Word lid van het beste beursforum van de Benelux!

Minder advertenties (geen advertenties bij genoeg activiteit), abonneren op favoriete onderwerpen, toegang tot de chatbox, vragen stellen en kennis delen.

Waarom het beste beursforum van de Benelux? Naast de uitgebreide functies staan wij ook voor inhoudelijke en fatsoenlijke omgang met elkaar.

Binnen 1 minuut kunt u zich aanmelden.

Politiek (Europa)

Algemene en actuele financiële onderwerpen
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 14560
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1990 maal
Is bedankt: 2852 maal

Re: Politiek (Europa)

Bericht door nobody »

Onze grote leider heeft succes in Oekraine, zou hij daar als werkzoekende een nieuw jobke zoeken? ...misschien zal ik dan wel voor hem stemmen :up:

Premier De Croo krijgt staande ovatie bij toespraak in Oekraïne: "Europa moet meer en beter doen"

Denny Baert, Kathleen Heylen, Belga

De Europese lidstaten "moeten toegeven dat ze meer en beter moeten doen" om het Oekraïense leger te bevoorraden. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd tijdens een toespraak in het Oekraïense parlement in Kiev, waarvoor hij een staande ovatie kreeg. Samen met een schare Westerse leiders bracht de Belgische premier vandaag een bezoek aan Oekraïne omdat het precies twee jaar geleden is dat Rusland het land binnenviel.

Twee jaar nadat het Russische leger Oekraïne is binnengevallen, kampt het Oekraïense leger met een nijpend munitietekort. Dat beseft ook premier Alexander De Croo.

Als eerste minister van het land dat de Raad van de Europese Unie voorzit, bracht De Croo vandaag een bezoek aan Oekraïne. Daarbij werd hij vergezeld door Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Canadese premier Justin Trudeau.

Extra steun

Samen met dit Westerse gezelschap ging De Croo eerst naar een ceremonie op de luchthaven van Hostomel, waar twee jaar geleden de eerste grote slag uitgevochten werd tussen de legers van Oekraïne en Rusland.

Na die ceremonie trok De Croo naar de hoofdstad Kiev om er een bevlogen toespraak te houden in het Oekraïense parlement. Daarin loofde de premier de Oekraïners voor hun moed en sprak hij nadrukkelijk de Europese en Belgische solidariteit uit. En hij beloofde ook meer steun, beseffende dat het op dat vlak vooral mangelt.

Als uw soldaten zich vandaag moeten terugtrekken, is het niet omdat het hen aan moed maar aan munitie ontbreekt.

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"Als uw soldaten zich vandaag moeten terugtrekken, is het niet omdat het hen aan moed, maar aan munitie ontbreekt", zo sprak De Croo in het halfrond. "Als uw piloten vandaag geen overmacht hebben in het Oekraïense luchtruim, is het niet omdat ze niet de nodige vaardigheden, maar omdat ze niet genoeg gevechtsvliegtuigen hebben."

"En als we er vandaag niet in slagen u te voorzien in wat u nodig heeft, dan moeten we toegeven dat we meer moeten doen, en beter." Woorden die onthaald werden op een staande ovatie.

Een week geleden kondigde Denemarken nog aan dat het al zijn artilleriegranaten aan Oekraïne wil geven. De vraag is: zullen en kunnen ook andere EU-lidstaten extra steun leveren, nu de Oekraïense strijdkrachten duidelijk nood hebben aan extra munitie en luchtafweer?

Want door bezuinigingen op defensiebudgetten hebben vele Westerse landen, waaronder België, maar kleine voorraden.

Volgens De Croo hebben de EU-lidstaten allemaal een aantal pistes uitgewerkt "en elke steen omgekeerd om te kijken wat we kunnen doen om versneld wapens te kunnen leveren aan de Oekraïners die aan het front staan".

Bevroren tegoeden

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen deed dezelfde beloften als De Croo. Volgens haar zal het Oekraïense verzet "blijven verrassen" en zal Europa munitie blijven sturen en soldaten blijven opleiden "zolang als dat nodig is". De vraag is of dit op korte termijn ook maar enigszins mogelijk is.

Wat Europa wél zeker kan geven, is financiële steun. Zo lieten De Croo en Von der Leyen vandaag weten dat de Europese Commissie in de komende weken met een voorstel komt om de winsten op de in de EU bevroren Russische tegoeden te kunnen inzetten voor de heropbouw van Oekraïne.

