90% reclamevrij? registreer nu

Renteverhogingen FED en ECB

Algemene en actuele financiële onderwerpen
Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerdersteam
Berichten: 4190
Lid geworden op: 04 nov 2021 11:40
Heeft bedankt: 1264 maal
Is bedankt: 2251 maal

Re: Renteverhogingen FED en ECB

Bericht door Beheerder »

Gebruikersavatar
TimeIsMoney
Regelmatige poster
Regelmatige poster
Berichten: 327
Lid geworden op: 26 aug 2022 20:17
Heeft bedankt: 70 maal
Is bedankt: 189 maal

Re: Renteverhogingen FED en ECB

Bericht door TimeIsMoney »

Gebruikersavatar
charel01
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 4155
Lid geworden op: 06 nov 2021 09:52
Heeft bedankt: 6274 maal
Is bedankt: 4144 maal

Re: Renteverhogingen FED en ECB

Bericht door charel01 »

'ECB-rente kan tegen Kerstmis hoger liggen dan Fed-rente'
'De Europese consument zal in 2023 versterken, terwijl zijn Amerikaanse tegenhanger verzwakt', zegt Steven Bell, een econoom van de vermogensbeheerder Threadneedle. Tegelijk noemt hij een wanbetaling van de Amerikaanse overheid een 'koopmoment' voor de markten.

Het zijn woelige macro-economische tijden. De eurozone en de VS zagen de grootste inflatieopstoot in decennia, waardoor de beleidsrentes van centrale banken in ongekend tempo zijn opgelopen. Dat veroorzaakte stress in de bankensector, terwijl inmiddels ook het risico op een Amerikaanse wanbetaling toeneemt. Wat betekent dat voor de economie en de markten? We spraken met Steven Bell, een econoom van Columbia Threadneedle.
Laten we beginnen met het heetste hangijzer: het Amerikaanse schuldenplafond. Hoe kijkt u tegen de situatie aan?

Steven Bell: 'Er is een reële kans dat de Amerikaanse overheid een schuldbetaling zal missen door het uitblijven van een de deal. Als dat het geval is, verwachten we een klim van de rentes en een daling van de aandelenmarkten. Maar we zien dat wel als een koopmoment.'

'Want het is waarschijnlijk dat we een halfjaar na die gebeurtenis moeten vaststellen dat het niets wezenlijks veranderd heeft. Daarbij denk ik dat het probleem uiteindelijk ook wel opgelost raakt. Maar het kan dat de Democraten en de Republikeinen eerst moeten voelen wat de kosten zijn van uit uitblijven van een overeenkomst.'
Sommige economen vrezen voor een gevaarlijke kettingreactie, omdat Amerikaans staatspapier een pilaar vormt van het financieel systeem. Vreest u daar niet voor?

Bell: 'Laten we duidelijk zijn. Het zou een enorm probleem zijn als de Amerikaanse overheid een betaling mist, maar je moet ook bedenken dat er alternatieven zijn voor het papier. Stel je bent een geldmarktfonds en je hebt centen die je ergens wil laten renderen, terwijl je binnenkort ook een betaling moet doen. Normaal koop je dan een zeer kortlopende staatsobligatie, maar wat als je dat niet durft omdat je bang bent dat de Amerikaanse overheid niet op tijd betaalt?'

'In dat geval biedt de Amerikaanse centrale bank (Fed) een alternatief, want de beleidsrentes (vergelijkbaar met de rente op erg kortlopend staatspapier, red.) zijn hoog', zegt Bell. 'Je kan als geldmarktfonds je geld bij JPMorgan zetten (dat reserves bij de Fed aanhoudt die de beleidsrente opleveren, red.) en die zal je nog altijd een stevige rente vergoeden.'

'Ik verwacht dus niet dat het financieel systeem in gevaar komt.'
Ondertussen vrezen steeds meer economen een recessie in de VS en Europa. Hoe ziet u dat?

