✅ Word lid van het beste beursforum van de Benelux!
Minder advertenties (geen advertenties bij genoeg activiteit), abonneren op favoriete onderwerpen, toegang tot de chatbox, vragen stellen en kennis delen.
Waarom het beste beursforum van de Benelux? Naast de uitgebreide functies staan wij ook voor inhoudelijke en fatsoenlijke omgang met elkaar.
Binnen 1 minuut kunt u zich aanmelden.
Politiek (internationaal)
- Leuteraar69
- Beginnende poster
- Berichten: 74
- Lid geworden op: 02 feb 2025 13:20
- Heeft bedankt: 94 maal
- Is bedankt: 72 maal
-
- Ervaren poster
- Berichten: 572
- Lid geworden op: 03 feb 2023 10:15
- Heeft bedankt: 652 maal
- Is bedankt: 482 maal
Re: Politiek (internationaal)
Wat als hij zou weten dat onze Majesteit Prins Laurent zo effkes 300.000,00 € per jaar krijgt?
-
- Regelmatige poster
- Berichten: 109
- Lid geworden op: 02 mei 2023 11:24
- Heeft bedankt: 49 maal
- Is bedankt: 42 maal
Re: Politiek (internationaal)
De Amerikanen zijn gek geworden maar met Amerika als grootste steun begrijp ik ergens wel dat zij nu ook willen bepalen hoe een oplossing tot stand kan komen.
VS-gezant ziet geen plek voor Europa aan onderhandelingstafel over Oekraïne https://www.nu.nl/buitenland/6346071/vs ... raine.html
VS-gezant ziet geen plek voor Europa aan onderhandelingstafel over Oekraïne https://www.nu.nl/buitenland/6346071/vs ... raine.html
-
- Regelmatige poster
- Berichten: 243
- Lid geworden op: 31 mei 2024 14:24
- Heeft bedankt: 104 maal
- Is bedankt: 118 maal
Re: Politiek (internationaal)
Mitchell schreef: ↑15 feb 2025 18:38 De Amerikanen zijn gek geworden maar met Amerika als grootste steun begrijp ik ergens wel dat zij nu ook willen bepalen hoe een oplossing tot stand kan komen.
VS-gezant ziet geen plek voor Europa aan onderhandelingstafel over Oekraïne https://www.nu.nl/buitenland/6346071/vs ... raine.html
Maar voor de veiligheid kan Europa zorgen.
Ik weet niet wat voor leiders het zijn in Europa je zou denken als ze niet snel met een nieuwe strategie komen dan denk je het zijn gekke henkies.
Eerst maar eens afwachten hoe dit gaat ontwikkelen.
Europa weer de rekening daar zullen ze niet blij mee zijn.
Defensie kosten kunnen met nieuwe begrotingsregels er buiten worden gehouden etc etc.
Schulden hoger en hoger en het volk zal vroeg of laat de rekening krijgen.
Ik snap niet dat Europa zich zo onderdanig gedraagt.
Je zou denken ze hebben toch zelf ook een mening.
We wachten af wat er komen gaat.
Groet.
- cherami
- Regelmatige poster
- Berichten: 329
- Lid geworden op: 03 dec 2024 09:45
- Heeft bedankt: 181 maal
- Is bedankt: 511 maal
Re: Politiek (internationaal)
Uit de Standaard ....
De Standaardopinie Verenigde Staten
Donald Trump is bezig een complete staatsgreep te plegen
Donald Trump is zowat de reïncarnatie van Richard Nixon.
De rechterlijke macht weert zich moedig tegen alle ongrondwettelijke beslissingen van Trump, maar die negeert dat straal. Alleen het Supreme Court kan hem tegenhouden, denkt Frans Verhagen.
Frans VerhagenAmerikajournalist, auteur van De Amerikaanse president.
Vandaag om 02:00
Volgens vicepresident J.D. Vance hoeft president Donald Trump zich niets aan te trekken van rechterlijke uitspraken. Als de rechterlijke macht bijvoorbeeld zou beslissen dat de staatsgreep van Trump en Elon Musk de Amerikaanse rechtsstaat schendt, dan kan de president dat gewoon negeren.
Daarmee lapt Vance het Amerikaanse systeem van checks-and-balances tussen de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht aan zijn laars. Wel verwoordt hij de visie achter het recente beleid: dat de uitvoerende macht een allesoverstijgende greep op de Amerikaanse overheid heeft en dat het Congres noch de rechterlijke macht de president kan intomen.