Van alle in de EU bevroren Russisch geld staat ongeveer 95 procent in België geparkeerd. Ons land pleit al maanden voor een juridisch sluitend systeem om de winsten op dat kapitaal in Oekraïne te kunnen inzetten. "Eén land zal de heropbouw van Oekraïne betalen, en dat is Rusland", zei premier De Croo.

"Oekraïne is dankbaar voor elk steunpakket, elk sanctiepaket, elke nieuwe stap", zei de Oekraïense president Zelenski op zijn beurt. "Poetin moet verliezen, zoals hij in Hostomel heeft gedaan."

Voor Von der Leyen is het bezoek vooral symbolisch van grote waarde. "We hebben recent nog belangrijke financiële steun aangekondigd, maar het is ook heel belangrijk om onze morele steun te tonen. Deze reis is een kans om alle aspecten van de Europese steun aan Oekraïne te bespreken", zo zei Von der Leyen. "Ik kom hier om het uitzonderlijke verzet van het moedige Oekraïense volk te vieren."

De Europese Unie heeft sinds het begin van de oorlog meer dan 88 miljard euro steun aan Oekraïne geleverd, waaronder bijna 30 miljard euro militair. De Belgische regering kondigde in oktober de oprichting van een fonds van 1,7 miljard euro aan, bedoeld voor de aankoop van militaire uitrusting, humanitaire hulp en de heropbouw van het land.

Hoe begon de oorlog in Oekraïne?

De Russische invasie van Oekraïne begon vroeg in de ochtend van 24 februari 2022. President Vladimir Poetin kondigde een "speciale militaire operatie" aan om Oekraïne te "demilitariseren en denazificeren". Vanuit Rusland vielen grondtroepen Oekraïne binnen en werden kruisraketten afgevuurd. De Oekraïense president Volodimir Zelenski kondigde de staat van beleg af.

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne liepen al jaren op. Al in 2014 bezette Rusland de Krim, het strategisch en symbolisch belangrijke schiereiland in het oosten van Oekraïne dat grenst aan Rusland. De dreiging van een escalatie was nooit veraf. In 2021 begon Poetin met een grote, militaire troepenopbouw langs de grens.

Op 21 februari 2022 erkende Poetin de twee separatistische volksrepublieken Donetsk en Loegansk op Oekraïens grondgebied als onafhankelijke staten. Hij stuurde er onmiddellijk militairen naartoe onder het mom van een "vredesmissie". Drie dagen later was de inval een feit, ondanks grote, internationale druk.

De Russische invasie veroorzaakte de grootste vluchtelingencrisis in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 8 miljoen Oekraïners ontvluchtten het land en een derde van de Oekraïense bevolking raakte ontheemd.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/02/24 ... -na-het-b/
Gebruikersavatar
Lieve16
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 4103
Lid geworden op: 06 nov 2021 11:08
Heeft bedankt: 5490 maal
Is bedankt: 8237 maal

Re: Politiek (Europa)

Bericht door Lieve16 »

Van de Noordpool tot de evenaar: Europa staat overal met de billen bloot

Joegoslavië, het Midden-Oosten, de Krim, Libië, en nu Oekraïne, Gaza en de Houthi’s: de afgelopen drie decennia kwamen aan de lopende band kruitvaten tot ontploffing rond de Europese buitengrenzen. Het is vijf over twaalf voor Europa, maar het oude continent slaapt liever voort, schrijft Jonathan Holslag.

JONATHAN HOLSLAG 24 februari 2024, 03:01

In het voorjaar van 2018 nam ik in Berlijn deel aan een overleg over de gevolgen van de verkiezing van Donald Trump voor de Europese veiligheid. Diplomaten buitelden bijna schuimbekkend over elkaar heen. Een schande was het, de neerbuigendheid van de nieuwe Amerikaanse president. Een grote bedreiging vormde het, de mogelijke terugtrekking van de Verenigde Staten uit het NAVO-bondgenootschap. Dit was hét moment waarop de Europese Unie haar afhankelijkheid van de Amerikaanse militaire macht moest afbouwen. Europa moest, zo klonk het unisono in de vergaderzaal, meer investeren in defensie en zelf meer instaan voor zijn veiligheid.