Bell: 'Het is duidelijk dat de Amerikaanse consument verzwakt. Sinds de heropening van de economie zagen we dat de consumptie sneller toenam dan de inkomsensgroei van Joe Sixpack. Dat was mogelijk omdat Amerikanen tijdens corona veel spaargeld hadden en dat zijn gaan uitgeven tijdens de heropening van de economie. Maar inmiddels zien we dat de toename van de consumptie in lijn is met de stijging van het inkomen.'

'Heel anders is dat in Europa. De consumenten waren er als de dood dat de energieprijzen de pan zouden uitrijzen en daarna lang hoog zouden blijven. Daardoor hebben Europeanen hun opgespaarde covidgeld veel minder laten rollen. Maar nu blijkt dat de energieprijzen stevig zijn gezakt, zal de consument op het oude continent aan kracht winnen.'

'Door die sterke consument zal de Europese Centrale Bank (ECB) zich genoodzaakt voelen de beleidsrente verder op te trekken. Ook in de VS verwacht ik nog renteverhogingen. Maar ik denk dat de Fed daarna stevig in de rente zal knippen zodra de economie stevig is afgekoeld. Om die reden denk ik dat de Europese beleidsrente tegen kerstmis boven die van de VS zal staan.'
Bron:"De Tijd"
Ik word oud en ik wil niet oud worden. :?
Gebruikersavatar
neku
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1530
Lid geworden op: 19 jul 2022 16:47
Locatie: Antwaarpe
Heeft bedankt: 3402 maal
Is bedankt: 708 maal

Re: Renteverhogingen FED en ECB

Bericht door neku »

'ECB-rente kan tegen Kerstmis hoger liggen dan Fed-rente'

Laten we daar even logisch over nadenken. Zou het groot kapitaal dan niet gewoon wisselen van obligaties :roll:
The aim of education Is the knowledge, not of facts, but of values
Gebruikersavatar
Expat
Ervaren poster
Ervaren poster
Berichten: 942
Lid geworden op: 08 jun 2022 15:24
Heeft bedankt: 140 maal
Is bedankt: 401 maal

Re: Renteverhogingen FED en ECB

Bericht door Expat »

De monetaire limbodans
Door Edin Mujagic op 6 juni 2023 08:30

Ik hoor geluiden komen vanuit Fed-gelederen die beleggers niet mogen negeren. Ze hebben betrekking op de wat langere termijn en gaan over misschien wel het grootste taboe voor de centrale banken: het verhogen van het inflatiestreefpercentage.

Nadat eerder een aantal zeer prominente economen erover begon en het Internationaal Monetair Fonds er onlangs in de vlaggenschippublicatie, het World Economic Outlook, over schreef, zijn er nu ook leden van het rente comité van de Fed die erover beginnen.

Zij gaven aan open te staan voor het verhogen van het streefpercentage van inflatie. Allen voegden eraan toe dat dat pas aan de orde kan komen als de inflatie weer terug is naar 2%.

Eigen falen
Dan pas kan de Fed erover gaan nadenken spelregels te wijzigen en zelfs dan heel voorzichtig. Dat geeft aan hoe gevoelig het onderwerp is. De reden voor die gevoeligheid is dat het verhogen van de inflatiedoelstelling, zeker als de inflatie te hoog is, al gauw gezien kan worden als verbloemen van eigen falen.

Gezien de hoge (en stijgende) schulden van de Amerikaanse overheid en in de wetenschap dat een hogere inflatie de regering in Washington goed zou uitkomen (omdat inflatie een deel van de schulden wegsnoept), kan die aanpassing ook gezien worden als een teken dat de Fed niet stat voor de gemiddelde Amerikaan, maar er vooral voor de overheid is.

Dit zou funest kunnen zijn voor de geloofwaardigheid van de Fed. Bovendien, als het al lukt vergt dit een hele lange tijd en levert het veel economische pijn op.

Geen voorstander
Als de Fed het inflatiestreefpercentage zou opkrikken van 2 naar 4%, zoals sommige economen voorstellen, dan is de kans aanwezig dat de markt denkt: als de Fed na decennialang 2% gebruikt, verdedigd en gerechtvaardigd te hebben dat percentage inruilt voor 4%, dan kan het later zomaar 5 of 6% worden.

