📈 Welkom op Beursforum.be, registreer
in 1 minuut, advertentievrij, beurs-chat, deel uw kennis, vragen en nieuws 📈

Welke beurzen of sectoren zijn koopwaardig en welke niet?

Algemene en actuele financiële onderwerpen
Gebruikersavatar
Bel-Investor
Berichten: 742
Lid geworden op: 29 jan 2022 19:23
Heeft bedankt: 114 maal
Is bedankt: 252 maal

Re: Welke beurzen of sectoren zijn koopwaardig en welke niet?

Bericht door Bel-Investor »

Te mooi om waar te zijn: vijf rode vlaggen voor beleggers
Door Redactie op 3 augustus 2022 08:35

Hedgefondsmanager Benn Eifert heeft onlangs een artikel geschreven over het herkennen van slechte beleggingen. De titel kan niet duidelijker zijn: On Bullshit in Investing.

Vijf rode vlaggen voor beleggers.

1. Geen trackrecord
Een bedrijf zonder geschiedenis heeft iets aantrekkelijks. Een jong talent dat kan uitgroeien tot iets bijzonders. Helaas is de realiteit dat er van al die beloftes maar een paar uitkomen.

Startups doen het in het begin soms best aardig. Beleggers komen eropaf als vliegen op stroop. Maar als het bedrijf in kwestie het waar moet maken in een wereld vol concurrentie blijkt hun product of dienst vaak toch een flop. Dat is het moment dat menig belegger zich teleurgesteld en met groot verlies terugtrekt (om zich vervolgens op het volgende talent te werpen).

Gelukkig zijn beleggers de laatste decennia door schade en schande wijzer geworden. Ze laten zich minder makkelijk verleiden door bedrijven zonder trackrecord dan in de jaren 80 en 90.

2. Geen cashflow
Er zijn veel jonge bedrijven die bergen geld uitgeven zonder iets te verdienen. Beleggers moeten hier volledig vertrouwen op mogelijk grote winsten in een verre toekomst.

Zeker: Google, Facebook en Amazon begonnen ook met niets. Maar voor elke winnaar zijn er ook tientallen verliezers die er net zo veelbelovend uitzagen.

3. Het geheime ingrediënt
Pas op voor mensen en bedrijven die gouden bergen beloven op basis van ingewikkelde constructies waarbij het onduidelijk is waar de winst vandaan moet komen. Nog gevaarlijker wordt het als diezelfde mensen beweren dat hun product te complex is om uit te leggen aan gewone stervelingen. Hedgefondsen met quants in dienst hebben daar een handje van.

Het bekendste voorbeeld is Long-Term Capital Management. Toen iemand van het ministerie van Financiën in 1998 zei dat hij er geen geld in wilde steken, was het antwoord van het LTCM-management dat dat maar goed was ook, omdat de persoon in kwestie te dom was om het proces met derivaten te begrijpen. Kort daarop ging LTCM failliet.

4. Een nieuwe wereld
Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar zijn doorgaans wel het enige houvast dat we hebben. En regelmatig staan er fondsmanagers op die beweren dat dit keer alles anders is.

Een goed moment voor alarmbellen. Zelfs als alles dit keer anders is, dan is het nog maar helemaal de vraag of die fondsmanager het juiste recept heeft om op die volledige nieuwe wereld te reageren.

5. Mis het niet
De laatste tip of waarschuwing betreft aanbiedingen voor een kleine groep particuliere beleggers. "Grijp snel uw kans. Op is op."

De verkopers van SPACs zijn hier goed in: de blanco-chequebedrijven die nog wel zien welke onderneming ze naar de beurs gaan brengen. Het is nog maar afwachten of de voorgespiegelde rendementen daadwerkelijk uitkomen, en in veel gevallen is het instapbedrag veel te hoog voor een blinde gok.
Gebruikersavatar
MDK
Berichten: 617
Lid geworden op: 03 dec 2021 23:19
Heeft bedankt: 82 maal
Is bedankt: 119 maal

Re: Welke beurzen of sectoren zijn koopwaardig en welke niet?

Bericht door MDK »

Gebruikersavatar
MDK
Berichten: 617
Lid geworden op: 03 dec 2021 23:19
Heeft bedankt: 82 maal
Is bedankt: 119 maal

Re: Welke beurzen of sectoren zijn koopwaardig en welke niet?

Bericht door MDK »

Gamingindustrie nu en tijdens coronatijd is een wereld van verschil.


Gaming industry's fortunes fade as spending squeeze follows pandemic bump
(Corrects typo in first paragraph. A previous version was corrected to change the name of the research firm in paragraph 5)
By Tiyashi Datta

Aug 10 (Reuters) - Gaming companies are facing a slowdown in demand for video games from pandemic highs, raising doubts about their ability to weather an economic downturn.

Rising prices and a lack of hit titles have added to problems for video game publishers Activision Blizzard Inc and Electronic Arts that are also battling supply-chain delays and a shift in consumer choices due to easing lockdowns.