In de volgende jaren gebeurde er… bitter weinig. Het aandeel van de Europese landen van de defensie-uitgaven binnen de NAVO bleef op ongeveer 26 procent hangen.

UITPUTTING
Wat die futloze frustratie betreft, was Europa niet aan zijn proefstuk toe. Tijdens de oorlogen in het voormalige Joegoslavië kwamen de Europeanen ook al met de billen bloot te staan. Zonder Amerikaanse inlichtingen en luchtsteun had de wereld wellicht alleen maar machteloos kunnen toekijken op de moorddadige opmars van de Serviërs en hun milities.

Het Verdrag van Maastricht van 1993 legde vast dat Europa een eigen buitenlands en veiligheidsbeleid moest voeren en nadien beslisten de lidstaten dat Europa een volwaardige militaire pijler binnen de NAVO moest vormen. In 1998 verklaarden Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk dat de Unie het zelfstandig vermogen moest opbouwen, ‘gesteund door geloofwaardige militaire macht’. Er zou een Europese interventiemacht komen van maar liefst 60.000 manschappen. Maar in plaats van de Europese militaire macht te verstevigen, gebeurde het omgekeerde. Het aandeel van de defensie-uitgaven in het Europese bruto binnenlands product daalde tijdens de Joegoslavië-oorlogen (1991-2001) van 2,5 naar 1,5 procent.

De terreuraanslagen van 2001 waren een nieuwe klap, en zeker de machteloosheid waarmee de Europeanen in de volgende jaren moesten toekijken hoe de Amerikanen met vervalste bewijzen de invasie van Irak inzetten. Premier Guy Verhofstadt trok hard van leer. “Er bestaat geen twijfel over dat de Europese publieke opinie een Europese defensie wil.”

Opnieuw gebeurde nadien weinig. De eerste Europese veiligheidsstrategie van 2003 legde de nadruk op zachte macht. De teneur in die tijd was vooral dat een multipolaire wereld, een wereldorde met meerdere grootmachten dus, de vreedzame samenwerking zou bespoedigen. Europa mobiliseerde zogenoemde gevechtsgroepen, maar zij werden nooit ingezet, ondanks nieuwe humanitaire tragedies, zoals in Congo. In de jaren die volgden op de invasie in Irak bleef het defensiebudget als aandeel van het Europese bbp dalen. De combinatie van financiële bloedarmoede, politieke desinteresse en de aanzienlijke inzet in de strijd tegen terrorisme leidden tot uitputting.

In 2011 werd Europa opnieuw met zijn militaire impotentie geconfronteerd, toen de Franse president Sarkozy aanstuurde op een nogal onbesuisde interventie in Libië. Hij en zijn Europese bondgenoten konden opnieuw niets uitrichten. Meer dan een decennium na het einde van de Joegoslavië-oorlogen stond Europa zwakker dan ooit. Drie jaar later volgde de annexatie van de Krim. Europese leiders schreeuwden het uit; inlichtingendiensten en diplomaten waarschuwden dat de Russische dreiging nog niet geweken was. Toch bleef het Europese defensiebudget als aandeel van het bbp dalen.

In ons land gaven de regeringen-Leterme, -Di Rupo en -Michel de doodsteek aan de inzetbaarheid van het Belgische leger. Tussen 2011 en 2018 daalde ons defensiebudget met ruim 600 miljoen euro en verdwenen er opnieuw 8.000 soldaten. De factuur van grote aankopen als de F-35’s schoven ze naar de volgende regering door.

Russische soldaten op de archipel Frans Jozefland in de Noordelijke IJszee. Terwijl het land van president Poetin in een rotvaart militaire steunpunten uitbouwt, is de Europese aanwezigheid in het Noordpoolgebied verwaarloosbaar. Beeld EMILE DUCKE / NYT
Russische soldaten op de archipel Frans Jozefland in de Noordelijke IJszee. Terwijl het land van president Poetin in een rotvaart militaire steunpunten uitbouwt, is de Europese aanwezigheid in het Noordpoolgebied verwaarloosbaar.Beeld EMILE DUCKE / NYT
Daarna volgden Trump en een nieuwe Russische invasie. Trump dwong de Europeanen om meer uit te geven. Tussen 2018 en 2021 klommen de Europese defensie-uitgaven met ongeveer 12 procent. Maar het onevenwicht met de Verenigde Staten bleef bestaan en is zelfs groter geworden. Over welke regio of welk militair domein het ook gaat, Europa is een kasplantje. Haal de Amerikaanse stok weg en het zakt als een slappe hoop in elkaar.

