€1 aan- en verkoopkosten, 2% rente op uw saldo, gratis periodiek beleggen, rekening beschermd tot €100K + gratis aandeel t.w.v. €50

Reclamevrij, extra functies zoals favoriete onderwerpen en de chatbox volgen, bijlagen kunnen zien en nieuwsbrief ontvangen? Inhoudelijke en respectvolle omgang, deel vragen en kennis van beginnende tot gevorderde belegger ✅

Registreer binnen 1 minuut

Beleggen in Technologie

Algemene en actuele financiële onderwerpen
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 3936
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 633 maal
Is bedankt: 708 maal

Re: Beleggen in Technologie

Bericht door nobody »

India lanceert eerste private raket in de ruimte

India heeft vrijdag met succes een eerste private raket gelanceerd in de ruimte: de Vikram-S. Het gaat om een belangrijke stap in de ruimtevaartambities van het land.

De raket, van zes meter lang en 545 kilo zwaar, werd omstreeks 12 uur lokale tijd (8 uur Belgische tijd) vanop de lanceerbasis van Sriharikota (Andhra Pradesh) gelanceerd. Op beelden van de Indiase Ruimtevaartorganisatie ISRO was te zien dat de raket een boogtraject aflegde en enkele minuten later veilig in zee neerstortte.

De raket, die werd ontwikkeld door de start-up Skyroot Aerospace, raakte tot bijna 90 kilometer hoog, dus boven de 'Karmanlijn', die beschouwt wordt als de grens met de ruimte.

India heeft zijn ruimtevaartambities de jongste jaren stevig opgevoerd. De regering versoepelde de wetgevig om ook private bedrijven toe te laten infrastructuur te ontwikkelen. De bedoeling is om een bemande missie uit te voeren. Tot nu toe slaagden daar slechts drie landen in: Rusland, de Verenigde Staten en China.

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/ ... f1db67a319
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 3936
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 633 maal
Is bedankt: 708 maal

Re: Beleggen in Technologie

Bericht door nobody »

Naar verluid gebruikten de Russen hun laatste chips uit hun wasmachines om deze satelliet te lanceren :up: :up: :up:

Rusland lanceert succesvol militaire satelliet

Rusland heeft maandag met succes een militaire satelliet gelanceerd, zo heeft het Russische ministerie van Defensie meegedeeld.

Vanop de noordelijke ruimtehaven Plessetsk vertrok om 16.17 uur een Sojoez-2.1b draagraket. Die zette een militaire satelliet in de vooropgestelde baan uit.

Om welke kunstmaan het precies gaat is niet meegedeeld.

Volgens specialist Anatoli Zak betreft het de Cosmos-2564 die in wezen de laatste navgatiesatelliet van het systeem Glonass-M is. Hij voegt eraan toe dat bij de uitzetting de extra-trap Fregat is gebruikt.

Op 2 november vertrok op Plessetsk eveneens een Sojoez-2.1b met een militaire satelliet.

Het was maandag de 21ste lanceerpoging van de Russen dit jaar en de achttiende van een telg uit de Sojoez-raketfamilie.

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/ ... d485ac6e9a
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 3936
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 633 maal
Is bedankt: 708 maal

Re: Beleggen in Technologie

Bericht door nobody »

Europese industrieministers scharen zich achter miljardenplan voor chipproductie

De Europese industrieministers hebben zich in Brussel achter een miljardenplan geschaard dat de productie van chips in Europa moet opschroeven en de afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers moet indijken.

"De Europese Unie moet haar te grote afhankelijkheid van wereldwijde leiders in microchips in Azië en de Verenigde Staten verminderen. Met de Chips Act nemen we de zaken in eigen handen", zo kondigde de Tsjechische minister Jozef Sikela namens het EU-voorzitterschap het akkoord aan.