The latest proof of that came on Tuesday from gaming platform Roblox whose revenue growth eased to just 30% from 83% two quarters ago.

U.S. consumer spending on video games fell 11% in June and is expected to decline 8.7% this year, data from analytics firm NPD showed.

"The job market is still hot, there is plenty of froth on the economy causing aggressive inflation and the relaxation of COVID restrictions are leading consumers to consider spending on more experiences outside of the home," said Jesse Divnich, senior vice president at Interpret, a video game market research firm.

Activision Blizzard reported smaller-than-expected quarterly profit, while rival Electronic Arts and Take-Two Interactive warned of disappointing sales ahead.

"When you have 50% of big bank economists saying we might be in a recession in the next quarter or two, my attitude is... we're in a recession and... we are seeing some softness," Take-Two top boss Strauss Zelnick told analysts.

Console makers too have taken a hit as gaming revenue dropped for Xbox-maker Microsoft , while PlayStation-maker Sony <6758.T> cut its forecast and Nintendo <7974.T> posted lower sales.

The weak demand comes as double whammy for these firms that are struggling with component shortages.

Gaming chipmakers are seeing a knock-on effect of the cooling demand. Advanced Micro Devices Inc said sales of its sales of graphic gaming cards fell, while Nvidia flagged a 19% sequential drop in revenue.

Analysts and company executives, however, expect the industry to grow above pre-pandemic levels, leaning on the launch of delayed titles and an easing of parts shortages.

Data firm Newzoo showed the global games market will generate $196.8 billion in 2022, gaining 2.1% compared to a 7.6% jump in 2021.

"Video games aren't bulletproof, but they do tend to fare well during challenging times," Steven Bailey, an analyst at research firm Omdia said.
Gebruikersavatar
Lotus
Berichten: 327
Lid geworden op: 23 dec 2021 15:23
Heeft bedankt: 83 maal
Is bedankt: 140 maal

Re: Welke beurzen of sectoren zijn koopwaardig en welke niet?

Bericht door Lotus »

Video: beurzen zitten in bear market rally
Door ABM Financial News op vrijdag 12 augustus 2022

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO gaat uit van een bear market rally en blijft terughoudend op aandelen met een defensieve insteek op sectoren en regio's. Dit zei beleggingsstrateeg Ralph Wessels van ABN AMRO voor de camera van ABM Financial News.

"Inflatiezorgen en recessie-angst blijft het sentiment van beleggers domineren. Toch heeft de beurs na een dieptepunt in juni een forse rally laten zien. Is dit van tijdelijke aard, of kunnen we meer verwachten?", vraagt Wessels zich af.

ABN AMRO rekent op een recessie in de eurozone tot en met het eerste kwartaal. "Tevens verwachten wij dat de inflatie dit kwartaal zal pieken en daarna geleidelijk zal dalen", aldus Wessels.

"We baseren dit op ons recessiescenario voor de eurozone, een mogelijke recessie in de VS volgend jaar en onze verwachting dat winstgroeiverwachtingen minimaal naar 0 procent moeten", zei Wessels.
Gebruikersavatar
Bel-Investor
Berichten: 742
Lid geworden op: 29 jan 2022 19:23
Heeft bedankt: 114 maal
Is bedankt: 252 maal

Re: Welke beurzen of sectoren zijn koopwaardig en welke niet?

Bericht door Bel-Investor »

Tech begint aan nieuwe bullmarkt'
Door Belegger.nl op 15 augustus 2022 09:00

Techaandelen zijn begonnen aan een nieuwe bullmarkt. En als we het verleden mogen geloven, dan kan die het begin zijn van geweldige koersstijgingen van wel 50% of meer. Luke Lango, analist bij InvestorPlace, schrijft over de dalende inflatietrend en de Nasdaq die zich technisch gezien in een nieuwe bullmarkt bevindt.

Hoofdpunten uit het verhaal

Techaandelen hebben dit jaar zwaar te lijden onder de hoge inflatie
De consumentenprijzen in juli zijn op maandbasis zijn gedaald ten opzichte van de maand ervoor Dat is een primeur. En in reactie daarop stegen de techaandelen
Techaandelen stegen zo sterk dat ze nu 20% hoger staan dan hun laagste peil van medio juni.
Per definitie betekent dit dat tech in een nieuwe bullmarkt is beland
Bijna elke keer in de afgelopen 50 jaar dat techaandelen 20% stegen van hun laatste dieptepunt, stegen ze in de daaropvolgende 12 maanden fors
Tech regeert nog altijd de wereld
De techsector is dit jaar als een baksteen gekelderd. Men zou toch snel uit het oog verliezen dat technologie nog steeds de wereld regeert. Maar er is goed nieuws. Techaandelen gaan aan een gloednieuwe bullmarkt beginnen die het begin kan zijn van veelbelovende prijsstijgingen van wel 50%. En de prijs van bepaalde techspelers kan wel tienmaal over de kop gaan. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Maar de reden hierachter is bedrieglijk eenvoudig, meent Lango in zijn column.