Die expansieve visie roept de vraag op hoeveel macht een president eigenlijk heeft. Richard Nixon had er wel een mening over. “Als de president het doet, kan het niet illegaal zijn”, zei hij in een interview met de Britse journalist David Frost, drie jaar na zijn aftreden. Hij vond weinig medestanders, dat was de taal van autoritaire leiders.
Beluister Podcast | Trumps beproefde blufpoker werkt niet in het Midden-Oosten
In Trump zien we de reïncarnatie van Nixon. Hij meent dat de grondwet hem onbeperkte macht geeft, dat hij kan doen wat hij wil. Daarmee verwoordt Trump de theorie van de unitary executive waarmee radicaal-rechts een dominant presidentschap rechtvaardigt.
De verdedigers van die theorie citeren twee clausules in artikel II van de grondwet als bewijs dat de founding fathers precies dat voor ogen hadden: de vesting clause en de take care clause. De vesting clause, de eerste regel van het artikel over de president, stelt dat “the executive power shall be vested in a President of the United States of America”. ‘Vested’ kan breed vertaald worden als ‘ondergebracht’ zonder veel mitsen en maren.
De take care clause zegt dat de president erop moet toezien dat de wetten getrouw worden uitgevoerd. Volgens de theorie van de unitary executive betekent het dat de president, en hij alleen, de verantwoordelijkheid heeft voor het uitvoeren van wetten. Die redenering maximaliseert de persoonlijke verantwoordelijkheid van presidenten voor het functioneren van de uitvoerende macht. Het Congres mag achteraf controleren, maar in die visie is een oppermachtige president noodzakelijk om het Congres te disciplineren, de uitvoerende macht in brede zin ondergeschikt te maken en “de democratie te herstellen”. Het achterliggende idee is dat die democratie om zeep is gebracht door een eerdere bureaucratische staatsgreep.
Keizerlijk presidentschap
Volgens academische critici gaat het hier simpelweg om een keizerlijk presidentschap onder een andere naam. Je kunt met evenveel recht zeggen dat de andere delen van de grondwet, zoals die over advice and consent, een gedeelde macht suggereren, en dat the power of the purse het Congres laat beslissen over uitgaven. Onmiskenbaar ondermijnt de theorie van de unitary executive het checks-and-balances-systeem. Het is, zo blijkt nu dagelijks, een vrijbrief voor arbitrair optreden en persoonlijke stellingnames. Politieke critici zien simpelweg een rechtvaardiging voor extreem libertair radicalisme.
Een redelijkere uitleg van de grondwet zou je de republikeinse theorie kunnen noemen: het Amerikaanse systeem is gebaseerd op samenwerking in de uitvoering van beleid dat de verantwoordelijkheden tempert. In een republiek is het algemeen belang iets dat zichzelf vormt, niet iets dat door iemand wordt opgelegd zoals in een monarchie of autoritair regime.
Is zo’n staat zwak? Misschien wel in de zin dat de scheidslijnen tussen macht en verantwoording complex zijn en door elkaar lopen, maar het is ook een systeem dat kan omgaan met de aanzienlijk diepte van een moderne samenleving. En er valt veel te zeggen voor een staat met diepe ervaring en deskundigheid. Het is maar goed dat er een permanente bureaucratie is. De rechtszekerheid en een zekere mate van stabiliteit van bestuur vereisen continuïteit. Zo geformuleerd kun je moeilijk tegen een deep state zijn.
Gezag gebaseerd op kennis, ervaring, neutrale competentie, besluitvorming op basis van informatie, respect voor professionele expertise en beoordeling, regels en een gereguleerd proces: het zijn waarden die de uitoefening van macht depersonaliseren en die sinds eind negentiende eeuw breed omarmd werden. Functionarissen beloven trouw aan de grondwet, niet aan een president.
Alles overboord
Trump en zijn coterie gooien dat allemaal overboord. Al doende negeren ze hun eigen verhaal en daarin zie je meteen ook het risico. Ze willen niet af van een deep state op zich, ze willen die alleen zo omvormen dat hij hun belangen dient. Dat blijkt nu ze overal loyalisten neerzetten en van hen eisen dat ze de verkiezingsleugens van 2020 omarmen om bij de overheid te kunnen werken. Ze noemen het meritocratie.
Tijdens zijn eerste ambtstermijn zette Trump de deep state neer als deel van een antidemocratische samenzwering, iets dat de bureaucratie in zijn ogen zelf bevestigde door informatie te lekken naar de media en het Congres, door anoniem opiniestukken te publiceren en door klokkenluidersklachten in te dienen. Het was een excuus voor gebrek aan succes.