Chips zijn een essentieel onderdeel van de hedendaagse digitale economie, maar de coronapandemie heeft aangetoond hoe kwetsbaar de mondiale toeleveringsketens zijn. Zo kampt de autosector nog steeds met een chiptekort, terwijl de transitie naar elektrische wagens de vraag in de toekomst nog fors zal versterken.

Met de Chips Act wil de EU haar aandeel in de mondiale productie van chips optrekken van 10 tot 20 procent tegen 2030. Dat komt neer op een verviervoudiging van de productiecapaciteit, want er wordt aangenomen dat de wereldmarkt tegen het einde van het decennium dubbel zo groot zal zijn.

Het plan voorziet 43 miljard euro aan investeringen van Europese en nationale overheden en de private sector.

Over de financiering uit de Europese begroting, die vooral ingezet zal worden voor onderzoek en ontwikkeling, bestaat nog discussie, maar eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton twijfelt er niet aan dat er oplossingen gevonden zullen worden tijdens het verdere besluitvormingsproces. Er moet immers nog een akkoord worden gevonden met het Europees Parlement, dat zijn standpunt nog moet vastleggen.

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/nation ... 3e51454e08
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 3936
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 633 maal
Is bedankt: 708 maal

Re: Beleggen in Technologie

Bericht door nobody »

Imec gaat samenwerken met nieuwe chipproducent in Japan

Onderzoekscentrum imec en de Japanse chipproducent Rapidus gaan langdurig samenwerken aan de ontwikkeling van de nieuwste generatie chips. De twee partners hebben daarvoor vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend tijdens Belgische economische missie in Tokio.

Toekomstige toepassingen in onder meer telecom, mobiliteit en geneeskunde zijn afhankelijk van geavanceerde chips die enorme hoeveelheden data snel en energie-efficiënt kunnen verwerken. De inkepingen in die chips worden steeds kleiner: het gaat van 5 naar 3 nanometer, en vervolgens naar nog kleinere afmetingen.

Het is een enorme technologische uitdaging om zulke chips te blijven produceren: er bleven daardoor steeds minder chipproducenten over in de wereld, met een concentratie van de geavanceerde chipproductie in een kleine regio tot gevolg.

Daar komt nu verandering in. Het recentelijk opgerichte Japanse microchipbedrijf Rapidus wil in de tweede helft van dit decennium starten met de productie van de allernieuwste chips, de krachtige chips van 2 nanometer. Onderzoekscentrum imec zal Rapidus helpen bij het implementeren van de technologie die nodig is voor massaproductie van de chips. Dat is overeengekomen in de samenwerking, die, behalve door imec en Rapidus zelf, ook ondertekend werd door Yasutoshi Nishimura, Japans minister voor Economie, Handel en Industrie en Vlaams minister-president Jan Jambon.

Imec en Rapidus zullen ook samenwerken met het 'Leading-edge Semiconductor Technology Center (LSTC)', een Japans initiatief voor onderzoek en ontwikkeling naar nog krachtigere chiptechnologieën, dat momenteel in oprichting is.

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/nation ... 62d4a17693
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 3936
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 633 maal
Is bedankt: 708 maal

Re: Beleggen in Technologie

Bericht door nobody »

Europese techindustrie ziet 400 miljard dollar aan waarde verdampen

Steeds meer buitenlandse investeerders trekken zich terug uit de Europese technologiesector.

2022 is een moeilijk jaar voor de Europese tech-industrie. Nu de tsunami van goedkoop geld is gaan liggen, worden overgewaardeerde techbedrijven met de realiteit geconfronteerd. Inflatie, de geopolitieke spanningen op het Continent en renteverhogingen doen de rest.

In het nieuws: De gecombineerde waarde van alle publieke en private Europese technologiebedrijven is in 2022 gedaald tot 2.700 miljard dollar. Eind 2021 was dat nog 3.100 miljard dollar, staat te lezen in het jaarlijkse “State of European Tech”-rapport van Atomico, dat cijfers verzamelt in 41 landen. Een daling met ruim 400 miljard dollar, dus.