Laten we de geopolitieke kaart afspeuren, te beginnen in het noorden van de Atlantische Oceaan. Vanuit Moermansk ontplooien de Russen hun onderzeeboten met kernraketten in de omliggende oceanen. Die onderzeeboten zijn cruciaal in de Russische nucleaire afschrikking. Aangezien veel Europese landen hun maritieme patrouillevliegtuigen hebben verkocht en hun onderzeebootbestrijding hebben afgebouwd, zijn het vooral Amerikaanse P-8-patrouillevliegtuigen en nucleaire aanvalsonderzeeboten die de Russen daar in de gaten houden.

Verder naar het poolgebied: ook tijdens de oorlog in Oekraïne hebben de Russen daar in een rotvaart militaire steunpunten gebouwd. Die helpen Moskou greep te krijgen op de grondstoffen en doorvaart in de Noordelijke IJszee. Ze zijn ook van tel bij het bespioneren en verstoren van satellietcommunicatie, omdat de afstand tussen de baan van die tuigen en de aarde nu eenmaal kleiner is in de poolgebieden. Hoewel ook enkele Europese landen territoriale aanspraken maken op het Noordpoolgebied, zijn het wederom de Amerikanen die daar weerstand bieden.

Als we naar het zuiden afzakken, kunnen we kort zijn. Zonder Amerikaanse steun zaten de Russen nu wellicht in Kiev en hadden zij hun slagkracht misschien al elders ingezet. De Amerikanen dragen misschien voor een klein stuk mee de verantwoordelijkheid voor de Russische frustratie, vooral door voortvarende uitspraken van president George W. Bush destijds, maar dat vergoelijkt geen landjepik. En de Amerikanen zijn bovendien de enige factor geweest die meer Russisch landjepik hebben voorkomen.

Via de Zwarte Zee belanden we in de Levant. Daar zijn het de Amerikanen die de Turken zo nu en dan wat intomen. De verstandhouding met Israël is complex. Washington blijft zonder twijfel de beschermheer van Israël, en ondanks interne druk laat het premier Benjamin Netanyahu veel ruimte. Dat is allemaal zeer frustrerend voor Europa, maar de kern van die frustratie blijft opnieuw Europa’s eigen zwakte. Niemand in de regio neemt Europa echt ernstig in het veiligheidsgebeuren, omdat het ook helemaal geen vermogen heeft. Hier en daar hoor je dan dat Europa misschien juist als zachte macht een verschil kan maken, maar in het Midden-­Oosten geldt slechts één taal: die van ideologie, cash en hard power.

POORT
De Rode Zee dan. De dreiging van de Houthi’s is allang bekend, en toch lag er op het moment van de eerste aanvallen tegen burgerschepen één gevechtsklaar Europees marineschip in de buurt. Het waren de Amerikanen die met een zestal destroyers de meeste aanvallen afsloegen. Pas twee maanden na de eerste incidenten beslisten Europese landen enkele fregatten te sturen, waarbij de vraag vooral blijft in welke mate die Europese schepen ook zijn uitgerust om aanvallen met drones en raketten af te slaan. De meeste Europese landen kunnen alleen maar dromen van een salvo SM-6-raketten – goed voor 4 miljoen dollar per stuk – om vijandige projectielen af te weren. Europa heeft gewoon veel te weinig fregatten en nog veel minder raketten om met die fregatten in een vijandige omgeving te opereren.