Er was inderdaad sprake van een oorlog tussen Trump en de permanente bureaucratie, alleen was dat een selffulfilling prophecy. Je kunt niet van deskundigen en onpartijdige bureaucraten verlangen dat ze zich willoos laten sturen als hun deskundigheid of hun integriteit wordt aangetast. Vandaar de ambtenaar die lekte over Trumps chantage van president Volodymyr Zelensky, wat tot zijn eerste impeachment leidde. Vandaar zijn haat voor dokter Anthony Fauci, die wetenschappelijke argumenten gebruikte die Trump niet bevielen.
De almacht van de president stuitte hier op de grenzen die een samenleving voor de lange termijn heeft aangebracht, als een vorm van zelfbescherming – de ultieme definitie van conservatisme. Trump voert daartegen oorlog, en heeft die nu opgerekt tot een complete staatsgreep die het recht negeert. Daarmee is de belangrijkste uitvoerende functionaris in het Amerikaanse systeem, de chief executive, de president, de vijand geworden van de uitvoerende kracht van Amerika.
De Republikeinse Partij accepteert alles wat Trump doet. Het Congres zet zichzelf buitenspel. Vance maakt zich terecht zorgen, want de theorie van de unitary executive zal uiteindelijk getoetst worden aan de grondwet. Dat betekent dat het Supreme Court uiteindelijk zal beslissen of de aanval van Trump en Musk op het Amerikaanse systeem acceptabel is, gemeten aan de normen van dat systeem, of dat we een ander systeem krijgen.
De Standaardopinie Verenigde Staten
Donald Trump is bezig een complete staatsgreep te plegen
Donald Trump is zowat de reïncarnatie van Richard Nixon.
De rechterlijke macht weert zich moedig tegen alle ongrondwettelijke beslissingen van Trump, maar die negeert dat straal. Alleen het Supreme Court kan hem tegenhouden, denkt Frans Verhagen.
Frans VerhagenAmerikajournalist, auteur van De Amerikaanse president.
Vandaag om 02:00
Volgens vicepresident J.D. Vance hoeft president Donald Trump zich niets aan te trekken van rechterlijke uitspraken. Als de rechterlijke macht bijvoorbeeld zou beslissen dat de staatsgreep van Trump en Elon Musk de Amerikaanse rechtsstaat schendt, dan kan de president dat gewoon negeren.
Daarmee lapt Vance het Amerikaanse systeem van checks-and-balances tussen de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht aan zijn laars. Wel verwoordt hij de visie achter het recente beleid: dat de uitvoerende macht een allesoverstijgende greep op de Amerikaanse overheid heeft en dat het Congres noch de rechterlijke macht de president kan intomen.
Die expansieve visie roept de vraag op hoeveel macht een president eigenlijk heeft. Richard Nixon had er wel een mening over. “Als de president het doet, kan het niet illegaal zijn”, zei hij in een interview met de Britse journalist David Frost, drie jaar na zijn aftreden. Hij vond weinig medestanders, dat was de taal van autoritaire leiders.
Beluister Podcast | Trumps beproefde blufpoker werkt niet in het Midden-Oosten
In Trump zien we de reïncarnatie van Nixon. Hij meent dat de grondwet hem onbeperkte macht geeft, dat hij kan doen wat hij wil. Daarmee verwoordt Trump de theorie van de unitary executive waarmee radicaal-rechts een dominant presidentschap rechtvaardigt.
De verdedigers van die theorie citeren twee clausules in artikel II van de grondwet als bewijs dat de founding fathers precies dat voor ogen hadden: de vesting clause en de take care clause. De vesting clause, de eerste regel van het artikel over de president, stelt dat “the executive power shall be vested in a President of the United States of America”. ‘Vested’ kan breed vertaald worden als ‘ondergebracht’ zonder veel mitsen en maren.
De take care clause zegt dat de president erop moet toezien dat de wetten getrouw worden uitgevoerd. Volgens de theorie van de unitary executive betekent het dat de president, en hij alleen, de verantwoordelijkheid heeft voor het uitvoeren van wetten. Die redenering maximaliseert de persoonlijke verantwoordelijkheid van presidenten voor het functioneren van de uitvoerende macht. Het Congres mag achteraf controleren, maar in die visie is een oppermachtige president noodzakelijk om het Congres te disciplineren, de uitvoerende macht in brede zin ondergeschikt te maken en “de democratie te herstellen”. Het achterliggende idee is dat die democratie om zeep is gebracht door een eerdere bureaucratische staatsgreep.