Voormelde factoren zetten investeerders ertoe aan hun posities in verlieslatende technologiebedrijven te herbekijken. Zij berekenen de waarde van hun investeringen veelal op verwachtingen van toekomstige winsten.

Minder investeringen, minder beursintroducties, meer ontslagen

De totale financiering van Europese startups zal dit jaar met 18 procent dalen tot 85 miljard dollar.

Het aantal actieve Amerikaanse investeerders daalt met meer dan 22 procent ten opzichte van vorig jaar.

De waardering van een aantal Europese toppers kreeg rake klappen. Zo is Klarna ruim 85 procent minder waard dan een jaar geleden; Spotify 60 procent minder.

Het aantal beursintroducties van techbedrijven met een marktkapitalisatie van 1 miljard dollar of meer daalde tot drie, waarvan twee in Europa. In 2021 waren er ruim 86 zulke beursgangen.

Het aantal nieuwe unicorns – bedrijven die meer dan 1 miljard dollar waard zijn – daalde tot 31 in vergelijking met 105 vorig jaar.

De regio was evenmin immuun voor de golf van ontslagen in de techsector. Bedrijven met een Europees hoofdkantoor ontsloegen dit jaar meer dan 14.000 werknemers, goed voor 7 procent van het totale aantal ontslagen wereldwijd, aldus het rapport.

Ondanks dat het marktbeeld dit jaar somber was, zijn de investeringen nog steeds acht keer zo groot als in 2015.

De toekomst: Niettegenstaande zegt Per Roman, partner bij GP Bullhound, “optimistisch te zijn over de belofte van bepaalde Europese technologieën”, waaronder kunstmatige intelligentie, cyberbeveiliging en milieutechnologie.

Opgemerkt: Ondanks de brutale aanval van Rusland in Oekraïne is de bedrijfsactiviteit van 85 procent van de Oekraïense IT-bedrijven teruggekeerd naar het vooroorlogse niveau. Sinds het begin van de oorlog heeft 77 procent van alle ICT-bedrijven in Oekraïne zelfs nieuwe klanten aangetrokken.

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/overig ... 56469ab7b3
Gebruikersavatar
quince
Regelmatige poster
Regelmatige poster
Berichten: 333
Lid geworden op: 23 jan 2022 19:26
Heeft bedankt: 290 maal
Is bedankt: 358 maal

Re: Beleggen in Technologie

Bericht door quince »

Dec 7 2022 CNBC - Google, Oracle, Amazon and Microsoft awarded Pentagon cloud deal of up to $9 billion combined
Key Points
  • Of the four companies receiving cloud-computing contracts from the Pentagon, all of them had received requests for bids from the U.S. federal agency last year.
  • At that time, the General Services Administration didn’t expect that Oracle, a lesser player in the cloud-infrastructure business, would be able to meet the Pentagon’s needs.
  • The contract for the four companies could reach a combined total of $9 billion.
All four of the technology companies have won indefinite delivery, indefinite quantity, or IDIQ, contracts, meaning that they can involve an indefinite amount of services for a specific period of time.

“The purpose of this contract is to provide the Department of Defense with enterprise-wide globally available cloud services across all security domains and classification levels, from the strategic level to the tactical edge,” the Defense Department said.
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 3936
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 633 maal
Is bedankt: 708 maal

Re: Beleggen in Technologie

Bericht door nobody »

Robots to become oil and gas sector’s growth engine, says report

According to GlobalData, the single major advantage of robotics is automation, which drives other improvements in efficiency, productivity, and safety

December 25, 2022

Robots have applications across the oil and gas industry in various tasks - ranging from surveys, material handling, and construction, to inspection, repair, and maintenance, according to GlobalData, a leading data and analytics company.

Also they can be customised for various tasks to ease the work and improve efficiency, it stated.

During the planning phases of an oil and gas project, robots can be deployed to conduct aerial surveys, or they can be employed to conduct seismic surveys during exploration.