Een Houthi-strijder houdt in de Rode Zee een Israëlisch schip tegen, op deze muurschildering in Sana'a, Jemen. Het zijn vooral de Amerikanen geweest die met een zestal destroyers de meeste aanvallen op burgervaartuigen hebben afgeslagen. Beeld ANP / EPA
Een Houthi-strijder houdt in de Rode Zee een Israëlisch schip tegen, op deze muurschildering in Sana'a, Jemen. Het zijn vooral de Amerikanen geweest die met een zestal destroyers de meeste aanvallen op burgervaartuigen hebben afgeslagen.Beeld ANP / EPA
Ook in Afrika zijn het de Amerikanen die een oogje in het zeil houden. Terwijl de Fransen door de putschisten in Mali en Niger zijn buitengeknikkerd, hebben de Amerikanen een enorme basis in Agadez, in het noorden van Niger, nabij Algerije en Libië. Dit is letterlijk de poort tussen de Sahel, de Sahara en Noord-Afrika, een cruciale draaischijf voor terroristen, smokkelaars en migratie. Vanuit Agadez zijn de Amerikanen minstens in staat om de buurt met drones in de gaten te houden en zo nu en dan een flitsoperatie tegen acute dreigingen te lanceren. Europeanen zijn er, behalve een Europees vluchtelingenkantoortje, in de verste verte niet te bespeuren.

En zo belanden we opnieuw in de Atlantische Oceaan, deze keer langs een andere poort tot Europa: de zogenoemde Highway 10, een smokkelroute die langs de tiende breedtegraad van Venezuela naar West-Afrika loopt. Enorm veel drugs komen Europa binnen via deze zeesnelweg, die aan wal gaat in landen als Senegal en vervolgens via Noord-Afrika en de Middellandse Zee de waar in Europa afzet. De Amerikanen zijn hier opnieuw de grote speler, op het eiland Ascension, bijvoorbeeld, maar ook meer naar het noorden, op de Azoren.

KLOOF
Boven dit hele speelveld spant zich de Amerikaanse nucleaire paraplu, ongeëvenaarde satellietcapaciteit en dominantie over zowat het hele cyberdomein. Die dominantie wordt mee in stand gehouden door zo’n 95 miljard dollar die alleen al de Amerikaanse overheid in militair onderzoek en ontwikkeling pompt. Ter vergelijking: in de EU is dat volgens het Europees Defensieagentschap amper 3,5 miljard. Dat heeft tot een enorme technologische kloof geleid. Het dichten daarvan vraagt fenomenale inspanningen.

Zelfs voor de meest rabiate trans-Atlantist wordt een sterkere Europese defensiepijler onontbeerlijk. We weten immers al vele jaren dat de Verenigde Staten ultiem vooral naar Oost-Azië kijken. Alleen al om die geopolitieke kentering moet Europa zich erop voorbereiden om meer verantwoordelijkheid te nemen. Tezelfdertijd hoeven we ook niet te verwachten dat de Europese veiligheidsomgeving vreedzamer zal worden als de Amerikanen hun aanwezigheid daar ooit afbouwen. Of denken we echt dat Rusland, Iran, Israël, Turkije en dergelijke landen plots vredelievender zullen worden als Europa het ooit zonder de ruggensteun van Washington moet doen?

De vraag blijft of we onze les na de meest recente crisis werkelijk geleerd hebben. Ik durf dat nog steeds te betwijfelen.
Er is slechts één weg naar het geluk en dat is ophouden met je zorgen te maken over dingen waar je geen invloed op hebt.
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 14560
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1990 maal
Is bedankt: 2852 maal

Re: Politiek (Europa)

Bericht door nobody »

EU adopts euro instant payments rules to take on Visa, Mastercard

BRUSSELS (Feb 26): The European Union (EU) Council on Monday adopted rules to make instant payments in the euro currency fully available round-the-clock in a move it expected to help European payments companies compete against US firms Visa and Mastercard.

The new regulation will allow customers to transfer euro-denominated money within 10 seconds at any time, including outside business hours, not only within the same country but also to another EU member state, the EU Council said.

Currently, payments using existing cards and deposits can take several business days.

The Council added that the new rule would factor in countries outside of the eurozone economic bloc.

"The new rules will improve the strategic autonomy of the European economic and financial sector as they will help reduce any excessive reliance on third-country financial institutions and infrastructures," the EU Council said in a statement.

The EU has been working on reforms to prise open a payments market long dominated by banks and US firms Visa and Mastercard, which are now being challenged by fintechs that offer rival services using data from customers' bank accounts.

https://theedgemalaysia.com/node/702417
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 14560
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1990 maal
Is bedankt: 2852 maal

Re: Politiek (Europa)

Bericht door nobody »

Die politiekers denken echt dat ze het warmwater gaan uitvinden, ze willen een oorlogseconomie maar beseffen niet dat ze daarvoor de zware industrie nodig hebben en die hebben we niet meer, ze hebben ze zelf afgebouwd! :oops:


"Europa moet overschakelen naar een oorlogseconomie"

Volgende week presenteert Thierry Breton, de EU-commissaris voor de interne markt, de eerste strategie voor de uitbouw van een sterke Europese defensie-industrie.

