese Commissie eerder waarschuwde dat de relatie van de bedrijven in strijd zou kunnen zijn met de EU-mededingingsregels. De Europese wetgevers waren verrast toen Microsoft aankondigde dat het een investering van 15 miljoen euro had gedaan in het in Parijs gevestigde Mistral, en binnenkort de AI-modellen van het bedrijf beschikbaar zou maken via zijn Azure cloud computing-platform.

Bumble schrapt 350 jobs en voorspelt zwakke omzet in eerste kwartaal

Bumble: (+3,62%) dating-appbedrijf gaat ongeveer 350 functies schrappen, wat de eerste grote stap van de nieuwe CEO Lidiane Jones markeert, nadat het online datingbedrijf teleurstellende omzet voor het eerste kwartaal had voorspeld omdat het worstelt met een vertraging van de gebruikersuitgaven. Bumble verwacht ongeveer 20 tot 25 miljoen dollar te moeten betalen aan eenmalige kosten in verband met het banenverlies, waarvan het merendeel in de eerste twee kwartalen van 2024 zal worden verantwoord.

9:20
Mee m/d markt: “Stilte voor de storm”

Europese aandelen knoopten gisteren weer met winst aan (+0,3%), terwijl de Duitse DAX-index 0,5% steeg tot een nieuwe recordhoogte. De Europese kar werd getrokken door de IT-sector (+1,2%), grondstoffenaandelen (+0,6%) en nutsbedrijven (+0,7%), wat wil zeggen dat er andermaal geen rechte lijn te trekken viel. En dat was ook op Wall Street het geval.

De S&P 500 en Nasdaq kwamen met 0,1% en 0,3% winst niet ver weg van het nulpunt, terwijl de Dow Jones er met 0,25% verlies net onder bleef. Nvidia (-0,6%) onderging de wet van de zwaartekracht, met in zijn zog zowat alle andere megacapaandelen. In Azië corrigeerden de Chinese (-1,3%) en Hongkongse (-1,2%) aandelen, wat waarnemers wijten aan de publicatie van inflatiedata morgen en overmorgen.

Dat brengt ons opnieuw naar hét thema van de week. Er werd en wordt reikhalzend uitgekeken naar inflatiecijfers die vanaf morgen richtinggevend kunnen zijn, maar gisteren vooral voor zenuwachtigheid zorgden. Stilte voor de storm, dus, waarbij voorzichtigheid de maat nam van een reeks beter dan verwachte winstcijfers uit de industriële sector. De storm luwde trouwens nadat Erik Thedeen, lid van de ECB, gouverneur van de Riksbank en dus een discipel van Lagarde. Die hield de mogelijkheid van een renteverlaging in de eerste helft van het jaar levend, gezien de daling van de inflatie.

En zo’n rentedaling is wenselijk. Kijkt u maar eens mee naar het Europese consumentenvertrouwen, dat ondanks een povere evolutie de toekomstige groei toch zou moeten kunnen schragen. Het Duitse vertrouwen zal zich in maart naar verwachting stabiliseren op een laag niveau, maar in Franrijk daalde het consumentenvertrouwen in februari door aanhoudende zorgen over de blijvend hoge inflatie. We maken in dat kader een bocht naar Nieuw-Zeeland, waar de centrale bank vannacht haar beleidsrente stabiel hield op 5,5%, ondertussen al goed voor de vijfde achtereenvolgende stabilisatie. En dat kan nog even zo blijven, ondanks de inflatie licht aan het dalen is.

Ook in de VS was er weinig om enthousiast over te worden. Het aantal bestellingen voor duurzame productiegoederen daalde in januari met 6,1% op maandbasis, meer dan de gevreesde terugval met 4,5%. De sterkste maandelijkse daling sinds april 2020 vindt zijn wortels in een erg zwakke transportsector, waar de orders voor materieel met 16,2% terugvielen. Verder blijken de bestellingen voor (niet-defensie) kapitaalgoederen en exclusief vliegtuigen amper 0,1% gestegen te zijn.

De goudprijs klokte gisteren op een status-quo af (2.028 dollar per ounce), omwille van een (licht) herstel van de Amerikaanse dollar (€1 = $1,0817). Maar dé winnaar in het segment van “Niets stinkt, dat blinkt” was al vroeg na het krieken van de dag bekend: de Bitcoin (57.914 dollar) tikte immers het hoogste peil in twee jaar aan, dankzij de grootste tweedaagse rally van 2024. Grote spelers blijken extra coins ingekocht te hebben, waarbij onder meer cryptobelegger MicroStrategy een extra 3.000 bitcoins insloeg voor 155 miljoen dollar. Ook kleinere rivaal ether genoot heel wat aandacht en overschreed gisteren voor het eerst sinds 2022 de grens van 3.200 dollar.