Aerial or underwater drones can be adopted depending upon the project location and work requirements, it added.

According to GlobalData, the single major advantage of robotics is automation, which drives other improvements in efficiency, productivity, and safety.

Automation enables extensive inspection and maintenance tasks to be conducted while feeding back data to help limit operational costs and improve efficiency, it stated.

Advances in modular and customizable robots is expected to result in growing deployment of robotics in the oil and gas industry, it added.

GlobalData in its thematic report, ‘Robotics in Oil & Gas’, pointed out that while robotics had been a part of the oil and gas industry for several decades, growing digitalization and integration with artificial intelligence (AI), cloud computing, and Internet of Things (IoT), have helped diversify robot use cases within the industry.

Anson Fernandes, Oil and Gas Analyst at GlobalData, said: "A huge number of robots are now being deployed in oil and gas operations, including terrestrial crawlers, quadrupeds, aerial drones, autonomous underwater vehicles (AUVs), and remotely operated vehicles (ROVs)."

"Robots have applications across the oil and gas industry in various tasks ranging from surveys, material handling, and construction, to inspection, repair, and maintenance," he stated.

Fernandes said they can be customized for various tasks to ease the work and improve efficiency.

During the planning phases of an oil and gas project, robots can be deployed to conduct aerial surveys, or they can be employed to conduct seismic surveys during exploration. Aerial or underwater drones can be adopted depending upon the project location and work requirements, he noted.

Fernandes said robotics was a fast-growing industry.

"It was worth $52.9 billion in 2021 and will reach $568 billion by 2030, recording a compound annual growth rate (CAGR) of 30%. Robots will be the industry’s growth engine, and the oil and gas sector will greatly benefit from emerging use cases," he stated, citing GlobalData forecasts.

According to him, the volume of robotics use cases in the oil and gas industry is expected to grow rapidly, in tow with digitalization.

"Industrial robots with analytical support from digital technologies is expected to become the mainstay across the oil and gas industry, especially in the upstream sector, where personnel safety and operational security concerns are heightened," he added.

https://www.zawya.com/en/business/energ ... t-q5jpwsse
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 3936
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 633 maal
Is bedankt: 708 maal

Re: Beleggen in Technologie

Bericht door nobody »

Dutch PM Rutte denies U.S. pressure over chip export policy

Fri, January 13, 2023

AMSTERDAM (Reuters) - The Netherlands is not feeling pressured by Washington to adopt new U.S. rules further restricting semiconductor technology exports to China, Dutch Prime Minister Mark Rutte said on Friday.

The Hague has denied licenses for its largest company, ASML Holding NV, to export its most advanced machines to China since 2019, following lobbying by the Trump administration, raising concerns it is under pressure again to adopt further restrictions.

U.S. officials have said they expect the Netherlands to implement similar rules to those imposed on U.S. companies by Washington in October 2022, which are aimed at hobbling China's ability to make its own chips.

Rutte is travelling to Washington next week to meet with U.S. President Joe Biden to discuss security and trade issues, including chip-making tool exports.

"This is a terrain where we're a world player and we can conduct discussions about it without immediately talking in terms ... of being 'put under pressure'. I don't experience it like that at all," Rutte said at his weekly press conference.

"When you're talking about vital technologies ... it can be important to talk to others about that, so that's what we are doing, but from a position of sovereignty, self-confidence."

ASML, which dominates the market for lithography systems used to create the circuitry of chips, sold around 2 billion euros ($2.17 billion) of its older equipment, which is not currently restricted, to China, in 2021.

It has said new U.S. rules could affect a third of that.

"We are talking about how you prevent - without naming any specific third country - modern chips being used for weapons systems. Or that you make yourself dependent" on other countries for technology, Rutte said at his weekly press briefing.

"That kind of conversation is happening intensively in the European Union...and also in the United States," he said, adding that Ukraine will likely be the top issue in talks with Biden.