"We moeten van paradigma veranderen en overschakelen naar een oorlogseconomie", zo sprak Breton woensdag. "Met onze steun moet de Europese defensie-industrie meer risico’s nemen. Daarover gaat deze nieuwe strategie. We zijn erin geslaagd om onze industriële basis voor de productie van munitie op te voeren tot 1 miljoen granaten per jaar. In 2025 zal dat 2 miljoen zijn."

Volgens Breton moet meer worden geïnvesteerd in "alle militaire uitrusting die we nodig hebben voor onze veiligheid." Hij denkt daarbij aan een bedrag van 100 miljard euro.

Ook volgens Ursula von der Leyen, voorzitster van de Europese Commissie, moet Europa zich beter voorbereiden op een oorlogsdreiging die volgens haar niet imminent is, maar ook niet onbestaande is. Zij pleitte voor het Europees Parlement dan ook voor meer investeringen in defensie: "We moeten meer geld uitgeven, het beter uitgeven én Europees uit­geven."

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/ ... 7a52&ei=17
Gebruikersavatar
quince
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1502
Lid geworden op: 23 jan 2022 19:26
Heeft bedankt: 1099 maal
Is bedankt: 1794 maal

Re: Politiek (Europa)

Bericht door quince »

De Duitse bondskanselier Olaf (cum ex) Scholz onthult geheime informatie en de NAVO-partners zijn verontwaardigd. :lol:
Scholz heeft officieel gezegd dat Britse en Franse troepen in Oekraïne opereren en daar doelwitprogrammeringen voor de Scalp en Shadow raketten uitvoeren.
Scholz had een ernstige technische fout gemaakt, zei de Duitse veiligheidsexpert Maximilian Terhalle aan de dpa. "Hij heeft de bijl gelegd aan de cohesie van de NAVO" en heeft de samenwerking met Oekraïne in gevaar gebracht.
Het was een grove fout, inlichtingenbevindingen van de naaste bondgenoten publiek te maken. (...)

29/02/2024 - Geheimdienst-Infos verraten? Sicherheitsexperte entsetzt von Scholz (merkur.de)
Z28.310
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 14560
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1990 maal
Is bedankt: 2852 maal

Re: Politiek (Europa)

Bericht door nobody »

Ach, vandaar de speech van Putin:

Putin threatens Nato with nuclear war if they send troops to Ukraine

The Telegraph

Vladimir Putin told Nato countries on Thursday they risked nuclear conflict if they sent troops to Ukraine, adding that Russia must strengthen its western military district after Finland and Sweden’s admission to the Atlantic alliance.

The United States and key European allies this week said they had no plans to send ground troops to Ukraine, after France hinted at the possibility.


Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 14560
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1990 maal
Is bedankt: 2852 maal

Re: Politiek (Europa)

Bericht door nobody »

George Galloway is blijkbaar terug verkozen in het Britse parlement, we gaan daar nog vuurwerk zien :up: :lol:
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 14560
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1990 maal
Is bedankt: 2852 maal

Re: Politiek (Europa)

Bericht door nobody »

Rusland zou gesprekken tussen Duitse officieren afgeluisterd hebben, bondskanselier Scholz kondigt grondig onderzoek aan

Het gaat over fragmenten van gesprekken tussen generaals over de levering van Taurus-raketten aan Oekraïne. Dat is een discussie die in Duitsland al een tijd aan de gang is. Kanselier Scholz wil ze voorlopig niet leveren, om te vermijden dat Duitsland te hard in de oorlog betrokken zou worden. Taurus-raketten kunnen doelwitten raken tot op 500 kilometer met grote precisie.

De militairen bespreken die kwestie in de gelekte gesprekken. De echtheid van de opnames kon niet meteen geverifieerd worden, maar het Duitse ministerie van Defensie heeft ondertussen bevestigd dat het gesprek waaruit Russische media fragmenten citeren, wel degelijk heeft plaatsgevonden.

Het gesprek bevat ook een politiek gevoelige verwijzing naar het Verenigd Koninkrijk, dat in het kader van de ontplooiing van hun Storm Shadow-kruisraketten in Oekraïne "een aantal mensen op het terrein" zou hebben.