Afsluiten doen we met de glazen bol, en wel die van Morgan Stanley. Het beurshuis verhoogde gisteren zijn eindejaarsdoelstelling voor de Europese MSCI-index. Centraal staat een potente impuls van kunstmatige intelligentie (AI), een opleving van het aantal transacties en hoop op een “zachte landing” van de Amerikaanse economie. De index zou daarom niet langer kunnen landen op 2.115 punten, maar eerder op 2.230 punten, aldus de strategen van Morgan Stanley.

Op de economische kalender staat niet veel om wild van te worden. Wel interessant zijn de klein- en groothandelsvoorraadniveaus in de VS, naast de Europese economische vertrouwensindicatoren. Voor België staan er inflatiedata op het menu, terwijl de Nieuw-Zeelandse centrale bank met een rentebesluit op de proppen komt.

Bedrijfsresultaten komen er onder meer van Baidu, HP, Liberty Media, Monster Beverage, Salesforce, Snowflake, TJX, Acciona, Ageas, Amadeus IT, Aena ,Eiffage, Endesa, Freenet, Holcim, Endesa, EDP Renovables, Nel, Moncler, Scout24, UCB, Wendel, Worldline, UMG, Deceuninck, DEME, Just Eat Takeaway, Kendrion, …
Bron:"Bolero"
Ik leef als een kieken zonder kop en gedraag me soms zo. :oops:
Gebruikersavatar
Huismus
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2288
Lid geworden op: 29 nov 2021 11:53
Heeft bedankt: 336 maal
Is bedankt: 1161 maal

Re: Beurs vandaag / laatste beursnieuws

Bericht door Huismus »

Gebruikersavatar
Huismus
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2288
Lid geworden op: 29 nov 2021 11:53
Heeft bedankt: 336 maal
Is bedankt: 1161 maal

Re: Beurs vandaag / laatste beursnieuws

Bericht door Huismus »

Gebruikersavatar
charel01
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 5653
Lid geworden op: 06 nov 2021 09:52
Heeft bedankt: 8325 maal
Is bedankt: 6054 maal

Re: Beurs vandaag / laatste beursnieuws

Bericht door charel01 »

Mee m/d markt: 'Reality check'
De Europese en Amerikaanse inflatie-indicatoren moesten gisteren voor een realitycheck zorgen. De hoop was dat ze tot een verdere verfijning van de rentescenario’s zouden leiden, zowel van de ECB als de Federal Reserve.

En die Europese inflatie daalde op jaarbasis door gunstige basiseffecten, maar op maandbasis bleek dan weer eens te meer dat die daling verre van lineair was. De Franse inflatie steeg in februari met 0,9% op maandbasis, terwijl die in Duitsland met 0,6% toenam en Spanje positief verraste met een stijging met 0,4%. De Amerikaanse inflatie daalde namelijk exact zoals verwacht tot 0,3% op maandbasis, waarbij de kerninflatie op maandbasis het snelst steeg sinds januari 2023. De conclusie was snel gemaakt: de inflatie daalt, maar doet dat traag.

En dus schoven obligatiebeleggers de schatting voor de eerste rentedaling door de ECB nog verder door in de toekomst. De kortetermijnrente in Duitsland steeg kort na de publicatie van de inflatie met 5 basispunten tot 2,98%, maar viel nadien terug tot 2,89%. Ietwat verrassend daalde de Amerikaanse rente tot 4,25% op 10 jaar en 4,63% op 2 jaar. Voor beleggers is het inflatiesignaal duidelijk niet sterk genoeg om het begin van de renteverlagingscyclus van de Fed verder uit te stellen tot na juni.

De gematigde reactie op de rentemarkten trok het meeste enthousiasme uit de aandelenmarkten, al was er van pessimisme evenmin sprake. De beursindexen trappelden ter plaatse: de Euro Stoxx 600 index kreeg er 0,1% bij, terwijl de BEL20-index 1% van zijn waarde verloor en de Franse CAC40 0,3% lager dook. Op Wall Street klom het optimisme doorheen de dag, zodat de S&P500 bij de slotbel zelfs 0,5% hoger noteerde en de Nasdaq 0,9% aandikte. De grote econoom Yoda vatte het correct samen: “The Rentehoop Remains Strong In This One”.