Techaandelen hebben het hele jaar door klappen geïncasseerd. De sector kreeg is zo’n 30% gedaald, sommige aandelen zelfs 70% of meer. Die terugval had niets te maken met fundamentele factoren. Mensen gebruiken nog steeds technologie om van alles te doen. Ze winkelen nog steeds op Amazon, kijken nog steeds naar Netflix, kopen nog steeds Apple-producten en werken nog steeds met software van Microsoft.

Technisch gezien in een nieuwe bullmarkt
Techaandelen werden afgedankt vanwege de omhoog gierende inflatie. Voor het eerst in 50 jaar werd inflatie een probleem. Maar ondertussen vervaagt zelfs dat probleem weer. In juli is het inflatiecijfer gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Volgens Lango een primeur in het post-pandemische tijdperk. Techaandelen stegen in reactie daarop. Zelfs zo sterk dat ze nu 20% hoger staan dan hun laagste punt van medio juni. Dat betekent technisch gezien dat tech aan een nieuwe bullmarkt is begonnen.

Moeten we dat opvatten als een schijnbeweging? De geschiedenis leert ons het tegendeel, stelt Lango. En dat wordt bevestigd door de fundamentals en technische data. Alles wijst erop dat deze nieuwe bullmarkt echt is. En mogen we de data geloven, dan is dat veelbelovend.

De inflatie is over haar hoogtepunt heen
Sinds eind 2020 doet de inflatie maar één ding. Maand na maand stijgen. Elke maand weer. Tot juli 2022. Toen werd die trend doorbroken. De prijsstijgingen (CPI) in de VS kwamen niet overeen met de verwachtingen, maar er tekende zich een inflatievertraging af. De algemene CPI steeg in juli met 8,5%, tegen een verwachte 8,7% en 9,1% in juni. De kerninflatie steeg met 5,9% op jaarbasis, tegen 6,1% verwacht en 5,9% in juni. Voor het eerst was de inflatie negatief op maandbasis en daalde de inflatie met meer dan 50 basispunten opeenvolgend.

Ook de energieprijzen zijn voor het eerst sterk gedaald. Lango ziet daarin een overtuigend bewijs dat de inflatie haar hoogtepunt heeft bereikt en op haar retour is. Volgens hem blijft deze de komende 12 maanden afnemen. En dan kunnen techaandelen stijgen.

Nasdaq 20% gestegen
Die reactie zag men direct na het meevallende inflatiecijfer. Techaandelen stegen zo’n 3%. De Nasdaq is nu meer dan 20% gestegen ten opzichte van het dieptepunt. Daarmee begon de Nasdaq officieel aan een nieuwe bullmarkt. Natuurlijk is dat maar een technische definitie, maar niet betekenisloos. Deze technische indicator heeft de afgelopen 50 jaar met succes het einde voorspeld van elke bearmarkt in techaandelen, met uitzondering van de dot-com crash. En nu is het echt anders dan ten tijde van de dot-com bubbel, omdat de waarderingen toen zo’n 50% hoger waren dan vandaag, weet Lango.

Dus met uitzondering van de dot-com crisis was het zo dat elke keer dat tech aandelen 20% stegen vanaf hun laatste dieptepunt, zij verder stegen in de daaropvolgende 12 maanden. En hoeveel? Gemiddeld over 12 maanden bijna 40%, de afgelopen 20 jaar zelfs bijna 50%. Het signaal dat de Nasdaq nu afgeeft is veelbelovend. Dit technische cijfer heeft als indicator een trackrecord van 100% in het voorspellen van stijgende techkoersen in het komende jaar, als we even de dot-com crash buiten beschouwing laten.

Resultaten uit het verleden…
De kans is dus groot dat techaandelen in de komende 12 maanden met ongeveer 50% zullen stijgen. De geschiedenis leert nog meer. Namelijk dat tientallen smallcap-techbedrijven meer dan 10 keer over de kop kunnen gaan. Er valt vooral geld te verdienen bij de overgang van bearmarkt naar bullmarkt, meent de analist. Dat levert de kans om in een enkel jaar een rendement van tien jaar te behalen. Die kans is er volgens Lango op dit moment. En alles wat beleggers moeten doen om ervan te profiteren is vandaag de juiste technologieaandelen kopen.

Vergeet echter niet, dat resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst zijn. Dat bewees die ene dot-com crash dan weer.
Gebruikersavatar
Beheerder
Site Admin
Berichten: 2223
Lid geworden op: 04 nov 2021 11:40
Heeft bedankt: 640 maal
Is bedankt: 956 maal

Re: Welke beurzen of sectoren zijn koopwaardig en welke niet?

Bericht door Beheerder »

Plaats reactie