In Duitsland bestaat nu de vrees dat dit wellicht niet het enige gesprek is dat de Russische geheime diensten hebben afgeluisterd.

Bondskanselier Scholz reageerde vanmiddag kort op de zaak vanuit Rome, waar hij een gesprek had met paus Franciscus. "Dit is een heel ernstige zaak en dat is de reden waarom ze nu het voorwerp vormt van een zeer minutieus, diepgaand en snel onderzoek", zegt hij.

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/ ... 1b19&ei=10
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 14560
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1990 maal
Is bedankt: 2852 maal

Re: Politiek (Europa)

Bericht door nobody »

EU weldra een gouden kooi naar Chinees model?

Het Europees Parlement is afgelopen donderdag akkoord gegaan met de invoering van een digitaal identiteitsbewijs voor Europese burgers. In de reguliere media is hier amper iets over verschenen. Nochtans is het mijn inziens wel een belangrijk gegeven dat het leven van Europese burgers in de nabije toekomst drastisch kan veranderen.

Het Europees Parlement stemde met 335 stemmen vóór de resolutie om een Europees digitaal identiteitsbewijs te ontwikkelen. 190 Europarlementariërs stemden tegen, 31 onthielden zich van stemming. Met de stemming is de weg bijna vrij om dit vehikel binnenkort uit te rollen. Het voorstel moet enkel nog door de Europese Raad van Ministers maar u moet er niet aan twijfelen of het daar makkelijk zal passeren. Onze excellenties staan immers te popelen om dit aan de Europese burgers op te leggen. De EU werd ooit opgericht om onder andere makkelijker te kunnen reizen zonder controles. Als we echter niet oppassen wordt het op deze manier een gouden kooi. Een controlemaatschappij naar Chinees model.

De tekst van de aangenomen resolutie benadrukt dat de digitale identiteitswallet op vrijwillige basis moet blijven bestaan. Een nobel streven. Ware het niet dat de recente geschiedenis ons leert om sceptisch te zijn over dergelijke beloftes. Herinnert u zich nog de belofte van vrijwillige vaccinatie aan het begin van de coronapandemie? Nadien werden QR-codes verplicht die als een moderne vorm van discriminatie werden gebruikt. Het pad van vrijwilligheid lijkt vaak een gladde helling te zijn waarlangs de individuele vrijheden naar beneden glijden terwijl de overheid haar grip versterkt.

Het is niet moeilijk om de potentiële gevaren van een verplicht en wijdverspreid digitaal identiteitsbewijs te zien. Allereerst is er de kwestie van privacy. In een tijdperk waarin gegevens het nieuwe goud zijn moeten we ons afvragen wie toegang heeft tot de informatie die in deze digitale portemonnees wordt opgeslagen. Hoe kunnen we er zeker van zijn dat onze persoonlijke gegevens veilig zijn voor hackers, bedrijven of zelfs overheden die ze kunnen gebruiken voor surveillance of andere doeleinden?

Daarnaast roept het vrijwillig gebruik van deze digitale identiteitsbewijzen belangrijke vragen op over gelijke toegang tot essentiële diensten. Zullen we binnenkort degenen die ervoor kiezen om geen digitale identiteitswallet te gebruiken uitsluiten van basisvoorzieningen zoals zorg, onderwijs of werkgelegenheid? Het is naïef om te denken dat een dergelijk systeem geen tweedeling in de samenleving zal veroorzaken. Waarbij degenen die zich digitaal conformeren worden beloond en degenen die dat niet doen worden gestraft.

Willen we echt leven in een samenleving waarin onze bewegingen, transacties en interacties voortdurend worden gecontroleerd en geanalyseerd door een alziend digitaal oog?

We moeten bovendien erkennen dat de invoering van een Europees digitaal identiteitsbewijs een enorme stap is in de richting van een meer gecentraliseerde controle over onze persoonlijke levens. Terwijl nationale regeringen en supranationale organisaties hun greep op onze digitale aanwezigheid versterken, moeten we ons afvragen waar de grens ligt tussen veiligheid en vrijheid. Willen we echt leven in een samenleving waarin onze bewegingen, transacties en interacties voortdurend worden gecontroleerd en geanalyseerd door een alziend digitaal oog?