Ook de dollar had er amper zin, want tegenover de euro was de minieme beweging (€1, $1,084) zelfs niet zichtbaar voor de James Webb-telescoop. Maar de Bitcoin blijft wél op weg naar de grootste maandwinst in meer dan drie jaar, waarbij een recordhoogte in zicht komt. Dat wordt geweten aan een toename van de cash die massaal in de recente goedgekeurde Amerikaanse ETFs wordt gepompt. De “cryptowinter” van 2022 is dus officieel over: de coin steeg eerst 3,4% tot 63.041 dollar om af te klokken op 61.554 dollar. Dat brengt de winst op maandbasis op net geen 50%, zodat ook concullega’s zoals ether en Solana werden meegetrokken.

Elders in de wereld was er ook nieuws die naam waardig. Zo groeide de Indiase economie in het vierde kwartaal van 2023 met 8,4% op jaarbasis, de sterkste toename op jaarbasis sinds het tweede kwartaal van 2022 en veel beter dan de verhoopte 6,6%. Meer nog: de groei in het derde kwartaal werd opgetrokken tot 8,1%. De particuliere consumptie dikte 3,5% aan tegenover 2,4% in het derde kwartaal, zodat de geschatte groei voor het jaar 2023/2024 opgevijzeld werd van 7,3% naar 7,6%.

De economische kalender kan vandaag heel wat in gang zetten. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke voorlopende indicatoren zoals de Amerikaanse ISM-indicator voor de dienstensector of de Chinese PMI-indicator voor zowel diensten als maakindustrie. Verder zijn er geconsolideerde Europese inflatiedata, omdat ook Italië met zo’n data op de proppen zal komen.

Minder belangrijk, maar daarom niet minder interessant zijn het Japanse consumentenvertrouwen en de Belgischewerkloosheidsdata. En voor wie écht tijd te veel heeft zijn er nog altijd speeches à volonté. Die komen vandaag onder meer uit de mond van de heren Bostic, Daly en Kugler van de Fed, of van Bank of England topman Pill.

Bedrijfsresultaten komen er vandaag onder meer van Kroger, Weibo, Hollysys, Aegon, Bucher Industries, Chr Hansen, Daimler Truck, EDP, IMCD, Kuehne & Nagel, Pearson, Rightmove, Aegon, Banimmo, Bekaert, belysse, Corbion en Heijmans.
Bron:"Bolero"
Ik leef als een kieken zonder kop en gedraag me soms zo. :oops:
Gebruikersavatar
Huismus
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2288
Lid geworden op: 29 nov 2021 11:53
Heeft bedankt: 336 maal
Is bedankt: 1161 maal

Re: Beurs vandaag / laatste beursnieuws

Bericht door Huismus »

Gebruikersavatar
Huismus
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2288
Lid geworden op: 29 nov 2021 11:53
Heeft bedankt: 336 maal
Is bedankt: 1161 maal

Re: Beurs vandaag / laatste beursnieuws

Bericht door Huismus »

Gebruikersavatar
charel01
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 5653
Lid geworden op: 06 nov 2021 09:52
Heeft bedankt: 8325 maal
Is bedankt: 6054 maal

Re: Beurs vandaag / laatste beursnieuws

Bericht door charel01 »

Mee m/d markt: 'Records na records'
De Europese Stoxx 600 index (+0,6%) bereikte op de eerste dag van maart een nieuwe recordhoogte én een zesde weekwinst op rij. De Duitse DAX won 0,3% om eveneens een nieuwe recordhoogte aan te tikken, terwijl ook de BEL20 meer dan 1% hoger afklokte. Op sectorniveau werden die winsten geschraagd door de rentegevoelige vastgoedsector (+1%), de energiesector (+1,3%) en de technologiebedrijven (+1,5%).

Zelfde beeld op Wall Street, waar de Nasdaq met 1,14% winst andermaal de gangmaker van dienst was. Chipmaker Samsung Electronics (+2%) en sectorgenoot vergelijkbare SK Hynix (+4,80%) schaarden zich bij forse winst voor onder meer AMD (+5%) en Micron Technology (+5%), waardoor de overkoepelende Philadelphia Semiconductor eveneens tekende voor een – jawel hoor - recordhoogte!