($1 = 0.9235 euros)

(Reporting by Toby Sterling; Editing by Andrew Cawthorne)

https://finance.yahoo.com/news/dutch-pm ... 00621.html
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 3936
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 633 maal
Is bedankt: 708 maal

Re: Beleggen in Technologie

Bericht door nobody »

Dit metalen "robotje" kan vloeibaar worden, uit een kooi ontsnappen en zijn oorspronkelijke vorm weer aannemen

Chinese ingenieurs hebben een "robotje" ontwikkeld dat zichzelf kan bevrijden uit een kooi door vloeibaar te worden. In een video is te zien hoe een opgesloten metalen mannetje vloeibaar wordt, door de tralies naar buiten stroomt en dan weer rechtstaat.

De onderzoekers gebruikten daarvoor magneten en een mix van metalen. Bedoeling is om de "robots" uiteindelijk te gebruiken om elektronica te repareren of voor medische toepassingen.

Voor wie de film "Terminator 2: Judgment Day" heeft gezien: dit robotje is (nog?) niet helemaal vergelijkbaar met T-1000, de kwaadaardige robot uit vloeibaar metaal die van vorm kan veranderen. Toch zijn er gelijkenissen.

Ook dit metalen mannetje kan vloeibaar worden, zich verplaatsen en zijn oorspronkelijke vorm weer aannemen. Al kan je in dit geval toch nog niet helemaal van een echte robot spreken.

Het mannetje kan niet uit zichzelf bewegen, maar is gemaakt van magnetische, microscopisch kleine deeltjes in een omhulsel van gallium. Dat is een zacht metaal dat al bij een lage temperatuur smelt, ongeveer 29 graden Celsius.

Bij blootstelling aan een magnetisch veld warmen de deeltjes op, vergelijkbaar met de werking van een inductiekookplaat, en smelt het gallium. Het magnetisch veld wordt vervolgens gebruikt om het vloeibare metaal in een bepaalde richting te bewegen.

Wanneer het gallium in een mal afkoelt, krijgt het zijn oorspronkelijke, vaste vorm terug, zonder sterkte te verliezen.

De onderzoekers hebben de "robot" ook getest in een kunstmaag. Daar zou het metaal kunnen smelten, een ingeslikt, giftig object inkapselen en het object weer met zich meenemen om het lichaam te verlaten. Op die manier zou bijvoorbeeld ook medicatie tot op een specifieke plek in het lichaam kunnen worden gebracht.

Volgens de onderzoekers kunnen de robots ook worden gebruikt om elektronica te repareren. "Wat we nu tonen zijn enkel demonstraties, maar er is nog veel meer onderzoek nodig vooraleer de robotjes echt in de praktijk zullen kunnen worden ingezet", klinkt het.

Het volledige onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Matter.

https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/ ... 1b43fce1fa
nobody
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 3936
Lid geworden op: 09 mar 2022 13:32
Heeft bedankt: 633 maal
Is bedankt: 708 maal

Re: Beleggen in Technologie

Bericht door nobody »

According to scientists' predictions, the physical limit of silicon-based chips is 1nm. However, based on the process evolution of fabs, the process after 3nm is 2nm, and the process after that is 1.4nm.

Due to the limitation of silicon-based materials, the performance defects of silicon-based chips will become more and more obvious, making it impossible to advance below 1nm.

Therefore, finding materials that can replace silicon-based chips has become a hot topic, and carbon-based chips have also begun to appear frequently in the public eye.

Since we frequently mention carbon-based chips, what are their advantages? Why didn't carbon-based chips enter the market as we expected?Plaats reactie

Maak een account aan of log in om deel te nemen aan het forum

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Maak een account aan

Geen lid? Registreer om lid te worden van onze community
Leden kunnen bijlages zien, eigen onderwerpen starten en abonneren op onderwerpen
Het is gratis en duurt maar een minuut

Registreer

Log in