Niet onterecht, natuurlijk. Met als gevolg: structureel hogere inflatieverwachtingen en kapitaalmarktrentes, wat op zijn beurt de economische groei tegen zou werken.

Jerome Powell, voorzitter van de Fed, is daarom geen voorstander van het verhogen van de inflatiedoelstelling. Powell blijft bij de Fed tot januari 2028. Hij is voorzitter tot het voorjaar van 2026.

Uit de lucht schieten
Tegen die tijd zal Amerika een andere president hebben, waardoor het niet zeker is of Powell in 2026 herbenoemd zal worden als voorzitter. Dat lijkt ver weg, maar voor een belegger gericht op middellange en lange termijn zijn dat jaren waarin hij in 2023 al aandacht voor moet hebben.

Ik kan me voorstellen dat beleggers dit zien als een soort proefballon, maar dat zou een grove onderschatting zijn. We kunnen van een proefballon-fase spreken wanneer economen, gewapend met ronkende wiskundige modellen, het hebben over het opkrikken van de inflatiedoelstelling.

Wat je in zo’n fase altijd ziet, is dat de beleidsmakers er als de kippen bij zijn om zo’n proefballon uit de lucht te schieten. Maar dan kunnen zij hier in ieder geval vrijelijk over speculeren, zonder reputatieschade.

Milder worden
Immers, de beleidsmakers schoten het idee snel af. Later zullen beleidsmakers zich milder beginnen uit te laten over een idee of voorstel waar ze eerst heel erg tegen waren.

Zij beginnen erover te debatteren, wat niets anders is dan dat ze het nu wel acceptabel gaan vinden en tot de mogelijkheden voor de toekomst zien behoren. Daarna komt de fase waarin sommige beleidsmakers zich er sterk voor beginnen te maken.

Dáár zitten we reeds in. Ik verwacht niet dat de Fed snel zo’n radicale stap zal zetten en inflatiestreefpercentage opkrikt. Wat ik wél zonder al te veel moeite kan zien gebeuren, is dat de bank een hogere inflatie gedurende een behoorlijke tijd gedoogt (dat gebeurt al, zou je kunnen zeggen).

Limbodansen
Of de inflatiedoelstelling formeel of officieus verhoogd wordt, is voor beleggers om het even: in beide gevallen is er wel sprake van een belangrijke wijziging van de omgeving waarin ze opereren. Bij een limbodans probeert een danser onder een laag hangende stok door te dansen door achterover te hangen en de stok daarbij niet aan te raken.

Als hij daarin slaagt, komt de stok iets lager te liggen. De monetaire limbodans houdt in dat een centrale bank de inflatie onder een grens probeert te houden (de stok). Als dat niet lukt (of ze niet willen dat het lukt), dan komt de stok iets hoger te hangen en begint de dans opnieuw. Die monetaire limbodans is begonnen.
Gebruikersavatar
Beheerder
Beheerdersteam
Berichten: 4190
Lid geworden op: 04 nov 2021 11:40
Heeft bedankt: 1264 maal
Is bedankt: 2251 maal

Re: Renteverhogingen FED en ECB

Bericht door Beheerder »

Gebruikersavatar
neku
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 1530
Lid geworden op: 19 jul 2022 16:47
Locatie: Antwaarpe
Heeft bedankt: 3402 maal
Is bedankt: 708 maal

Re: Renteverhogingen FED en ECB

Bericht door neku »

The aim of education Is the knowledge, not of facts, but of values
Gebruikersavatar
charel01
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 4155
Lid geworden op: 06 nov 2021 09:52
Heeft bedankt: 6274 maal
Is bedankt: 4144 maal

Re: Renteverhogingen FED en ECB

Bericht door charel01 »

'Aandelen zijn aantrekkelijk dankzij einde rentestijging'
De evolutie van de rente is voor de aandelenmarkten belangrijker dan de economische conjunctuur. Dat zegt Philippe Gijsels, de hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis.