Het is eveneens overduidelijk dat Europese leiders van plan zijn verschillende aspecten te koppelen aan deze Europese ID. Eerder dit jaar liet Ursula von der Leyen al doorschemeren dat ze dit jaar nog de eerste stappen wil zetten om elke Europese burger een CO2-budget toe te kennen. Tegelijkertijd wordt er ijverig gewerkt aan CBDC (Central Bank Digital Currency oftewel de Europese digitale munt). Met de integratie van al deze elementen in je digitale portemonnee doemt het dystopisch beeld op van de totale overheidscontrole uit George Orwell's '1984'. In China is dat vandaag al een feit, met de digitale munt gekoppeld aan de verplichte digitale ID. Als men daar bijvoorbeeld te snel met de wagen rijdt trekt het camerasysteem automatisch een boete af van het saldo in de digitale wallet.

Laat ons hopen dat meer en meer burgers beseffen dat dit gegeven niet zonder gevaar is. Hoewel ik niet wil beweren dat het einde nabij is, pleit ik wel voor grote voorzichtigheid. We moeten ervoor waken dat onze vrijheden en privacy niet worden geofferd op het altaar van technologische vooruitgang. Het is immers niet de technologie op zich die goed of slecht is, maar de wijze waarop wij ervoor kiezen dit in te zetten. We moeten blijven strijden voor de bescherming van onze vrijheden en privacy. Hannah Arendt waarschuwde enkele decennia geleden al dat het volgende totalitaire systeem niet zal worden geleid door bruinhemden maar door saaie bureaucraten en technocraten. Laten we trachten te voorkomen dat deze nachtmerrie werkelijkheid wordt.

https://p-magazine.com/nl/articles/eu-w ... nees-model
Gebruikersavatar
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 14560
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 1990 maal
Is bedankt: 2852 maal

Re: Politiek (Europa)

Bericht door nobody »

Zwitsers stemmen in met "13e maand" bij pensioen

Meer dan 58 procent van de stemgerechtigde Zwitsers nam deel aan het referendum, en een duidelijke meerderheid (58,2 procent) toonde zich voorstander van een bijkomende pensioenuitkering. Ook een meerderheid van de Zwitserse kantons (16 van de 26) stemde voor. Dat was een vereiste voor een goedkeuring van het voorstel.

Het is de eerste keer dat de Zwitsers bij een volksbevraging "ja" zeggen op een voorstel van de vakbonden. De jaarlijkse 13e maand pensioenuitkering, vergelijkbaar met de 13e maand salaris voor veel werkenden in Zwitserland, was een voorstel van vakbonden genaamd "Beter genieten van je pensioen". De linkse partijen steunden het initiatief.

Concreet wordt een uitkering gevraagd bovenop het wettelijk pensioen. Het bedrag van die uitkering moet gelijk zijn aan de maandelijkse uitkering. Dat komt neer op een pensioenverhoging van 8,3 procent per maand.

De Zwitserse regering toonde zich op voorhand geen voorstander en beweerde dat de voorgestelde pensioenverhoging meer dan 4 miljard euro per jaar zou kosten. Ze waarschuwde dat een goedkeuring belastingverhogingen zou vereisen en de financiële stabiliteit van het socialezekerheidssysteem zou kunnen bedreigen.

"Historisch"
Pierre-Yves Maillard, voorzitter van de Zwitserse Vakbondsfederatie (SGB), die pleitte voor een "ja", merkte op: "We gaan feestvieren! Het is historisch." Hij benadrukte dat er, net als overal, in Zwitserland sprake is van een koopkrachtcrisis en dat ook het levensonderhoud van gepensioneerden steeds duurder wordt.

Hoe de zogenaamde "13e rente AVS (Assurance-vieillesse et survivant)" moet georganiseerd worden, moet nog bepaald worden. Regering en parlement komen daarbij aan zet. Hierover zegt het voorstel van de bonden immers niets. Ofwel is er een jaarlijkse uitkering, ofwel een overeenstemmende verhoging van het maandelijks pensioen.

Tijdens het referendum lag ook een voorstel op tafel om de pensioenleeftijd geleidelijk te verhogen van 65 naar 66 jaar, maar dat idee werd verworpen. Bijna 3 op de 4 stemde tegen.

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/ ... d6e1&ei=35
Plaats reactie
HTML Button Generator