De aandeleninteresse wordt nog altijd aangezwengeld door de hoop dat de korte termijn rentetarieven zich opmaken voor een daling, naast optimisme omtrent bedrijfswinsten. Het feit dat de kerninflatie slechts traag daalt tot ietwat meer normale niveaus, dat er heel wat bedrijven met argusogen naar de winstontwikkeling in het voorjaar van 2024 kijken en dat de algemene economische groei nog lang laag zal blijven, werd en wordt strategisch genegeerd.

Wat dat wil zeggen voor het beleid van de centrale banken is vandaag meer onzeker dan op eender welk punt doorheen de voorbije zes maanden. De recente inflatiecijfers lagen immers boven verwachting, wat voor Goldman Sachs vrijdag al aanleiding was om haar prognose voor een renteverlaging door de ECB te verschuiven van april naar juni. Andere beurshuizen beginnen ondertussen te verwachten dat er geen renteverlagingen zullen komen in 2024. Dat is misschien wat overdreven negatief, maar de hoop van twee maanden geleden op 150 basispunten renteverlaging in 2024 ligt wél ver achter ons. Vrijdag stabiliseerden de 2- en 10-jaarsrentes in de VS en in Duitsland alvast. Stilte voor de storm? Niet echt. Gewoon stilte.

In Azië lieten beleggers de markten ook een beetje bekaaien. China en Hongkong etaleerden zo’n 0,3% verlies, maar dat komt er na een week met eindelijk nog eens mooie winsten. In Zuid-Korea noteert de index wel 1,3% hoger, dankzij winst voor de zwaargewichten in de chipindustrie. Die profiteren onder meer van verse data waaruit bleek dat de lokale exportgroei voor de vijfde maand op rij toenam.

Ook de Japanse Nikkei promoveerde zichzelf in de belangstelling, want de index sloopte vannacht de grens van 40.000 punten en zet zo zijn recente, snelle opmars onverstoord en onverminderd verder. Tot de winnaars behoren onder meer Advantest, een producent van testapparatuur voor chips met Nvidia als klant, en Tokyo Electron, producent van chipapparatuur. Shin-Etsu Chemical, dat siliciumproducten voor halfgeleiders produceert, steeg 2,2%.

Eindigen doen we met de Bitcoin. Die noteerde kort op haar hoogste punt in twee jaar, rond 64.285 dollar, aan het begin van de Aziatische dag. De absolute recordhoogte is nog altijd vastgeprikt op 68.999,99 dollar en dateert van november 2021. De stijging van de voorbije maand wordt voor het grootste deel geweten aan de goedkeuring van de Amerikaanse bitcoinfondsen, die de volumes stevig de hoogte hebben ingejaagd. Daarbovenop komt nog de nakende “halving”, iets waarvoor u best Google consulteert als u de exegese daarvan wil raadplegen.

Qua economisch nieuws moeten we het stellen met het Europese investeerdersvertrouwen over maart. Later deze week zijn de schijnwerpers gericht op het Amerikaanse arbeidsrapport over januari en de halfjaarlijkse beleidsrapporten van Federal Reserve topman aan het Congres. Naast andere belangrijke Amerikaanse indicatoren zoals de ISM Services PMI of het aantal vacatures, wordt natuurlijk ook erg uitgekeken naar de rentebesluiten van de ECB en de Bank of Canada.

Het beste moet deze week duidelijk nog komen, en dat is voor de bedrijfsresultaten niet anders. Die starten vandaag traag met onder meer naar Archer Daniels Midland, Seagen, Sohu.com, Evonik, Henkel en Smartphoto. Een rustige dag, en dat mag al eens.
Bron:"Bolero"
Ik leef als een kieken zonder kop en gedraag me soms zo. :oops:
reader
Beginnende poster
Beginnende poster
Berichten: 92
Lid geworden op: 04 dec 2023 15:43
Heeft bedankt: 20 maal
Is bedankt: 20 maal

Re: Beurs vandaag / laatste beursnieuws

Bericht door reader »

terug voor 60% in cash, ik wacht tot de volgende dip
Gebruikersavatar
Huismus
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2288
Lid geworden op: 29 nov 2021 11:53
Heeft bedankt: 336 maal
Is bedankt: 1161 maal

Re: Beurs vandaag / laatste beursnieuws

Bericht door Huismus »

Plaats reactie
Beleg tot 70% goedkoper met de nieuwe tarieven van Saxo Bank (klik voor info)

Beleg bij Trade Republic vanaf €1 in aandelen en ETF's en ontvang 4% rente op uw saldo (klik voor info)

Steun Beursforum.be en doe uw aankopen bij Bol.com via deze link. Gratis verzenden vanaf €20.