Gijsels is optimistisch over de aandelenmarkten, bleek bij de voorstelling van zijn vooruitzichten voor het tweede halfjaar. 'De piek van de inflatie en de langetermijnrente ligt achter de rug. De Amerikaanse centrale bank zal de rente niet meer verhogen en de Europese Centrale Bank nog een of twee keer. Het einde van de rentecyclus is belangrijk voor de aandelenmarkt. De voorbije 20 jaar waren de beurzen meer gecorreleerd met de rentecyclus dan met de economische cyclus.'
Toch is Gijsels nog een beetje voorzichtig. Hij verwijst naar de liquiditeitscrisis bij sommige Amerikaanse banken en denkt dat de VS afstevenen op een recessie. Koen De Leus, de hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, zei op de persconferentie dat de Amerikaanse economie in 2024 met 0,1 procent zal krimpen na 1,3 procent groei in 2023. De eurozone boekt dit en volgend jaar zowat een half procent groei. België iets meer. De Belgische huizenprijzen zullen met 2 à 2,5 procent dalen.
Groeiaandelen

Op korte termijn verkiest Gijsels groeiaandelen, vooral technologie, en thema's als robotica en internetbeveiliging boven waardeaandelen. Hij ziet ook potentieel in Japanse aandelen. 'Bijna iedereen is nu negatief over Japan, maar Japanse bedrijven hebben sterke balansen en Warren Buffett investeerde er onlangs.'
Op wat langere termijn zijn sommige grondstoffen aantrekkelijk. Gijsels: 'We zullen geen olieschokken meer krijgen, maar metaalschokken. Als je elektrische auto's wil, heb je veel metalen nodig. Het aanbod blijft achter omdat de investeringen van de grondstoffenproducenten zijn gedaald naar het laagste peil in 19 jaar. De koperprijs zal in de komende jaren verdubbelen. Grondstoffen zijn een gigantische investeringsopportuniteit. Het nieuwe Apple wordt wellicht een producent van batterijen.'

Ook de goudprijs kan verdubbelen, zegt Gijsels. 'Goud is een beetje hetzelfde verhaal als koper. Zeggen dat de goudprijs naar 4.000 dollar per ounce kan verdubbelen is niet dwaas, maar het kan jaren duren om dat niveau te bereiken.'

Obligaties zullen wellicht minder opbrengen dan aandelen, hoewel ook zij een plaats verdienen in beleggingsportefeuilles.
Bron:"De Tijd"
Ik word oud en ik wil niet oud worden. :?
Gebruikersavatar
Bel-Investor
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2188
Lid geworden op: 29 jan 2022 19:23
Heeft bedankt: 333 maal
Is bedankt: 1112 maal

Re: Renteverhogingen FED en ECB

Bericht door Bel-Investor »

Dubbele renteshock
De neerwaartse trend zet vanmorgen door in Azië. De rendementen op overheidsobligaties zitten in de lift nadat deze week twee centrale banken – die van Australië en die van Canada – verrassend de rente verder verhoogden. Een realitycheck voor wie dacht dat in de strijd tegen de hoge inflatie de reeks renteverhogingen was afgerond.

Hongkong zakt 0,4 procent, Sjanghai (-0,1%) blijft nagenoeg stabiel, Sydney verliest 0,3 procent en Seoel 0,7 procent. Het grootste verlies is voor Tokio, waar de Nikkei 1 procent lager noteert. Het is de tweede verliesdag op rij voor de Japanse beurs die een ongelooflijk herstel achter de rug heeft. De druk komt vooral van de technologiewaarden.
Gebruikersavatar
Bel-Investor
Forumveteraan
Forumveteraan
Berichten: 2188
Lid geworden op: 29 jan 2022 19:23
Heeft bedankt: 333 maal
Is bedankt: 1112 maal

Re: Renteverhogingen FED en ECB

Bericht door Bel-Investor »

Wat doet de ECB?
Het is ook de vraag wat de Europese Centrale Bank donderdag zal doen. Wellicht een nieuwe verhoging, waarbij 25 basispunten het meeste kans maakt.

De Europese beurzen eindigden vrijdag met gemiddeld 0,2 procent verlies, maar zijn nu op weg naar een licht hogere opening volgens de futures.

Voor de volledigheid: vrijdag komt ook de Japanse centrale bank met haar rentebesluit. Wellicht blijft daar het ultrasoepele beleid van kracht.
Plaats reactie