Keizerlijk presidentschap
Volgens academische critici gaat het hier simpelweg om een keizerlijk presidentschap onder een andere naam. Je kunt met evenveel recht zeggen dat de andere delen van de grondwet, zoals die over advice and consent, een gedeelde macht suggereren, en dat the power of the purse het Congres laat beslissen over uitgaven. Onmiskenbaar ondermijnt de theorie van de unitary executive het checks-and-balances-systeem. Het is, zo blijkt nu dagelijks, een vrijbrief voor arbitrair optreden en persoonlijke stellingnames. Politieke critici zien simpelweg een rechtvaardiging voor extreem libertair radicalisme.
Een redelijkere uitleg van de grondwet zou je de republikeinse theorie kunnen noemen: het Amerikaanse systeem is gebaseerd op samenwerking in de uitvoering van beleid dat de verantwoordelijkheden tempert. In een republiek is het algemeen belang iets dat zichzelf vormt, niet iets dat door iemand wordt opgelegd zoals in een monarchie of autoritair regime.
Is zo’n staat zwak? Misschien wel in de zin dat de scheidslijnen tussen macht en verantwoording complex zijn en door elkaar lopen, maar het is ook een systeem dat kan omgaan met de aanzienlijk diepte van een moderne samenleving. En er valt veel te zeggen voor een staat met diepe ervaring en deskundigheid. Het is maar goed dat er een permanente bureaucratie is. De rechtszekerheid en een zekere mate van stabiliteit van bestuur vereisen continuïteit. Zo geformuleerd kun je moeilijk tegen een deep state zijn.
Gezag gebaseerd op kennis, ervaring, neutrale competentie, besluitvorming op basis van informatie, respect voor professionele expertise en beoordeling, regels en een gereguleerd proces: het zijn waarden die de uitoefening van macht depersonaliseren en die sinds eind negentiende eeuw breed omarmd werden. Functionarissen beloven trouw aan de grondwet, niet aan een president.
Alles overboord
Trump en zijn coterie gooien dat allemaal overboord. Al doende negeren ze hun eigen verhaal en daarin zie je meteen ook het risico. Ze willen niet af van een deep state op zich, ze willen die alleen zo omvormen dat hij hun belangen dient. Dat blijkt nu ze overal loyalisten neerzetten en van hen eisen dat ze de verkiezingsleugens van 2020 omarmen om bij de overheid te kunnen werken. Ze noemen het meritocratie.
Tijdens zijn eerste ambtstermijn zette Trump de deep state neer als deel van een antidemocratische samenzwering, iets dat de bureaucratie in zijn ogen zelf bevestigde door informatie te lekken naar de media en het Congres, door anoniem opiniestukken te publiceren en door klokkenluidersklachten in te dienen. Het was een excuus voor gebrek aan succes.
Er was inderdaad sprake van een oorlog tussen Trump en de permanente bureaucratie, alleen was dat een selffulfilling prophecy. Je kunt niet van deskundigen en onpartijdige bureaucraten verlangen dat ze zich willoos laten sturen als hun deskundigheid of hun integriteit wordt aangetast. Vandaar de ambtenaar die lekte over Trumps chantage van president Volodymyr Zelensky, wat tot zijn eerste impeachment leidde. Vandaar zijn haat voor dokter Anthony Fauci, die wetenschappelijke argumenten gebruikte die Trump niet bevielen.
De almacht van de president stuitte hier op de grenzen die een samenleving voor de lange termijn heeft aangebracht, als een vorm van zelfbescherming – de ultieme definitie van conservatisme. Trump voert daartegen oorlog, en heeft die nu opgerekt tot een complete staatsgreep die het recht negeert. Daarmee is de belangrijkste uitvoerende functionaris in het Amerikaanse systeem, de chief executive, de president, de vijand geworden van de uitvoerende kracht van Amerika.
De Republikeinse Partij accepteert alles wat Trump doet. Het Congres zet zichzelf buitenspel. Vance maakt zich terecht zorgen, want de theorie van de unitary executive zal uiteindelijk getoetst worden aan de grondwet. Dat betekent dat het Supreme Court uiteindelijk zal beslissen of de aanval van Trump en Musk op het Amerikaanse systeem acceptabel is, gemeten aan de normen van dat systeem, of dat we een ander systeem krijgen.
-
- Ervaren poster
- Berichten: 572
- Lid geworden op: 03 feb 2023 10:15
- Heeft bedankt: 652 maal
- Is bedankt: 482 maal
Re: Politiek (internationaal)
Trump heeft in Munchen gesproken via de mond van Zelenski, namelijk:
1. Hij zei dat Europa een gezamenlijk leger zou moeten maken;
2. Hij zei dat Europa niet dezelfde taal spreekt;
3. Hij zei dat in Europa niet naar buiten komt met één stem;
4. Hij zei voor Europa te bidden;
5. In het kort zei hij dat hij het Europees continent overliet aan de Russen;
6. En op de koop toe zegt de paus voor Europa te bidden.
Wat staat ons nog allemaal te wachten? Een opslorping door de Russen.
1. Hij zei dat Europa een gezamenlijk leger zou moeten maken;
2. Hij zei dat Europa niet dezelfde taal spreekt;
3. Hij zei dat in Europa niet naar buiten komt met één stem;
4. Hij zei voor Europa te bidden;
5. In het kort zei hij dat hij het Europees continent overliet aan de Russen;
6. En op de koop toe zegt de paus voor Europa te bidden.
Wat staat ons nog allemaal te wachten? Een opslorping door de Russen.
-
- Regelmatige poster
- Berichten: 186
- Lid geworden op: 01 jan 2024 21:22
- Heeft bedankt: 26 maal
- Is bedankt: 234 maal
Re: Politiek (internationaal)
Europa levert 60% van de steun dacht ikMitchell schreef: ↑15 feb 2025 18:38 De Amerikanen zijn gek geworden maar met Amerika als grootste steun begrijp ik ergens wel dat zij nu ook willen bepalen hoe een oplossing tot stand kan komen.
VS-gezant ziet geen plek voor Europa aan onderhandelingstafel over Oekraïne https://www.nu.nl/buitenland/6346071/vs ... raine.html

-
- Regelmatige poster
- Berichten: 243
- Lid geworden op: 31 mei 2024 14:24
- Heeft bedankt: 104 maal
- Is bedankt: 118 maal
Re: Politiek (internationaal)
Allemaal maar bidden dat dit niet gaat gebeuren.Duke schreef: ↑16 feb 2025 10:35 Trump heeft in Munchen gesproken via de mond van Zelenski, namelijk:
1. Hij zei dat Europa een gezamenlijk leger zou moeten maken;
2. Hij zei dat Europa niet dezelfde taal spreekt;
3. Hij zei dat in Europa niet naar buiten komt met één stem;
4. Hij zei voor Europa te bidden;
5. In het kort zei hij dat hij het Europees continent overliet aan de Russen;
6. En op de koop toe zegt de paus voor Europa te bidden.
Wat staat ons nog allemaal te wachten? Een opslorping door de Russen.
Als ze allemaal beginnen met bidden dan zie ik het somber in.
Als we het niet meer weten dan gaan we bidden.
Gelukkig wordt dan alles weer opgelost.??
pff het lijkt wel of we nog in de middeleeuwen leven.
400 jaar geleden dachten ze nog de aarde is plat bij de kerk.
Ik denk nog 400 jaar erbij dan is het bidden ook klaar en zullen ze het toch zelf moeten doen.
Groet.
- neku
- Forumveteraan
- Berichten: 2914
- Lid geworden op: 19 jul 2022 16:47
- Locatie: Antwaarpe
- Heeft bedankt: 6915 maal
- Is bedankt: 1337 maal
Re: Politiek (internationaal)
Denk eens voorbij de propaganda en vraag u af waarom zou Rusland Europa willen annexeren (knipoog naar WWII). De Sovjetcommunisten gingen enkel mensen opetenDuke schreef: ↑16 feb 2025 10:35 Trump heeft in Munchen gesproken via de mond van Zelenski, namelijk:
1. Hij zei dat Europa een gezamenlijk leger zou moeten maken;
2. Hij zei dat Europa niet dezelfde taal spreekt;
3. Hij zei dat in Europa niet naar buiten komt met één stem;
4. Hij zei voor Europa te bidden;
5. In het kort zei hij dat hij het Europees continent overliet aan de Russen;
6. En op de koop toe zegt de paus voor Europa te bidden.
Wat staat ons nog allemaal te wachten? Een opslorping door de Russen.

The aim of education Is the knowledge, not of facts, but of values
-
-
Laatste reacties
-
-
- Ga naar laatste bericht Twitter - TWTR - NYSE
- Ga naar laatste bericht Updates en gewenste aanpassingen/toevoegingen
- Ga naar laatste bericht Politiek (België)
- Ga naar laatste bericht Amerikaanse presidentsverkiezingen
- Ga naar laatste bericht Politiek (internationaal)
- Ga naar laatste bericht Mopkes
- Ga naar laatste bericht MEGA - Buy European - Koop Europees
- Ga naar laatste bericht Umicore (UMI)
- Ga naar laatste bericht Amazon (AMZN)
- Ga naar laatste bericht Nieuws over wielrennen en veldrijden